Iunie, o lună liniştită în ceea ce priveşte poluarea cu praf

1poluare

Dimensiune font:

| 26-07-2023 07:59

Monitorizarea calităţii aerului efectuată pe raza municipiului Iaşi prin intermediul  autolaboratorului în zona Podu de Piatră şi a staţiei fixe de fond urban IS-2 din Decebal Cantemir, evidenţiază faptul că în luna iunie nu au fost depăşite valorile maxime admise pentru nici unul din poluanţii monitorizaţi. În afara municipiului Iaşi, depăşiri ale valorilor limită zilnice s-au înregistrat doar la indicatorul PM10 măsurat gravimetric în staţia IS-6 Bosia-Ungheni

 

 

În luna iunie 2023, ca urmare a monitorizarii calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi prin intermediul reţelei automate de monitorizare din judeţ, s-a constata că pentru municipiul Iaşi, valorile înregistrate de către autolaboratorul din zona Podu de Piatră pentru poluanţii proveniţi din trafic, precum şi cele înregistrate de staţia fixă de fond urban  IS-2 din zona Decebal-Cantemir, nu pun în evidentă depăşiri ale valorilor maxime admise la niciunul din poluanţii monitorizaţi. „Concentraţiile medii zilnice au aceeași evoluție, iar valorile din trafic măsurate cu autolaboratorul în zona Podu de Piatră sunt uşor mai ridicate decât în celelate staţii, fără însă a depăşi, în niciunul din cazuri, valoarea limită zilnică admisă de 50 μg/m3, lucru confirmat şi de măsurătorile gravimetrice pentru PM10 din staţiile IS-2, IS-4 şi IS-5. Și în cazul dioxidului de azot – NO2, valorile provenite din trafic înregistrate cu autolaboratorul IS-M1 în zona Podu de Piatră sunt în general uşor mai ridicate decât valorile din staţia IS-2 fond urban Decebal-Cantemir, dar în ambele cazuri sunt mult mai mici decât maxima orară admisă (200 µg/m3)”, spun oficialii APM Iaşi.

Situaţia înregistrată la nivelul municipiului Iaşi în luna iunie 2023 este comparabilă cu cea din luna iunie a anului trecut când, de asemenea, valorile măsurate ale poluanţilor monitorizați de staţiile  IS-1 din Podu de Piatra (închisă temporar la acest moment din motive tehnice) și IS-2 din Decebal-Cantemir nu au depăşit maximele admise la niciunul din poluanţii monitorizaţi.

Poluare în judeţ. Una din cauze: lucrările la DJ 249 A

În schimb, în afara municipiului Iaşi, măsurătorile  înregistrate în cele trei staţii fixe -  IS-4 Aroneanu, IS-5 Tomeşti şi IS-6 Bosia-Ungheni pun în evidenţă depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10  măsurat gravimetric în staţia IS-6 Ungheni. Este vorba de 11 depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 µg/m3) înregistrate în prima jumătate a lunii iunie, cauzele posibile ale acestor depăşiri fiind lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ 249 A şi alte surse locale, corelate cu condiţii meteo nefavorabile dispersiei. Media lunii iunie a indicatorului PM10 a variat de la 18,46 µg/m3 în IS-4 Aroneanu la 51,48 µg/m3 în IS-6 Bosia-Ungheni. În celelalte două staţii, valorile medii lunare ale indicatorului PM10 gravimetric au fost 20,64 µg/m3 pentru staţia IS-5 Tomești şi 21,48 µg/m3 pentru staţia IS-2 Decebal-Cantemir. Aceste valori sunt comparabile cu mediile lunare din luna iunie 2022. „Menționăm că, din data de 10.06.2023, în stația IS-4 Aroneanu se fac doar determinări gravimetrice pentru PM10, pentru poluanții monitorizați automat fiind întreruptă transmisia de date din considerente tehnice. Pentru indicatorul PM2,5 măsurat gravimetric în staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir (pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 μg/m3), în luna iunie s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice de PM2,5 şi PM10 înregistrate la staţia IS-2 au acelaşi trend, cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Media lunii iunie pentru PM2,5 este de 10,85 μg/m3”, au mai precizat responsabilii APM Iaşi.  Potrivit acestora, situaţia lunii iunie se înscrie în caracteristica perioadei calde a anului, aprilie – august, când în mod obişnuit se înregistrează cele mai puţine depăşiri şi valori mai mici la toţi indicatorii monitorizaţi comparativ cu perioada rece. Aceasta deoarece în intervalul aprilie-august, pe de o parte nu avem una dintre principalele surse de emisii de poluanţi – arderea combustibilului pentru încălzirea rezidenţială, iar pe de altă parte este  perioada cu vegetaţie, cu rol extrem de important în reţinerea şi filtrarea poluanţilor.

Poluarea din Iași poate fi redusă la jumătate. Măsurile care pot fi luate, explicate de oamenii de știință

Faptul că Iașul este unul dintre cele mai poluate orașe din România este extrem de cunoscut la nivel național. Cu toate acestea, municipalitatea a anunțat că, în ultimii ani, numărul de depășiri semnalate de către stațiile de monitorizare a scăzut considerabil. Astfel, în 2018 au fost înregistrate nu mai puțin de 165 de depășiri, în timp ce în 2022 au fost înregistrate doar 44. Cu toate acestea, susțin oamenii de știință, aceste măsurători, efectuate doar în anumite zone ale orașului, pot fi irelavante. ,,Faptul că municipalitatea se preocupă de acest lucru și transmite mesaje populației este un aspect pozitiv, îmbucurător. Aceste statistici nu ajută în mod real populația. Este important să vedem starea drumurilor, mai ales la periferie, unde lucrurile nu stau atât de bine. Aceste măsurători scot în evidență anumite aspecte, din anumite zone ale orașului”, a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.
Specialiștii susțin că, în continuare, singura speranță pentru diminuarea gradului de poluare în reprezintă natura. Astfel, în această perioadă a anului, cu vegetație abundentă, poluarea va fi mai puțin resimțită de către populația orașului. Astfel, adaugă oamenii de știință, ar trebui să existe un plan pe termen lung iar în oraș să fie plantați arbori specifici, care ar scădea la jumătatea gradul de poluare.
,,În această perioadă a anului, când vegetația este abundentă, o mare parte din poluare este preluată de către natură. O parte din praf este reținută de către vegetație. Pe termen lung ar trebui dublată plantarea copacilor. Există tipuri de copaci care au o anumită structură a funzei, ce poate reține praful sau alte toxine din atmosferă, atât vara cât și pe timpul răcoros, cum ar fi toamna sau iarna. Vegetația joacă un rol important și trebuie să ne gândim la acest aspect pe termen lung. Astfel, poluarea din Iași ar putea fi redusă cu cel puțin 50%”, adaugă prof. univ. dr. Silviu Gurlui.
Totodată, specialiștii le recomandă ieșenilor să apeleze la ajutorul instalațiilor de purificare a aerului, ce pot fi folosite în propriile locuințe. Conform acestora, instalațiile reduc particulele de praf și pot filtra și mulți alți compuși. Lucian STATE, Cristian ANDREI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”
01/05/2024 17:00

Autoritătile locale din Candesti au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrati in caz de calamităti naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potentiali sinistr ...

Accident cu 4 victime în județul Neamț. Una dintre ele se zbate între viață și moarte
01/05/2024 17:00

 Grav accident rutier produs miercuri, 1 mai, pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Roman, judetul Neamt. Coliziunea dintre două autoturisme s-a soldat cu 4 victime, anuntă Inspectoratul pentru Situa ...

Primăriile României rurale care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă
01/05/2024 16:27

Zeci de primării de comună din judetul Botosani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor si a fac ...

Programul unităţilor medicale şi al farmaciilor, în zilele de Paşte
01/05/2024 16:16

În ziua de 1 Mai şi in zilele din perioada Sărbătorilor de Paşte, unităţile medicale din judeţul Iaşi vor avea un program special, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Astfel, urgentel ...

O tânăra a „uitat” 100 de euro în dosar la testarea practică pentru permis. Cu ce explicație stupefiantă a venit
01/05/2024 15:00

O femeie din Suceava a strecurat două bancnote de cate 50 de euro in dosarul pe care i l-a prezentat politistului examinator, cu intentia ca acesta să o declare admisă la proba practică a examenului pentru ...

Polițiștii din Suceava s-au rugat de un șofer suspectat că a omorât un om cu mașina să se predea. „Vino și deschide poarta”
01/05/2024 14:29

Oamenii legii i-au cerut soferului suspectat că a omorat un om si a fugit de la locul faptei să se predea. Bărbatul a acrosat cu masina un pieton si s-a baricadat in casa sa la cateva sute de metri de locul ...

Distracție la Ciric, de 1 Mai. Mici și bere gratis
01/05/2024 14:19

Cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, zona de agrement Ciric s-a umplut de sute de ieseni, atrasi de micii si berea oferite gratuit de Primări, dar si de spectacolul de muzică populară. 

Restart pentru Autostrada Braşov-Bacău!
01/05/2024 13:19

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Şi-a tăiat şi fiul o dată cu porcul. Atât animalul, cât şi adolescentul au murit în chinuri
01/05/2024 13:18

Gigel Manta din Ivăneşti, Vaslui a rămas văduv imediat după pandemie. Are doi copii, dar de grija fiicei a scăpat, ea a devenit majoră şi s-a mutat la iubitul ei. Astfel, in casă, doar el şi cu băiat ...

  O suceveancă a consumat droguri, a urcat la volan și a provocat un accident
01/05/2024 09:30

  După un banal accident petrecut duminică după-amiază, in jurul orei 15.30, pe str. Rulmentului din Suceava, cand un autoturism Audi ar fi acrosat usor un alt autoturism ce se afla stationat pe caros ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei