2222222

Dimensiune font:

Camelia Gavrilă: „Școala ieşeană merita de mult să aibă un ministru al Educaţiei”

| 12-09-2019 10:26

Cu toate că are toate motivele să se bucure pentru nominalizarea la funcția de ministru al Educației Naționale, fosta şefă de la Inspectoratul Şcolar Iaşi este rezervată şi refuză să se aventureze în declaraţii impresionante. „Deocamdată, este o ipoteză, o nominalizare. Sunt mai mulţi paşi care vor urma. Trebuie şi acceptul din partea preşedintelui Iohannis, sunt şi contexte politice destul de complexe, de controversate. Consider că nominalizarea este onorantă, este un semn de apreciere şi pentru activitatea profesională ca profesor, inspector, ca om al şcolii, ca practician al şcolii mai ales, dar şi pentru şcoala ieşeană în întregul ei care merita de mult să aibă un ministru al Educaţiei”, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Ne trebuie o legislaţie corectată, armonizată

În ceea ce priveşte viziunea despre educaţie şi sistemul de învăţământ, Camelia Gavrilă ne-a spus că are o viziune complexă care are nevoie de un timp pentru legiferare şi implementare.Asta ar însemna că ne trebuie o legislaţie corectată, armonizată, pentru că în acest moment tot este completată şi mozaicată, faţă de legea din 2011. Ar trebui să avem o abordare pe verticală a sistemului, mergând de la învăţământul preşcolar la învăţământul obligatoriu, profesional, universitar. Ar trebui să existe şi un statut al cadrelor didactice şi un cod al elevilor, al studenţilor, să avem un pachet legislativ complex care ar însemna o pregătire temeinică, o discuţie cu partenerii sociali, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Un om responsabil şi o echipă responsabilă trebuie să asigure predictibilitate”

Fosta şefă a Inspectoratului Şcolar, aflată acum în primul mandat de deputat şi propusă mai nou ministru la Educaţie, crede că ar fi nevoie şi de un timp al comunicării transpartinice. „Gândindu-ne la faptul că ne aflăm la un sfârşit de mandat din ciclul electoral, mai avem un an şi jumătate, că nu e nici contextul politic extrem de liniştit şi de calm, eu cred că un om responsabil şi o echipă responsabilă trebuie să asigure predictibilitate în sistemul de educaţie, funcţionalitatea acestuia, corectează ce se poate corecta fără a bulversa sau schimba regulile jocului în timpul jocului, aşa cum s-au mai făcut schimbări, merg pe ideea că avem nevoie urgent de finalizarea planurilor de învăţământ pentru liceu. Au fost nişte variante în dezbaterea publică dar au rămas cumva suspendate. Arhitectura curriculară trebuie dusă până la nivel liceal în paralel cu o consolidare a învăţământului profesional şi tehnic. Noi în perioada aceasta noi şi partidul pe care îl reprezint am susţinut învăţământul dual, învăţământul profesional, s-au făcut paşi importanţi pe legislaţie, pe metodologie, pe acordarea cifrelor de şcolarizare, dar încă trebuie lucrat pentru ca mentalitatea părinţilor, a comunităţii, să se deschidă spre orientarea adevărată şi corectă şi onestă a copiilor. Sunt copii care au vocaţii artistice, sportive, care sunt potriviţi pentru o anumită zonă, cei care fac faţă la un învăţământ teoretic extrem de abstract şi de dificil şi care trebuie să se finalizeze cu un bacalaureat, sunt şi copii care pot avea pasiunea şi talentul practic, aplicativ, să se orienteze spre meserii care ar trebui să fie valorizate şi bine plătite în contextul în care avem un deficit de o resursă umană importantă chiar în zona aceasta tehnică, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

 

Sunt nişte principii pe care ar trebui să le avem în atenţie

Pentru umanistul şi pedagogul Gavrilă şi resursele umane sunt foarte importante. „Copilul, individualitatea acestuia, opţiunile lui, oferta curriculară, modul în care studentul se regăseşte în facultate, pentru că există şi probleme de adaptare şi ale studenţilor din primii ani ai ciclului de licenţă, şi profesorii care au foarte multă dedicaţie deşi în învăţământ e clar că nu este o zonă bine plătită dar este o zonă în care satisfacţia profesională este foarte mare. Aici ne trebuie competenţă ştiinţifică, competenţă metodică şi pedagogică, şi formare continuă, în sensul să fii mereu apt să răspunzi unor deziderate ale tinerilor, ale studenţilor, ale elevilor din faţa ta. Pregătirea aceasta printr-un masterat didactic, printr-un mentorat, prin ucenicia pe lângă profesori buni, adevăraţi maeştrii sunt nişte principii pe care ar trebui să le avem în atenţie în perioada imediat următoare, a declarat Camelia Gavrilă.

 

Se perpetuează nişte legende

În ceea ce priveşte învăţământul în mediul rural, Gavrilă ne-a spus că „se perpetuează şi multe legende, faptul că „acolo nu se face carte la nivelul de la ora aiasau că „nu sunt condiţii materiale sau dotările la fel”. De aceea, în opinia Cameliei Gavrilă problemele din educaţia din mediul rural nu pot fi generalizate dar nici ignorate. „În procesul de reformare a şcolii româneşti rurale multe şcoli şi-au schimbat faţa. Vorbim de infrastructură, de reabilitări, de canalizare, de conectare, de dotare, de existenţa internetului, de oportunităţi de a studia, de a avea experienţe prin activităţi extraşcolare. Realitatea este destul de diversă pentru că sunt şi şcoli risipite, sunt şi şcoli chinuite, şi comunităţi mai sărace. Aici trebuie să avem mai multă zone de interese. Aici ar trebui să meargă programele numite generic PNDL, va fi şi fondul de dezvoltare şi investiţii, prin care partea de infrastructură şcolară să fie dezvoltată. Eu aş corela cu celelalte elemente de infrastructură din lumea satului. Nu poţi să-ţi imaginezi că şcoala merge bine dacă nu ai şi un dispensar, o deducaţie sanitară, şi un cămin cultural, o bibliotecă, drumuri care să conecteze satul. Pe de altă parte, trebuie mers pe conţinutul şi accesul la resurse. E nevoie şi de dotare, şi de conţinuturi, şi de aparatură, şi de acces la calculator, la universul virtual, de anumite aspecte care ţin de mijloace didactice care trebuie să se regăsească în programele speciale dedicate învăţământului rural. Dar încă o dată spun că sunt paşi importanţi. Dacă ne gândim cum arăta şcoala rurală în anii ’90, ’95 şi 2000 şi cum arată acum e o mare diferenţă. Sunt şcoli care au câştigat proiecte europene, există vizitatori străini, sunt burse nenumărate, sunt săli de sport şi terenuri sportive, există primari foarte implicaţi. Nu aş vrea să generalizăm partea neagră, întunecată, dar nici să o ignorăm, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

Laura RADU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Captură record de permise de conducere, la IPJ Iaşi!
18/11/2019 12:38

* in ultima săptămană, agenţii Poliţiei Judeţene Iaşi au reţinut 65 de permise de conducere, aplicand peste 600 de amenzi, majoritatea pentru nerespectarea regimului legal de viteză În perioada ...

România trebuie să devină „o stare de fapt”
18/11/2019 07:08

      Romanii au sancţionat dur PSD pe 10 noiembrie pentru ineficienţa actualului administrativ şi pentru „exercitarea toxică a puterii”, iar votul din primul tur a arătat c ...

Computer tomograf modern la spitalul din Bacău
18/11/2019 05:27

  Spitalul Judetean de Urgentă Bacău are un computer tomograf de ultimă generatie, investitie ce completează paleta dotărilor din ultimii ani. „Vorbim despre aproape 20 de obiective de investit ...

Dacă se întâlneşte cu socrul, ajunge la puşcărie
18/11/2019 00:22

* un ieşean a primit ordin de protecţie, după ce ginerele său de conjunctură i-a spart geamurile casei, i-a tăiat cablul TV şi l-a ameninţat cu moartea * ginerele va trebui să evite, in următoarele ş ...

Noul Plan Urbanistic General vine în decembrie!
18/11/2019 00:00

La ultima şedinţă a Consiliului Local, viceprimarul Radu Botez a vorbit despre stadiul actual al avizării Planului Urbanistic General (PUG) al Iaşului. „În luna decembrie, vom merge din n ...

Mii de tei, salcâmi şi brazi, plantaţi la Iaşi
18/11/2019 00:00

Cei 100 de tei au fost plantaţi pe traseul Tătăraşi – Rond Agronomie, inceputul fiind realizat pe Strada Stihii (Sinagoga Mare) şi pe Bulevardul Carol I. Sprijinul financiar necesar implem ...

Lucrările de pe bulevardul Ţuţora avansează tot mai rapid!
18/11/2019 00:00

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai in Municipiul Iaşi”, cu o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro), presupune reabilitarea infrastructurii şi supr ...

Primarul Chirica a dispus concedierea unui agent al Poliţiei Locale
18/11/2019 00:00

Situaţia nemaiintalnită la Palatul Braunstein, obiectiv al Primăriei aflat in prin proces de reabilitare. Primarul Mihai Chirica a dezvăluit abuzul unui angajat al Poliţiei Locale, despre care spune c ...

Afacerist ieşean, şantajat de Corduneni
17/11/2019 21:05

* un afacerist ieşean a fost şantajat mai bine de trei luni de unul dintre fraţii lui Adrian Corduneanu şi de incă un tanăr * bărbatului in cauză, in varstă de 41 de ani, i se cereau, sub ameninţarea ...

Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei angajează REDACTOR pentru ediția online
17/11/2019 19:20

  Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei angajează REDACTOR pentru editia online. Cerinte obligatorii: - de preferinţă din Iaşi, absolventi studii superioare sau studenti - scrierea corectă i ...