Inculpaţii din dosarul UMF acuză procurorii DNA de corupţie!

1UMF

Dimensiune font:

| 03-12-2019 20:01

* „Afirmaţia este valabilă şi la nivel de judecător, atunci când acesta aprobă integral solicitările unui procuror în condiţiile în care el, judecătorul, are propriile probleme legale, aflate în instrumentare la acelaşi procuror”, a declarat Adrian Ciureanu, directorul de Comunicaţii al UMF * la terminarea procesului, inculpaţii bănuiesc că întregul scenariu a fost pus la punct de oameni din interiorul UMF Iaşi

Fostul rector al Universtiăţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa” din Iaşi – prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a fost achitat de acuzaţiile de corupţie. Curtea de Apel Suceava a decis că principalele temeiuri ale achitării sunt legate de lipsa faptei, nefiind suficiente probe care să ateste săvârşirea infracţiunii.

Vasile Astărăstoae şi mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere în UMF - printre care şi Adrian Ciureanu - directorul de Comunicaţii, şi conf. univ. dr. Daniela Druguş, au fost trimişi în judecată în anul 2012 de către Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi pentru că ar fi fraudat un proiect cu finanţare europeană şi pentru luare sau dare de mită. Întregul proces a durat nouă ani, iar inculpaţii spun că procesul s-a desfăşurat într-un mod abuziv. „Anchetarea abuzivă de la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, interceptările abuzive şi transcrierea lor profund viciată, ignorarea unor prevederi legale elementare în construirea dosarului penal sunt, ele însele, paradoxal, forme grave de corupţie. Afirmaţia este valabilă şi la nivel de judecător, atunci când acesta aprobă integral solicitările unui procuror în condiţiile în care el, judecătorul, are propriile probleme legale, aflate în instrumentare la acelaşi procuror”, a declarat Adrian Ciureanu.

Totul ar fi pornit de la o platformă de e-learning care a fost creată pentru a veni în sprijinul studenţilor şi a profesorilor. Pentru realizarea acesteia s-au investit milioane de euro, bani care au fost accesaţi prin fonduri europene.

Platforma înseamnă 27 de servere, o tehnologie de mai mult de un milion de euro. S-a încercat, prin anchetă, să se calculeze prejudiciul, care a fost valoarea întregii platforme, lucru care, pe parcursul celor zeci ani, am dovedit că este fals. Acolo era o foarte mare minciună. Nu a fost trucată nicio licitaţie, deci, timp de zece ani, noi nu ne-am atins de platforma de e-learning tocmai pentru că am aşteptat să fie expertizată. Noi folosim aceleaşi servere şi în prezent”, a declarat Adrian Ciureanu.

Justiţia îşi face treaba, dincolo de influenţele asupra sistemului”

Inculpaţii spun că întregul proces a avut un real impact de imagine şi financiar asupra Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T.Popa”, dar, în plan secundar, a existat şi impactul asupra persoanelor direct implicate, materializat în blam şi condamnare publică, chiar în absenţa unei sentinţe definitive şi fără posibilitatea acuzaţilor de a se apăra în mod real în spaţiul public. „Este închiderea unui cerc care a durat nouă ani. Şi pentru noi şi pentru universitate există şi plusuri, dar şi minusuri. Aş vrea să punctez şi partea profesională, pentru că am muncit şi muncim pentru Universitatea de Medicină. Din 2011, de când a început această nenorocire cu noi şi cu universitatea, totul era într-o poziţie ascendentă. Noi eram în mai multe clasamente pe baza rezultatelor manageriale ale universităţii, reuşisem să recuperăm deficitele financiare şi eram într-o plină expansiune cu proiectele europene. Acesta a fost plusul”, a spus Daniela Druguş, directorul administrativ.

Mai mult decât atât, directorul administrativ a fost acuzat cum că ar fi luat mită în numele universităţii de la anumite firme. „Principala acuzaţie era abuzul în serviciu şi luarea de mită. DNA a considerat că anumite sponsorizări pe care doamna director le-a cerut în numele universităţii de la diferite firme ar fi fost folosite acolo. Este singurul om din ţara asta care a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut mită în numele unei instituţii publice. E unul dintre abuzuri, constatat în sentinţa de ieri (n.r. - luni) prin faptul că instanţa de judecată a considerat că nu este vinovat nimeni, că nu este luare de mită şi că nici nu ar putea să fie aşa. Într-o lume civilizată, o acuzaţie de luare de mită nu este aceea că o persoană funcţionar public solicită pentru universitate o sumă de bani cu titlul de sponsorizare. Mai ales că, sub nicio formă, acei bani nu au fost folosiţi în interes personal, ci în conturile universităţii”, a declarat Cătălin Boacnă, avocat.

Trei dintre inculpaţi au fost arestaţi preventiv la vremea respectivă - Adrian Ciureanu, Daniela Druguş şi Corvin Burghin. Ei au fost duşi la Înalta Curte de Casaţie din Bucureşti, unde s-a decis eliberarea lor. „Faptul că noi spunem că este un abuz confirmat dincolo de hotărârea de ieri, prin care s-a arătat că toată lumea este nevinovată, e că atunci a existat acea soluţie la Curtea de Apel Iaşi, prin care s-a decis arestarea preventivă şi toţi cei trei acuzaţi au ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acolo, a fost un semnal pe care fiecare dintre ei au putut să îl recapete, că justiţia îşi face treaba, dincolo de influenţa pe care un procuror îl poate avea asupra sistemului sau de influenţele pe care DNA le putea avea. Ajungi în faţa unui judecător de la Înalta Curte şi spui că este un abuz şi că nu ai ce să cauţi în acea celulă, că nu ai de ce să fi arestat, că nu există temeiuri sau probe că te sustragi de la urmărirea penală. A fost primul magistrat care a înţeles că se impune eliberarea imediată a inculpaţilor”, a mai spus avocatul.

Bănuieli asupra unui scenariu pus la punct din interiorul UMF

Acum, la terminarea procesului, inculpaţii bănuiesc că întregul scenariu a fost pus la punct de oameni din interiorul UMF Iaşi. „Tot timpul m-am considerat nevinovat şi nu vreau să mă refer la suferinţa mea şi mai ales a familiilor. Noi eram acolo cu mâinile în dosar şi nu aveam timp. Eu cred că anumite lucruri nu au fost accidentale şi fiindcă nu puteam fi acuzaţi altfel, s-au construit toată nebunia de maniera asta. Sunt probe fabricate de cei de alături, care nu l-au cenzurat nicio clipă. Eu nu cred că cei din DNA nu ştiau că profesorul Astărăstoae are o poliţă de plătit. Mai ales că au circulat nişte legende prin oraş, prin care spuneau că vor să îl ţină măcar o noapte la puşcărie. Sunt colegii noştri, dar nu sunt decât bănuieli”, a declarat Adrian Ciureanu.

Adrian Ciureanu va rămâne cadru didactic la Catedra de Informatică Medicală din cadrul Facultăţii de Medicină şi directorul Centrului de Comunicaţii, iar Daniela Druguş va rămâne cadru didactic şi nu exclude o întoarcere pe o funcţie administrativă.

Corvin Gabriel Pughin, om de afaceri din Bucureşti, a fost achitat pentru infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Trimişi în judecată au mai fost şi reprezentantul SC Euro Management Grup SRL Bucureşti - Laurian Gabriel Tănăsescu, asistentul de comunicare–promovare relaţii publice, parteneriate şi mass-media în cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi - Daniela Astărăstoae. De asemenea, dosarul i-a avut în vedere şi pe doi consilieri din cadrul Ministerului Comunicaţiilor – Dănuţ Muşat şi Dan Alexandru Verner, pe prorectorul UMF Iaşi - Dragoş Pieptu, precum şi pe un angajat al MCSI, Raluca Isabela Vătuiu. Ruxandra CAŞU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei