ERR(2): Warning: file_get_contents(app/newcache/bursa.html): failed to open stream: No such file or directory
Gheorghe Mencinicopschi: „Veganismul este ceva împotriva firii omului”

Gheorghe Mencinicopschi: „Veganismul este ceva împotriva firii omului”

01-25-19

Dimensiune font:

| 25-10-2019 00:00

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi este de profesie biolog, biochimist, profesor universitar şi cercetător în domeniul alimentaţiei sănătoase. A scris nenumărate cărţi cu sfaturi nutriţionale, dar şi cărţi legate de structura informaţională a alimentelor, aşa cum este şi cazul ultimei cărţi lansate, miercuri, la Iaşi - „Crezi că ştii să trăieşti?” Cu această ocazie, Gheorghe Mencinicopschi a răspuns, în exclusivitate, la câteva întrebări adresate de Evenimentul Regional al Moldovei.
- Domnule profesor, spuneţi-ne, în primul rând, unde greşesc românii atunci când mănâncă?
- Cel mai mult gre
şesc, spun eu, atunci când aleg să creadă în reclamele mincinoase, în preţul foarte scăzut şi în gustul foarte bun al alimentelor, necitind eticheta. Întotdeauna spun acest lucru, deşi poate este plictisitor, şi mulţi vor invoca motive precum: Nu pot să citesc pentru că este foarte mic scrisul, sau că este scris pe îndoitura ambalajului, sau Dacă citesc, nu înţeleg nimic. Dumneavoastră aţi cumpăra, ceva, chiar un pahar, despre care nu ştiţi nimic şi nu l-aţi inspecta să vedeţi dacă este crăpat, dacă este ciobit, dacă desenul de pe el nu are defecte? Nu l-aţi cumpăra. Atunci, cum ne permitem să cumpărăm şi, mai mult, să mâncăm un aliment care devine sănătate sau moarte fără să ştim nimic despre el în afară de faptul că este ieftin şi bun la gust? Să ştiţi că, astăzi, gustul în alimente este creat artificial. Nu este un gust natural. Este chiar un gust care dă dependenţă şi te face dependent de acel aliment, fie că vrei sau nu să îl mănânci. De regulă, alimentele sunt foarte bogate în zaharuri şi atunci apar fenomenele pe care le vedem tot mai des în jurul nostru: supraponderalitatea şi obezitatea, inclusiv la copii.

Obezitatea este însoţită de boli cardiovasculare şi de anumite forme de cancer sau alte boli”

- Boli dintre cele mai periculoase pentru cei mici...

- Obezitatea este o boală cronică, o boală aşa cum este, să spunem, şi diabetul. Sau apare boala cardiovasculară. Şi obezitatea este însoţită de diabet, în special de diabetul de tip 2, şi de aceea se mai numeşte şi diabezitate. Aceasta este însoţită de infertilitate, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Obezitatea este însoţită de boli cardiovasculare şi de anumite forme de cancer sau alte boli. Paradigma „gras şi frumos” nu mai este deloc adevărată. Gras înseamnă bolnav. Acest fapt, mai ales în cazul copiilor, reprezintă o dramă, deoarece copilul acela va fi sortit bolilor cronice la o vârstă foarte tânără. Spuneam adesea că suntem generaţia asta de părinţi ai căror copii sunt mai bolnavi decât suntem noi. Şi atunci, de ce nu citim eticheta? Repet, veţi spune „nu înţeleg nimic”, dar ne aflăm în era IT, avem device-uri. Şi să zicem că găseşti acolo, din întâmplare cuvântul „carboximetilceluloză”, şi nu ştii ce înseamnă. Imediat iei telefonul şi-i cauţi definiţia într-o bază de date. Şi atunci ştii despre ce e vorba. Şi după aceea abia poţi să hotărăşti dacă îl mai cumperi sau nu, dacă îl consumi sau nu. Trebuie să ne facem o cultură în domeniul alimentului, fiindcă spre deosebire de celelalte vieţuitoare, omul nu se naşte cu instinctul de a se hrăni corect. Pisica, de exemplu, se naşte cu instinctul de a consuma carne crudă. Şi nu cred că cineva poate să convingă o pisică să mănânce struguri. Dar omul trebuie să înveţe să mănânce, omul este un omnivor, el trebuie să mănânce puţin din toate. Dacă omul îşi elimină toate produsele din carne din alimentaţie, el nu se va transforma într-un erbivor, organismul lui nu se va modifica pe interior şi nu se va transforma în cel al unei capre, iar organismul va suferi dacă nu este hrănit corespunzător. De aceea, este important să învăţăm să mâncăm corect. Altfel, vor apărea boli genetice şi vor avea de suferit copiii şi nepoţii noştri şi trebuie să conştientizăm lucrul acesta.
- Cum anume consideraţi că ar trebui să fie educat un om atunci când vine vorba de alimentaţie?
- Ar trebui s
ă existe o educaţie care să înceapă în primul rând din familie. Şi familia este mediu sanogen sau obezogen, iar dacă părinţii şi bunicii sunt obezi, cum vor fi copiii? Tot obezi, nu? Asta deoarece copiii vor împrumuta acelaşi obicei pe care l-au văzut la membrii familiei lor, care mănâncă nesănătos. Nu poţi interzice copilului să nu mănânce ceva pe care tu îl mănânci. E ca şi cum ai merge la medic, iar acesta stă cu ţigara aprinsă în faţa ta şi îţi spune să nu fumezi. Copilului nu trebuie să i se interzică, ci să i se explice. Iar cea mai bună metodă de învăţare, la vârstele acestea mici, este exemplul personal, pentru că prin imitaţie li se formează personalitatea micuţilor. Apoi, există şcoala, când copilul deja e mare şi copilul ar trebui trebui să primească informaţii de bază, informaţii elementare despre alimentaţie. Dar disciplinele de acest fel nu există în şcoli, în schimb copiii sunt obligaţi să înveţe alte discipline, nefolositoare, pe care le respinge, care îl fac să urască şcoala. Şcoala ar trebui să formeze caractere şi să te pregătească pentru viaţă. Şcoala nu ar trebui să fie informativă, ci formativă. După aceea, adolescentul educat corect va şti să aleagă alimentele sănătoase cu care să se hrănească, va alege să trăiască într-un mod sănătos.
„Mâncatul sănătos poate fi o iluzie, important este cum mănânci”

- Ce alte greşeli comitem în mod frecvent, fără a ne da seama, şi care ne afectează pe termen lung?
- Sedentarismul este, de departe, cel mai important factor care ar trebui evitat. Copiii nu mai
ştiu să cadă, tinerii nu mai ştiu să meargă, nu aleargă în aer liber, cum au făcut generaţiile noastre şi toate generaţiile dinaintea noastră. Pentru că aşa cum omul trebuie să înveţe să mănânce, acesta trebuie să înveţe şi să meargă. Nu suntem precum puiul de căprioară, care la câteva minute după ce a fost adus pe lume aleargă după mămica lui. Nouă ne trebuie un an, poate un an şi ceva, să învăţăm să mergem. Dar dacă nu continuăm să mergem, sedentarismul combinat cu o alimentaţie nesănătoasă este distrugător.

Miercuri, 23 octombrie, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi a avut loc o conferinţă dedicată alimentaţiei sănătoase, eveniment organizat cu prilejul zilelor universităţii. Conferinţa s-a intitulat „Hrană sănătoasă pentru trup, minte şi suflet”, iar premisa de la care a pornit discuţia a fost o simplă întrebare: „Crezi că ştii să trăieşti?”. Răspunsurile au fost oferite de către invitaţi, specialişti în domeniul alimentaţiei - prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, dr. Ovidiu Bojor şi scriitoarea Maria Timuc. În cadrul conferinţei au avut loc mai multe lansări de carte şi o sesiune de autografe.

- Sunt anumite practici alimentare, automatisme, care ne afectează fără să ne dăm seama?

- Astăzi am ajuns să mâncăm fără să ne hrănim. Ce vreau să spun cu asta este că, de multe ori, mâncăm un covrig, dimineaţa, şi acesta reprezintă masa principală în acea zi a noastră, a oamenilor care nu mai au timp. Dar a nu a avea timp să mănânci şi a nu avea timp să îţi prepari mâncarea echivalează cu a te îmbolnăvi. Iar acest obicei este practicat de o întreagă comunitate, luând un covrig şi o cafea îndulcită, şi ce am făcut?, am mâncat zahăr. Covrigul este zahăr, este amidon, care înseamnă glucoză, iar băutura îndulcită este zahăr. Şi am mâncat astfel zahăr cu zahăr, calorii goale care nu ne aduc nici proteine, nici lipide sănătoase şi cu atât mai puţin vitamine şi minerale. Şi corpul meu suferă şi la un moment dat, mă voi îngrăşa şi mă voi îmbolnăvi. Apoi, mă întreb: Dar ce am făcut?, considerând că am mâncat sănătos în majoritatea timpului. Mâncatul sănătos poate fi o iluzie, important este cum mănânci.
- Ce anume nu lipseşte din alimentaţia dumneavoastră?
- Niciodat
ă nu lipsesc legumele şi le recomand, dar asta nu înseamnă că sunt vegetarian sau vegan, ci cu atât mai puţin. Legumele conţin ceva ce au doar foarte puţine alimente, şi anume fibră alimentară, de aceea ele sunt recomandate drept garnituri pentru alimentele care nu au fibră alimentară, precum ouăle, carnea, toate produsele din carne şi brânzeturile. Lipsa fibrelor poate facilita constipaţia, care reprezintă una dintre cauzele de autointoxicare pentru că, în momentul în care nu poţi să elimini fecalele, toate toxinele generate prin procesul de digestie şi de fermentaţie vor fi absorbite în sânge, şi ne vor îmbâcsi celulele din care este alcătuit corpul, iar organe precum creierul şi inima se vor îmbolnăvi. De aceea, este necesar ca de fiecare dată când consumăm alimente fără fibre să le mâncăm cu legume şi nu cu carbohidraţi, adică lângă friptură să nu pun pâine albă, ci o granitură de legume.
„Generic, organismul nostru, genetic, este adaptat să mănânce alimentele specifice sezonului”

- Sunt veganii mai sănătoşi decât ceilalţi?
- Nu. Veganismul este ceva împotriva firii omului. Omul este omnivor. Unii sunt convin
şi, din varii motive, total eronate, de faptul că dacă nu mai mănâncă ei carne înseamnă că nu vor mai polua mediul înconjurător. Numai că, de când este pământul, au existat milioane şi milioane de rumegătoare. Gândiţi-vă că în urmă cu 200 de ani în America era plin de bizoni, care generau metan. Sau mlaştinile, care sunt întinse pe sute de mii de kilometri pătraţi şi produc mult mai mult metan chiar şi decât rumegătoarele... Dar nu s-a întâmplat nimic până în era industrială, când a fost recoltat carbonul din rezervele fosile. Arderea cărbunilor, a petrolului, asta a dus la încălzirea globală, nu animalele. Deci, dacă pornim de la premisa că vom fi mai prietenoşi cu mediul înconjurător dacă nu mâncăm carne, alimentăm o minciună. La fel şi faptul că vom fi mai sănătoşi.
- Ar trebui oamenii să îşi schimbe alimentaţia în funcţie de sezonul în care se află?
- Ar fi bine, pentru c
ă întotdeauna omul a mâncat în funcţie de sezon şi asta deoarece nu existau alimentele cu conservabilitate atât de îndelungată precum cele de astăzi, iar organismul nostru, genetic, este adaptat să mănânce alimentele specifice sezonului. Adică, e bine să mănânc roşia atunci când apare ea în grădină. E bine să mănânci local, alimente care sunt produse într-o zonă apropiată zonei în care trăiesc, din varii motive: un măr adus de la 10 kilometri absolut sigur trebuie tratat pentru a fi sănătos, pentru că altfel nu rezistă. Un măr adus de la 200 de metri nu mai are nevoie de niciun tratament.
„Nu este bine să mâncăm când suntem obosiţi sau când suntem nervoşi ori înfriguraţi”

- Cum putem stabili calitatea alimentelor pe care le achiziţionăm, pe care le consumăm?
- În privin
ţa calităţii se poate face o mare confuzie, chiar şi în lumea nutriţioniştilor. Prin calitate se înţelege doar calitatea senzorială, a gustului. Se poate întâmpla să mănânc un aliment şi să văd că e savuros, ceea ce mă va face să cred că este şi sănătos. Acest aspect este cât se poate de fals. Calitatea nu este intrinsecă şi nici nu poate fi stabilită cu ajutorul simţurilor noastre. Calitatea alimentelor este hotărâtă doar în urma analizelor proprietăţilor nutriţionale esenţiale, iar ceea ce ar trebui să urmărim este dacă alimentele pe care le consumăm conţin aminoacizi esenţiali, vitamine, minerale, acizi graşi esenţiali sau omega 3. Despre crononutriţie am scris chiar un capitol şi este foarte important când mâncăm, cum mâncăm şi unde mâncăm. Nu este bine să mâncăm în maşină, pe stradă, privind la televizor, când suntem obosiţi sau când suntem nervoşi ori înfriguraţi. Trebuie să aşteptăm să revenim la o stare de confort, apoi ne aşezăm la masă şi ne concentrăm asupra mâncării, care mai întâi este mâncată cu ochii, pentru ca creierul să trimită semnale sistemului digestiv să secrete sucurile gastrice şi digestia să decurgă sănătos. Dar dacă eu nu sunt atent la ceea ce mănânc, în primul rând voi mânca mai mult decât ar trebui, digestia nu va decurge sănătos, iar de aici pornesc toate neajunsurile şi îmbolnăvirea.
- Cum afectează postul organismul uman?
- Omul este foarte rezistent la înfometare, dar nu este rezistent la îmbuibare. Postul intermitent este unul dintre comportamentele alimentare cele mai s
ănătoase, deoarece aduce organismul într-o stare de autoreparare şi nu generează un exces de calorii. Postul intermitent presupune să ai cel puţin 10-12 ore între o masă şi alta. Să mănânci dimineaţa, când e bine să mănânci cel mai mult şi consistent, şi peste încă 10-12 ore, iar în timpul acesta să nu ronţăi nimic, doar să bei apă sau lichide care te hidratează, în niciun caz alcool, iar corpul va avea timp să se redreseze, să se refacă.

A consemnat Daiana SFREDEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei