După 50 de ani, primii ingineri mecanici agricoli au revenit la Iași

promotie1

Dimensiune font:

| 29-08-2022 13:45

Aula Magna „Carmen Sylva” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași a răsunat în acordurile celebrului imn „Gaudeamus Igitur”, cu care s-a deschis oficial festivitatea dedicată întâlnirii primei promoții de ingineri mecanici agricoli din România.

Foștii studenți s-au revăzut după 50 de ani de la absolvirea cursurilor și susținerea  examenului de stat în urma căruia au dobândit primele diplome care i-au atestat drept inginerii care au început, în adevăratul sens al cuvântului, mecanizarea agriculturii din România. Încă de la început, ei au avut o misiune deloc ușoară, de a reforma din temelii un sistem care cunoscuse prea puțin lucrul cu utilajele. Altfel spus, de a înlocui lucrul manual cu cel mecanizat, apoi de a specializa muncitorii care urmau să manevreze utilajele. În culturile mari și-au făcut apariția tractoarele, grapele, combinele și alte utilaje aflate în grija noastră, a tinerilor ingineri mecanici, cărora ni s-au încredințat mare parte din terenurile agricole din

România. O misiune care astăzi poate fi dusă la bun sfârșit cu o tehnologie înalt avansă, bazată pe computere, GPS-uri, inteligență artificială, sisteme performante de neimaginat în 1972!

Amintiri în Aula Magna

Cei aproape 50 de absolvenți au avut în grijă peste 1,5 milioane de hectare de teren agricol, dintr-un total de 8 milioane de hectare, câte erau în întreaga Românie. Plini de entuziasm, au plecat la drum cu dorința de a-și vedea numele legate de realizări importante și fiecare dintre ei și-a îndeplinit promisiunea și misiunea. Acum, după 50 de ani, au revăzut momentele dragi din studenție, au parcurs etapele importante ale carierei, iar în Aula Magna au depănat amintiri legate de prieteni și de familie. Fiecare dintre cei 25 de colegi prezenți la un eveniment emoționant au vorbit despre realizările lor și, în voce unanimă, cele mai frumoase erau cele legate de familii, care le-au adus multe împliniri. Întâlnirea din Dealul Copoului a fost urmată de o vizită la Muzeul Mitropolitan al Catedralei Mitropolitane „Sfânta Parascheva”, unde părintele Cristian Muraru, directorul instituției muzeale, a oficiat o slujbă de pomenire în amintirea profesorilor și a colegilor care ieri au asistat la întâlnire din lumea îngerilor.

Momentul, plin de emoție, a fost urmat de unul la fel de important găzduit de Sala „Vasile Pogor” a Primăriei, unde oaspeții s-au întâlnit cu primarul Mihai Chirica. „Mă bucur să vă cunosc și vă felicit pentru realizările dumneavoastră. Ați fost pionieri într-un domeniul important, cum este agricultura, ați avut realizări deosebite pe care astăzi le împărtășiți cu noi. 50 de ani de la absolvirea facultății este un moment important și sunt bucuros că ați ales ca și Primăria să facă parte din agenda dvs. Și eu sunt inginer și știu cât de importantă este munca noastră, a spus Mihai Chirica, apoi le-a oferit oaspeților un album cu cele mai importante 50 de obiective ale Iașului (50 a fost cifra zilei de ieri!) și un ghid turistic al Cetății. Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a fost un alt loc unde foștii absolvenți au retrăit clipe din studenție și și-au amintit cu drag de spectacolele „Chiriței”, dar și de serile de operă și operetă la care erau nelipsiți. Astăzi suntem împreună după cincizeci de ani în care am muncit, am făcut eforturi pentru a ne împlini datoriile și visele. Vremurile s-au schimbat. Și lumile s-au schimbat. Acum totul pare a fi departe de om – lucrăm prin ecrane, prin telefoane,  prin satelit, nu ne cunoaștem unii cu alții sau nu ne vedem des. În anii în care noi ne-am început meseria, lucrul îndeaproape cu omul era esențial nu doar în agricultură, ci în tot ceea ce făceam”, a spus Vasile Ilegitim, șeful promoției 1972 a Secției de Mecanică Agricolă din cadrul Facultății de Mecanică a fostului Institut Politehnic, actualmente Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași. Toți colegii participanți la întâlnire au adus un pios omagiu profesorilor care ne-au învățat, dincolo de ingineria mecanicii agricole, și adevărate lecții de viață. La întâlnirea de la Iași au fost prezenți ieri Ioan Anghel, Daniel Baciu, Toader Bădeliță, Zenovie Calmuș, Ion Corduneanu, Marcel Cucu, Marin Falan, Adalbert Ferencz, Vasile Gorcea, Romel Guțu, Ion Iancu, Vasile Ilegitim, Traian Lucaciu, Ionel Toe Mohonea, Neculai Oncica, Mihai Pantelimon, Mihai Pașcu, Ioan Pădure, Dumitru Popescu, Tudor Puținelu, Stan Sandu, Ioan Severin ioan, Victor Simionescu, Valentin Sturza, Anatolie Călugărescu, Ștefan Chircu și Victor Nedelcu.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei