Opera din Iași, la cea de-a 67-a aniversare. „Tosca”, o poveste de patimă, eleganță și dramă

opera

Dimensiune font:

| 04-11-2023 07:30

 Ziua de 3 noiembrie este dedicată Operei Naționale Române din Iași, care împlinește 67 de ani de la înființare * păstrând tradiția, publicul va urmări opera „Tosca”, spectacol cu care a fost inaugurată scena lirică de la Iași

În lumea muzicii, un nume răsună cu o intensitate deosebită - „Tosca, de Giacomo Puccini, considerată una dintre cele mai pasionale și dramatice opere din istoria muzicii. Cu o intrigă plină de patimă, personaje complexe și o muzică impresionantă, Tosca a fascinat și a emoționat publicul de-a lungul timpului.

Opera este plină de viață și de tragism, iar protagoniștii ei, Floria Tosca, Mario Cavaradossi și baronul Scarpia, își trăiesc poveștile cu o intensitate uluitoare. Acest triunghi amoros complicat se desfășoară în contextul secolului al XIX-lea, în perioada tulbure a Republicii Romane și a dominării napoleoniene, adăugând un strat suplimentar de tensiune și dramatism poveștii.

Puccini a creat o coloană sonoră impresionantă, cu arii celebre precum Vissi d'arte, interpretată de Tosca în momentele de deznădejde și reflecție, și E lucevan le stelle, cântată de Cavaradossi în clipele sale de agonie. Muzica lui Puccini amplifică fiecare emoție a personajelor, oferind publicului o experiență profundă și emoționantă.

67 de cânt liric, la Iași

Opera lui Puccini a rămas o sursă inepuizabilă de inspirație pentru regizori și cântăreți de-a lungul timpului, fiind un reper pentru multe teatre lirice așa cum este și cel de la Iași, care i-a dedicat primul spectacol în urmă cu 67 de ani. Pe 3 noiembrie, Floria Tosca, interpretată de soprana Florica Mărieș, alături de care s-au aflat Ion Iorgulescu, în rolul lui Mario Cavaradossi, și Costel Simionescu, care a dat viață personajului Scarpia. De atunci, opera a avut mii de reprezentații la Iași, în distribuții memorabile. E o sărbătoare ca în povești, cu trei zile și trei nopți – începe cu Tosca de pe 3 noiembrie, continuă cu cea de pe 4 noiembrie și se încheie cu Gala Ramona Zaharia de pe 7 noiembrie. Toți prefațează ceea ce se va întâmpla în 2024, anul centenar Puccini, când vor fi celebrați 100 de ani de la trecerea în etermitate a marelui compozitor. Încheiem sărbătoarea cu acest parteneriat între Opera Națională din Iași și Fundația Culturală Gaudium Animae, într-un proiect comun ce vrea să o pună în valoare mai mult decât am făcut-o până acum pe mezzosoprana Ramona Zaharia – așa cum bine s-a spus, o fiică a Iașului, a plecat de pe scena de aici și, iată, cucerește tot ce este primă scenă lirică mondială de la Coven Garden la Metropolitan Opera din New York”, a spus managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași, Andrei Fermeșanu, în cadrul conferinței de presă de ieri. Publicul se va reîntâlni cu soprana Cellia Costea, sosită de la Opera din Atena pentru acest rol care i-a adus atât de multe bucurii. Din nou la Iași, în orașul în care a trăit bunicul meu, Gheorghe Costea, care a fost co-fondator al Operei și prim-fagotist al instituției timp de peste 25 de ani!, a spus îndrăgita soprană, care va aduce pe scenă rolul Floriei Tosca, cel cu care a început colaborarea cu ONRI în urmă cu doi ani. Până atunci, Cellia Costea, o soprană aplaudată pe toate scenele mari ale lumii, nu mai cântase la Iași...

Tot pentru aniversarea Operei a revenit de la Londra și baritonul canadian Jean-Kristof Bouton, pe care publicul îl va urmări în rolul lui Scarpia: „Am visat la acest rol toată viața, de când l-am auzit pentru prima dată. Mă bucur că sunt din nou la Iași. Spectacolul aniversar va avea și un debut trecut în dreptul tenorului Florin Guzgă, care îl va interpreta pe Mario Cavaradossi. Distribuția va fi completată de Cezar Octavian Ionescu (Sacristanul), Teodor Busnea (Angelotti), Ovidiu Manolache (Spoletta), Cătălin Berea (Sciarrone), Victor Zaharia (Temnicerul), Petru Pavel (Roberti), Sofia Elena Neacșu și Lorenzo Marian Moise (Păstori).

În a doua seară, pe scenă vor urca Irina Scafaru Roșu (Floria Tosca), Cosmin Marcovici (Mario Cavaradossi), Jean-Kristof Bouton (Scarpia),  Cezar Octavian Ionescu (Sacristanul), Daniel Mateianu (Angelotti), Ovidiu Manolache (Spoletta), Cătălin Berea (Sciarrone), Victor Zaharia (Temnicerul), Petru Pavel (Roberti),  Sofia Elena Neacșu și Lorenzo Marian Moise (Păstori). Pentru cei care au avut privilegiul de a asista la o reprezentație live a operei Tosca, experiența rămâne una cu adevărat emoționantă. Sunetul vocii sopranei care interpretează rolul Tosca, pasiunea din ochii tenorului care este Cavaradossi și răutatea perfidă a baritonului care interpretează rolul lui Scarpia, toate se combină pentru a crea un spectacol de neuitat așa cum va fi și la aniversarea celor 67 de ani de cânt liric la Iași.

Tosca nu este doar un spectacol muzical, ci o călătorie emoționantă în lumea pasiunii umane, a puterii și a tragediei. Continuă să ne impresioneze și să ne emoționeze, fiind una dintre cele mai frumoase opere din istoria muzicii.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei