Patru tâlhării, trei tâlhari, o singură pedeapsă cu executare

2talhari

Dimensiune font:

| 04-05-2021 10:38


Armando (22 de ani), Marian (20 de ani) şi Costel (18 de ani) sunt prieteni încă din frageda pruncie trăită într-un gheto de la marginea Iaşului. Fac parte din categoria celor defavorizaţi de soartă, ei provenind din familii dezorganizate, în care nimeni nu munceşte. În urmă cu patru ani, deşi nu era major, Armando s-a „căsătorit”. Marian şi Costel i-au urmat exemplul, iar „soţiile” au rămas imediat însărcinate. Neamurile băieţilor n-au fost deloc încântate de situaţie şi n-au fost dispuse să le ofere niciun ajutor.
Fără a avea vreo calificare, proaspeţii capi de familie n-au avut nicio şansă să se angajeze undeva. Niciunul dintre ei nu are mai mult de opt clase, iar fizicul şi etnia din care provin nu sunt deloc avantaje în a obţine un serviciu ca necalificat în construcţii sau agricultură.
Presaţi de neveste şi boicotaţi de rude, cei trei au luat singura decizie la îndemână: s-au făcut haiduci urbani. Au plecat de-acasă, dormind prin subsoluri, căutând victime nocturne şi tâlhărind.
Prima lovitură: un Alcatel arhaic şi 350 lei
Banda a debutat în câmpul infracţional la data de 8 septembrie 2017, în jurul orei 20.30. Cei trei stăteau la pândă la ieşirea din magazinul Profi de la Super Copou, printre obişnuiţii cerşetori ai zonei. Au ochit repede victima, o anume Georgeta P., care a ieşit cărând după ea ditamai gentoiul. Au urmărit-o discret şi, după ce femeia a trecut de Liceul „Garabet Ibrăileanu”, întrând pe stradela Sărăriei, haiducii au acţionat. Costel şi Marian s-au rezemat de gard, aruncând cu pietre în stradă, aşa, la derută, ca să facă zgomot şi să distragă atenţia femeii. Ceea ce s-a şi întâmplat. Costel, cu o şapcă de rapper pusă invers, Marian cu un hanorac soios, nu inspirau deloc încredere. Armando a venit în fugă din lateral şi a îmbrâncit-o pe Georgeta. Femeia a căzut şi a dat drumul la geantă, iar agresorul a înşfăcat-o pe dată, după care a dispărut în noapte.
Costel şi Marian au abandonat aruncatul cu pietrele şi au pornit spre Centru. Mai exact, spre parcul din spate de la Gulliver. Acolo a ajuns şi Armando, s-a făcut inventarul şi s-au împărţit frăţeşte banii cash, 350 lei. Telefonul a fost dus la amanet abia a doua zi. Au luat 60 lei pe el, buni şi ăştia.
Pradă de lux: un lănţişor din aur, de 20 grame
Banii s-au risipit pe negândite, partenera lui Armando tocmai născuse, cheltuielile crescuseră brusc şi, ca atare, banda a trebuit să iasă din nou la treabă, după numai zece zile de „concediu”. Tot pe timp de noapte, în jurul orei 21.00, dar în Păcurari. De data asta, victima a fost în bărbat în putere, ce purta la gât un lănţişor din aur în greutate de aproape 20 grame. Scenariul a fost acelaşi, Marian şi Costel i-au distras atenţia, Armando a venit în goană mare, a smuls bijuteria de la gâtul victimei şi a continuat sprintul. Culmea ironiei: cel jefuit locuieşte la doar câţiva metri de locul atacului şi fusese pentru nişte mici cumpărături la magazinul de la colţul blocului.
Tâlharii au dovedit apoi destulă şiretenie. Pentru valorificarea lănţişorului, au apelat la Fernando, un văr de-al lui Armando, dar care are cu totul alte semnalmente. Pentru bijuterie, acesta a primit 1.500 lei de la casa de amanet, şi-a oprit lui 50 lei, restul a ajuns la gaşcă.
Următoarea victimă, tot un bărbat, câteva zile mai târziu. Cei trei l-au luat în colimator într-un market din Tătăraşi. Omul făcuse ceva cumpărături, avea o sacoşă voluminoasă, dar şi o borsetă din piele. L-au filat ca-n filmele cu spioni şi au acţionat iarăşi într-o coordonare perfectă. Ajuns la intrarea în bloc, bărbatul a lăsat sacoşa jos şi a scos din buzunarul drept al pantalonilor cheia şi cartela de la interfon. A fost rândul lui Marian să-şi dovedească măiestria. Din fugă, a smuls borseta, iar ceilalţi doi i-au ţinut spatele, obstrucţionând victima în încercarea ei de a urmări tâlharul.
N-a meritat efortul, doar 25 lei erau în borsetă. De nervi, au aruncat-o la tomberon, deşi putea fi valorificată.
O bătrânică şi bastonul ei teribil au îngenuncheat banda
Raidurile trioului ar mai fi durat, foarte probabil, multă vreme, dacă nu s-ar fi produs episodul din amiaza zilei de 24 septembrie 2017. Victima, Eliza B., a fost urmărită cu tenacitate, tot după ieşirea de la magazinul Profi din Copou. Era îmbrăcată elegant şi avea o poşetă de firmă, semn că era rost de o nouă lovitură.
Cei trei au intrat după ea în bloc, ca şi cum ar fi venit cu nişte treabă la un locatar, discutând despre un presupus defect la o instalaţie electrică. Eliza nu le-a data atenţie şi a mers mai departe. Banda a aplicat scenariul standard. Armando a ţâşnit, smulgând poşeta, iar Marian şi Costel au încercat să-i asigure retragerea. Din nefericire pentru ei, tocmai atunci a ieşit din apartamentul ei o octogenară ce se deplasează greu, cu ajutorul unui baston. Bătrânica a realizat imediat ce se întâmplă şi a pornit atacul împotriva răufăcătorilor.
Aceştia au reuşit să scape cu fuga, dar nu pentru mult timp. Deja poliţiştii îi suspectau, după ce studiaseră imaginile surprinse de către camerele de supraveghere. Cei trei au fost chemaţi să dea declaraţii, erau plini de vânătăi de la loviturile de baston ce le încasaseră şi astfel au fost dovediţi. În cele din urmă, au recunoscut şi, după un an de proces, şi-au primit pedepsele. Chiar în ajunul Paştelui. Armando, capul bandei, a luat patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, Costel va fi internat astăzi într-un centru educativ pentru o perioadă de un an şi patru luni, iar Marian a scăpat foarte ieftin, doar asistare zilnică, pe o durată de şase luni. Marcel FLUERARU 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
25/04/2024 20:10

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Iașul ar putea avea 7 noi ”Cetățeni de onoare”
25/04/2024 18:55

Mai multe personalităti ale lumii academice si cultural-artistice sunt propuse pentru a deveni Cetăteni de onoare ai Iasului in cadrul sedintei de astăzi a Consiliului Local. Printre acestea se numără prof ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
25/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
25/04/2024 14:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Tradiții de Florii
25/04/2024 14:01

 Sărbătoarea Floriilor deschide săptămana cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte * cunoscută ca şi ritual creştin, sărbătoarea a fost atestată incă din societatea romană ca şi zi de ...

Croitorașul cel Viteaz, în ritmurile prezentului
25/04/2024 13:51

Un nou titlu va imbogăti repertoriul permanent al Teatrului „Luceafărul” Iasi incepand din această săptămană: „Croitorasul cel Viteaz”. „Scenariul realizat de Constantin Breh ...

Daruri de la copiii Liceului UAIC prietenii lor de la o școală din Iași
25/04/2024 13:13

Privind cum copiii din clasa a II-a de la Liceul UAIC, coordonati de prof. inv. Raluca Gabriela Varga-Coneac impart darurile si zambetele lor cu prietenii de la o scoală din Iasi, simt că inimile noastre se u ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
25/04/2024 10:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei