Supermarketurile îşi bat joc de micii producători

1mure2
1mure1
1mure andreea ciobanu

Dimensiune font:

| 08-08-2019 04:38

Mulţi producători din Moldova se plâng că statul nu numai că nu le oferă mare sprijin, dar le pune şi beţe în roate, birocraţia fiind prima pe lista nemulţumirilor * dacă mai adaugi şi probleme la desfacere, descurajarea este garantată * nici supermarketurile nu sunt prietenoase, preţurile oferite pentru marfă fiind foarte mici

Andreea Ciobanu a înfiinţat, în urmă cu cinci ani, o plantaţie de zmeură şi mure în judeţul Vaslui, pe Coasta Neagului, la Negreşti. A muncit, a investit, a dorit să-şi dezvolte afacerea, a dat piept cu multe greutăţi. „Să fiu producător în România este, pentru mine, ca și cum te-ai afla pe o scară: când cobori, când urci, uneori mai și amețești și nu din cauza muncii, ci din cauza hârtiilor! Nimic nu este concret, nu ai legi după care să-ți faci un plan de afaceri măcar pentru trei ani, după care să te orientezi în viitor. Să fiu producător în Moldova, aici pe Coasta Neagului, unde avem așezată plantația de zmeur și mur, e o plăcere: avem aer curat, soluri fertile, lipsite de erbicide, ape neplouate, toate acestea fiind elementele cheie pentru o cultură sănătoasă. Uite aşa părţile mai puţin frumoase alternează cu cele bune și capeţi puterea de a merge mai departe!”, a spus Andreea Ciobanu.
O afacere de familie

Împreună cu soţul ei a plecat la drum acum 5 ani, cu mult optimism, când au plantat primele plante de zmeur și mur pe câțiva ari, ajungând în prezent la 2.35 hectare. Zmeurișul Coasta Neagului este o mică afacere de familie care se ocupă de cultivarea arbuștilor fructiferi, a zmeurei și a murelor, dar și de prepararea de produse derivate cum ar fi dulcețuri, siropuri, gemuri și alte bunătăți, printre care și produse atestate tradițional de către Ministerul Agriculturii. „Ideea pe care am fondat această afacere a fost ca noi să producem materia primă, să livrăm fruct proaspăt, să preparăm bunătăți de casă tradiționale și să vindem direct clientului fără verigi intermediare ca să fie lanțul scurt pentru produse sănătoase și la un preț corect. Am încercat să pătrundem în supermarketuri cu produsele noastre, însă condițiile impuse și prețul oferit (3,8 lei/caserola de 500 de grame fructe – n.r.) ne-au determinat să renunțăm la colaborarea cu ei”, a continuat vasluianca. Ea susţine că, în ceea ce privește supermarketurile și marile lanțuri de magazine, negocierea se transformă în monolog prin care îți sunt aduse la cunoștință condițiile obligatorii de îndeplinit cum ar fi: ambalaj și etichetare, cantitate minimă de aprovizionare și prețul maximal pe care ți-l poate oferi indiferent de ce calitate poți să-i oferi sau în ce regim sunt crescute acele plante (fără pesticide, erbicide etc). „În cazul nostru, fructele de pădure au un grad foarte mare de perisabilitate și trebuie imediat livrate după recoltare. Supermarketurile au câteva centre în ţară pentru aprovizionare și eu, ca producător, ar trebui să parcurg sute de kilometri, timp în care foarte bine aş putea livra local cantități mai mici și mai des totul ca fructele să fie proaspete, să se elimine astfel din perisabilităţi, care sunt principalul factor ce influențează prețul scăzut de achiziție oferit de supermarket. O mură sau o zmeură naturală, nechimizată și care nu este stropită cu tot felul de soluții pentru rezistenţă în condiții de temperatura optimă de 2-4 grade, cu ventilație, nu rezistă mai mult de 3 zile. Vă puneți un semn de întrebare legat de fructele care vin din Spania sau Italia și stau pe rafturile frigorifice de vreo 6-7 zile?”, a atras atenţia Andreea Ciobanu.

Lipsurile legislaţiei

Ea a făcut referire şi asupra legislaţiei, mai exact asupra unor lipsuri. Andreea Ciobanu susţine că nu există o legislație care să diferențieze, din punct de vedere al subvențiilor acordate de stat, o cultura de arbuști fructiferi și o cultură de cereale sau pășune. Investiția și cheltuielile de întreținere dintre aceste culturi sunt total diferite. Veniturile și taxele sunt și ele diferite. „Fie că ești fermier activ, adică vinzi și fiscalizezi din producție, sau că ești inactiv, produci doar pentru consum propriu, primești aceeași subvenție de stat. Dacă s-ar face o astfel de diferență, am putea ca din valoare subvenției să acoperim o parte din cheltuieli și poate aşa ne-am permite să ne aliniem oarecum la prețul oferit de supermarketuri”, a spus producătorul. Ca o măsură de ajutorare, s-ar putea limita importurile pe perioada de recoltare a fiecărei culturi fie că vorbim de legume sau fructe în aşa fel încât producătorii autohtoni să-și poată valorifica marfa și în supermarket. „Noi avem nevoie de educație, în primul rând, în ceea ce privește consumul alimentelor sănătoase, locale. Ce mă bucură tare mult este faptul că se văd progrese în ultimii ani în ceea ce privește atenția cu care unii consumatori aleg sursa principală de hrană”, a conchis Andreea Ciobanu.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei