Ministrul Sănătăţii vrea să eficientizeze întreg sistemul medical românesc

1ministru

Dimensiune font:

| 14-12-2019 00:14

* „În România s-a investit prea puţin şi sărăcia este mult prea greu de manageriat. Susţinem programul de investiţii în infrastructură dar, pe de altă parte, nu vom încuraja furtul şi lipsa de onestitate, de aceea pot să vă spun că am venit cu reprezentantul Băncii Mondiale pentru a soluţiona problemele”, a spus, ieri, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Victor Costache

Spitalele Regionale de Urgenţă, debirocratizarea şi crearea unui context favorabil medicilor tineri sunt doar câteva dintre aspectele pe care Victor Costache, ministrul Sănăţii le-a transmis, ieri, la Iaşi.

Acesta a declarat faptul că îşi doreşte să vadă în ce stadiu sunt unităţile spitaliceşti aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi care sunt priorităţile pentru anul 2020. „În momentul de faţă suntem într-o perioadă critică în sistemul sanitar. Am văzut cu toţii raportul Comisiei Europene pentru România, publicat acum două săptămâni şi cred că nu s-ar fi ajuns aici dacă personalul medical ar fi avut un cuvânt de spus mai important în deciziile strategice care s-au luat în cursul anilor în orientarea sistemului sanitar”, a declarat ministrul.

Primul pas pe care Victor Costache vrea să îl facă este cel de a verifica starea în care se află spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. „Nu cred foarte mult în măsurile represive. Cred foarte mult în onestitate, în dialog şi în sănătate. În România s-a investit prea puţin şi sărăcia este mult prea greu de manageriat. Susţinem programul de investiţii în infrastructură dar, pe de altă parte, nu vom încuraja furtul şi lipsa de onestitate, de aceea pot să vă spun că am venit cu reprezentantul Băncii Mondiale pentru a soluţiona problemele”, a mai spus Victor Costache.

Zilele trecute, deputatul USR, Emilian Ungureanu a deplus plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva a doi directori de spitale din Iaşi: Ioan Bârliba de la Spitalul Sf. Spiridon şi Gabriel Oprişanu de la Institutul de Psihiatrie Socola pentru fapte de abuz în serviciu. „Domnul Ungureanu nu face parte din Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. Pe de altă parte, nu trebuie să ne supărăm pe cei care trag semnale de alarmă; ştiu că au existat mici conflicte, chiar cu persoane cum este domnul Ungureanu. E bine că sunt semnalate şi tocmai de asta mă aflu la Iaşi, pentru că vreau să vizitez marea majoritate a spitalelor, să vedem toate problemele pe care le putem parcurge în cursul acestei vizite”, a mai spus ministrul.

Tot în cadrul acestei vizite la Iaşi, a mai fost pus în discuţie şi faptul că rezidenţiatul se desfăşoară în derapaje care nu trebuie permise, mai ales în ideea că în ţările din Uniunea Europeană nu există probleme în ceea ce priveşte birocraţia. „Legea europeană este clară. M-am întors în România în 2013, în condiţiile în care absolvisem Facultatea de Medicină, în 1999, la Iaşi, iar din 2001 lucrasem în Franţa, unde mi-am dat încă odată rezidenţiatul. L-am făcut în instituţii prestigioase, ca rezident al statului francez, apoi am fost medic specialist şi ulterior medic primar. Întorcându-mă în ţară într-o specialitate deficitară, a urmat o bătălie birocratică de aproximativ şase luni pentru a reuşi să-mi echivalez nişte diplome europene. Îmi doresc ca lucrul acesta să nu se mai repete, îmi doresc foarte mult o descentralizare a acestui fenomen. Am căzut de acord cu colegii mei să descentralizăm tot parcursul birocratic al rezidentului. Vreau să preluăm modelele europene care funcţionează deja”, a declarat ministrul Victor Costache.

Pe viitor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor să îmbunătăţească condiţiile de desfăşurare a examenului de rezidenţiat. „În Franţa există cele mai bune sisteme de formare, mai ales cea a rezidenţilor, iar tot parcursul birocratic este delegat la universităţi. Sper să vedem pe viitor că pe diploma de medic care se dă la sfârşitul perioadei de rezidenţiat să apară şi numele universităţii pe care a absolvit-o rezidentul, după cum apare pe diploma mea. Vă mărturisesc că în 12 ani, cât am lucrat în Franţa şi în Canada, nu am vizitat niciodată sediul Ministerului Sănătăţii şi nici cel din Canada”, a spus Costache.

UMF Iaşi - 140 de ani de activitate

Tot ieri, la Iaşi s-au desfăşurat festivităţile de aniversare a 140 de ani de la înfiinţarea UMF „Gr.T.Popa”. Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, fost absolvent de medicină generală la UMF „Gr.T.Popa”, şi-a început discursul cu o mărturisire:Sunt ieşean şi sunt emoţionat să văd în sală o parte dintre mentorii mei. Vreau să mulţumesc doamnei profesor Aldea, domnului profesor Mungiu, domnului profesor Astărăstoae, domnului profesor Ungureanu, doamnei profesor Arsenescu. Universitatea de Medicină Gr.T.Popa a împlinit 140 de ani de tradiţie, educaţie şi inovaţie în medicina românească, poziţionând-o prin aceşti parametri printre universităţile de prestigiu din Europa”.

La rândul său, Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, a spus că UMF Iaşi s-a dovedit a fi de-a lungul celor 140 de ani o universitate port stindard pentru învăţământul superior românesc. „Este o universitate în care învaţă peste 10% dintre studenţii străinii înmatriculaţi în România. Este o universitate cu un prestigiu ridicat în afara ţării. Este o ţară unde învaţă studenţi din 80 de ţări, 80 naţionalităţi diferite. Este un exemplu pentru internaţionalizarea învăţământului superior românesc, ştiind faptul că internaţionalizarea şi legătura cu mediul socio economic sunt căile de dezvoltare ale oricărei universităţi româneşti sau ale oricărei universităţi în plan internaţional”, a spus Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.

Secretarul de stat Gigel Paraschiv a transmis un mesaj din partea Ministerului Educaţiei, iar consilierul Ligia Deca un mesaj din partea Preşedintelui Iohannis. Ruxandra CAŞU, Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:20

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

 Stand-Up Comedy. Un şofer beat s-a autodenunţat
27/12/2019 11:49

 În prima zi de Crăciun, puţin duă pranz (ora 16.00), nişte săteni din Vicovu de Sus, adunaţi la o discuţie şi-un pahar de rachiu au văzut „live” cum un autoturism rulează zigza ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Unu din zece români infectaţi cu HIV este ieşean!
04/12/2019 00:16

* deşi in ultima perioadă a scăzut considerabil numărul de infecţii, in Romania sunt inregistrate 16.190 persoane cu HIV, 1.537 fiind ieşeni! * pentru tratamentul acestora au fost alocaţi, doar in acest ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

Campanie internațională de prevenire a violenței
25/11/2019 12:04

Politia Romană, alături de organizatii din tara noastră si agentii de aplicare a legii din Bulgaria si Ungaria, este parte a campaniei regionale a OSCE de sensibilizare impotriva violentei bazate pe gen.&nbs ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei