Patru birouri de arhitectură de renume mondial proiectează pentru un nou reper emblematic al oraşului. Soluţiile, expuse la Palatul Culturii, de pe 30 iunie

Conferinta arhitectura „Cities of the future”
EXPO - Un Iasi pentru viitor (1)
Info_Fosters+Partners
Info_UNStudio
Info_Zaha Hadid Architects

Dimensiune font:

| 23-06-2022 13:22

Nici un efort nu este prea mic atunci când vorbim despre imaginea uneia dintre investițiile emblematice ale Iașului. Atunci când vorbim despre viitorul orașului. Aflat într-o continuă dezvoltare, Iaşul va avea, în curând, o nouă dezvoltare emblematică în zona Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii. Va fi o construcție deosebită nu doar pentru comunitatea locală, ci și pentru România și chiar zona de est a Europei. Așa că decizia companiei Iulius de a iniția, în premieră națională, un concurs internațional de proiecte de arhitectură, a venit aproape de la sine.

Deși pare o competiție ca oricare alta, în spatele organizării acesteia se află zeci de specialiști și birouri de arhitectură renumite la nivel mondial, cu o bogată experiență în numeroase țări. Și cu reușite de excepție. Iată doar o parte dintre ele: sediul Apple - Apple Park California, clădirea cu funcțiuni mixte - Markthal Rotterdam, ansamblul mixed-use Four Frankfurt, The Gherkin din Londra, biblioteca Tianjin Binhain din China, Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart sau National Museum of XXI Century Arts din Roma.

Noul edificiu va continua șirul de lucrări monumentale, de referință istorică și arhitecturală din centrul Iașului, printr-o viziune contemporană, respectând contextul istoric de patrimoniu. În plus, va integra și pune în valoare vestigiile arheologice recent scoase la lumină pe terenul viitoarei construcții.

Soluțiile propuse în concurs vor aparține birourilor de arhitectură Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects. Chiar dacă la prima vedere aceste nume nu au, pentru publicul larg, rezonanța unor companii celebre din domeniul auto - să zicem, ele sunt extrem de bine cunoscute (și apreciate) de arhitecții și contructorii de top din întreaga lume. Iar cea mai bună dovadă rămân proiectele concepute de-a lungul timpului: clădiri rezidențiale și de birouri, muzee, stadioane, ansambluri mixed-use. Sunt proiecte de referință, unice, grandioase, care contribuie semnificativ la imaginea unui oraș sau chiar a unei țări.

Noua dezvoltare din centrul oraşului va respecta, cu siguranță, dorința ieșenilor de a avea un oraș digital și verde. Va fi un liant între patrimoniul arhitectural de excepție al Iașului și moștenirea pe care compania Iulius dorește să o lase comunității locale.

La finalul concursului de arhitectură, la sfârşitul lunii iunie, cea mai grea sarcină le va reveni membrilor juriului. Vorbim despre o echipă de reputați specialiști, formată din istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu.

Președintele juriului, decanul Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Șerban Țigănaș, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România, membru OAR și fost președinte al Ordinului, subliniază importanța deosebită a concursului organizat, în premieră, la Iași. Într-un interviu acordat publicaţiei Hotnews, acesta a explicat care au fost pașii parcurși până acum și care au fost criteriile de proiectare solicitate. „A fost constituită o echipă de specialiști care combină experiența locală cu cea națională și internațională, pe cea profesională cu cea academică. Au fost realizate studii diverse care să fundamenteze tema de proiect pentru concurs. Dintre acestea, cele mai importante se referă la percepția din punctele de perspectivă relevante asupra locului, pentru a solicita concurenților să ofere posibilitatea de a judeca impactul propunerilor lor asupra siluetei zonei centrale a orașului și a principalelor monumente de arhitectură care o definesc. Pentru o și mai bună apreciere a încadrării în spațiul construit, au fost realizate două machete, la scări diferite, printate 3D, după ce a fost digitalizată întreaga zonă relevantă cu tehnologie de ultimă oră, folosind drone purtătoare de echipamente de scanare cu laser. Poate cel mai spectaculos pas în pregătirea concursului a fost cercetarea arheologică realizată tot de către promotor, prin specialiștii locali, care a adus la iveală vestigii de mare importanță, a căror punere în valoare pentru public a devenit o parte din cerințele temei de proiectare. Tema a fost construită în cadrul echipei și revizuită prin consultări succesive, până când a atins maturitatea necesară. Criteriile pentru evaluarea proiectelor au fost mult discutate și detaliate în cadrul temei, pentru că sunt fundamentale atât pentru concurenți, cât și pentru juriu. Ele constau în mai multe pachete de cerințe care țin de probleme urbanistice, probleme tehnice, probleme de patrimoniu construit și de program de arhitectură, în condiții de randament al soluțiilor propuse.”

Soluțiile propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects vor fi expuse publicului larg, în perioada 30 iunie – 14 iulie 2022, în Holul Principal al Palatului Culturii din Iași. Expoziția „Un Iași pentru viitor” integrează viziunea birourile de renume mondial privind inserția arhitecturii contemporane într-un spațiu recunoscut pentru reperele sale istorice. Intrarea este liberă pentru toți ieșenii interesați de dezvoltarea orașului lor, programul de vizitare fiind de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00.

Arhitecți din cadrul birourilor internaționale vor participa și la conferința „Cities of the Future”, organizată în parteneriat cu New Iași Architecture (NIA), club de dezbatere și informare asupra spațiului construit din Iași, și SHARE Architects, consilier în pregătirea concursului internațional de arhitectură și selecția birourilor invitate. Evenimentul va avea loc pe 30 iunie, de la ora 09.00, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, participarea fiind gratuită. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:42

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Recital la Palatul Culturii  oferit de pianistul Ivan Shemchuk și basul Ștefan Linu
04/07/2022 15:30

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Crescendo Events”, invită publicul la recit ...

La pas pe colinele sfinte ale Iașului
04/07/2022 15:30

   Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iasilor organizează sambătă, 9 iulie, cu binecuvantarea Înaltpreasfintitului Părinte Mitropolit Teofan, prima editie a pelerinajului pedestru ...

Poveste de dragoste încheiată cu o bătaie cu topoare, la Gura Humorului
04/07/2022 15:15

La Gura Humorului a avut loc o răfuială cu topoare si bate intre două familii. Oamenii s-au luat la bătaie in urma unei povesti de dragoste esuate intre copiii lor. Dorinici să-si facă dreptate si să- ...

Românca ucisă de un rechin în Egip era din Suceava
04/07/2022 13:13

Romanca ucisă de rechin intr-o statiune din Egipt era suceveancă. Este vorba despre Roxana Donisan, in varstă de 40 de ani, functionară la Directia de Finante. Conform surselor noastre, femeia isi cumpăras ...

Canicula trimite cardiacii la Urgențe
04/07/2022 12:58

 Temperaturile ridicate sunt printre cei mai mari duşmani ai persoanelor diagnosticate cu afecţiuni cardiace, mai ales cei cu hipertensiune arterială. Asta pentru că organismul hipertensivilor este mai ...

Iașul și Vasluiului, la un pas să ia foc! Meterologii anunță temperaturi extreme
04/07/2022 10:55

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat pentru judeţe din vestul şi nord-vestul Romaniei şi Cod galben ...

Ucis pentru că şi-a făcut nevoile în sufrageria gazdei
04/07/2022 07:15

Ioan Zaharia (51 de ani) şi Ioan Iancu (50 de ani) erau prieteni din copilărie, petreceau mult timp impreună, se ajutau reciproc la diverse treburi. Acum, primul e in puşcărie şi-şi aşteaptă sentinţa, ...

Centrul de Zi „Sf. Proroc Zaharia”, a doua casă a surdo-muţilor din Iaşi
04/07/2022 07:00

  În Romania sunt peste 23.000 de persoane cu deficienţe de auz, oameni care trăiesc intr-un univers prea puţin cunoscut de noi, cei care auzim. În jur de 800 dintre aceştia sunt stabiliţ ...

Iașul, premiat la Gala „Destinația Anului 2022” în România, la categoria City Break
04/07/2022 06:59

Sambătă, 2 iulie, la Bucuresti a avut loc decernarea premiilor „Destinatia Anului 2022” pentru localitătile castigătoare la editia din acest an. În urma voturilor publicului si ale juriulu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei