IMG_8484
IMG_8400
IMG_8539
IMG_8682

Dimensiune font:

Cum au sărbătorit ieşenii Ziua Naţională

| 02-12-2019 00:00

Peste 10.000 de ieşeni s-au aliniat de-a lungul Bulevardului Anastasie Panu, fiind plăcut impresionaţi de parada militară * cât priveşte ospăţul tradiţional cu fasole şi cârnaţi, comparativ cu alţi ani, oamenii nu s-au aşezat la rând înainte de ora 12.00, fiind siguri că vor prinde una din cele 5.000 de porţii puse la dispoziţia lor de municipalitatea ieşeană

Aproximativ 10.000 de ieşeni au avut parte de o zi superbă ieri, pretext suficient pentru a asista la manifestările ocazionate de celebrarea Zilei Naţionalei a României. Ideea organizatorilor de a găzdui în continuare aceste manifestări pe Bulevardul Anastasie Panu s-a dovedit a fi o măsură inspirată, fiind vorba de un spaţiu vizual mult mai generos decât condiţiile oferite de Piaţa Unirii, locul paradelor din anii trecuţi. De altfel, ieşenii au venit pe esplanada Palatului Culturii cu mult timp înainte de ora 9.00, oră la care au putut fi auzite primele cântece populare interpretate de artişti autohtoni. Cei mai mulţi au explicat că au sosit din timp pentru a putea vedea parada militară în condiţii cât mai bune. „Sunt cu copiii, vor să vadă defilarea şi de aceea am venit atât de devreme”, ni s-a confesat o ieşeanca. Cei care au dorit au primit din partea reprezentanţilor municipalităţii cocarde tricolore şi steguleţe.

Discursuri lungi

Singurul lucru cu care asistenţa nu părut împăcată l-a constituit momentul discursurilor, extrem de lungi în opinia celor din asistenţă. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a transmis ieşenilor un mesaj din partea premierului Ludovic Orban. „Sărbătorim în acest an Ziua Naţională a României cu împlinirea faptului că am reuşit să lăsăm în urmă, prin vot, ceea ce a frânat progresul pe care ni l-am dorit după căderea comunismului (...) Avem acum şansa reală să schimbăm lucrurile în bine, să trăim într-o ţară democratică, în care instituţiile statului să servească cetăţeanul, iar  legea să fie aplicată pentru toţi, în mod egal. Este momentul să consolidăm cu adevărat România europeană, care să garanteze cetăţenilor săi drepturile şi libertăţile fundamentale şi în care să se regăsească toţi românii, indiferent de locul unde au ales să trăiască. Să construim împreună un drum ireversibil al României către stabilitate socială şi economică, către prosperitate, în care cei care muncesc onest să se bucure de beneficiile muncii lor, iar antreprenorii să se simtă corect trataţi. Să dezvoltăm societatea românească pe principiile solide ale adevărului şi meritocraţiei, în care competenţa să fie recunoscută şi apreciată. Crezul meu, ca prim-ministru, este să nu irosim această şansă şi, prin noi înşine, români din ţară sau din alte colţuri ale lumii, să construim o Românie normală pentru toţi cetăţenii”, a transmis premierul.

Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a profitat de ocazie pentru a face un apel către politicieni pentru realizarea A 8: „Iaşul s-a sacrificat pentru păstrarea unităţii. De aceea rog parlamentarii din Moldova şi din ţară să luptăm împreună pentru Moldova, pentru Autostradă”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a transmis prin discursul său faptul că trebuie să ducem mai departe lupta strămoşilor. „Astăzi, poate mai mult ca niciodată, trebuie să conştientizăm valoarea comorii pe care ne-au lăsat-o: libertatea de a trăi şi de a ne creşte copiii într-o ţară independentă, de a învăţa, de a ne exprima părerile, credinţele noastre şi suntem datori să ne cinstim trecutul şi să ne gândim la viitor. Este obiligaţia fiecăruia dintre noi să pună umărul la constituirea misiunii începute de predecesorii noştri”, a spus Maricel Popa.

Primarul Mihai Chirica a scos în evidenţă prezenţa la Iaşi a reprezentaţilor Casei Regale. „Aceste zile le-am sărbătorit altfel, mult mai frumos, mult mai măreţ... În aceste zile avem alături de noi şi Casa Regală a României, aceea pagină din istoria frumoasă a naţiunii care a reuşit să scrie ceea ce aşteptam de secole: unirea. Regele Ferdinand a reuşit împreună cu clasa politică de atunci să ne adune sub un singur drapel, cu o singură limbă şi un singur destin. Le suntem recunoscători pentru ceea ce au făcut pentrua această ţară”, a spus edilul-şef.

Invitaţi „dintr-un sat strămoşesc”

La ceremonie au luat parte şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei din Republica Moldova, care au punctat importanţa unirii cu România, atât cea din trecut, cât şi cea din viitor. Mă bucur să vin dintr-un sat strămoşesc din Republica Moldova, în care s-a născut cel mai nou sfânt al românilor, Sfântul Dionisie, pe care Patriarhia Română l-a canonizat la 28 octombrie. Fiu de ţărani evlavioşi, a cărui carte a însemnat învăţarea Sfintei Scripturi şi a Sfintelor Cărţi în mănăstiri, care a luptat toată viaţa sa pentru drepturile identitare ale românilor din Basarabia, pentru limba română, pentru tradiţia şi datina noastră. El ne spune cum trebuie să fim cu toţii, cei de la Iaşi, Chişinău, Bucureşti, Alba Iulia şi din afara hotarelor. Destinul românilor este în mâinile noastre şi permiteţi-mi să vă transmit salutul Parlamentului Republicii Moldova şi să vă asigur că noi suntem alături de dumneavoastră în construcţia parcursului nostru comun, european şi în continuitatea jertfei înaintaşilor noştri, a spus Monica Babuc, fost ministru al Educaţiei în Republica Moldova.

Depunere de coroane la statuia lui Ştefan cel Mare

În încheiere, militarii ieşeni au transmis un mesaj plin de emoţie cu ocazia Zilei Naţionale a României. „Ceremonia militară de astăzi ne obligă să ne amintim de sacrificiul erorilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru menţinerea suveranităţii, unităţii şi independenţei naţionale. De asemenea, în acest context, apreciem activitatea susţinută a asociaţiile veteranilor de război, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere pentru patriotismul demonstrat în orice împrejurare”, a spus col. Ionel Sandu, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt.

Ceremonia s-a încheiat cu depunere de coroane la statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii.

Fasolea şi cârnaţii nu i-au mai tentat pe ieşeni

După parada militară, un alt moment aşteptat de ieşeni a fost tradiţionalul ospăţ cu fasole şi cârnaţi. Faţă de alţi ani, cetăţenii au fost chemaţi să-şi ridice caserolele cu mâncare dintr-o laterală a Palatului Culturii, probabil în ideea de a nu „acoperi” aerul istoric al zonei cu iz de cazan şi afumătură. Comparativ cu alţi ani, oamenii nu s-au aşezat la rând cu jumătate de oră înainte de ora 12.00, pentru a fi siguri că vor prinde una din cele 5.000 de porţii puse la dispoziţia lor de municipalitatea ieşeană. Nu au fost semnalate incidente, aceasta şi datorită faptului că, aidoma altor ani, poliţiştii au vegheat la păstrarea ordinii.

Iaşul, iluminat festiv!

Dacă dimineaţa zilei de 1 Decembrie a fost dedicată manifestărilor ocazionate de celebrarea Zilei Naţionale, după-amiaza zilei de sâmbătă a adus un nou moment aşteptat de ieşeni: inaugurarea iluminatului festiv. Primarul Mihai Chirica, alături Margareta, Custodele Coroanei şi Principele Radu, a apăsat la ora 18.30 butonul care a aprins toate instalaţiile montate în oraş,

spre deliciul ieşenilor veniţi aseară în faţa Primăriei. Şi în acest an este vorba de un volum impresionant de instalaţii şi echipament auxiliar, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt fiind plase luminoase, ghivece cu tuia cu instalaţii şi un tunel. Ruxandra CAŞU, Tudor DAMASCHIN

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Consorțiul format din EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iași, și INSOLVENCY HOUSE S.P.R.L., cu sediul în Sat Păun, Str. Arțarului, nr.7, Com. Bârnova, Jud. Iași, în calitate de administratori judiciari ai debitoarei PETROLBIT S.R.L., desemnați prin Încheierea nr. 99/09.05.2017, pronunţată de Tribunalul Iași Secţia a-II-a Civilă-Faliment în dosarul nr.3075/99/2017 (nr. în format vechi:131/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilității, organizează licitație publică competitivă, cu strigare, în data de 12.12.2019, ora 11.00, pentru valorificarea următorului activ imobil: DENUMIRE ACTIV - PREȚ DE PORNIRE A LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasat în Com. Holboca, Jud. Iași, compus din: 2.561.247,00. 1.Terenuri intravilane în suprafață totală de 38.662,00 mp (Teren intravilan, categ. curți-construcții, în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984/UAT Holboca; Teren intravilan în suprafață totală de 8.250,00 mp, nr.cad.62985, CF nr.62985/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.422,00 mp, nr.cad.1770,CF nr.60172/UAT Holboca; Teren intravilan categ. căi ferate în suprafață totală de 2.938,00 mp, nr.cad.61833, CF 61833/UAT Holboca; Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 6.945,00 mp, nr.cad.61615, CF nr.61615/UAT Holboca și Teren intravilan categ. neproductiv în suprafață totală de 2.000,00 mp, nr.cad.61045, CF nr.61045/UAT Holboca) 532.800,00; 2.Construcții situate pe terenul intravilan categ. curți-construcții în suprafață totală de 10.528,00 mp, nr.cad.62984, CF nr.62984 a UAT Holboca, astfel:1.560.323,00 - Construcțiile C1, C2 și C3 - 711.114,00; - Construcțiile C4 și C5 - 9.299,00; - Construcția C6 - 21.711,00; - Construcția C7 - 29.633,00; - Construcțiile C8, C9, C10 și C11 - 210.374,00; - Construcțiile C12, C13, C15 și C16 - 306.593,00; - Construcția C17 - 6.476,00; - Construcția C18 - 6.725,00; - Construcția C19 - 7.022,00; - Construcția C20 - 205.732,00; - Construcția C21 - 45.644,00; 3. Echipamentele de automatizare și instalațiile tehnologice specifice terminalului -468.103,00. Activul constând în Proprietate de tipul Terminal pentru descărcare și depozitare produse petroliere (bitum), amplasată în intravilanul Com. Holboca se vinde în bloc, ca un activ funcțional așa cum este prezentat, la valoarea de 2.561.247,00 EUR, fără TVA. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, lit.F, din Codul Fiscal, în măsura îndeplinirii condițiilor legale. În cazul în care la licitaţia din 12.12.2019, nu se va reuși valorificarea activului imobil, aparţinând debitoarei, se va organiza o nouă licitaţie, în aceleaşi condiţii în data de 19.12.2019, ora 11.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 11.12.2019, respectiv 18.12.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi. În conformitate cu prevederile art.91, alin.1, din Legea nr.85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii, cu excepția sechestrului penal. Modalitatea de valorificare a activului imobil este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Pasul de licitație stabilit este de 5% din prețul de pornire al licitației, conform Regulamentului de vânzare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.12.2019. Garanția de participare la licitație este în valoare de 10% din prețul de pornire a licitației, fără TVA, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei PETROLBIT S.R.L., nr:RO66BUCU1032235341146RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanția de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plății. În cazul câştigării licitației garanția se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi atașată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitație publică. Vizitarea și prezentarea activului se poate face în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul administratorilor judiciari, la locul în care acestea se află. Administratorii judiciari vor permite accesul ofertanților care vor achiziționa caietul de sarcini, doar în prezența unui reprezentant al acestora și la solicitarea scrisă prealabilă însoțită de o programare în acest sens. Reprezentanții administratorilor judiciari vor furniza toate informațiile suplimentare disponibile către cei care au achiziționat caietul de sarcini. Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitația publică și modul de organizare a licitației, precum și descrierea activului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare și de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 5.950,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., pe site-ul www.lrj.ro, la tel. 0232/220777, 0733683702, 0744663190, mail: vanzari@lrj.ro sau lichidator.chirila@yahoo.com.
Ieşeni încătuşaţi după ce au furat fasolea unei octogenare
09/12/2019 16:46

Politistii din cadrul Postului de Politie Rediu au identificat un bărbat, de 31 de ani si un tanăr, de 18 ani, ambii din comuna Rediu, bănuiti de comiterea infractiunii de furt calificat. Din cercetăril ...

Surpriză totală: o duminică fără niciun şofer băut la volan
09/12/2019 16:30

 După o săptămană in care alcoolismul la volan a bătut record după record, precum cel cu 3,5 la mie in sange ori cei doi cheflii ce şi-au schimbat locurile in maşină, uitand că au băut impreună ...

Un preot ieşean a pus la punct o acţiune de caritate nemaiîntâlnită
09/12/2019 16:25

Părintele Dan Damaschin, de la Biserica Maternităţii „Cuza Vodă” Iaşi, este celebru pentru proiectele prin care ajută permanent copii şi familiile sărace. Anul acesta, preotul şi-a propus c ...

Accident mortal pe Varianta Ocolitoare a Sucevei
09/12/2019 14:17

Un grav accident s-a produs astăzi pe Varianta Ocolitoare a Sucevei. Un autoturim s-a izbit de un TIR, in conditiile unui carosabil uscat. Vom reveni cu detalii!

 

Autostrada Unirii prioritatea Guvernului Liberal
09/12/2019 10:31

  Autostrada Unirii prioritatea Guvernului Liberal   Pe 7 octombrie, in fata miilor de delegati din Iasi si din judetele Moldovei am afirmat ferm că: ”Autostrăzile nu pot rămane un simplu ...

GRUPUL SESE, garanţia calităţii în transporturi
09/12/2019 10:22

Cu peste 3.000 de vehicule şi aproape 25 de ani de experienţă in domeniu, Grupul Sese oferă un serviciu diferenţiat de transport, oferind clienţilor soluţii flexibile, rapide şi eficiente, care le permi ...

De mâine vom avea un nou prefect!
09/12/2019 02:51

Conducerea PNL a confirmat faptul că maine, 10 decembrie, actualul prefect, Marian Şerbescu, va fi demis, in locul său urmand a fi instalat Marian Grigoraş, care a mai ocupat această funcţie in perioada 2 ...

Violenţa domestică, un fenomen greu de controlat la Iaşi
09/12/2019 00:35

* doar in ultima săptămană s-au dat sentinţele in nouă procese in care se solicitau „ordine de protecţie” * anul acesta, cateva sute de asemenea cazuri au ajuns pe rol la Judecătoria Iaşi ...

Mii de copii ieşeni şi-au pierdut alocaţiile, din cauza absenţelor şcolare
09/12/2019 00:26

* plata alocaţiei se suspendă şi in cazul in care se constată că absenţele inregistrate şi nemotivate de un copil din familia beneficiară depăşesc numărul de 20 * la nivel naţional, la finele lunii ...

Elevii din Moşna au preparat şi vândut prăjituri pentru a îmbogăţi biblioteca şcolii
09/12/2019 00:22

* ideea acestui targ a fost a copiilor, iar data a fost stabilită in Ziua de Sfantul Nicolae pentru ca toţi să poată avea parte de o prăjitură in zi de sărbătoare În comuna Moşna, la 50 de kilom ...