„Tehnologia integrată în actul artistic poate atrage tinerii către teatru, dacă le oferă o experiență adaptată pasiunilor lor”

x-pepper1

Dimensiune font:

| 11-10-2021 06:29


Ce legătură poate fi între un robot și o piesă de teatru? Sau între un algoritm și o sumă de aplauze dintr-o sală de spectacole? Aparent, niciuna, însă cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) a dovedit contrariul prin roboțelul Pepper, una dintre vedetele manifestării. Am discutat cu Ioana Dâșcă, de la echipa IRIS Robotics, despre acest proiect și am aflat cum arta și tehologia au putut fi vedetele celor zece zile de evenimente culturale.


- Ați participat la cea de-a XIV-a ediție a FITPTI, derulat sub genericul „Artă și Tehnologie”. Ce v-a atras atenția în mod deosebit?
- Am fost invitați să participăm de către organizatori și ne-a atras atenția selecționerul festivalului (teatrologul Oltița Cîntec, curatorul evenimentului – n.r.), care ne-a povestit cu entuziasm încă de acum un an despre toate momentele ce aveau să se desfășoare între 1 și 10 octombrie, la Iași. Pentru noi a fost o experiență memorabilă întrucât a fost pentru prima oară când am contribuit la aducerea tehnologiei într-un context artistic. Am fost fascinați de spectacolul de debut „Chiritza în carantină”, de Robocop, de instalația imersivă „I AM VR”, Teatru VR, precum și de bucuria cu care spectatorii s-au reunit la teatru pentru a aplauda la unison.


- Evident, tehnologia poate veni mereu în slujba artei. Care a fost punctul comun în ceea ce privește teatrul și tot ce s-a întâmplat la FITPTI?
- Tehnologia are abilitatea de a veni în sprijinul multor domenii, însă focusul din acest an al festivalului a fost provocarea de a transforma actul artistic, de a-l îmbunătăți și de a oferi o experiență nouă pentru public. Credem că punctul comun al artei și tehnologiei în cadrul festivalului a fost acela de a bucura publicul într-un mod diferit față de cum a fost obișnuit în cadrul actului artistic clasic.
- Roboțelul Pepper a fost una dintre vedetele festivalului. Cine l-a construit? Cum l-ați gândit?
- Pepper este vedeta festivalului, cât și vedeta echipei IRIS Robotics. Este primul robot umanoid social capabil să recunoască emoțiile oamenilor și este proiectat și dezvoltat de către Softbank Robotics, în Japonia. Pepper este numele dat de producător pentru că este ușor de reținut, cât și ușor de tradus în multiple limbi de circulație internațională. Ca specific al activității noastre, dezvoltăm aplicații software la comandi pentru ca Pepper să fie integrat în mod personalizat în diferite industrii. Poate fi recepționer, consilier de vânzări sau o gazdă sociabilă, se dovedește a fi o soluție de eficientizare a comunicării cu clienții. În România, Pepper este implementat în sectorul medical, în retail și pregătim alte lansări foarte curând. Lucrăm la aplicații software la comandă pentru Pepper de acum doi ani și cea mai mare realizare este modulul de limba română. Este o premieră la nivel global pentru că îi permite să comunice cu ușurință în limba română.
- Cei care au fost prezenți la festival au aflat de la Pepper lucruri foarte interesante despre teatru și artă. Care a fost misiunea lui? Și-a îndeplinit-o bine?
- Misiunea lui Pepper a fost de a înveseli publicul înainte de vizionarea spectacolelor din program, cât și de a oferi o experiență inedită. El a prezentat informații captivante despre FITPTI și artă, însă a pregătit special pentru public trei coregrafii diferite. Mai mult, pentru a imortaliza aceste momente speciale, Pepper i-a invitat pe spectatori să se fotografieze împreună. Experiența cu Pepper este spectaculoasă pentru public întrucât răspunsul lui va fi unul neașteptat întotdeauna. Cu siguranță sunt informații pe care Pepper nu le cunoaște încă, însă are capacitatea de a învața din fiecare dialog cu utilizatorii. Cu scopul de a-și îmbunătăți răspunsurile, el trebuie să ne cunoască mai bine și să comunice cât mai activ cu publicul. Evoluția firească și digitalizarea continuă a multor industrii face ca tehnologia să stârnească multă curiozitate în rândul publicului. La fel s-a întâmplat și în cadrul festivalului. Pepper a fost primit cu mult entuziasm, curiozitate, elemente esențiale care ajută publicul să accepte prezența lui și în alte contexte.
- La FITPTI au mai fost și alte momente în care tehnologia s-a împletit cu arta. Care v-au plăcut în mod deosebit și de ce?
- Am fost impresionați și de piesele de teatru, dar momentul preferat a fost instalația imersivă „I AM VR” pentru că era o experiență nouă, inedită, prin care autorul a dorit să evidențieze realitatea tehnologică de zi cu zi a realității virtuale printr-o incursiune în mediul virtual în care alți oameni sunt prinși deja. Această experiență a fost testată și de către noi și ne-am convins încă de la început că nu este un joc, ci o trăire artistică și teatrală. Nu este o competiție și nu este un joc în sine, este o poveste despre viață și realitate. În acest spectacol VR, un oracol te călăuzește prin mai multe încăperi și îți povestește despre lume, despre cum arată viața și îți înfățișează alți oameni care sunt prin VR. La finalul experienței, oracolul te va lua la el și va vorbi cu tine personal.


- Tehnologia poate fi un vehicul prin care tinerii să fie atrași către arta, către teatru. Cum vedeți acest lucru, cum se poate realiza?
- Un prim demers important a fost făcut în cadrul acestei ediții a FITPTI și credem că, inclusiv pe termen lung, tehnologia va încuraja tinerii să meargă către artă. Credem că pentru atragerea tinerilor pe termen lung este necesară pentru ca tehnologia să fie integrată în actul artistic astfel încât să ofere o experiență modernă, adaptată pasiunilor lor.
- Aș schimba registrul și aș muta focusul către IRIS Robotics. Cum a venit ideea unui astfel de proiect?
- IRIS Robotics a început acum mai bine de cinci ani ca un grup de studenți pasionați, cu un istoric complex la competițiile și olimpiadele de robotică. La început, am susținut cursuri de robotică pentru copii și tineri, am dezvoltat un bust de robot umanoid atât din punct de vedere hardware, cât și software, însă acum suntem dezvoltatori de aplicații Android la comandă pentru roboti umanoizi precum Pepper. La nivel internațional, robotii umanoizi sunt frecvent implementați în scenarii sociale de comunicare cu clienții, iar ultimii ani a accentuat întreg procesul de inovare și digitalizare și în Romania. Potențialul descoperit ne-a convins să conducem campanii active de educare a publicului astfel încât să conștientizeze potențialul celor mai noi tehnologii și a scenariilor multiple în care pot fi implementați robotii umanoizi.
De întreaga experiență din cadrul FITPTI a fost responsabil Iulian Andrei Marin, însă echipa are nouă tineri curioși, creativi și curajoși.
A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, telefon 0232299690, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 60.765 mp, identificat cadastral în T43 HS759/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.971 mp, identificat cadastral în T43 HB760/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.988 mp, identificat cadastral în T43 HS762, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.892 mp, identificat cadastral în T43 HS763/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.401 mp, identificat cadastral în T43 HB765/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 39.907 mp, identificat cadastral în T43 HB767/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 873 mp, identificat cadastral în T43 HB767/4, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.382 mp, identificat cadastral în T43 HS768/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.986 mp, identificat cadastral în T44 P770, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 114.475 mp, identificat cadastral în T44 HB771/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 600 mp, identificat cadastral în T44 P772, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 46.159 mp, identifica cadastral în T44 HS773, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 601 mp, identificat cadastral în T44 HB774, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 4.338 mp, identificat cadastral în T44 HS777/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 42/09.06.2021, H.C.L. 84/22.11.2021, H.C.L. 87/25.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 16.02.2022, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 17.02.2022, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Copilă accidentată cu trotineta Un șofer a fugit de la fața locului
18/01/2022 19:45

Un accident de circulatie grav a avut loc pe raza localităţii Gioseni din Bacău. Un sofer a fugit de la fata locului după ce a lovit o fetită de 11 ani, care circula pe o trotinetă, potrivit realitateadeb ...

Un hoţ de fier vechi a scăpat de condamnare datorită „faciesului nătâng”
18/01/2022 14:59

Marian A. are 36 de ani, n-a fost nici măcar o zi la şcoală in toată viaţa lui şi locuieşte intr-o rulotă din curtea unui gospodar din Comarna. Ani la rand, el şi-a caştigat existenţa ajutandu-şi ga ...

Ultimul şmenar al Iaşului a scăpat de puşcărie
18/01/2022 14:45

Metoda „şmen” sau „Maradona”, cum i se spunea pe atunci, şi-a trăit clipele de glorie la inceputul anilor '90. Era, in proporţie covarşitoare, apanajul valutiştilor clandestini, ce ...

VIDEO/ Imagini șocante de la Bacău - Copil de un an, lăsat în viscol în fața unei săli de păcănele
18/01/2022 14:35

Un cărucior in care se afla o fetită putin mai mare de 1 an a fost lăsat, luni seara, in bătaia vantului, in fata unei săli de păcănele. Mama copilei a intrat in sală, iar căruciorul a fost dus de vant ...

Povestea polițistului din Suceava care a ajuns fotograf celebru în National Geographic
18/01/2022 14:05

Radio Free Europe/Radio Liberty relatează povestea unui fost poliţist din Suceava devenit fotograf de viaţă sălbatică ale cărui portrete au fost incluse de National Geographic pe lista celor mai reuşite ...

 Spectacol folcloric dedicat Zilei Unirii Principatelor
18/01/2022 14:02

Primul eveniment organizat in acest an de Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Judetean Iasi va fi unul deosebit. Spectacolul, intitulat ”Unire-n gand si-n vesni ...

Cinematografele ieşene vor fi redate publicului
18/01/2022 11:45

Rand pe rand, toate cinematografele care sunt in propietatea Primăriei Municipiului Iasi si adminitrate de către Ateneul National isi continuă planul de renovare.Proiectul Cinematografului „Tineretului ...

Iaşul, colorat în portocaliu!
18/01/2022 11:15

  De la o zi la alta, situaţia privind infectările in localităţile din judeţ se agravează. Întrunit in sedintă extraordinară ieri după amiază, la Prefectură, la initiativa prefectului Bog ...

Noaptea Lecturii, la Iași
18/01/2022 11:15

Noptile lecturii sunt, anual, o sărbătoare a cititului in toată diversitatea sa: cu o carte in mană, in liniste, cu voce tare, singur, in compania altor cititori, in fata publicului, online si in multe alte ...

Iașul caută urgent 15.000 de locuri de parcare!
18/01/2022 11:00

Parcarea in Iaşi a constituit in permanenţă o problemă. Fie că vorbim de parcările cu plată, fie de cele rezidenţiale, cetăţenii au reclamat in permanenţă faptul că numărul acestora este insuficie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei