Ortorexia sau obsesia de a mânca sănătos

1interviu dr. Petronela Nechita

Dimensiune font:

| 24-06-2022 07:15

 „Regulile stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală

* din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea * ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase

 Devenim tot mai atenți când vine vorba de alimentație și produsele pe care le cumpărăm, citim etichetele pentru a vedea care sunt ingredientele, însă toate aceste obiceiuri pot ascunde chiar şi o tulburare alimentară.

Din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea. Ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase. Fenomenul este destul de nou pentru specialiștii în psihiatrie, care spun că este influențat foarte mult de social-media.

În ultimii ani, specialiștii au observat că persoanele cu ortorexie au gânduri obsesive despre alimente care interferează cu somnul, munca sau școala și nu se mai pot concentra, au probleme cu relațiile deoarece mâncarea devine sursa principală de fericire și sens.

Dincolo de faptul că aceste curățări frecvente sau posturi pentru „detoxifiere” pot duce la malnutriție și scădere în greutate, pot declanșa apariția unei tulburări alimentare.

Despre cum se manifestă ortorexia și ce impact are ea asupra psihicului va explica pe larg dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

 

- Doamna doctor, oamenii au devenit din ce în ce mai preocupați de ceea ce mănâncă. De unde vine această schimbare, oarecum bruscă?

- Urmarea unei diete sănătoase este benefică pe termen lung. Cu toate acestea, aceasta devine o obsesie nesănătoasă pentru anumiţi oameni. Ortorexia se referă la gânduri și comportamente obsesive privind consumul de alimente sănătoase sau curate. Aceste reguli stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală. Ortorexia nervoasă, la care oamenii se pot referi drept alimentație corectă, este o obsesie dăunătoare pentru o alimentație adecvată. Semnul său distinctiv este evitarea strictă a alimentelor pe care o persoană le consideră impure sau nesănătoase.

- Ortorexia nu este o tulburare de alimentație recunoscută oficial în cadrul Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM) sau al Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD), dar un număr tot mai mare de persoane suferă de simptomele acestei afecțiuni. Se aseamănă ortorexia cu alte tulburări alimentare?

- Ortorexia are caracteristici similare cu cele ale tulburării obsesiv-compulsive (TOC), anxietății și anorexiei, așa că alții o pot considera un subset al acestor tulburări de sănătate mintală. Cu toate acestea, deși ortorexia poate duce la anorexie, există diferențe subtile între cele două. O persoană cu anorexie se concentrează de obicei pe numărul de calorii din alimente, în timp ce cineva cu ortorexie se concentrează pe calitatea sau puritatea alimentelor.

- Ortorexia poate duce la restricționarea severă a alimentelor pe care își permit să le consume. Cum reușiți să identificați această tulburare nouă în cărțile de specialite?

- Cercetările privind ortorexie sunt limitate și, deoarece condiția nu este un diagnostic de sine stătător, este dificil pentru cercetători să determine câți oameni afectează. Diferența dintre restricțiile alimentare obișnuite și ortorexie este că aceasta din urmă are un impact asupra sănătății mintale, deoarece o persoană poate avea gânduri intruzive despre obiceiurile sale alimentare. De exemplu, vegetarienii și veganii pot evita produsele de origine animală din motive etice, iar persoanele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten evită alimentele care conțin gluten pentru a preveni problemele de sănătate. Persoanele cu anumite credințe religioase se pot abține și de la anumite alimente, cum ar fi carnea de porc sau de vită.

- Care sunt principalele simptome în ortorexie?

- Semnele și simptomele ortorexiei includ: persoana petrece mai mult de 3 ore pe zi cercetând, achiziționând și pregătind anumite tipuri de alimente (nu în legătură cu un loc de muncă). Evitarea restaurantelor sau a adunărilor sociale din cauza mâncării oferite, gândurile critice despre alții care nu mănâncă curat, sentimentele de vinovăție după ce a consumat alimente restricționate sunt alte simptome care apar în ortorexie.

- Se cunosc cauzele care declanșează ortorexia?

- Cauza exactă a ortorexiei este necunoscută. Accentul pe scară largă pe tendințele de alimentație sănătoasă pe rețelele sociale ar fi putut contribui la dezvoltarea ortorexiei la unii indivizi. Un medic, terapeut sau dietetician, poate diagnostica o tulburare de alimentație intervievând o persoană și revizuindu-i simptomele și obiceiurile alimentare. Un medic poate continua cu un examen fizic de rutină și analize de sânge pentru a verifica deficiențe nutriționale și alte complicații.

- În ce constă tratamentul?

- Tratamentul pentru ortorexie este similar cu tratamentul pentru alte tulburări de alimentație. Aceasta implică o formă de terapie pentru a aborda atât tulburarea de alimentație, cât și orice afecțiuni subiacente de sănătate mintală, cum ar fi depresia și tulburările de anxietate.Un medic poate prescrie un medicament anxiolitic sau antidepresiv dacă persoana are o tulburare de sănătate mintală netratată.

- Cât de eficientă este terapia în cazul persoanelor cu tulburări alimentare?

- Tipurile de terapie pe care un medic le poate recomanda includ: terapie cognitiv-comportamentală (TCC). Terapia ajută o persoană să recunoască faptul că gândurile și convingerile îi afectează în mod direct emoțiile și comportamentele. Provocând și schimbându-și gândirea negativă despre alimentație și stima de sine, terapia poate ajuta persoanele cu ortorexie.Ideea din spatele terapiei este de a ajuta indivizii să se împace cu gândurile, sentimentele și comportamentele lor inconfortabile în loc să le evite.

-Deci, oamenii devin mai bolnavi decât sănătoși...

- Tratamentul pentru ortorexie ar trebui să includă educație cu privire la diferiții nutrienți de care o persoană are nevoie în dieta sa pentru a menține sănătatea. Un dietetician înregistrat poate ajuta cu această parte a planului de tratament al unei persoane. Persoanele cu ortorexie pot avea deficit de vitamine și minerale multiple, cum ar fi vitamina D, calciu, acid folic și vitaminele B. Înlocuirea acestor și a altor nutrienți este o parte importantă a tratamentului. Spitalizarea poate fi necesară dacă o persoană este semnificativ subponderală sau subnutrită. În timp, ortorexia poate duce la o imunitate slabă, oase slabe și o deteriorare generală a funcției corpului.

- Cât de mare este presiunea psihică pentru acești pacienți?

- Să trăiești cu ortorexie poate fi o provocare, dar există mai multe lucruri pe care o persoană le poate face pentru a face față și a găsi sprijin. Primul pas este să discutați cu un profesionist medical sau sau de sanatate mintala. Sugestiile suplimentare includ: încredere într-un prieten sau membru al familiei, exersarea tehnicilor de autoacceptare și de gestionare a stresului, evitarea tendințelor de dietă la modă, a influențelor celebrităților și a sfaturilor alimentare din surse mai puțin credibile decât surse de încredere.

A consemnat Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei