Ortorexia sau obsesia de a mânca sănătos

1interviu dr. Petronela Nechita

Dimensiune font:

| 24-06-2022 07:15

 „Regulile stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală

* din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea * ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase

 Devenim tot mai atenți când vine vorba de alimentație și produsele pe care le cumpărăm, citim etichetele pentru a vedea care sunt ingredientele, însă toate aceste obiceiuri pot ascunde chiar şi o tulburare alimentară.

Din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea. Ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase. Fenomenul este destul de nou pentru specialiștii în psihiatrie, care spun că este influențat foarte mult de social-media.

În ultimii ani, specialiștii au observat că persoanele cu ortorexie au gânduri obsesive despre alimente care interferează cu somnul, munca sau școala și nu se mai pot concentra, au probleme cu relațiile deoarece mâncarea devine sursa principală de fericire și sens.

Dincolo de faptul că aceste curățări frecvente sau posturi pentru „detoxifiere” pot duce la malnutriție și scădere în greutate, pot declanșa apariția unei tulburări alimentare.

Despre cum se manifestă ortorexia și ce impact are ea asupra psihicului va explica pe larg dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

 

- Doamna doctor, oamenii au devenit din ce în ce mai preocupați de ceea ce mănâncă. De unde vine această schimbare, oarecum bruscă?

- Urmarea unei diete sănătoase este benefică pe termen lung. Cu toate acestea, aceasta devine o obsesie nesănătoasă pentru anumiţi oameni. Ortorexia se referă la gânduri și comportamente obsesive privind consumul de alimente sănătoase sau curate. Aceste reguli stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală. Ortorexia nervoasă, la care oamenii se pot referi drept alimentație corectă, este o obsesie dăunătoare pentru o alimentație adecvată. Semnul său distinctiv este evitarea strictă a alimentelor pe care o persoană le consideră impure sau nesănătoase.

- Ortorexia nu este o tulburare de alimentație recunoscută oficial în cadrul Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM) sau al Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD), dar un număr tot mai mare de persoane suferă de simptomele acestei afecțiuni. Se aseamănă ortorexia cu alte tulburări alimentare?

- Ortorexia are caracteristici similare cu cele ale tulburării obsesiv-compulsive (TOC), anxietății și anorexiei, așa că alții o pot considera un subset al acestor tulburări de sănătate mintală. Cu toate acestea, deși ortorexia poate duce la anorexie, există diferențe subtile între cele două. O persoană cu anorexie se concentrează de obicei pe numărul de calorii din alimente, în timp ce cineva cu ortorexie se concentrează pe calitatea sau puritatea alimentelor.

- Ortorexia poate duce la restricționarea severă a alimentelor pe care își permit să le consume. Cum reușiți să identificați această tulburare nouă în cărțile de specialite?

- Cercetările privind ortorexie sunt limitate și, deoarece condiția nu este un diagnostic de sine stătător, este dificil pentru cercetători să determine câți oameni afectează. Diferența dintre restricțiile alimentare obișnuite și ortorexie este că aceasta din urmă are un impact asupra sănătății mintale, deoarece o persoană poate avea gânduri intruzive despre obiceiurile sale alimentare. De exemplu, vegetarienii și veganii pot evita produsele de origine animală din motive etice, iar persoanele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten evită alimentele care conțin gluten pentru a preveni problemele de sănătate. Persoanele cu anumite credințe religioase se pot abține și de la anumite alimente, cum ar fi carnea de porc sau de vită.

- Care sunt principalele simptome în ortorexie?

- Semnele și simptomele ortorexiei includ: persoana petrece mai mult de 3 ore pe zi cercetând, achiziționând și pregătind anumite tipuri de alimente (nu în legătură cu un loc de muncă). Evitarea restaurantelor sau a adunărilor sociale din cauza mâncării oferite, gândurile critice despre alții care nu mănâncă curat, sentimentele de vinovăție după ce a consumat alimente restricționate sunt alte simptome care apar în ortorexie.

- Se cunosc cauzele care declanșează ortorexia?

- Cauza exactă a ortorexiei este necunoscută. Accentul pe scară largă pe tendințele de alimentație sănătoasă pe rețelele sociale ar fi putut contribui la dezvoltarea ortorexiei la unii indivizi. Un medic, terapeut sau dietetician, poate diagnostica o tulburare de alimentație intervievând o persoană și revizuindu-i simptomele și obiceiurile alimentare. Un medic poate continua cu un examen fizic de rutină și analize de sânge pentru a verifica deficiențe nutriționale și alte complicații.

- În ce constă tratamentul?

- Tratamentul pentru ortorexie este similar cu tratamentul pentru alte tulburări de alimentație. Aceasta implică o formă de terapie pentru a aborda atât tulburarea de alimentație, cât și orice afecțiuni subiacente de sănătate mintală, cum ar fi depresia și tulburările de anxietate.Un medic poate prescrie un medicament anxiolitic sau antidepresiv dacă persoana are o tulburare de sănătate mintală netratată.

- Cât de eficientă este terapia în cazul persoanelor cu tulburări alimentare?

- Tipurile de terapie pe care un medic le poate recomanda includ: terapie cognitiv-comportamentală (TCC). Terapia ajută o persoană să recunoască faptul că gândurile și convingerile îi afectează în mod direct emoțiile și comportamentele. Provocând și schimbându-și gândirea negativă despre alimentație și stima de sine, terapia poate ajuta persoanele cu ortorexie.Ideea din spatele terapiei este de a ajuta indivizii să se împace cu gândurile, sentimentele și comportamentele lor inconfortabile în loc să le evite.

-Deci, oamenii devin mai bolnavi decât sănătoși...

- Tratamentul pentru ortorexie ar trebui să includă educație cu privire la diferiții nutrienți de care o persoană are nevoie în dieta sa pentru a menține sănătatea. Un dietetician înregistrat poate ajuta cu această parte a planului de tratament al unei persoane. Persoanele cu ortorexie pot avea deficit de vitamine și minerale multiple, cum ar fi vitamina D, calciu, acid folic și vitaminele B. Înlocuirea acestor și a altor nutrienți este o parte importantă a tratamentului. Spitalizarea poate fi necesară dacă o persoană este semnificativ subponderală sau subnutrită. În timp, ortorexia poate duce la o imunitate slabă, oase slabe și o deteriorare generală a funcției corpului.

- Cât de mare este presiunea psihică pentru acești pacienți?

- Să trăiești cu ortorexie poate fi o provocare, dar există mai multe lucruri pe care o persoană le poate face pentru a face față și a găsi sprijin. Primul pas este să discutați cu un profesionist medical sau sau de sanatate mintala. Sugestiile suplimentare includ: încredere într-un prieten sau membru al familiei, exersarea tehnicilor de autoacceptare și de gestionare a stresului, evitarea tendințelor de dietă la modă, a influențelor celebrităților și a sfaturilor alimentare din surse mai puțin credibile decât surse de încredere.

A consemnat Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Al doilea tren cu probleme în trei zile în zona Podu Iloaiei, în Iași
01/07/2022 21:06

Un tren de călători privat s-a defectat, vineri, pe linia dintre Podu Iloaiei şi Harlău, judeţul Iaşi, defecţiunea fiind insă remediată de mecanic. „Trenul privat 11407 Regio Călători s-a de ...

Turneul Internațional Stradivarius - „PAGANINI MAGIC” ajunge la Iași. Celebrul Alexandru Tomescu va concerta gratuit
01/07/2022 17:41

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iasi, in calitate de partener, invită iesenii duminică, 3 iulie 2022, ora 19.00, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, la evenimentul ce se va desfăsura la I ...

După contestații a crescut promovabilitatea la Bac
01/07/2022 15:11

A crescut rata de promovare a elevilor care au susţinut Bacalaureatul in prima sesiune, cea din luna iunie. După solutionarea contestatiilor, rata de promovare este de 83,15%. Încă un elev a obţinut m ...

„Nu vom avea un nou val pandemic”
01/07/2022 14:55

  A inceput să crească numărul persoanelor internate din cauza coronavirusului. La Spitalul de Boli Infecţioase, in ultima săptămană au fost 17 internări, doi dintre pacienţi fiind in stare grav ...

IASI- O farfurie cu cocaină și carne expirată găsite la perchezițiile din dosarul StartUp-Nation - Prejudiciul de 1,6 milioane de lei recuperat integral
01/07/2022 14:12

Parchetul instantei supreme a declansat, joi, un dosar de evaziune, delpaidare si alte fapte economice privind modalitatea in care un grup de persoane ar fi devalizat programul start-up-nation de deschidere a m ...

  Un ieşean a tăiat limba vecinului său, pe malul Bahluiului
01/07/2022 13:55

Multă vreme, anchetatorii au sperat ca părţile să se impace, conflictul dintre vecinii Vasile P. şi Costel P. fiind unul minor. Însă duşmănia e veche şi, după decizia de alaltăieri, se va ajung ...

Două doze de energizant şi două batoane l-au înfundat pe un proaspăt evadat
01/07/2022 13:45

  Florinel Sebastian Necoară abia a implinit 18 ani, stă de ceva timp in Penitenciarul Iaşi şi, din cate se pare, va rămane multă vreme după gratii. Tanărul a dobandit notorietate in urmă cu doi ...

Subvenţii la transportul în comun pentru pensionarii din municipiul reşedinţă
01/07/2022 13:23

Pensionarii din municipiul Bacău beneficiază, incepand cu 1 iulie, de subvenţii la transportul in comun. Primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a declarat că subvenţiile se acordă integral sau parţial, ...

Explozie la Săveni. Un apartament a sărit în aer
01/07/2022 11:28

O explozie care nu a fost urmată de incendiu s-a produs, vineri dimineaţă, intr-un apartament din oraşul Săveni, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani. ...

Tentativă de puci în PSD Iaşi!
01/07/2022 09:48

  PSD Iasi continuă procesul de reformare a organizatiei municipale. Chiar dacă urmează perioada concediilor de vară, social-democratii din municipiul Iasi sunt preocupati să continue reconstructia o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei