Căldura din apartamentele ieșenilor ar putea fi asigurată de nemţi, cu biomasă!

1biomasa

Dimensiune font:

| 03-08-2023 08:59

Este unul dintre scenariile care se discută la nivelul Primăriei Iaşi în ceea ce priveşte perspectiva concesionării serviciului de termoficare către un partener * „Vrea să aducă în actualitate şi ideea de energie verde, s-a ajuns la un concept prin care se doreşte valorificare a biomasei de la nivelul întregii regiuni de Nord-Est prin implementarea unei fabrici care să producă peleţi.  E o idee, dar încă nu este bătută în cuie”, a spus primarul Mihai Chirica * tot ieri a avut loc prima şedinţă tehnică a celor care vor asigura căldura iarna viitoare * cât priveşte preţul gigacaloriei, se aşteaptă întâlnirea de marţea viitoare, când va fi prezentată schema de funcţionare a serviciului de termoficare

Începând cu data de 30 iulie 2021, serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a fost preluat în gestiune directă de către municipalitatea ieşeană, prin Serviciul Eficiență Energetică și Utilități Publice din subordine, ca urmare a încetării înainte de termen a contractului de delegare, încheiat în anul 2012, cu Veolia Energie lași S.A. În calitatea sa de operator, Primăria Iași are ca obiect de activitate producerea, transportul, distribuția și furnizarea de agent termic la consumatorii urbani și industriali din municipiul, sarcină de care s-a achitat cu brio iarna trecută, neexistând sincope în furnizarea de agent termic. Merite în acest sens se cuvin şi societăţii Termo Service S.A, care a a asigurat managementului serviciilor pentru susținerea operatorului local al serviciului public de alimentare cu energie termică, iar ceea ce este şi important, s-a reuşit menţinerea unui tarif suportabil de către ieşeni (245 lei/gigacalorie).

Intenţia municipalităţii este de a înfiinţa o societate comercială care să se ocupe de serviciul de termoficare, Termo Service sau alte direcţii ale municipalităţii urmând a fi degrevate de sarcinile pe care le-au realizat, suplimentar, de doi ani încoace. Măsura apare în studiul de oportunitate pe care consilierii locali l-au votat recent, document extrem de important şi prin prisma faptului că ANRE condiţionează atribuirea licenţelor de operare în zona termoficării de elaborarea unui astfel de document.

Revenind la procedurile vizând delegarea serviciilor, studiul de oportunitate menţionează faptul că „sarcina de satisfacere a nevoilor de utilităţi publice ale cetăţenilor poate fi îndeplinită de o Autoritate Locală care acţionează prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată (denumită în continuare companie municipală). Compania Municipală se înfiinţeaza prin hotărâre adoptată de către autoritatea locală şi este o societate de drept comun, care funcţionează în conformitate cu Legea 31/1990 privind societăţile, la fel ca orice companie privată. Sarcinile îndeplinite de Compania Municipală sunt finanţate din capitalurile sale proprii, iar Autoritatea Locală poate furniza active companiei municipale, astfel încât compania să poată îndeplini sarcini municipale”, se arată în studiul de oportunitate.

Un prim privat interesat de preluarea serviciului

Totuşi, în cadrul audienţelor televizate pe care le acordă săptămânal, edilul-şef a menţionat faptul că există o firmă interesată de preluarea serviciului. Iar ceea ce este şi mai important derivă din faptul că aceasta ar putea să opereze folosind combustibili neconvenţionali. „Am purtat discuţii cu o companie germană, care are filiale în Elveţia şi Austria. Vrea să aducă în actualitate şi ideea de energie verde. Practic s-a ajuns la un concept prin care se doreşte valorificare a biomasei de la nivelul întregii regiuni de Nord-Est prin implementarea unei fabrici care să producă peleţi.  E o idee, dar încă nu este bătută în cuie”, a spus primarul Mihai Chirica. 

Reparaţii şi pregătirea licitaţiilor la combustibili

Altfel, ieri a avut loc prima şedinţă tehnică a tuturor celor implicaţi în activitatea de termoficare. „O şedinţă în care a trebuit să vedem cine răspunde de fiecare componentă a termoficării, de ceea ce trebuie reparat... Funcţional, nu sunt multe lucruri de făcut. Trebuie să închidem Turbina 1, care ne costă 347.000 lei. Apoi ne mai trebuie câteva elemente pe sistemul de monitorizare. Nici aici suma nu e mare. Şi apoi ar mai fi ceva lucrări la benzile transportoare. Pe partea de aprovizionare, mai avem stocuri de anul trecut. Dar dăm drumul licitaţia pentru gazele naturale cu care vom opera la CET 1, apoi pregătim contractul pe cărbune. Sper să-l ducem la bun sfârşit. Mai avem 4.000 de tone rămase de anul trecut. În fine, nu abandonăm ideea modernizarea sistemelor de distribuţie de pe Copou şi Bucium”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Preţul gigacaloriei, în stand-by

În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei pentru iarna viitoare, primul a spus că este prematur să se pronunţe. O va face probabil după săptămâna viitoare, când îi va fi prezentată schema de funcţionare a termoficării ieşene. „În principiu nu ştiu dacă se va ajunge acolo (n.r. – scumpirea agentului termic). Nu am încă schema de funcţiuonare, care va fi prezentată marţi. Vom decide ulterior asupra om menţinerii actualului tarif sau nu. Eu sper, totuşi, să rămânem la costuri suportabile”, a încheiat primarul Iaşului. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident produs de un bucureştean care a murit după ce a suferit un infarct la volan. Alte trei persoane, rănite
03/05/2024 06:24

O tragedie a avut loc in prima zi a acestei luni pe o stradă dintr-un oraş din Neamţ, un bărbat pierzandu-şi viaţa. In accidentul in care au fost implicate mai multe maşini, rănite au fost şi trei feme ...

Centru de recuperare de tip ambulatoriu destinat persoanelor cu afecțiuni neuromotorii
03/05/2024 06:23

Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) a depus spre finantare către Guvernul Romaniei un proiect in valoare de 3.376.214,68 lei fără TVA privind infiintarea unui centru de ...

Banda de spărgători care opera noaptea pe E85, destructurată. Trei persoane au fost reţinute
03/05/2024 06:18

Poliţiştii au reuşit să-i identifice, după efectuarea mai multor descinderi, pe autorii unor infracţiuni de furt petrecute in parcările de pe un sector din Neamţ al Drumului European 85. Cercetările i ...

Clădirea în care își desfășoară activitatea DGASPC va deveni autonomă energetic!
03/05/2024 05:55

Clădirea in care isi desfăsoară activitatea Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) va deveni autonomă din punct de vedere energetic odată cu implementarea unui proiect ca ...

Ce lucruri speciale pot fi văzute în locul ce păstrează vie dragostea dintre Eminescu şi Veronica Micle
03/05/2024 05:49

Prin Neamţ, dincolo de atracţii renumite, Ceahlăul, mănăstiri seculare, Cheile Bicazului, Cetatea Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz sau Rezervaţia de zimbri, sunt şi altele care merită văzute. Es ...

Boala tăcută care este principala cauză de deces la nivel mondial. Un mare spital din Iași intră în lupta cu această afecțiune
02/05/2024 20:14

Conform statisticilor, hipertensiunea este, in continuare, principala cauză de deces la nivel mondial. Cifrele ne arată că peste 900 de milioane de persoane de pe glob se confruntă cu această problemă. I ...

Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
02/05/2024 19:59

Doi primari din judetul Botosani au invătat să prioritizeze proiectele edilitare, renuntand chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau in executie lucrări subterane. Si-au asumat decizia tocmai pentru ...

Cum arată centrul unui mare oraș din România. Clădirile impresionante, un veritabil magnet pentru turiști
02/05/2024 17:25

In ultimii ani, Iasiul a devenit un punct de atractie extrem de important pentru turisti. Oameni din toate colturile Romaniei dar si din alte tări ajung in capitala Moldovei si răman impresionati de frumuseti ...

Prelevare de organe de la un pacient din Bulgaria, pentru un transplant la Iași
02/05/2024 16:11

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat in moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare in domeniu dintre Romania şi ţara vecină. "Ieri a avut lo ...

Noi curse de pe Aeroportul Iași
02/05/2024 12:15

Din această lună au devenit operationale, de pe Aeroportul Iasi, cursele companiei aeriene EuroWings. Pentru inceput se vor opera curse regulate către Stuttgart si Dusseldorf, Germania, a anuntat managerul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei