Moldova, regiunea copiilor fără copilărie

1copilarie1

Dimensiune font:

| 08-03-2024 08:29

* în perioada iunie 2021-iunie 2022, o jumătate de milion de copii din România aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte state * regiunea de Nord Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta * sunt 130.000 de copii, pe primul loc fiind judeţul Suceava, apoi Botoşani şi Iaşi * acasă, unul din şapte copii nu merg continuu la şcoală, au rezultate slabe la învăţătură şi risc de abandon şcolar

Un studiu realizat, în premieră în România, de Organizația „Salvaţi Copiii”, privind situaţia copiilor ai căror părinţi au plecat în alte state, la muncă, arată că aproape jumătate un milion de copii din ţară au avut unul sau ambii părinţi plecaţi în perioada copilăriei lor. Iar Regiunea de Nord Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta.

În perioada iunie 2021-iunie 2022, o jumătate de milion de copii aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în alte state. Regiunea de Nord Est are cei mai mulţi copii aflaţi în situaţia aceasta. Sunt 130.000 de copii, pe primul loc fiind judeţul Suceava, apoi Botoşani şi Iaşi. „Situaţia copiilor cu ambii părinţi plecaţi este foarte sensibilă, în sensul că foarte mulţi dintre ei nu ţin pasul cu şcoala. Unul din şapte copii nu merg încontinuu la şcoală, au rezultate slabe la învăţătură şi risc de abandon şcolar. Foarte mulţi au probleme emoţionale, depresie, anxietate, apatie, în proporţie mult mai mare decât alţi copii din aceste judeţe. Important pentru noi este ca autorităţile responsabile să înţeleagă că este o situaţie delicată, că nu avem date oficiale la nivelul situaţiei reale. Datele oficiale sunt mult mai mici decât cele ale copiilor aflaţi în astfel de situaţii”, a declarat joi, la Iași, preşedintele Organizației „Salvaţi Copiii România”, Gabriela Alexandrescu. 

 

„La nivelul judeţului Iaşi, pentru cei 4.184 de copii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate cred că şi statul, dar şi asociaţiile neguvernamentale ar trebui să se implice mai mult” - Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

 

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivelul judeţului Iaşi, unde autorităţile încearcă să suplimenteze lipsa prezenţei şi afectivităţii părinţilor cu profesori şi specialişti care să înveţe copiii rămaşi singuri acasă cum să gestioneze situaţiile, emoţiile şi timpul.   Cred că trebuie tras un semnal de alarmă pentru faptul că din cei 75.000 de copii din România care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 25.000 sunt din Moldova. La nivelul judeţului Iaşi, pentru cei 4.184 de copii care au ambii părinţi plecaţi în străinătate cred că şi statul, dar şi asociaţiile neguvernamentale ar trebui să se implice mai mult. Consiliul Judeţean Iaşi, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), are ca prioritate crearea unor condiţii mai bune şi să asigurăm practic o susţinere care să înlocuiască dragostea maternă. Prin programele derulate la DGASPC, cu un buget de 110 milioane de lei, sperăm că vom reuşi să ajutăm suplinirea acestei nevoi. După cum bine ştiţi, avem Centrul de zi din Bucium, construim în Tătăraşi centrul Respiro, prin care să aducem o educaţie acestor copii. Prin activităţile derulate cu profesorii şi pedagogii încercăm să îi ţinem ancoraţi în societatea ieşeană”, a declarat Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi.

La Iaşi, de câţiva ani municipalitatea organizează, alături de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), târguri de locuri de muncă dedicate românilor din diaspora. Însă oferta este prea puţin tentantă pentru cei plecaţi să lucreze „afară”.

De altfel, în cadrul Primăriei Iaşi a fost înfiinţat Biroul Diaspora, care transmite săptămânal oferta locurilor de muncă puse la dispoziţie de AJOFM către oficiile diplomatice şi consulare, centrele consulare, asociaţiile româneşti şi mass-media de limba română din afara graniţelor.

Tot la iniţiativa municipalităţii, în Iaşi funcţionează Centrul DIFAIN CSA (Diminuarea iniţială a fenomenelor actuale întâmpinate în nesupravegherea copiilor singuri acasă), care din 2010, şi-a deschis porţile pentru 100 de copii şi are drept obiectiv principal crearea unui mediu echilibrat, sigur şi prietenos în care copiii beneficiază de informaţii, instruire, activităţi recreative. „Cred că este o decizie de suflet a românilor plecaţi din ţară în scopul de a-şi îmbunătăţi nivelul de trai. Cred că dragostea de copii este unul din motivele cele mai importante care îi determină să revină acasă, să îşi întregească familiile. Mai sunt lucruri de făcut. Cu toţii vrem o ţară ca afară. Din fericire, ţara noastră începe să fie mai plăcută decât multe lucruri care se întâmplă afară. Trebuie să asigurăm stabilitate, locuri de muncă plătite decent pentru a-şi păstra nivelul de trai găsit înafara ţării. Trebuie să avem o clasă politică responsabilă pentru destinul fiecărui cetăţean. Şi, desigur, să încercăm să ne aşezăm cu toţii la masa discuţiilor pentru a găsi soluţii, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii 34 de ani. Cred că a venit şi acest moment. Cred în şansa românilor dinafara graniţelor ţării, nu le-aş da un îndemn veniţi toţi înapoi, pentru că ar fi copleşitor pentru dânşii, dar cred că cei care au copii minori trebuie să se reîntoarcă acasă pentru a-şi reîntregi familiile”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

„Numărul de 138.000 de copii din regiunea de Nord-Est care au unul sau pe ambii părinți plecați la muncă în străinătate este unul foarte mare, practic el reprezintă populația unui oraș din România”.

 

„Ministerul de Externe are rolul de facilitator între cei care rămân în țară (copiii și bunicii, de cele mai multe ori) și părinții care sunt plecați la muncă în străinătate, bineînțeles că pentru un trai mai bun. Noi suntem cei care trebuie să le dăm acestora informații, să le spunem pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru ca cei rămași în țară să-și poată înscrie copiii la școală și să aibă condiții decende de trai. Ambasadele noastre sunt întotodeauna deschise, de altfel acesta fiind și motivul pentru care Ministerul de Externe a început acest demes împreună cu Asociația Salvați Copiii”, a spus Jeanina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe al României.

De remarcat că, potrivit Ministerului de Externe, în ultimul an, numărul părinților care au plecat la muncă în străinătate a scăzut, însă acesta continuă să rămână unul încă fofoarte ridicat.

 

„Deşi eram mică, am simţit de multe ori că mama încerca să umple un gol rămas după plecarea tatălui meu la muncă în străinătate. A fost greu mai ales când întâmpinam dificultăţi la şcoală sau nu mă înţelegeam cu mama...”

 

Unul dintre aceşti copii este şi Tiffany, o tânără studentă în primul an la Facultatea de Psihologie. Ea a decis să fie voluntar la „Salvaţi Copiii, după ce a avut propria experienţă a copilăriei trăite doar în preajma unuia dintre părinţi în timp ce  celălalt era plecat la muncă în străinătate.  Tatăl meu a plecat în străinătate când eram mică. Aveam vreo 7-8 ani. A fost o perioadă dificilă pentru că am rămas doar eu cu mama.  Am avut noroc că am rămas cu mama. Sunt zeci de mii de copii care rămân singuri, nici măcar cu mama. Am avut noroc şi de faptul că m-am înţeles foarte bine cu mama, care a încercat să ţină locul ambilor părinţi. Deşi eram mică, am simţit de multe ori că mama încerca să umple un gol rămas după plecarea tatălui meu la muncă în străinătate. A fost greu mai ales când întâmpinam dificultăţi la şcoală sau nu mă înţelegeam cu mama. Am avut o perioadă în care nu am avut prieteni dar aş fi avut nevoie să stau de vorbă cu tata, care mai mult era plecat la muncă în străinătate. Îl vedeam doar de câteva ori pe an, mai ales de sărbători. Am din acest punct de vedere îmi dau seama că am fost norocoasă. Sunt foarte mulţi copii care nu îşi văd părinţii nici măcar de sărbători. Sunt unii care rămân cu bunii, sau sunt lăsaţi în grija rudelor ori trebuie să îşi poarte singuri de grijă”, povesteşte Tiffani Moisuc . Laura RADU, Edi MACRI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Prelevare de organe de la un pacient din Bulgaria, pentru un transplant la Iași
02/05/2024 16:11

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat in moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare in domeniu dintre Romania şi ţara vecină. "Ieri a avut lo ...

Noi curse de pe Aeroportul Iași
02/05/2024 12:15

Din această lună au devenit operationale, de pe Aeroportul Iasi, cursele companiei aeriene EuroWings. Pentru inceput se vor opera curse regulate către Stuttgart si Dusseldorf, Germania, a anuntat managerul ...

Controale la toate legumele și fructele din toate piețele agro-alimentare
02/05/2024 12:13

Legumele si fructele din toate pietele agro-alimentare iesene vor fi verificate in vederea stabilirii nivelului de nitriti pe care le-ar putea contine. Directorul Societătii „Eco-Piata”, Radu Bot ...

Teatru liric din Iași, participare importantă la două festivaluri
02/05/2024 11:37

  Opera Natională Romană din Iasi va participa in acest an la SymphOpera Fest. Manifestarea la care vor fi prezenti, printre altii, solisti ai Operei Nationale Cluj-Napoca, precum si Filarmonica Nationa ...

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral
02/05/2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru functia de primar al Iasului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidati au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de sustinere. ...

Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei