Prima sinucigaşă din Breazu, îngropată pe uliţă

default

Dimensiune font:

| 06-11-2013 06:00

* se întâmplă la Iaşi în anul 2013 – prima sinucigaşă din Breazu este disputată de parohia din localitatea ieşeană, de familie şi de proprietarul terenului unde se află îngropată * proprietarul terenului a aşteptat creştineşte să treacă 7 ani pentru ca parohia să-i ia mortul de pe teren şi să-l reânhumeze în cimitirul satului * preotul paroh susţine că femeia este îngropată bine, pe terenul parohiei, că nu va da curs niciunei decizii a instanţei şi că singurul care va face dreptate este doar Dumnezeu * până când instanţa divină sau cea lumească va face dreptate, mormântul sinucigaşei va continua să blocheze, ca un blestem, multe dintre lucrurile lumeşti din jurul cimitirului din Breazu

O femeie care s-a sinucis în anul 2006 pe raza comunei Breazu, nu îşi găseşte liniştea nici în ziua de astăzi. Îngropată conform ritualului ortodox, în fundul cimitirului, Viorica Hartanu, prima femeia care s-a sinucis în Breazu, a purtat şi după moarte blestemul de a nu-şi găsi liniştea, mormântul fiindu-i scos în afara cimitirului, pe o fâşie de pământ care a deschis o stare permanentă de conflict între Victor Buzilă, cumpărătorul terenului, parohia din Breazu şi o altă familie care a ocupat samavolnic o bucată din acel teren. „Preotul mă ponegreşte în fel şi chip în biserică că i-am luat mortu şi terenul parohiei, uitând în mod intenţionat să spună enoriaşilor că ei eu îngropat-o pe acea femeie pe terenul meu, numai ca să nu pot intra în posesia lui. Acu, în marea lui ură, preotul m-a dat în judecată pentru profanare de morminte, da eu nici nu m-am atins de femeie. Oamenii din comună se uită chiorâş la mine şi chiar cineva a spus în biserică că ar trebui să fiu mutat cu terenu, undeva, sus pe deal, ca să stau acolo singur ca un babuin. Instanţa mi-a dat câştig de cauză şi măsurătorile la fel. Parohia şi câţiva dintre vecini mi-au ocupat abuziv 334 de metri pătraţi iar pentru femeia care e îngropată pe terenul meu, nu îşi dau acordul pentru exhumare. Practic, ca să nu mai revendic acel teren, parohia a îngropat pe el o spânzurată”, a declarat Victor Buzilă, cetăţeanul aflat în posesia unei sentinţe civile prin care un număr de 5 pârâţi sunt somaţi să ridice semnele de hotar şi să îi degajeze terenul de construcţii, dar care, totodată, respinge cererea formulată către parohie de deshumare a cadavrului.

Ca să o dăm la pace, el ar vrea ca să scot mortul de acolo şi să pierd astfel şi 118 metri pe care el doreşte să-şi facă drum de acces prin cimitir. Nu e atributul nostru să exhumăm mortul, ci al familiei. La ortodocşi se pot exhuma morţii doar dacă e vorba de sfinţi, de înhumare într-un alt loc în care se mută familia sau de suflete necurate care continuă să bântuie”, ne spune preotul Coroamă.

Mormântul răzleţ din drumul de acces

Toată această poveste începe în anul 2006, când, pe terenul cumpărat de ieşeanul Victor Buzilă în anul 2001, parohia din Breazu oficiază înmormântarea unei femei care s-a sinucis. De aici începe lungul drum al citaţiilor, înfăţişărilor în faţa judecătorilor şi a deciziilor eronate sau în contradictoriu. În sentinţa Tribunalului Iaşi din martie 2013 se arată că familia Buzilă este proprietara de drept a suprafeţei de 334 metri pătraţi, cea care face obiectul litigiului, având categoria de folosinţă drumuri, teren dobândit prin cumpărare, în anul 2001, an în care şi parohia comunei Rediu a devenit proprietara unui teren de 2634 metri pătraţi, dispus în vecinătatea celui cumpărat de familia Buzilă. „Terenului dobândit de parohie prin contract de vânzare cumpărare, i s-a atribuit folosinţa de cimitir sătesc. Reprezentanţii bisericii locale au depăşit limitele proprietăţii lor şi au intrat în folosinţa unei suprafeţe de 176 de metri. În luna martie 2006, parohia şi-a permis să oficieze o înmormântare pe acel teren al familiei Buzilă, a unei persoane care s-a sinucis, având în vedere obiceiurile locale de a înhuma sinucigaşii în marginea cimitirelor. În ce-i priveşte pe pârâţii Prisecariu şi Aiostinei, aceştia le ocupă familiei Buzilă, 158 de metri pătraţi din proprietate, construind nişte adăposturi improvizate pentru păsări”, se arată în decizia Tribunaului Iaşi. Anterior, în anul 2009, Judecătoria Iaşi se pronunţă irevocabil în ce priveşte „lăsarea în deplină proprietate şi linişitită posesie” a terenului de 151 de metri pătraţi de către cei 5 pârâţi care şi-au construit ilegal coteţe pe acel teren, şi obligă parohia să lase familiei Buzilă, în aceleaşi condiţii, terenul în suprafaţă de 118 metri, pe care este amplasat „un mormânt răzleţ”. Familia Buzilă declară apel împotriva acestei decizii, pe motiv că suprafeţele de teren sunt mai mari, eroare corectată anul acesta de Tribunalul Iaşi. Acelaşi complet de judecată din anul 2009, a mai comis o altă eroare şi anume aceea de a respinge cererea de deshumare a persoanei decedate, pe motiv că acest lucru este „de competenţa unui procuror”. „Prima instanţă se află în eroare, considerând că pentru deshumare trebuie o autorizare prealabilă din partea parchetului. Organele de cercetare penală se implică, din oficiu, în asemenea activităţi de deshumare în situaţiile în care decesul persoanei este suspect şi sunt necesare activităţi de investigare pentru stabilierea cauzei decesului, lucru care nu se impune în acest caz”, se arată în decizia Tribunalului.

„Cine a încercat de 2000 şi ceva de ani să lupte împotriva lui Hristos şi a învins?Dumnealui (n.r. Victor Buzilă) crede că poate să se mute aici şi să mai rămână şi în armonie cu satul după ce a făcut?Aici nu e loc de negociere, pentru că cu Dumneazeu nu se negociază”, a conchis preotul parohiei din Breazu

La Breazu, doar Judecata de Apoi poate să dea o sentinţă

În ciuda acestor dispoziţii ale instanţelor de judecată, dar şi a măsurătorilor care îi dau dreptate reclamantului Victor Buzilă, nici parohia, dar nici cei cinci pârâţi care i-au ocupat acestuia terenul cu coteţe neautorizate, nu au catadicsit să lase liber acel teren. După cimitirul din Breazu şi „fâşia sinucigaşei” care a aprins spiritele în această localitate, se află construită o vilă al cărui proprietar a ajuns la rându-i să trăiască un calvar. „Vin oamenii şi mă iau pe mine la împrejur, crezând că eu sunt cel cu terenul. Unii mă ponegresc iar alţii mă iau chiar la mişto, că „ ce faci mă, ţi-ai luat teren de vilă cu mortu în curte?”. Eu dacă eram în locu lu domnu Buzilă, luam un om şi într-o seară aruncam mortu dincolo, în cimitir”, ne spune vecinul ”cel cu frică de Dumnezeu”. Mult mai cu frică de cele sfinte, „care le rezolvă pe toate cele de pe pâmânt”, este protul paroh, Gabriel Coroamă. „După ce s-a săvârşit acea înmormântare, domnul Buzilă a venit după un an şi a spus că i-am îngropat intenţionat o persoană pe terenul lui. Când parohia a luat pământul pentru cimitir, Buzilă nici nu avea teren acolo. De ce până în 2006, atunci când a fost îngropată acea femeia acolo, nu i-a spus nimic preotului care era atunci? Din acte reiese că biserica nu are pâmânt decât acolo. Ca să o dăm la pace, el ar vrea ca să scot mortul de acolo şi să pierd astfel şi 118 metri pe care el doreşte să-şi facă drum de acces prin cimitir. Nu e atributul nostru să exhumăm mortul, ci al familiei. La ortodocşi se pot exhuma morţii doar dacă e vorba de sfinţi, de înhumare într-un alt loc în care se mută familia sau de suflete necurate care continuă să bântuie”, ne spune preotul Coroamă. Şi cum încurcate sunt căile pe acest pământ şi limpezi lucrările Domnului, preotul paroh ne spune cu sinceritate că cel care va rezolva acest caz este însuşi Domnul Isus Hristos, ci nu instanţele şi măsurătorile pământeşti. „Domnul Buzilă nu are nici o hotărâre judecătorească de exhumare a cadavrului şi de mutare a hotarului. El a făcut peste noapte, pe ascuns, acel gard, şi şi-a luat şi persoana decedată în curte. Cine a încercat de 2000 şi ceva de ani să lupte împotriva lui Hristos şi a învins? Dumnealui (n.r. Victor Buzilă) crede că poate să se mute aici şi să mai rămână şi în armonie cu satul după ce a făcut?Aici nu e loc de negociere, pentru că cu Dumneazeu nu se negociază”, a conchis preotul parohiei din Breazu. (Nelu Păunescu)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

marius

Dec 06, 2013

in legatura cu acest caz controversat si a mijloacelor folosite in dobandirea acelei bucate de teren, tin sa precizez ca nu orice om care se imbraca in negru este neaparat un preot.daca biserica ar fi avut acele acte doveditoare le-ar fi folosit pana acum.in zona se merge pe premiza pamantului lasat de dupa razboi,de stramosii stramosilor nostri.s-au facut anumite masuratori si inainte de 2006 si dupa aceea,drept urmare acest mormant a fost amplasat exact cand dl victor a vrut sa-si revendice bucata de teren,situatia ajungand pana la amentitari directe si indirecte din ambele parti.in plus nici nu se pune problema de o deshumare a pers decedate ci ar trebuii facuta dezgroparea de 7 ani.

mariana

Nov 07, 2013

desi va place sa vb despre acest lc, nu stiti nimic concret, este foarte usor sa arunci cu noroi in preot si in biserica pentru ca nu va iesi sa riposteze in fata voastra, daca dl buzila ar fi avut deptate acum ar fi avut acel teren care nu ii apartine, el este singurul vinovat ca atunci cand si-a achizitionat acel teren in spatele cimitirului nu si-a pus intrebarea pe unde va avea cale de acces, (deci este un cascat), ii este mai usor sa se certe cu biserica decat cu neamurile care i-au vandut terenul, si pentru acea bucata de teren biserica are act de proprietate, contract vanzare cumparare in care nu este mentionat nici o cale de acces a vecinului. deci dl buzila nu mai profitati ca sunteti politist si mutati gardurile aiurea dupa bunul plac si mai dati si prin presa pentru ca acea biserica s-a facut din munca taranului de rand si acel teren sa achizitionat la fel nimeni nu a furat de la tine, asa cum incerci tu sa faci! si biata femeie las-o sa se odihneasca in pace nu te gandesti la familia ei care este si asa indurerata? le mai infingi si tu cutitul in rana????

gogu

Nov 06, 2013

era probabil vorba de de â din a, dar mâncătorii se vede că sunt la servici cu noaptea in cap.

lina

Nov 06, 2013

in acest caz e mult cinism si nemernicie.victor buzila,proprietarul de drept al terenului in cauza,are deplina dreptate,dar este purtat prin instante de atata amar de vreme si silit sa accepte niste ilegalitati,infaptuite de catre niste persoane care nu au frica nici de dumnezeu,nici de lege.se zvoneste prin breazu (se poate de verificat la medicul de familie) ca aceasta biata sinucigasa o fi fost bolnava psihic.in acest caz ea nu trebuia sa fie ingropata in afara cimitirului.e bine stiut,conform legislatiei,ca, intre cimitir si casele celor ce locuiesc in preajma,trebuie sa existe o distanta anumita.este absurd sa-l invoci pe dumnezeu,daca faptele tale sunt nedemne,iar in lacasul sfant nu se instiga la ura.dupa astfel de clerici trebuie sa sfintesti bisericile.

andree

Nov 06, 2013

"reinhumeze", nu "reanhumeze". vai de ea, limba romana!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Cereri trăsnite în justiţia ieşeană
15/02/2022 11:45

Una din cele mai trăsnite cereri de chemare in judecată inregistrate la Iaşi a fost cea din data de 19 decembrie 2020, prin care reclamanta Maria C. a solicitat instanţei să-l oblige pe Sorin M. la reparar ...

Pietrele preţioase, o poveste cu iz de science fiction pe platforma moldovenească
26/12/2021 08:51

 S-a vanturat in presă, cu ceva timp in urmă, zvonul conform căruia in zona Iaşi - Botoşani ar exista zăcăminte de pietre preţioase. Speculaţia a venit in urma unui răspuns formulat cel puţin ne ...

Tradiții românești de Crăciun
24/12/2021 10:41

    Altădată, sărbătoarea Crăciunului nu se referea numai la Naşterea Domnului Iisus, pentru oamenii comunităţilor arhaice Ajunul Crăciunului semnificand inceperea unei perioade rituale de ...

Povestea lui Moș Crăciun
24/12/2021 09:15

    Se spune că la vremea la care Fecioarei Maria i-a venit sorocul să-l nască pe Iisus, i-a cerut lui Moş Ajun să o adăpostească. Pe motiv că este sărac, el a refuzat-o şi a indrumat-o s ...

De unde vine obiceiul împodobirii Bradului de Crăciun
24/12/2021 08:45

    Împodobitul bradului de Crăciun este una din cele mai răspandite traditii de pe glob, insă putini stiu că obiceiul are la origini un ritual păgan, menit să „reproducă” p ...

Crăciunul 2.0, cu julfă și Jingle Bell
23/12/2021 14:43

  Imediat ce am păşit in ultima lună din an au inceput colindele. Le auzi peste tot – in tramvai, la automatele bancare, pe telefoanele mobile, in reclamele TV, la radio! Mai rămane puţin şi ...

Condamnat la dezintoxicare, după ce şi-a bătut nevasta şi copiii
10/08/2021 14:14

* Ionel a venit treaz la proces şi a recunoscut din prima toate acuzaţiile * ca circumstanţe, a menţionat că face aşa ceva doar la beţie, că in rest e un tip rezonabil, familist şi muncitor * sentinţa ...

A dat statul în judecată, la CEDO, după ce a vândut telefoane în puşcărie
30/12/2019 00:16

* completul de judecată şi-a dat seama că impricinatul se află deja in situaţia unei „duble recompensări”, că recidivase in perioada de supraveghere şi că se cuvine să mai stea o vreme dup ...

Persoanele fără card de sănătate, o problemă pentru medicii de familie
30/12/2019 00:11

* in situaţia in care pacientul nu este asigurat şi nu are card de sănătate, medicul de familie ii poate asigura doar o simplă consultaţie Lipsa cardului de sănătate se constituie intr-o veritabilă pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei