Cazul Tesloianu poate deschide Cutia Pandorei în domeniul sanitar

991tesloianu2

Dimensiune font:

| 20-02-2023 08:59

 Medicul din Iaşi anchetat în dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la persoane decedate a fost arestat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Cardiologul Dan Tesloianu este suspectat că încă din 2017 a montat mai mult de 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a se cunoaşte provenienţa. Astfel de practici sunt interzise de lege. Procurorii acuză că deşi unele operaţii nu erau necesare, medicul a oferit pacienţilor săi medicamente care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă astfel la operaţie pentru implantarea stimulatoarelor cardiace.

Medicul din Iaşi anchetat în dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la persoane decedate a fost arestat în cursul nopţii. Cardiologul Dan Tesloianu este suspectat că încă din 2017 a montat mai mult de 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a se cunoaşte provenienţa. Astfel de practici sunt interzise de lege. Procurorii acuză că deşi unele operaţii nu erau necesare, medicul a oferit pacienţilor săi medicamente care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă astfel la operaţie pentru implantarea stimulatoarelor cardiace.

Dan Tesloianu, cardiolog la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, a intrat de mai mult timp în colimatorul procurorilor din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a fost reţinut noaptea trecută şi dus la audieri la Bucureşti. Este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită. „Faţă de inculpat s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi s-a formulat propunere de arestare preventiva pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluţionare  Tribunalului Bucureşti, spun cei de la Parchetul General.

La expirarea celor 24 de ore, judecătorii din Bucureşti au aprobat trimiterea după gratii a doctorului Dan Tesloianu pentru 30 de zile. Decizia instanţei nu este definitivă, dar este executorie.

De altfel, Marius Todeancă, avocatul doctorului Tesloianu a contestat măsura la scurt timp după pronunţarea ei. „Vom vedea ce se întâmplă. Am avut la dispoziţie două ore să formulăm o apărare. Este dorinţa domnului doctor Tesloianu să nu facă declaraţii în acest moment. Nimeni nu spune că s-au salvat şi vieţi. Are în spate o carieră de 21 de ani şi a efectuat 4.000 de intervenţii, a spus Mihai Todeancă, apărătorul medicului Dan Tesloianu.

Fără documente, tratamente şi diagnostic fictiv, stimulatoare de la morţi

Cardiologul ieşean este suspectat de procurori că ar fi implantat în perioada 2017-2022 mai mult de 238 de stimulatoare cardiace extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte. Procurorii spun despre Tesloianu că a ignorat faptul că exista posibilitatea de a provoca propriilor pacienţi probleme medicale grave sau chiar moartea.   Din probele administrate până în prezent, a rezultat că suspectul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inslusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern”, spun procurorii.

Ca în filmele horror, mare parte din intervenţii nu erau necesare

Procurorii spun că în lipsa documentelor de proveninență pentru stimulatoare nu puteau fi primite avizele de conformitate din partea Ministerului Sănătății, dar nici să fie eliberate certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. 

Curios este modul în care celebrul medic ieşean ajungea să implanteze aceste stimulatoare cardiace unora dintre pacienţii săi. Procurorii spun că unii dintre ei nici nu ar fi avut neapărat nevoie de astfel de dispozitive. „Problema ar fi fost rezolvată cu ajutorul unor pastile recomandate pentru a provoca stări de rău iar ulterior erau inventate boli. Li se explica oamenilor că sunt bolnavi iar pentru a trăi au nevoie de nişte dispozitive care în mod normal nu ar fi avut motiv să le poarte.  O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, recomandate şi derulate de către medic nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică, au mai anunţat procurorii.

Cinci medici, patru pacienţi urmăriţi penal pentru luare şi dare de mită

Fără a spune explicit dacă există o legătură cu dosarul doctorului Tesloianu, procurorii au anunţat sâmbătă că şi alţi cinci medici din Iaşi sunt urmăriţi penal. Ei au primit diverse sume de bani, cu titlul de mită, pentru activităţile prestate. Urmăriţi penal sunt şi patru pacienţi, care sunt acuzaţi de dare de mită pentru serviciile primite.

Faţă de unul dintre suspecţii medici, procurorii au dispus luarea măsurii de preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profesia de medic.

De altfel, oamenii legii au anunțat că în timpul unor percheziții care au fost făcute vineri a fost vizat și un doctor care lucrează la Spitalul Militar din Brașov. Cel mai probabil, așa cum e protocolul, medicul respectiv va fi anchetat de Parchetul Militar.

24 de percheziţii au scos la suprafaţă un adevărat tezaur

Pentru a pune capăt reţelei doctorului Tesloianu, a fost nevoie de mai multe luni pentru întocmirea dosarului. Cert este că vineri poliţiştii şi procurorii au decis să facă mai multe descinderi, printre care şi la două spitale din Iaşi şi Braşov. În total au fost făcute 24 de percheziţii în trei judeţe: Iaşi, Braşov şi în județul Neamţ, unde medicul Dan Tesloianu are o casă.

În urma acestor descinderi ale oamenilor legii s-ar putea înfiinţa un mic muzeu de artă, un magazin cu electronice şi de tehnologie informatică, şi chiar o filială bancară. „În urma celor 24 de percheziţii efectuate de poliţiştii  Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei de Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul PÎCCJ, au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 162.920 lei, 116.795 euro, 2.357 dolari americani, 300 lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri si 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiac, 36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume, ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă", a anunţat Parchetul General.

Descoperirile anchetatorilor nu s-au oprit aici. „În urma percheziţiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile şi imobile din Iaşi şi Neamţ asupra cărora urmează să fie dispusă măsura asiguratorie a sechestrului”, spun procurorii.  

Percheziţii au avut loc şi la Movileni. Aici un doctor ar fi construit o casă în mijlocul unei zone protejate cunoscută ca Delta Moldovei, fără a avea însă autorizaţie de construire.

Doctor Dan Tesloianu, un medic de top

La cei 52 de ani ai săi, medicul Dan Nicolae Tesloianu poate spune că este unul dintre cei mai cunoscuţi cardiologi din Iaşi. Şi mai bogaţi. El este medic primar şi îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Sfântul Spiridondin Iaşi, şi  este coproprietar al clinicii medicale Cardiomed. Într-un singur an doctorul Dan Tesloianu a încasat de la Spitalul „Sfântul Spiridon185.000 lei, în medie venitul său salarial lunar fiind puţin mai mare de 154.000 lei. La aceşti bani se adaugă 160.000 de euro, care reprezintă dividentele primite de la clinica sa privată.

Soţia sa este tot medic, dar la un alt spital, a scris în declaraţia de avere că a câştigat într-un an 215.589 lei.

 Din declaraţia de avere a soţiei sale reiese că familia Tesloianu este proprietara a două case, una dintre ele, de 200 de metri pătraţi, a fost construită în 2005 în Iaşi, cealaltă, de 120 de metri pătraţi, a fost construită în 2008 în judeţul Neamţ. Ei mai au un apartament de 51 metri pătraţi în Iaşi. Familia Tesloianu mai este proprietara şi a unei mici colecţii de artă în valoare de 50.000 de euro, dobândită între anii 2009 şi 2022. 

 În declaraţia de avere a soţiei lui Dan Tesloianu este trecut şi faptul că în conturile familiei sunt circa 150.000 de euro, din care aproape 90.000 de euro în mai multe conturi bancare, 50.000 de dolari într-un cont deschis în urmă cu un an, şi 76.498 lei într-un cont deschis în 2011. 

Întâlnire cu repetiţie 

Nu este prima dată când medicul cardiolog are de-a face cu justiţia. În 2011 medicul cardiolog Dan Tesloianu a fost acuzat de DNA pentru luare de mită în formă continuată, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, pentru că ar fi pretins, şi primit, 1500 de lei pentru o angiografie. În 2015 dosarul a fost clasat pe motiv că fapta nu există.

Dan Tesloianu este cunoscut nu doar ca doctor cardiolog sau colecţionar de artă. El a devenit cunoscut în întreaga ţară după ce în urmă cu 7 ani a denunţat un procuror DNA că ar fi vândut tablouri autentice pe piaţa neagră, iar pentru asta ar fi plătit experţi să le evalueze ca fiind falsuri.

Pacienţii medicului cardiolog Dan Tesloianu tremură de frică

Mulţi dintre ei se tem ca nu cumva să fie "beneficiarii" unor astfel de dispozitive medicale. Într-o astfel de dilemă se află şi Ana G, o femeie de 57 de ani din judeţul Iaşi, care are o afecţiune cardiacă tratată în urmă cu câţiva ani de doctorul Dan Tesloianu şi de echipa sa.

În urmă cu aproape doi ani, mai precis în luna mai 2021, femeii i-a fost implantat un dispozitiv medical cardiac. Ea spune că din cauza lui a fost la un pas de moarte. „Intervenţia a fost dificilă încât imediat au apărut complicaţii care m-au aruncat la graniţa dintre viaţă şi moarte. Transferată urgent la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, am fost readusă la viaţă şi dusă înapoi la Sfântul Spiridon, de unde am fost externată într-o stare jalnică, având nevoie de foarte mult timp de spitalizare şi recuperare. A fost o minune de la Dumnezeu să rămân în viaţă. Aparatul nu a fost implantat corect şi nu a funcţionat nici o secundă pe partea de resincronizare cardiacă. Ca să fiu cinică, pot să-mi pun acum întrebarea dacă aparatul pe care-l port la pieptul meu poate fi de la o persoană decedată?”, se întreabă Ana.

Vasile H spune şi el că în 2019 a fost pacientul doctorului Dan Tesloianu. „În acel an dumnealui mă obliga să-mi pun acel simulator dar am refuzat. Am fost batjocorit şi umilit. În plus a primit şi şpaga. Acest doctor este de la Spitalul Sf.Spiridon, despre care se tot vorbeşte la TV", spune Vasile.

Ei sunt doar doui din miile de pacienţi pe care i-a avut medicul Dan Tesloianu de-a lungul anilor. Procurorii spun că 238 dintre ei au stimulatoare cardiace implantate după ce au fost prelevate de la persoanele care au murit. Avocatul lui Dan Tesloianu spune că pe parcursul a 21 de ani de carieră clientul său a avut 4.000 de pacienţi.

Ministerul Sănătăţii a adus clarificări în dosarul Tesloianu”.

Intervine și Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii spune clar şi răspicat că legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate. Acest fapt este reglementat prin OUG 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale.

În articolul patru al OUG 46 din 2021 se menţionează foarte clar că este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă. De asemenea, este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate. „În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează”, spun cei de la Minsiterul Sănătăţii.

Laura RADU

Un stimulator cardiac, pacemarker, cum este cunoscut în lumea medicală, este o cutiuță de mici dimensiuni care conține circuite electronice alimentate de o baterie. El se implantează în cazurile grave pentru tratarea anomaliilor de ritm cadidac.

         Implantarea unui astfel de stimulator cardiac se face cu ajutorul unei proceduri minim invazive care durează cel mult 2 ore, iar durata de spitalizare este foarte scurtă.

         Până în 2008 practica refolosirii pacemakerelor sau a altor dispozitive prelevate de la pacienţii decedaţi era des folosită atât în România cât şi în străinătate, pentru că erau foarte puţine astfel de dispozitive iar lista de aşteptare era foarte lungă.

         Din 2021 România s-a aliniat legislației europene și a interzis, printr-o ordonanță guvernamentală, refolosirea dispozitivelor medicale. Pentru încălcarea normativelor este prevăzută sancţiunea contravenţională, nu penală. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Boala tăcută care este principala cauză de deces la nivel mondial. Un mare spital din Iași intră în lupta cu această afecțiune
02/05/2024 20:14

Conform statisticilor, hipertensiunea este, in continuare, principala cauză de deces la nivel mondial. Cifrele ne arată că peste 900 de milioane de persoane de pe glob se confruntă cu această problemă. I ...

Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
02/05/2024 19:59

Doi primari din judetul Botosani au invătat să prioritizeze proiectele edilitare, renuntand chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau in executie lucrări subterane. Si-au asumat decizia tocmai pentru ...

Cum arată centrul unui mare oraș din România. Clădirile impresionante, un veritabil magnet pentru turiști
02/05/2024 17:25

In ultimii ani, Iasiul a devenit un punct de atractie extrem de important pentru turisti. Oameni din toate colturile Romaniei dar si din alte tări ajung in capitala Moldovei si răman impresionati de frumuseti ...

Prelevare de organe de la un pacient din Bulgaria, pentru un transplant la Iași
02/05/2024 16:11

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat in moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare in domeniu dintre Romania şi ţara vecină. "Ieri a avut lo ...

Noi curse de pe Aeroportul Iași
02/05/2024 12:15

Din această lună au devenit operationale, de pe Aeroportul Iasi, cursele companiei aeriene EuroWings. Pentru inceput se vor opera curse regulate către Stuttgart si Dusseldorf, Germania, a anuntat managerul ...

Controale la toate legumele și fructele din toate piețele agro-alimentare
02/05/2024 12:13

Legumele si fructele din toate pietele agro-alimentare iesene vor fi verificate in vederea stabilirii nivelului de nitriti pe care le-ar putea contine. Directorul Societătii „Eco-Piata”, Radu Bot ...

Teatru liric din Iași, participare importantă la două festivaluri
02/05/2024 11:37

  Opera Natională Romană din Iasi va participa in acest an la SymphOpera Fest. Manifestarea la care vor fi prezenti, printre altii, solisti ai Operei Nationale Cluj-Napoca, precum si Filarmonica Nationa ...

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral
02/05/2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru functia de primar al Iasului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidati au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de sustinere. ...

Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei