Scumpirea curentului aruncă Iaşul în beznă!

1eco1
1eco2

Dimensiune font:

| 13-01-2022 08:00

Prețurile pentru milioane de consumatori casnici de energie electrică, cei rămași în serviciu universal, au crescut masiv începând cu 1 ianuarie. În mod normal, oamenii nu ar trebui să achit noile tarife, ci prețul plafonat de stat, beneficiind, eventual, şi de o compensare suplimentară a facturii, până la data de 31 martie, când, dacă legislația nu se schimbă și nici ei nu aleg o ofertă concurențială, vor plăti prețuri majorate. Pentru Iaşi, majorarea este de 58% comparativ cu decembrie 2021. În realitate, însă, facturile la energie şi gaz au venit în continuare „integrale”. Fără plafonări, fără compensări. Autorităţile spun că lucrurile se vor regla pe parcurs, însă, deocamdată, ieşenii de rând şi agenţii economici susţin că nu pot face faţă acestor majorări. Prin urmare am putea asista la o scumpire în lanţ a tuturor produselor,  legumicultorii anunţând deja creşteri de preţ de 20-30%. Problema ar fi că, de la 1 aprilie, situaţia se va acutiza, iar dacă statul nu va prelungi perioada de plafonare a tarifelor, ar putea urma insolvenţe, falimente, deconectări.

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal. Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Acestea s-au schimbat pe 1 iulie 2021, iar  următoarea modificare a avut loc pe 1 ianuarie 2022, dată la care clienţii aflați în această situație au parte de o creștere abruptă din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru abonaţi. Strict pentru Iaşi, oraş care, aidoma celorlalte judeţe din Moldova (Bacău, Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani), este deservit de E.ON Energie, noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022  și până la 1 iulie 2022, de 1,30 lei/kWh. Până pe 31 decembrie 2021, acesta a fost de de 0,82 lei/kWh, deci vorbim aici de o majorare a tarifelor de 58%. Până pe 31 martie, este în vigoare mecanismul de plafonare a prețiurilor, însoțit, acolo unde este cazul, și de o compensare a facturii. Prețul final este plafonat la 1 leu/kWh, preț final, cu toate taxele incluse, și acesta va fi plătit până pe 1 aprilie, aceasta dacă statul nu va prelungi perioada de plafonare a tarifelor. Suplimentar, în cazul în care consumul este de maximum 330 kWh lunar, clientul casnic va primi și o compensație de 0,29 lei/kWh, direct, în factură.

Atenţie, în alte judeţe, creşterea tarifelor este colosală. În Muntenia Nord (județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea). Electrica Furnizare a majorat tarifele de 0,82 lei/kWh, la 1,51 lei/kWh. Aşadar, o creștere de 84%. În Transilvania Sud (județele Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures), acelaşi furnizor a dus preţul energiei electrice de 0,81 lei/kWh la 1,5 lei kWh (creștere de 85%). În Transilvania Nord (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,5 lei/kWh în loc de 0,80 lei/kWh (creștere de 87%). În Oltenia (județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți). CEZ Vânzare practică un tarif de 1,61 lei/kWh de la 0,85 lei/kWh în decembrie 2021 (creștere a prețului final de 89%).

Haosul facturilor

Unii furnizori au aplicat noile prevederi şi au emis facturi cu tarife plafonate. În schimb, alţii s-au trezit cu sume mult peste ce-şi imaginau. Potrivit oficialilor din ANRE, totul a depins de furnizorul cu care clienţii au semnat contractul. „Am avut caz în care furnizorul pur şi simplu a amânat emiterea facturii. Am avut caz în care furnizorul a emis facturi şi a aplicat şi plafonarea şi compensarea. Am avut caz de furnizor care a emis factura pe noiembrie şi nu a aplicat normele”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE. De partea cealaltă, furnizorii invocă normele de aplicare pentru legea compensării. Ascestea au apărut abia pe 27 noiembrie, când unele facturi erau deja emise, aşa că nu s-a mai aplicat reducerea de preţ. Dacă unii spun că normele au venit prea târziu, alţii se scuză că n-au ştiut să le aplice. Însă de plătit, plătesc clienţii finali.

Între timp au apărut şi normele, iar acum autorităţile vorbesc de corecţii. „Toţi ne-au specificat ca în momentul în care apar normele şi situaţia va fi clară, se vor face corecţii retroactiv şi pentru întreg consumul din luna noiembrie pentru care s-a omis aplicarea compensării sau plafonării. Aceste plăţi se vor recalcula şi se vor recupera. Vor trebui să urmărească factura din decembrie (n.r. – care urmează a fi emise în aceste zile) şi cu siguranţă lucrurile se vor regla şi vor intra în normalitate. Vor fi compensate, dacă beneficiază de compensare. Pentru compensare trebuie să şi urmărească şi consumurile pentru că există o limită de consum prevăzută prin lege”, mai spun oficialii ANRE.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Energiei, 80% din consumatorii casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la cele la gaze naturale în decembrie 2021. Surse guvernamentale spun că se așteaptă un raport al ANPC pentru a afla ce furnizori nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, precizând că aceştia riscă inclusiv ridicarea licenței.

Legumiculturii anunţă scumpiri de preţuri

Dincolo de tevatura facturilor, plafonate sau nu, agenţii economici din Iaşi spun că le va fi infinit mai greu să facă faţă noilor tarife. Legumicultorii, de exemplu, au înregistrat facturi mai mari cu aproximativ 50% lucru care va duce la scumpirea tuturor produselor. „Problema scumpirilor ne va afecta pe toţi. Noi avem un consum foarte mare şi de energie electrică şi de combustibil, gaz metan pentru încălzirea serelor. Tot ce ne rămâne de făcut este să ne adaptăm la situaţia actuală dar cu siguranţă că vor exista consecinţe în plan financiar. Având în vedere faptul că avem facturi mai mari cu 50-60%, vom fi nevoiţi să majorăm preţurile la legume cu cel puţin 20-30% pentru că vor creşte cheltuielile”, a declarat Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.

CTP ia în calcul majorarea biletelor la transportul public

La rândul lor, şefii Companiei de Transport Public Iaşi spun că majorarea tarifelor la combustibili şi energie ar putea duce, în final, la creşterea preţului la biletele de călătorie. „La o primă vedere, creşterea tarifelor la energie n-ar părea dramatică. Anul trecut plăteam 800 de lei pentru fiecare megawatt consumat. Acum plătim 1.000 lei. Dacă, însă, ne raportăm la anii trecuţi, creşterea este triplă, întrucât plăteam 300 de lei pentru un megawatt. După salarii, această componentă – energie şi combustibili, reprezintă 23% din cheltuielile noastre. Vă daţi seama că un cost dublu al energiei ne pune, practic, în imposibilitatea de a rezista cu actualele tarife. Nu ştiu ce va fi. Vom analiza şi în funcţie de evoluţia lucrurilor, vom lua o decizie în ceea ce priveşte tarifele actuale”, spune ing. Cristian Stoica, directorul societăţii.

Propunere interesantă a şefilor ApaVital

O situaţie aparte o înregistrează ApaVital. Operatorul de apă şi canalizare mai are asigurată energia electrică pentru patru luni la un preţ încă bun – 465 lei per megawatt – însă surprizele nu sunt excluse. „Chiar astăzi am purtat o discuţie cu ceilalţi operatori pe subiectul scumpirilor energiei electrice. Cei din Suceava, de exemplu, s-au trezit că furnizorul a denunţat contractul şi îi obligă să plătească 1.800 lei pe megawatt. Dacă le convine... La Galaţi tariful a urcat la 1.200 lei pe megawatt. Şi, atenţie, scumpirea energiei generează alte scumpiri. Eu am contract cu Complex Borzeşti. Singurul producător care îmi poate asigura reactivii necesari în procesul de tratare şi epurare al apei. Poate să vină acum cu alte preţuri, dacă şi lui îi cresc cheltuielile de producţie. Ce să vă spun... Toate strategiile tarifare la serviciile noastre pică întrucât sunt făcute pe un preţ al energiei de 220 lei pe megawatt”, afirmă directorul Mihai Doruş. Şeful ApaVital spune că doar statul poate interveni în această problemă, într-o manieră convenabilă pentru ambele părţi. „ApaVital poate consuma curent pe timp de noapte. Îmi umplu rezervoarele noaptea şi ziua nu mai consum. Pentru că, spre deosebire de alţii,  putem funcţiona şi noaptea. Însă să ni se dea un tarif preferenţial. De altfel, împreună cu colegii mei din alte judeţe, vom propune Guvernului să analizeze astfel de măsuri”, mai spune Mihai Doruş.

Curentul scumpeşte berea

Majorările la energie electrică și gaz metan încep să-și arate efectele şi în sectorul HoReCa. „Probabil că vom majora și noi prețurile începând cu luna martie. Așteptăm să vedem ce tarife actualizate ne vor afișa transportatorii și furnizorii de logistică și vom anunța și noile prețuri. Probabil va fi o majorare de preț de 10 la sută la produsele noastre, însă undeva de prin martie. În momentul actual nu intenționăm nicio creștere de preț”, am aflat de la Ionel Păsărică, administratorul firmei Capra Noastră, producător artizanal de bere. „Încă suntem la capitolul calcule, nu putem avansa procente, tarife, dar sigur vor fi corelate cu cele ale furnizorilor de utilități, de materii prime. Este un lanț în care toate se leagă. Suntem în așteptare, vom face calcula și ne vom adapta”, a răspuns, ușor sceptic, și Marius Șorănescu, directorul hotelului Bellaria.

12.000 de euro, factura la curent a Teatrului „Luceafărul”

Nici în mediul bugetar nu sunt semnale bune. „Efectele scumpirilor deja se văd. Cel puțin la gaz metan, pentru luna noiembrie am primit o factură de 40.000 de lei! O sumă imensă, la același consum ca și în anul anterior! Pentru decembrie, avem de plată 60.000 de lei, adică în jur de 12.000 de euro. Cu acești bani noi am fi putut realiza un spectacol în premieră, la Sala Mică, unde capacitatea este de 150 de locuri! Cu toată trupa noastră de 30 de actori! Este imens mai ales că noi achităm facturile și din venituri proprii, nu doar din subvenții”, ne-a spus Oltița Cîntec, director artistic al Teatrului „Luceafărul”.  Cât despre majorarea prețului la bilet nici nu se poate pune problema. „Bine ar fi fost să ne lasă să jucăm la 50 la sută din capacitate, nu doar la o treime. Publicul vrea să vină, dar dacă guvernanții nu se pun de acord cu deciziile astea legate de COVID... În restaurante este voie la o capacitate de 50 la sută, la instituțiile de cultură doar 30 la sută”, a clătinat din cap Oltița Cîntec.

Spitalele, în căutare de furnizori de energie mai ieftină

Sunt şi entităţi care, deocamdată, nu au resimţit reculul majorărilor la energie. Cei de la Spitalul de Recuperare, de exemplu, achită lunar în medie 40.000 de lei pentru factura la energie şi aproximativ 1.000 lei pentru gazul consumat. Nu au avut, încă, posibilitatea de a simţi scumpirile facturilor. Până la sfârşitul anului trecut au avut în derulare un contract de 4 ani cu unul din furnizorii de energie. Acum conducerea unităţii sanitare caută cea mai bună variantă pentru a avea energie electrică mai ieftină. Preţurile, conform ordonanţe date la sfârşitul anului 2021, sunt compensate până în luna martie a acestui an. „Noi am avut contract până la 31 decembrie 2021 în baza unui contract încheiat acum 4 ani. În decembrie furnizorul ne-a anunţat că nu mai poate asigura acelaşi preţ. Oricum, trebuia să deschidem o altă procedură de achiziţie de servicii. Noi am făcut trei proceduri de achiziţie începând din luna septembrie, pentru că ştiam că se finalizează contractul. Dar nu s-a înscris nimeni. Prin urmare, atunci când a apărut legislaţia, pe 30 decembrie 2021 ne-am înscris la un furnizor de ultimă instanţă, acesta având preţul cel mai mic. Totodată am depus şi acel formular prin care noi ca unitate sanitară beneficiem de o subvenţionare, o plafonare a preţului până la un anumit tarif. Încercăm să mergem şi la Bursă pentru a găsi preţuri acceptabile şi totodată urmărim şi siteul ANRE pentru a vedea cine este furnizor de ultimă instanţă în luna februarie, pentru a ne îndrepta spre furnizorul cu preţul cel mai mic”, a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

Tot la Bursa de Mărfuri apelează şi Institutul Regional de Oncologie pentru achiziţia de gaze naturale şi electricitate. În februarie 2019 la gazele naturale IRO a plătit 114,14 lei/metru cub până în iulie 2021, lună în care a fost primită o notificare prin care erau avertizaţi că furnizorii vor creşte preţurile. Aşa că a fost făcută o altă licitaţie în urma căreia de la 1 iulie 2021 preţul unui metru cub de gaze naturale a ajuns să coste 183,64 lei/mc. După trei luni preţul la gaze iar a crescut. De data aceasta la 437,06 lei. Din luna noiembrie nu am mai primit nicio factură. Din acest tarif de 437 de lei trebuie să primim o compensaţie, conform legislaţiei. Noi nu am primit nicio factură până acum. Aşadar nu ştim cât din acest tarif va fi compensat. Pe lunile noiembrie şi decembrie nu am primit facturile de la furnizor, a spus Mirela Grosu, managerul IRO.

Situaţia devine şi mai complicată atunci când e vorba de factura la electricitate. La 1 noiembrie 2019 preţul unui megawatt oră era 388,93 lei. Pe 1 octombrie 2020 preţul a scăzut la 325,20 lei megawatt oră, iar la 1 noiembrie 2021 preţul ajunsese la 999, 24 lei megawat oră. Nici la electricitate nu am primit facturile la zi, din luna noiembrie 2021 şi până acum. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă şi cum se va face compensarea. Nu ştim de ce durează atât de mult”, a spus managerul de la IRO.

Un ieşean crede că o parte din vină o au producătorii de energie

Am încercat să aflăm care sunt şi părerile consumatorilor casnici legate de aceste scumpiri ale energiei electrice. „V-aş sugera să vă uitaţi puţin pe pieţele de energie electrică. Veţi găsi acolo producători care, în primăvară, au vândut megawattul cu 300 lei, iar în decembrie cu 700 de lei. Având aceleaşi costuri de producţie! Prin urmare, care este vina furnizorului?”, spune un ieşean. 

Primăriile sting lumina. Pe stradă

Afectate de aceste scumpiri sunt şi primăriile din judeţ care vor fi nevoite să reducă din bugetul alocat investiţiilor pentru a plăti facturile de energie electrică. „Punctual, scumpirile nu sunt bine primite. Atât bugetul UAT-urilor, cât şi cel al oamenilor de rând va fi destul de afectat. Cu siguranţă le vom resimţi, însă, vom încerca să echilibrăm bugetul astfel încât să nu întâmpinăm probleme cu privire la asigurarea a iluminatului public, precum şi a tuturor serviciilor de ordin public care depind de furnizarea energiei        electrice. Momentan nu putem spune că avem soluţii minune cu privire la acoperirea acestor cheltuieli. De asemenea, nu putem avea încă o estimare exactă a costurilor aferente facturilor de energie electrică aferente anului 2022. Desigur, în situaţia în care vom fi în impas, vom reduce cheltuielile aferente investiţiilor pentru a suplimenta capitolul de funcţionare pentru a nu fi puşi în situaţia de a rămâne fără energie electrică pe teritoriul comunei”, a declarat Paul Mursa, primarul comunei Plugari.

Maricel Popa vrea să fie acordate vouchere pentru consumatortii vulnerabili

În mod logic şi explicat printr-o dorinţă firească de a acumula capital de imagine, politicienii iau partea celor afectaţi de scumpiri. O fac la nivel declarativ, deşi pârghiile de sancţionare a celor care nu aplică pe facturi plafonările şi compensările impuse de lege sunt chiar în mâna lor. „Liberalizarea pieței de energie a fost în mod cert o decizie greșită care afectează acum milioane de români și zeci de mii de companii!

Primele facturi la energie primite de români la începutul acestui an au generat deja nemulțumiri majore. Iată că se dovedește din nou că PSD a avut dreptate când avertiza asupra riscurilor aduse de o liberalizare necontrolată a pieței energiei. În acest moment s-a ajuns la situația aberantă ca preţurile de pe piaţa concurenţială să fie mai mari det cele ale serviciului universal. Cei care fac acum noi contracte de furnizare a energiei (electricitate sau gaz) vor plăti mai mult, în loc să plătească mai puțin. Nu este posibil. Unde vom ajunge în această situație? Lucrurile trebuie remediate cât mai curând. S-a constatat că există furnizori și distribuitori care nu aplică plafonarea și compensarea impuse de lege. Cer sancționarea lor drastică! Și așa facturile la energie sunt exagerat de mari, conform legii promovate de guvernarea de dreapta”, spune senatorul ieşean Maricel Popa. Ce-i drept, parlamentarul social-democrat vine şi cu soluţii. „Propunerea PSD ar fi ca cei cu venituri şi pensii meci să primească un voucher a cărui contravaloare să compenseze cât mai mult din majorarea facturii. Aceasta ar fi cea mai eficientă modalitate de sprijin. Omul ar ști clar cât primește de la stat și cu cât ar mai trebui să contribuie pentru plata energiei consumate”, mai spune senatorul ieşean. Acesta îi roagă pe ieșenii care au constatat că în facturile lor nu se regăsesc compensările legale sau prețul nu respectă normativele prevăzute de lege să îl contacteze pentru a transmite imediat sesizări instituțiilor de reglementare abilitate. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei