Fermierii din Moldova susţin că rachetele antigrindină aduc seceta!

1antigrindina
1antigrindina1
1antigrindina2

Dimensiune font:

| 06-07-2022 08:59

  „Fermierii din Moldova susţin că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta din zonă şi au cerut sistarea pentru cel puţin un an a tragerilor de rachete antigrindină cu iodură de potasiu ori iodură de argint.

Mai mulţi agricultori s-au declarat dispuşi să plătească, din banii lor, studii necesare care să lămurească dacă sistemul antigrindină este sau nu responsabil pentru secetă şi au propus ca tragerile cu rachete antigrindină să fie sistate cel puţin un an de zile”Acest mesaj ne-a parvenit în cursul zilei de ieri şi reia o controversă veche de câţiva ani. Cu sau fără rachete antigrindină?

La momentul actual, Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor protejează o suprafaţă de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcţionarea unui număr de 65 de puncte de lansare.

Alte 41 de puncte de lansare din cadrul UCCG Iaşi, Vrancea, Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare (construcţie, finalizare lucrări, dotare sau punere în funcţiune), urmând să devină operaţionale pe parcursul acestui an.

O rachetă costă aproximativ 1.000 de euro, iar un generator terestru (deocamdată nu avem aşa ceva) cam de trei ori mai mult, dar beneficiul economic poate fi şi de zece ori mai mare. „Costurile de protejare a unui hectar sunt de numai 10-15 euro la o lansare, dar grindina nu mai face ravagiile de altădată, chiar dacă UCCG Iaşi nu acoperă decât jumătatea vestică a judeţului şi un mic teritoriu din sud”, spune Dan Axinte, directorul UCCG Iaşi. Degeaba, unii fermieri o ţin pe-a lor. Chiar dacă proteste gen cel de acum două luni de la Codăeşti-Vaslui se dovedesc total contraproductive. Grindina e mai devastatoare decât seceta. Mai mult, fără tragerile cu rachete pe bază de iodură de potasiu, pot avea loc ambele fenomene. Tocmai de aceea s-a şi investit atât în Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Titulatura instituţiei spune foarte clar, scopul e de creştere a precipitaţiilor, nicidecum de a aduce seceta.

O ploaie artificială nici nu-i foarte scumpă, doar 15 euro la hectar. Iar prin însămânţarea norilor  cu iodură de argint, se obţine o creştere a cantităţii de precipitaţii cu 5% până la 15%. Nu pare mult, dar, în aceste zile, umiditatea solurilor din zona Moldovei a ajuns la doar 2%, în timp ce temperatura la nivelul pajiştilor atinge 65-70 grade Celsius!

Încă nişte amănunte esenţiale. La nivelul judeţului Iaşi, ultimele trageri cu rachete antigrindină au avut loc la mijlocul lunii mai. Atunci a plouat, dar nu cu gheaţă, cel puţin în zonele acoperite de UCCG Iaşi. După, nu s-a mai tras, n-a fost grindină, dar nici n-a mai plouat...

Cauzele, atât în ce priveşte grindina, cât şi seceta sunt în altă parte. Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, explică, pe înţelesul oricui, cum de s-a ajuns la asemenea situaţii. Secetă şi grindină.

 

„Seceta este rezultatul altor acţiuni umane, necugetate. Astăzi, asistăm la o aşa secetă, din alte cauze, nu din cauza rachetelor. Acolo unde solul se va încălzi foarte puternic, aerul se va încalzi foarte puternic şi va scoate tot mai multă apă din sol. Dacă zona este poluată sau dacă acolo, la înălţime, ajunge praf, poluare din altă parte, este risc mare să nu mai fie precipitaţii, ci grindină! Poluarea tot mai mare inhibă căderea precipitaţiilor şi creste riscul formării de grindină” – susţine fizicianul Silviu Gurlui.

 

„Rachetele antigrindină trebuie date exclusiv când sunt condiţii de grindină, ele nu se dau decât în condiţii tipice şi în anumite zone. Există două aspecte care trebuie lămurite. Orice intervenţie în atmosferă, fie că vorbim de mai multă umiditate, de mai multă poluare, de astfel de germeni de condensare tip AgI (injectaţi cu rachete de la sol sau din avion) produc schimbări în atmosferă. E logic, apar modificări termodinamice. Aşa că, orice abuz de injectare de microparticule în atmosferă, care să influenţeze vremea (fie să producă precipitaţii, fie să împiedice formarea grindinii) - sunt nocive. Eu nu mă grabesc şi nici nu încurajez pe nimeni să facă în atmosferă experimente de injectare a compuşilor chimici cu rol de a controla vremea. Însă, în cazul rachetelor antigrindină, dacă ele sunt trase cu măsură, strict controlate, adaptate condiţiilor atmosferice, acestea nu vor influenţa seceta! Seceta este rezultatul altor acţiuni umane, necugetate. Astăzi, asistăm la o aşa secetă, din alte cauze, nu din cauza rachetelor. Acolo unde solul se va încălzi foarte puternic, aerul se va încalzi foarte puternic şi va scoate tot mai multă apă din sol. Dacă zona este poluată sau dacă acolo, la înălţime, ajunge praf, poluare din altă parte, este risc mare să nu mai fie precipitaţii, ci grindină! Poluarea tot mai mare inhibă căderea precipitaţiilor şi creste riscul formării de grindină, pentru că sunt curenţi ascendenţi foarte puternici, iar poluanţii servesc drept centri de condensare, mult mai fini, mult mai mulţi, impiedicând picăturile de apă să se unească, să crească şi să cadă. Ba, dimpotrivă, picăturile fiind tot mai fine, sunt urcate violent spre atmosfera superioară sau aruncate spre zone tot mai reci, adunând tot mai multă gheaţă, făcându-se atât de mari cât le pot ţine sus curenţii de aer”, spune profesorul Gurlui.

 

„Clima se va regla. Cheia e solul, cum îl cultivăm! Dar adevărata bombă este alta. Carbonul înmagazinat în sol! De la resturi de animale, rădăcini etc. În sol este un rezervor mare, enorm de carbon” – spune profesorul Silviu Gurlui.

 

„Ce vedem acum este rodul poluării puternice, a solului neîngrijit, care reflectă tot mai puţină radiaţie de la Soare (adică absoarbe tot mai multă caldură), a suprafeţelor imense de construcţii care se supraîncalzesc (din acelaşi motiv, ele sunt ca un burete pentrut razele solare) şi, evident, defrişările haiduceşti. Şi închei: multe arderi, mult carbon în aer. Astea s-au dus spre poli, peste gheţari. Ăştia s-au supraîncălzit şi au modificat dramatic coeficientul de reflexie. Adică nu s-a reflectat lumina precum o face zăpada, ci s-a absorbit tot mai mult, pentru ca lipsa zăpezii înseamnă suprafaţă uscata sau cu albedo mic (reflexie mult mai mică decât zăpada). Lucrul acesta se vede foarte clar, albedoul Pământului s-a redus. Se încălzeşte tot mai tare suprafaţa solului. Asta se vede, indirect, la câtă lumină ajunge pe Lună! Noaptea, Luna reflectă o cantitate de lumină. Asta este, în ultima perioadă, mai redusă, pentru că Pamântul trimite tot mai redusă radiaţie în spaţiu! Solul fiind mai fierbinte, emite radiaţie în IR cu intensitate tot mai mare în atmosferă. Dacă în aer nu am avea apă, CO2, metan şi N2O, asta s-ar tot duce, nu ar încălzi atmosfera. Dar, toate gazele astea sunt acolo şi absorb radiaţia de la sol. Dacă Pământul ar fi acoperit doar de vegetaţie zdravănă, păduri şi mai puţin beton, asfalt, mai multe culturi agricole, mai puţin sol neîngrijit, va fi foarte bine. Clima se va regla. Cheia e solul, cum îl cultivăm! Dar adevărata bombă este alta. Carbonul înmagazinat în sol! De la resturi de animale, rădăcini etc. În sol este un rezervor mare, enorm de carbon. Microorganismele, cu creşterea căldurii solului, transformă carbonul în CO2, pe care îl injectează în atmosferă. Această cantitate de CO2 este cu mult mult peste cantitatea de CO2 pe care noi oamenii o relansăm în atmosferă. Aşa că, dacă nu îngrijim solul, vom suferi crunt!”, concluzionează fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
25/04/2024 20:10

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Iașul ar putea avea 7 noi ”Cetățeni de onoare”
25/04/2024 18:55

Mai multe personalităti ale lumii academice si cultural-artistice sunt propuse pentru a deveni Cetăteni de onoare ai Iasului in cadrul sedintei de astăzi a Consiliului Local. Printre acestea se numără prof ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
25/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei