Deputatii au adoptat legea pentru contructia Autostrazii Unirii. Iata cand trebuie sa se apuce de treaba Ministerul Transporturilor

default

Dimensiune font:

| 07-11-2018 12:28

 Cu 269 de voturi pentru si numai 5 impotriva, Camera Deputatilor a adoptat miercuri, ca for decizional, legea care prevede constructia Autostrazii Unirii Targu Mures-Iasi-Ungheni. In termen de doar 30 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial, Ministerul Trasnporturilor va trebui sa demareze procedurile de realizare a autostrazii.

Promisa de mai bine de un deceniu, soseaua de mare viteza ar urma sa fie prima care, plecand din Ardeal, ar tranzita Moldova, ajungand pana la granita cu Republica Moldova.

Ideea autostrazii A8 Targu Mures-Iasi-Ungheni - numita si "a Unirii" tocmai pentru ca e gandita sa faca legatura intre provincii - a aparut in urma cu mai bine de un deceniu. Inca din 2007 Compania de Autostrazi a inceput intocmirea documentatiei necesare pentru constructia soselei de mare viteza.

Pana in 2010, cu o cheltuiala de circa 4,8 milioane de euro, se intocmise deja si studiul de fezabilitate. Practic, in teorie, se ajunsese la etapa alegerii unui constructor, asa ca n-ar mai fi trebuit sa treaca multa vreme pana la inceperea lucrarilor.

Cu toate astea, s-au scurs doi ani fara ca cineva sa miste un deget.

Asteptarea parea sa fi meritat, insa, in momentul in care, in 2012, Comisia Europeana (CE) si-a exprimat acordul de a cofinanta constructia drumului. Cu o conditie: documentatia sa fie revizuita. Motivul: CE considera ca era nevoie de o pregatire mai buna a constructiei, mai ales ca buna parte din autostrada urma sa fie realizata in zone dificile, muntoase.

In consecinta, in 2015, Compania de Autostrazi a contractat Aecom Ingenieria SRL - Consitrans SRL - Search Corporation SRL ca sa revizuiasca studiul de fezabilitate pe care aceeasi societate il intocmise deja, cu cativa ani inainte. Apoi a suspendat contractul, din cauza ca a ramas fara bani.

Abia in 2016 s-a reluat lucrul la revizuirea documentatiei. Si, din pacate, nici de aceasta data lucrurile n-au fost duse la bun sfarsit. Motivul: in 2017, Curtea de Conturi a sesizat DNA cu privire la faptul ca se cheltuiesc multi bani pe revizuirea unui studiu de fezabilitate care deja costase o avere.

La acel moment, societatea care intocmea revizuirea a acceptat inclusiv sa renunte la suma pe care o incasase in 2010, numai sa fie lasata sa isi continue lucrarile, iar proiectul sa nu se blocheze.

Cu toate acestea, proiectul tot s-a blocat, in luna ianuarie a acestui an, cand Compania de Autostrazi a reziliat contractul de revizuire a documentatiei.

Intre timp, autoritatile au inceput sa prezinte tot soiul de planuri care risca sa ingroape definitiv proiectul Autostrazii A8. Spre exemplu, s-a propus ca partea din Moldova a autostrazii sa fie realizata in parteneriat public privat (PPP) . Asa cum deputatul USR Catalin Drula a explicat  ca 
acest sistem are sanse minime sa functioneze nu numai in Romania, ci in restul Europei.

Apoi, s-a vehiculat ideea renuntarii la A8 si realizarea, in schimb, a autostrazii A13 Bacau-Brasov.

De fapt, in Master Plan - document care ar trebui sa stabileasca strategia de dezvoltare in Transporturi, in Romania, pentru mai multi ani - e prevazuta realizarea ambelor autostrazi. Deputatul USR Catalin Drula considera, insa, ca la acest moment constructia A8 ar trebui sa fie prioritara.

Intuind ca statul ar putea incerca sa scape, la un moment dat, de responsabilitatea construirii A8, 70 de deputati si senatori (membri ai PNL, PSD, USR, PMP si UDMR) au initiat, inca din 2017, un proiect de lege care sa determine Ministerul Transporturilor sa continuie planul Autostrazii Unirii.

Proiectul celor 70 a fost adoptat de Senat, a ajuns in Camera Deputatilor, unde a fost modificat cu amendamente ale Comisiei de Transporturi. Acum proiectul deja dezbatut urmeaza sa intre la votul final.

Catalin Drula (USR): Legea va pune borne importante pentru A8

Deputatul USR Catalin Drula a precizat pentru Ziare.com ca - in opinia sa - legea e importanta inainte de toate pentru ca ofera predictibilitate in ceea ce priveste investitiile in constructia autostrazii.

Traseul Autostrazii A8 Targu Mures-Iasi-Ungheni


Traseul Autostrazii A8 - Foto: Ministerul Transporturilor/Editare Alexandru Nistor



"Aceasta lege va pune niste borne importante pentru acest proiect. Prin intermediul amendamentelor, se stabileste termenul pe care Ministerul Transporturilor il are pentru demararea procedurilor.

In plus, se pune capat fanteziei ca de sectorul din Moldova al Autostrazii A8 se va ocupa Comisia de Prognoza.

Legea este, totodata, expresia clara a faptului ca legiuitorul din Romania considera aceasta autostrada o prioritate si ea trebuie construita.

In plus, unul dintre amendamente obliga statul sa aloce anual de la bugetul de stat banii pentru autostrada, conform necesarului solicitat de Ministerul Transporturilor. Sigur, o lege a bugetului de stat ar putea deroga de la asa ceva. Dar cine ar face derogarea ar suporta costurile politice si de imagine aferente.

Toate acestea sunt masuri care pot stopa tergiversarile privind realizarea autostrazii, care tin de 2 ani de zile", ne-a spus Catalin Drula.

Puteti citi aici textul proiectului de lege, pe articole, si amendamentele aduse de deputatii din Comisia de Transporturi.

Proiectul de lege care ar putea accelera constructia Autostrazii A8


Un obstacol in calea aplicarii legii l-ar putea constitui faptul ca - cel putin din punctul de vedere al Guvernului - aceasta ar fi neconstitutionala. Motivul, potrivit Guvernului: legea nu este facuta pentru a fi aplicata intr-un numar nedeterminat de cazuri, ci a fost creata doar pentru constructia unei autostrazi. Iar acest fapt ar face ca legea sa fie in dezacord cu principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat.

Deputatul USR sustine, insa, ca este optimist cu privire la sansele ca legea sa ajunga sa se aplice, daca va fi adoptata miercuri.

"Nu e o premiera nici macar in Romania. S-au mai dat legi in perioada interbelica si antebelica pentru a crea cadrul realizarii unor mari investitii. Iar in Austria se procedeaza constant in acest fel: Parlamentul aproba mari proiecte de investitii, iar Executivul le realizeaza.

Pana la urma, acesta lege tine de natura relatiilor sociale. Eu cred ca societatea romaneasca considera importanta conectarea Ardelului cu Moldova si a Republicii Moldova cu spatiul UE. Sunt optimist, din acest punct de vedere", a subliniat Catalin Drula.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei