IMG_8484
IMG_8400
IMG_8539
IMG_8682

Dimensiune font:

Cum au sărbătorit ieşenii Ziua Naţională

| 02-12-2019 00:00

Peste 10.000 de ieşeni s-au aliniat de-a lungul Bulevardului Anastasie Panu, fiind plăcut impresionaţi de parada militară * cât priveşte ospăţul tradiţional cu fasole şi cârnaţi, comparativ cu alţi ani, oamenii nu s-au aşezat la rând înainte de ora 12.00, fiind siguri că vor prinde una din cele 5.000 de porţii puse la dispoziţia lor de municipalitatea ieşeană

Aproximativ 10.000 de ieşeni au avut parte de o zi superbă ieri, pretext suficient pentru a asista la manifestările ocazionate de celebrarea Zilei Naţionalei a României. Ideea organizatorilor de a găzdui în continuare aceste manifestări pe Bulevardul Anastasie Panu s-a dovedit a fi o măsură inspirată, fiind vorba de un spaţiu vizual mult mai generos decât condiţiile oferite de Piaţa Unirii, locul paradelor din anii trecuţi. De altfel, ieşenii au venit pe esplanada Palatului Culturii cu mult timp înainte de ora 9.00, oră la care au putut fi auzite primele cântece populare interpretate de artişti autohtoni. Cei mai mulţi au explicat că au sosit din timp pentru a putea vedea parada militară în condiţii cât mai bune. „Sunt cu copiii, vor să vadă defilarea şi de aceea am venit atât de devreme”, ni s-a confesat o ieşeanca. Cei care au dorit au primit din partea reprezentanţilor municipalităţii cocarde tricolore şi steguleţe.

Discursuri lungi

Singurul lucru cu care asistenţa nu părut împăcată l-a constituit momentul discursurilor, extrem de lungi în opinia celor din asistenţă. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a transmis ieşenilor un mesaj din partea premierului Ludovic Orban. „Sărbătorim în acest an Ziua Naţională a României cu împlinirea faptului că am reuşit să lăsăm în urmă, prin vot, ceea ce a frânat progresul pe care ni l-am dorit după căderea comunismului (...) Avem acum şansa reală să schimbăm lucrurile în bine, să trăim într-o ţară democratică, în care instituţiile statului să servească cetăţeanul, iar  legea să fie aplicată pentru toţi, în mod egal. Este momentul să consolidăm cu adevărat România europeană, care să garanteze cetăţenilor săi drepturile şi libertăţile fundamentale şi în care să se regăsească toţi românii, indiferent de locul unde au ales să trăiască. Să construim împreună un drum ireversibil al României către stabilitate socială şi economică, către prosperitate, în care cei care muncesc onest să se bucure de beneficiile muncii lor, iar antreprenorii să se simtă corect trataţi. Să dezvoltăm societatea românească pe principiile solide ale adevărului şi meritocraţiei, în care competenţa să fie recunoscută şi apreciată. Crezul meu, ca prim-ministru, este să nu irosim această şansă şi, prin noi înşine, români din ţară sau din alte colţuri ale lumii, să construim o Românie normală pentru toţi cetăţenii”, a transmis premierul.

Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a profitat de ocazie pentru a face un apel către politicieni pentru realizarea A 8: „Iaşul s-a sacrificat pentru păstrarea unităţii. De aceea rog parlamentarii din Moldova şi din ţară să luptăm împreună pentru Moldova, pentru Autostradă”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a transmis prin discursul său faptul că trebuie să ducem mai departe lupta strămoşilor. „Astăzi, poate mai mult ca niciodată, trebuie să conştientizăm valoarea comorii pe care ne-au lăsat-o: libertatea de a trăi şi de a ne creşte copiii într-o ţară independentă, de a învăţa, de a ne exprima părerile, credinţele noastre şi suntem datori să ne cinstim trecutul şi să ne gândim la viitor. Este obiligaţia fiecăruia dintre noi să pună umărul la constituirea misiunii începute de predecesorii noştri”, a spus Maricel Popa.

Primarul Mihai Chirica a scos în evidenţă prezenţa la Iaşi a reprezentaţilor Casei Regale. „Aceste zile le-am sărbătorit altfel, mult mai frumos, mult mai măreţ... În aceste zile avem alături de noi şi Casa Regală a României, aceea pagină din istoria frumoasă a naţiunii care a reuşit să scrie ceea ce aşteptam de secole: unirea. Regele Ferdinand a reuşit împreună cu clasa politică de atunci să ne adune sub un singur drapel, cu o singură limbă şi un singur destin. Le suntem recunoscători pentru ceea ce au făcut pentrua această ţară”, a spus edilul-şef.

Invitaţi „dintr-un sat strămoşesc”

La ceremonie au luat parte şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, care au punctat importanţa unirii cu România, atât cea din trecut, cât şi cea din viitor. Mă bucur să vin dintr-un sat strămoşesc din Republica Moldova, în care s-a născut cel mai nou sfânt al românilor, Sfântul Dionisie, pe care Patriarhia Română l-a canonizat la 28 octombrie. Fiu de ţărani evlavioşi, a cărui carte a însemnat învăţarea Sfintei Scripturi şi a Sfintelor Cărţi în mănăstiri, care a luptat toată viaţa sa pentru drepturile identitare ale românilor din Basarabia, pentru limba română, pentru tradiţia şi datina noastră. El ne spune cum trebuie să fim cu toţii, cei de la Iaşi, Chişinău, Bucureşti, Alba Iulia şi din afara hotarelor. Destinul românilor este în mâinile noastre şi permiteţi-mi să vă transmit salutul Parlamentului Republicii Moldova şi să vă asigur că noi suntem alături de dumneavoastră în construcţia parcursului nostru comun, european şi în continuitatea jertfei înaintaşilor noştri, a spus Monica Babuc, fost ministru al Educaţiei în Republica Moldova.

Depunere de coroane la statuia lui Ştefan cel Mare

În încheiere, militarii ieşeni au transmis un mesaj plin de emoţie cu ocazia Zilei Naţionale a României. „Ceremonia militară de astăzi ne obligă să ne amintim de sacrificiul erorilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru menţinerea suveranităţii, unităţii şi independenţei naţionale. De asemenea, în acest context, apreciem activitatea susţinută a asociaţiile veteranilor de război, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere pentru patriotismul demonstrat în orice împrejurare”, a spus col. Ionel Sandu, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt.

Ceremonia s-a încheiat cu depunere de coroane la statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii.

Fasolea şi cârnaţii nu i-au mai tentat pe ieşeni

După parada militară, un alt moment aşteptat de ieşeni a fost tradiţionalul ospăţ cu fasole şi cârnaţi. Faţă de alţi ani, cetăţenii au fost chemaţi să-şi ridice caserolele cu mâncare dintr-o laterală a Palatului Culturii, probabil în ideea de a nu „acoperi” aerul istoric al zonei cu iz de cazan şi afumătură. Comparativ cu alţi ani, oamenii nu s-au aşezat la rând cu jumătate de oră înainte de ora 12.00, pentru a fi siguri că vor prinde una din cele 5.000 de porţii puse la dispoziţia lor de municipalitatea ieşeană. Nu au fost semnalate incidente, aceasta şi datorită faptului că, aidoma altor ani, poliţiştii au vegheat la păstrarea ordinii.

Iaşul, iluminat festiv!

Dacă dimineaţa zilei de 1 Decembrie a fost dedicată manifestărilor ocazionate de celebrarea Zilei Naţionale, după-amiaza zilei de sâmbătă a adus un nou moment aşteptat de ieşeni: inaugurarea iluminatului festiv. Primarul Mihai Chirica, alături Margareta, Custodele Coroanei şi Principele Radu, a apăsat la ora 18.30 butonul care a aprins toate instalaţiile montate în oraş,

spre deliciul ieşenilor veniţi aseară în faţa Primăriei. Şi în acest an este vorba de un volum impresionant de instalaţii şi echipament auxiliar, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt fiind plase luminoase, ghivece cu tuia cu instalaţii şi un tunel. Ruxandra CAŞU, Tudor DAMASCHIN

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
La Neurochirurgie, numărul cazurilor de COVID a urcat la 37!
25/05/2020 14:53

Astăzi au fost confirmate trei noi cazuri de COVID-19 la Spitalul Clinic de Urgentă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, numărul total al celor confirmati pozitiv ajungand la 37 - 16 pacienţi şi 21 cadre ...

COMUNICAT DE PRESĂ  Senatorul USR Dan Lungu  Peste 11.000 de elevi din satele ieșene  nu pot participa la lecțiile online
25/05/2020 14:44

 COMUNICAT DE PRESĂ Peste 11.000 de elevi din satele iesene nu pot participa la lectiile online   Un total de 11.807 de elevi din satele iesene nu au, la momentul actual, acces la internet. Toto ...

36 de muncitori din Sri Lanka concediați de o fabrică de confecții din Botoșani, abandonați pe Aeroportul Otopeni
25/05/2020 08:53

 Zeci de muncitori din Sri Lanka au fost abandonati pe Aeroportul Otopeni. Ei au lucrat la o fabrică de confecţii din Botoşani, s-au aflat in carantină după ce unul dintre ei a fost confirmat cu COVID ...

O fotografie unicat a lui Eminescu, reîntoarsă la Iaşi pentru totdeauna
25/05/2020 06:27

Mihai Eminescu a avut, oficial, doar patru poze făcute de-a lungul vieţii sale. Prima a fost realizată la Praga, in 1869, a doua la Bucureşti, in 1878, cea de-a treia la Iaşi, in 1884, iar ultima la Botoş ...

VIDEO Noi imagini cu fragmentele de rocă găsite la Iaşi. Profesorul care le-a recuperat: Pare un corp tip meteorit descompus în atmosferă / Localnicii spun că au auzit un zgomot puternic
25/05/2020 00:51

 Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universitătii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi care a semnalat că presupuse fragmente de meteorit au căzut sambătă la Iasi spune că a i ...

Focar de coronavirus la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: Zeci de cadre medicale infectate, deşi nu au îngrijit pacienţi cu COVID-19
25/05/2020 00:38

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi sunt 34 de persoane infectate cu noul coronavirus, din care numai trei sunt pacienti. Şi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi sunt 4 cadre medicale infectate, iar clinica ...

Bani pentru bone!
25/05/2020 00:00

    Potrivit prevederile art. 1 şi 17 din Legea nr.35/31.03.2020, privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, publicată in Monitorul Oficial din d ...

Investiţiile ApaVital vor genera creşteri ale tarifelor la apă şi canalizare
25/05/2020 00:00

  Proiectul care il va derula ApaVital - „Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi in perioada 2014-2020” - prin care se vor realiza ...

Elevii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” se mută în casă nouă!
25/05/2020 00:00

  Primarul Mihai Chirica a participat la sfarşitul săptămanii la receptia partială a tronsonului II al clădirii internatului unitătii de invătămant „Vasile Lupu”, clădire la care ...