Iașul rămâne fără zonă cargo la Aeroport

1aeroport

Dimensiune font:

| 20-07-2020 08:14

* autoritățile județene consideră că o zonă cargo la Aeroportul Iași reprezintă unica șansă de dezvoltare a regiunii, în lipsa infrastructurii de transport rutier * din nefericire, din cauza imposibilităţii accesării de fonduri europene, dar şi din lipsa fondurilor de la bugetul propriu, planurile par tot mai departe de a prinde contur * mai mult, problemele se înmulțesc pe zi ce trece, existând serioase dubii că proiectul ar fi viabil în clădirea Aviației Utilitare din cauza unei diferențe de nivel a terenului * un teren care nu se mai află în administrarea aeroportului sau a Consiliului Județean!

Extinderea și modernizarea Aeroportului Iași continuă să dea de furcă autorităților județene. Pe lângă proiectele vizând construirea unui nou terminal de pasageri de cealaltă parte a pistei, în jurul căruia să se dezvolte aerogara, reprezentanții Aeroportului doresc creșterea capacității de operare pentru satisfacerea cererii de piață, creșterea numărului de pasageri procesați, îmbunătățirea condițiilor de mediu prin reducerea emisiilor unitare ale aeronavei în faza de rulaj, creșterea capacității de operare a pistei cu 40%, prin reducerea distantelor de rulaj și a timpului de eliberare a pistei.

Peste toate, însă, construirea unei zone cargo este declarată indispensabilă, deoarece ar reprezenta o unică șansă de dezvoltare a regiunii, în lipsa infrastructurii de transport rutier, fapt care ar necesita și prelungirea pistei actuale, la 3.000-3.500 de metri.

Directorul general al Aeroportului Internațional Iași, Cătălin Bulgariu, preciza, la finalul lunii februarie, că trebuie făcută o zonă cargo pe Masterplanul existent, pentru două avioane în acelaşi moment, pe partea de Est a pistei. „Investiţiile constau într-un terminal pentru cargo, ce reprezintă facilităţile din interior. Modul de organizare a fluxurilor de mărfuri din terminal sunt un pic diferite de celelalte şi este nevoie de foarte mult spaţiu pentru comisionare vamală pentru Poliţia de Frontieră. Dorim să transformăm paleţii cargo în paleţi rutieri, astfel încât bunurile care au fost transportate pe avion să ajungă la destinatari, la persoane fizice şi aşa mai departe. Deci, trebuie să existe o zonă de parcare specifică, cu rampă pentru încărcare, cu sensuri pentru încărcare mijloc de transport. În mod normal, în ceea ce priveşte propunerea noastră este pentru fonduri europene, în perioada 2020 -2023. În ceea ce priveşte platforma, ea nu este separată de celelalte platforme. Cea pentru avioane este într-un singur obiect, adică atât pentru cele de pasageri, cât şi pentru cele de cargo. Tot proiectul este estimat la peste 25 de milioane de euro”, declara, cu câteva luni în urmă, Cătălin Bulgariu.

Planul iniţial al autorităţilor ieșene viza construirea acestui terminal cu fonduri europene. Cum proiectul estimat la cinci milioane de euro nu a fost însă eligibil pentru finanţare de la Comisia Europeană, CJ Iaşi a anunțat că dorește să îl realizeze prin parteneriat public-privat. „Avem deja patru investitori interesaţi”, anunța atunci Maricel Popa, prezent la un eveniment dedicat PPP-urilor. El a menţionat că cei patru investitori sunt Fan Courier, Cargus, o firmă din Franţa şi una din Anglia.

Zonă cargo doar cu credit bancar

Astăzi, însă, la căteva luni distanță, amenajarea zonei cargo pentru Aeroportul Iaşi are toate şansele să fie amânată din cauza imposibilităţii accesării de fonduri europene, dar şi din lipsa fondurilor de la bugetul propriu. Singura soluţie propusă de directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, ar fi creditul bancar pentru investiţia în zona cargo. Şi asta deoarece normativele europene nu permit depunerea unor proiecte cu finanţare de la Bruxelles.

În schimb, în august ar urma să fie gata prima parte din proiectul de peste 7 milioane de euro de la Aeroportul Iaşi privind platforma de parcare a avioanelor. Elementul de cash-flow, modul  în care am gândit lucrurile nu îmi permite, astăzi, să fac această investiție, tocmai pentru că trebuie să terminăm această platformă, în primul și în primul rând, pentru a da acces celor de la  Aerostar și pentru a mări gama de servicii pe care o oferă Aeroportul Iași. Abia după ce finalizăm acest lucru și după ce trece pandemia și putem avea un cash-flow pentru a accesa un credit la bancă, am putea merge pe varianta unei investiții și într-o zonă cargo”, a precizat, la sfârșitul săptămânii trecute, Cătălin Bulgariu. 

N-au început lucrările la zona cargo, dar au apărut... problemele

La  scurt timp, însă, liderul consilierilor județeni liberali, Romeo Vatră, a făcut unele precizări legate de afirmațiile directorului general al aerogării ieșene, care spune că nu se poate construi zona cargo în clădirea Aviației Utilitare din cauza unei diferențe de nivel a terenului pe care se află clădirea față de platforma de mișcare a avioanelor, care este în curs de extindere. Din acest motiv, ar fi necesară construirea unui zid de sprijin pentru cei aproape doi metri diferență de nivel. Mai mult, directorul Aeroportului a dat detalii că o soluție pentru zona cargo ar fi demolarea clădirii, ridicarea cotei pământului și construirea unei alte clădiri. „Nu înțeleg toată polologhia asta, în condițiile în care clădirea Aviației Utilitare și cei 5.300 mp de teren aferent sunt înstrăinate și nu se mai află în administrarea aeroportului sau a Consiliului Județean. Imobilul a fost dat în folosință gratuită la Inspectoratul General de Aviație prin Hotărâre de Consiliu Județean, anul trecut. Într-un an nu s-a întâmplat nimic acolo, nu s-a început nicio investiție. Nici nu se aude că s-ar fi făcut vreun demers... Așa cum nu s-a mișcat nicio investiție nici pe cei 7.800 mp, pe un teren alăturat, dați în concesiune unei companii din Republica Moldova pentru construirea unui hangar de reparații elicoptere. Noi nu am susținut aceste înstrăinări de suprafețe în proximitatea terminalului T3, deoarece pun în pericol dezvoltarea aeroportului pe zona de vest”, a menționat Romeo Vatră, punând la îndoială faptul că respectivele hotărâri ale Consiliului Județean au fost puse în aplicare.
Dacă, totuși, hotărârile au fost puse în aplicare, Vatră se întreabă cum a obținut Aeroportul autorizație pentru lucrările la zidul de sprijin la platforma de avioane pe o parcela care nu îi aparține. Iar în cazul în care nu au fost puse în aplicare asistăm, spune lidelul consilierilor județeni liberali, „la o încălcare a legii, deoarece hotărârile Consiliului Județean sunt obligatorii și trebuie puse în aplicare”. „Este necesară clarificarea acestor aspecte, deoarece directorul Aeroportului Iași vorbește despre clădirea Aviației Utilitare de parcă încă ar mai fi în administrarea Aeroportului”, menționează Romeo Vatră. Daniel BACIU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei