Bullyingul și dictatura părinților fac ravagii în școli

1bullying

Dimensiune font:

| 16-10-2020 08:39

 Definit ca fiind un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire, bullying-ul cunoaște o extindere tot mai mare în școlile din România și are multe victime. În plus, s-a extins foarte mult și în mediul online, pe grupurile de elevi fiind evidente agresiunile verbale. Din păcate, mulți părinți nu sunt cooperanți în rezolvarea fenomenului.

 

Problema bullyingului nu e o invenție a secolului XXI. Înainte i se spunea hărțuire. Indiferent de termenul care definește acest fenomen, el există de când lumea, în societate. Îl vedem mereu în școală, între elevi, în spațiul virtual sau în multinaționale.

Fenomenul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. „Victima pozează într-o ipostază de regulă vulnerabilă, care prezintă anumite slăbiciuni care pot fi exploatate. Ea manifestă imposibilitate de apărare și sentimente de neputință și inclusiv spectatorii sunt persoane implicate, chiar dacă nu în mod direct, însă asistă la acțiune”, spun specialiștii. Din fericire, în acest an a intrat în vigoare normele unui act normativ (Legea  221/2019) prin care este prevenit și combătut bullying-ul în spațiile destinate învățământului. Documentul a fost aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial din 10 iunie 2020, intrând în vigoare odată cu publicarea acestuia. Puțini știu că legea care a stat la baza acestor reglementări a pornit de la un proces instrumentat de un avocat ieșean, Gianina Vera Poroșnicu. Speța în cauză făcea referire la un caz de șantaj între două tinere legat de publicarea unor materiale pornografice. Este un caz care a adus o modificare legislativă demult necesară și în conformitate cu ceea ce există ca spirit în legislația educației de pretutindeni în Europa și în America. În anii 2019-2020 am intrat în dosarul extrem de mediatizat al celor tinere care s-au șantajat. A fost un caz șocant, care a produs un scurtcircuit în toată ideologia pedagogiei școlare. Urmare a presiunii mediatice naționale, Legea nr. 1/2011, Legea educației naționale, a suferit modificări majore prin Legea nr. 221/2019, care, intrând în vigoare începând cu data de 22 noiembrie 2019, reglementează juridic, pentru prima dată în România, fenomenul sociologic prezent în școli cunoscut sub denumirea de bullying”, a spus Gianina Vera Poroșnicu.

Copiii de profesori, printre victimele agresorilor

Bullying-ul este considerat o formă de violență fizică și psihologică, o conduită intenționată care vizează producerea unor prejudicii (rănire, distrugere, daune) unor persoane (inclusiv propriei persoane), cu diferite cauze care determină noi forme de violență. De multe ori, și copiii cadrelor didactice sunt victime, discuția despre copilul protejat al cadrului didactic nemaifiind un secret. „Ca mamă, care cunoaște valoarea copilului, nu este un subiect ușor. Dorința copilului de implicare în activități școlare sau extrașcolare nu poate fi trecută cu vederea. Și totuși, tendința este de retragere, pentru că e copilul lui X și dacă are rezultate, înseamnă că a intervenit mama”, a spus Dana Anghelescu, profesor de Limba română la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași. E o realitate cu care se confruntă copiii cadrelor didactice. „Aș putea exemplifica pentru fiecare speță, din experiența personală și, mai nou, ca mamă. Nu, nu sunt o mamă nouă, ci de curând am realizat că, oricât ai încerca să-ți protejezi copilul, cumva, tot greșești. Povestea cu propriul copil, elev în liceul la care predai, iar nu e nouă. Dacă ia o notă mică, pune mama presiune, pentru că, desigur, copilul nu trebuie să-și pună părintele într-o lumină proastă. Dacă are numai rezultate bune, pune grupul presiune: Lasă, că știm noi! Mama ta e profă, de aia ai luat zece. Timp de patru ani, nu am știut ce se întâmplă în clasa copilului meu, decât întrebând printre colegii profesori. Nu știu dacă am urcat de 10 ori la clasa lui în toți anii ăștia. Nici nu voia să audă. Dacă avea vreo nevoie, mă căuta el sau îl chemam la cancelarie. Etajul II era teritoriu interzis. Abia după patru ani am aflat că i se reproșa că e spion sau portavoce, că atunci când cineva făcea o boacănă și se afla, el era vinovatul moral. Arareori, când spiritul justițiar începea să clocotească, mi se mai plângea de câte un coleg care jignea o colegă, comparând-o cu o balenă sau cu alte vietăți de talie mare. Genul acesta de hărțuire l-am văzut de multe ori în 20 de ani de dăscălie. Rezultatul? În cel mai fericit caz, 10-15 kg în minus și o stimă de sine scăzută, a adăugat Dana Anghelescu.

Hărțuirea în spațiul virtual și dictatura părinților

Între timp, bullyingul s-a mutat din sala de clasă în spațiul virtual, online-ul ne guvernează existența. „Toți suntem expuși: elevi, părinți, profesori. De la un  Ia mai spune-i la profesoara asta să dicteze mai încet!, rostit imperativ de către o mămică în capot, ce apare inopinat în cadru, până la meme-urile cu profesori, chiar dacă înregistrările și screenshot-urile nu sunt permise, totul este real, nu doar posibil. Cred că e nevoie de o educație media sănătoasă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Și pentru ca educația să reziste în vremurile astea sumbre, părinții ar trebui să înțeleagă că e nevoie să facă front comun cu profesorii, a mai spus Dana Anghelescu.

Ca și cadru didactic, e cu atât mai frustrant să-ți vezi propriul copil amenințat de spectrul bullyingului pentru că știi că sistemului îi lipsesc adesea pârghiile să te ajute. „Principala problemă pe care o identific aici este dictatura părinților. Părinții care conduc ei de fapt școlile, în multe situații, făcându-i pe directori să refuze să ia măsuri sau să le îndulcească. Făcându-i pe diriginți să se teamă. Făcându-i pe profesori să plece capul, este de părere Horia Corcheș, profesor de Limba română la Colegiul „George Barițiu” din Cluj. El a fost nevoit să-și mute propriul copil din școala unde, împreună cu fratele său, a terminat gimnaziul pentru că diriginta nu făcea față unui grup de părinți ce refuzau să-și vadă copiii în adevărata lor dimensiune și care astfel îi încurajausă aibă comportamente agresive față de alții, mai introvertiți. L-am mutat pentru că o directoare nu voia să vadă nici ea că aceiași copii sunt obraznici cu profesorii, aproape la paritate cu agresivitatea față de alți colegi. Am fost revoltat, am făcut scandal, am scris articole. În zadar: în cele din urmă l-am mutat. Fiul meu a fost încă un an cel puțin amenințat prin diverse mijloace de respectivii agresori. M-am despărțit și eu, cu tristețe, odată cu el, de o școală pe care o iubeam și care acum nu-mi mai spune nimic, îi văd doar spoiala, a mai spus Horia Corcheș.

Datele colectate sugerează în mod clar că trăsăturile personalităţii sau modelele de reacție tipică, în combinaţie cu puterea fizică sau slăbiciunea în cazul băieţilor sunt importante pentru dezvoltarea acestor probleme. „În acelaşi timp, factorii de mediu precum atitudinea, rutina și comportamentul adulţilor importanţi joacă un rol major în determinarea măsurii prin intermediul căreia problemele se vor manifesta pe scară mai mare. Atitudinea și comportamentul martorilor importanți manifestate în cadrul proceselor și mecanismelor de grup sunt, fără îndoială, importante în dezvoltarea rezilientă a elevului în faţa fenomenului de bullying, prin modelul de soluționare sau prin suportul oferit”, a mai spus avocatul ieșean.

Un act de agresiune cu impact major asupra vieții și personalității unui om

Fenomenul este tot mai frecvent în rândul adolescenților care l-au cunoscut din diferite ipostaze - ca victime, agresori sau ca martori.

Din experiența clinică vă pot spune că fenomenul afectează puternic un adolescent: se retrage, se izolează, refuză să meargă la școală, devine din ce în ce mai trist, mai tăcut, nu poate să doarmă. Ca rezultat, scade randamentul școlar și pot apărea chiar gânduri sau tentative de suicid. Adolescența este o etapă cu schimbări majore la nivel cerebral. Aceste modificări structurale fac dificilă gestionarea emoțiilor și a relațiilor cu cei de vârsta lor sau cu familia. Trebuie tras un semnal de alarmă în rândul părinților și profesorilor în ceea ce privește fenomenul de bullying. Nu este o glumă între copii, nu este o modalitate de antrenare a abilităților sociale. Este un act de agresiune cu impact major asupra vieții și personalității unui om”, a psihologul Simona Filip. Pentru ca impactul să nu fie pe termen lung e important ca părinții să fie atenți la schimbările de comportament și de dispoziție ale copilului și să încerce să comunice. În niciun caz nu ajută critica, învinuirea sau afirmații de genul: Lasă-i în pace, nu e cine știe ce, ești tu prea sensibil”. Bineînțeles că trebuie discutată și perspectiva celui care agresează. Cel care face bullying are nevoie de putere și control sau nu poate face față propriilor emoții de furie sau tristețe. Agresorul, ca și victima, este în suferință emoțională. Ambii au nevoie de support psihologic și emoțional”, a mai spus psihologul.

Maura ANGHEL

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei