Prima zi de școală!

1scoala 2

Dimensiune font:

| 05-09-2022 06:59

Aproape 135.00 de elevi şi preşcolari, dintre care 62.000 în municipiu,  ieşeni revin astăzi la şcoală * autorităţile au dispus măsuri  vizând siguranța elevilor în preajma unităților școlare, fluidizarea circulației în zonele acestora, dar și prevenirea unor fenomene grave * astfel, efectivele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 - 08.30, 13.00 - 14.00 și 16.00 - 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate, iar în afara acestor intervale orare, polițiștii locali vor face patrulări repetate în zonele unităților de învățământ * mai mult, oamenii legi vor asigura monitorizarea afluirii şi defluirii elevilor spre unitățile de învățământ prin intermediul camerelor video de supraveghere stradală * tot de astăzi, revin pe trasee cursele speciale destinate elevilor, după un grafic bine stabilit de CTP Iaşi

 

 

Aproape 62.000 de preșcolari și elevi din municipiul Iaşi, din care 54.583 la unitățile de învățământ de stat şi 7.305 la cele private, vor începe astăzi un nou an şcolar. Acesta vine cu o serie de noutăţi pentru învăţământul ieşean, în sensul că au apărut unităţi (pre)şcolare noi, baze sportive modernizate, precum şi corpuri de clădiri reabilitate. Din prima categorie face parte Grădiniţa Codrescu, amenjată cu 3.965.039 lei în fosta Policlinică cu Plată, iar din cea de-a treia Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, reabilitat complet cu 9.302.721 lei. De asemena, au avut loc reparații capitale la clădirea centralei termice și consolidarea și reabilitarea coșului de fum al centralei la Colegiul Național „Costache Negruzzi” (2.658.650 lei). În ceea ce priveşte bazale sportive, au fost investite 12.256.533,26 lei în amenajarea terenurilor de sport la 21 de unități școlare.

Deschideri festive

Deschiderea oficială a noului an şcolar în municipiul Iaşi va avea loc la ora 12.00 la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă”. Până la acea oră, autorităţile locale vor mai fi prezente la alte patru ceremonii de deschidere. Este vorba de Grădinița Codrescu (fosta Policlinică cu Plată) – ora 8.30, Colegiul Național – ora 9.00, Colegiul Național „Mihai Eminescu” – ora 10.00 şi Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” – ora 11.00.

Cei de la Inspectoratul Şcolar vor fi prezenţi mai mult în comunele din judeţ decât în marile oraşe. Prima festivitate de deschidere a anului şcolar la care vor lua parte cei de la Inspectoratul Şcolar va fi la ora 8 la Şcoala Gimnazială „Comandor Alexandru Cătuneanu din Lunca Cetăţuii. La ora 10, inspectorul şef va fi la Şcoala Gimnazială din Popricani, la ora 12 la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă din Iaşi, iar la ora 15 la Şcoala Gimnazială din Sireţel.

După doi ani de pandemie părinţii pot păşi din nou în curtea şcolilor. Ei pot asista alături de copiilor la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor din noul an școlar. Toată lumea are acces în incinta unităților de învățământ. Atât elevii, fie părinții și bunicii acestora. Reînceperea anului școlar este un motiv de bucurie. Zicem noi că trebuie să trăim într-o normalitate firească. Începând de marți fiecare unitate de învățământ își va relua activitatea în conformitate cu regulile pe care aceasta le-a stabilit. Luni deschidem larg porțile unităților de învățământ în primul rând pentru elevi, preșcolari, pentru părinții, bunicii și tutorii legali ai acestora, a spus inspectorul general adjunct Florentin Traian Ciubotaru.

Măsuri de siguranță publică și de fluidizare a traficului rutier

Odată cu începerea noului an școlar, ca și anii trecuți, Poliția Locală Iași va lua măsuri pentru creșterea nivelului de siguranță a elevilor, dar și asigurarea ordinii publice, siguranței în trafic și identificării societăților comerciale amplasate în apropierea unităților școlare cu privire la respectarea categoriilor de produse care pot fi comercializate. Acțiunile Poliției Locale urmăresc sporirea siguranței elevilor, creșterea vizibilității, autorității și fermității poliției în aplicarea legii, prevenirea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar și a consumului de droguri. Astfel, echipele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 – 8.30, 13.00 – 14.00 și 16.00 – 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate. În afara acestor intervale, controlul va fi realizat prin patrulări repetate, respectiv prevederea unităților de învățământ pe itinerarii de patrulare.

La rândul lor, echipajele Serviciului Siguranța Circulației vor fi prezente în 20 de zone din proximitatea unităților de învățământ, în zone intens circulate și pe arterele de circulație care converg către acestea. Astfel, împreună cu Biroul Rutier al Poliției Municipale Iași se va acționa în 23 puncte critice pentru traficul rutier și pietonal, la orele de vârf (7.00 - 9.00 și 14.00 - 18.00).

Curse speciale în transportul public

Cursele speciale pentru elevi și preșcolari vor fi reintroduse de Compania de Transport Public (CTP) Iași începând de astăzi. Cursele speciale vor circula pe următoarele trasee și conform orarului de mai jos:

• traseul 3b – două autobuze, cu plecare la orele 7.05 și 7.15 din Rond Dancu;

• traseul 5 – un tramvai, cu plecare la ora 7.10 din Dacia;

• traseul 7 – un tramvai, cu plecare la ora 7.10 de la Țuțora;

• traseul 8 – un tramvai, cu plecare la ora 7.15 de la Țuțora;

• traseul 9 – două tramvaie, cu plecare la orele 7.00 și 7.10 de la Tehnopolis;

• traseul 11 – două tramvaie, cu plecare la orele 7.00 și 7.15 din Dacia;

• traseul 19 - două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.15 din Canta;

• traseul 28 - două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.15, din Dacia;

• traseul 36 - două autobuze, cu plecare la orele 7.05 și 7.20 din Dacia;

• traseul 42 - două autobuze, cu plecare la orele 7.10 și 7.20 de la Frigorifer;

• traseul 43 - două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.20 din Păcurari;

• traseul 52 – două autobuze, cu plecare la orele 7.00 și 7.20 de la Piața ACB.

Toate cursele vor avea autocolante speciale pentru identificare. Conducerile Primăriei Iași și CTP fac apel la ceilalți călători să respecte specificul acestor curse, accesul în acestea fiind permis doar pentru elevi, iar în cazul preșcolarilor și pentru însoțitori. Laura RADU, Lucian STATE

 

* * *

 

„Copii de nota 10”

Cu ocazia începerii noului an școlar și cu ajutorul Direcției de Asistență Socială și al Ateneului, Primăria Municipiului Iași a organizat sâmbătă în Parcul Expoziției, o nouă ediție a evenimentului „Copii de nota 10”. În jur de 550 de copii din familii defavorizate din orașul nostru au primit câte un pachet de rechizite atât de necesare pentru a merge pregătiți la școală în valoare de 160 lei, costul tuturor pachetelor fiind de 88.000 lei.

„Acțiunea noastră nu este un simplu gest de mărinimie, ci reprezintă o datorie de onoare a comunității, care trebuie să se preocupe de viitorul tuturor copiilor noștri. Un copil educat are șanse infinit mai mari să reușească în viață, devenind astfel un membru de bază al comunității.

Dragi copii, vă îndemn să deveniți tot mai buni, tot mai preocupați de această incredibilă aventură care este cunoașterea! Într-un oraș cu școli atât de bune precum Iașul, într-o comunitate care nu lasă pe nimeni în urmă, aveți toate șansele să deveniți oameni cu adevărat mari! Eu nu am nicio îndoială că veți reuși și vă promit că voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru aceasta!”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Concurență record la admiterea în clasa a V-a, la Iași
13/05/2024 00:23

A inceput oficial perioada testărilor pentru admiterea la clasa a V-a in liceele si colegiile de top din Iasi. Prima testare s-a dat, sambătă, la Colegiul National „Costache Negruzzi”, unde s-a i ...

Polițist de frontieră, spulberat de o șoferiță începătoare
13/05/2024 00:22

Grav accident rutier, in weekend, in Belcesti. Un bărbat de 46 de ani, politist de frontieră in pragul pensionării, a fost strivit intre două autoturisme după ce o soferită a intrat cu viteză intr-un sen ...

Ecce Homo, păzit cu mitralierele, la Iași
13/05/2024 00:22

O pictură celebră a artistului italian Titian a fost adusă la Iasi, de putină vreme, de la muzeul Bruckental din Sibiu. „Ecce Homo” / „Iată Omul” va sta timp de o lună la Muzeul Mu ...

Sute de producători și fermieri, la un celebru târg din Moldova. „Îți crește inima ca un cozonac când vezi roadele muncii”
12/05/2024 20:31

La Botosani a avut loc cea de-a XVI a editie a unuia dintre cele mai importante targuri agro-zoo din Moldova. Este un eveniment cu traditie care adună producători, fermieri, dar si mii de vizitatori. Pentru d ...

„Regalitatea în filatelie”
12/05/2024 17:30

    Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iasi organizează, in perioada 10-30 mai, expozitia intitulată „Regalitatea in filatelie”. Demersul isi propune să e ...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre Politehnica Iași și Petrolul Ploiești
12/05/2024 16:09

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine si sigurantă publică in municipiul Iasi, la meciul de fotbal dintre echipele Politehnica Ia ...

Festivalul Luminii, o celebrare a cercetășiei și prieteniei
12/05/2024 15:24

Într-o seară senină si parfumată de mai, Parcul Copou a fost gazda unui spectacol de lumină si culoare, in care traditia si inovatia s-au imbinat intr-un mod ce a captivat sufletele celor prezenti. Ac ...

Aproape de o tragedie! Accident feroviar care s-a produs în orasul Târgu Frumos între un tren şi un autoturism. Șoferul a fost rănit ușor
12/05/2024 12:47

Un accident intre un tren şi un autoturism s-a produs duminică dimineaţă, la Targu Frumos, in judeţul Iaşi. Şoferul autoturismului a fost rănit uşor, insă a refuzat transportul la spital. ”In urma ...

Incendiu puternic la o fabrică din Suceava. A fost emis mesaj RoAlert
12/05/2024 12:33

Un incendiu puternic a izbucnit la o hală a unui operaror economic cu profil de productie tamplărie din PVC, pe raza orasului Salcea din judetul Suceava, anuntă Monitorul de Suceava. Intervin pompierii mil ...

Patron la un pas de moarte. A fost înjunghiat de un zilier deoarece nu-i achitase suma de 50 de lei
11/05/2024 20:26

Cazul unei fapte de violenţă extremă, in urma căreia un bărbat din Neamţ, administrator al unei firme de construcţii, a fost la un pas de moarte, a fost soluţionat de judecători, sentinţa fiind cu exe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei