Toalete de lux în şcoli dărăpănate

default

Dimensiune font:

| 19-06-2014 07:00

 Copiii din Potângeni (comuna Movileni) învaţă într-o şcoală în care tencuiala stă să cadă în orice moment. Cu toate acestea, în curtea şcolii s-a început construcţia unor toalete supradimensionate, în comparaţie cu elevii înscrişi. În satul Horodiştea (comuna Cotnari), o şcoală abia reabilitată este înghiţită de bălării. Clădirea se degradează văzând cu ochii, în timp ce sătenii folosesc curtea şcolii pe post de păşune * potrivit primarului din Cotnari, lucrările de reabilitare a şcolii părăsite au o valoare de aproximativ 300.000 de lei

Clădirea Şcolii cu clasele I-IV din Potângeni (comuna Movileni) stă să se dărâme pe copii. Construită la începutul anilor ’50, aceasta nu a beneficiat de niciun fel de lucrări de reabilitare. În ciuda aspectului jalnic, prima grijă a autorităţilor a fost să construiască o… toaletă modernă în curtea şcolii. „Şcoala este construită de la război. Ne cad tavanele în cap, motiv pentru care ne-am redus activitatea doar la două săli, pentru că nu se mai poate intra în celelalte”, a declarat Mihai Burdea, profesorul coordonator al şcolii. În momentul de faţă, la instituţia de învăţământ sunt înscrişi 43 de elevi, în două clase. Datorită numărului mic de copii, cele două cadre didactice care lucrează aici predau la două clase simultan. Condiţiile în care aceşti copii învaţă sunt precare, deoarece proiectul de reabilitare a clădirii este în aşteptare de trei ani. „Şcoala respectivă are un proiect depus pe Programul Operaţional Regional (POR) de trei ani, la Piatra Neamţ, care stă pe lista de aşteptare”, a declarat Cristian Rîmbu, primarul comunei Movileni.


Toaleta-monument din curtea şcolii
Cu toate că în timpul iernii sălile de curs nu se mai încălzesc datorită geamurilor mult prea vechi, iar pe jos nu se mai cunoaşte nici o urmă de duşumea, în curtea şcolii a fost începută o toaletă. La stadiul de şantier, de aproximativ trei ani, grandoarea acestei clădiri, din care astăzi se fură materiale de construcţii, nu pare a fi justificată. Potrivit dascălilor, grupul sanitar este supradimensionat, raportat la numărul de elevi care învaţă aici. Mai mult, cu banii investiţi în construcţia toaletei s-ar fi putut face renovările necesare pentru cele două săli de curs funcţionale. „Cu banii aceia puteau să renoveze şcoala, să facă două săli de clasă şi să compartimenteze un spaţiu dintr-o sală (una din cele dezafectate, n.r.) pentru câteva cabine de toaletă, fosa fiind deja făcută. Practic, ce au făcut ei acolo a fost să îngroape nişte bani”, a povestit profesorul Mihai Burdea reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”. Potrivit acestuia, atât licitaţia, cât şi lucrările, au fost dictate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.
Pereţii din cărămidă, ţinta hoţilor şi umbra gâştelor
Lucrările la această toaletă nu au ţinut prea mult, deoarece, la mai puţin de un an, muncitorii şi-au luat toate sculele şi şi-au văzut de drum, lăsând lucrarea realizată doar în proporţie de 30 la sută. „Au abandonat lucrarea, pur şi simplu. Nimeni nu a zis nimic, nu s-a arătat nimeni de la centru sau de la firmă”, punctează profesorul. Astăzi, construcţia tronează în curtea şcolii, fiind o atracţie pentru hoţi, care dau iama pentru a fura materialele de construcţii. „Eu am sudat o plasă ca să închid locul, pentru că toţi pereţii sunt demolaţi şi luaţi. Se aruncă pe geam bucăţi, că-i material uşor. Câte sesizări am făcut, verbale şi scrise, la şcoala de centru, la poliţie, la primărie, dar nu interesează pe nimeni”, mai povesteşte dascălul, uşor amuzat. Până la reînceperea lucrărilor pentru grupul sanitar, clădirea va fi folosită drept „depozit de materiale de construcţii” pentru hoţi şi umbrar pentru gâştele care se plimbă nestingherite prin curtea şcolii.


Lucrări stopate din lipsă de fonduri
Contactaţi de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) au declarat că sumele destinate acestor lucrări au fost nominalizate de Ministerul Educaţiei, prin Hotărâre de Guvern, ca urmare a strategiei de reabilitare a grupurilor sanitare, în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare. „Termenul iniţial de finalizare al lucrărilor a fost decembrie 2008, dar acesta a fost prelungit datorită insuficienţei fondurilor alocate”, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi. Potrivit acesteia, lucrările nu au mai fost continuate din cauza faptului că în perioada 2010-2014 nu au mai fost alocate fonduri, nici de către bugetul local, nici din bugetul de stat sau din alte surse. Există însă posibilitatea ca aceste tipuri de lucrări să fie continuate. „Şi la acest moment există un număr semnificativ de unităţi de învăţământ în mediul rural fără grupuri sanitare adecvate şi care ar trebui să facă obiectul unor investiţii – reabilitări importante şi necesare pentru o infrastructură şcolară decentă”, a conchis reprezentanta ISJ.
Toaletă de lux într-o şcoală părăsită
În vreme ce în satul Potângeni lucrările pentru construcţia unui nou grup sanitar au fost sistate, la Şcoala Generală din Horodiştea, acestea au fost finalizate. Problema, de această dată, este că momentan şcoala este părăsită, datorită numărului mic de copii din sat. „În perioada în care s-au făcut lucrările acelea, acolo se ţineau ore. Inspectoratul Judeţean a făcut o investiţie de aproximativ 300.000 de lei. Amplasamentul a fost predat la inspectorat, ei s-au ocupat de lucrări”, a declarat Vasile Creţu, primarul comunei Cotnari din perioada în care s-au efectuat aceste lucrări. Despre investiţiile făcute pentru instituţia de învăţământ, actualul primar al comunei, Vasile Băeanu, spune că nu s-au meritat, având în vedere situaţia actuală a şcolii, „Dar aşa erau legile atunci, aşa au venit bănuţii de la inspectorat”, a declarat Băeanu.


Dacă proiectul de reabilitare a Şcolii Horodiştea a fost studiat cu meticulozitate, sau dacă decizia de a investi miliarde într-o unitate de învăţământ care riscă să rămână fără elevi a fost doar un act precipitat, este greu de spus. Cert este că, astăzi, clădirea părăsită riscă să fie acoperită de bălării, în timp ce curtea este numai bună pentru păscutul animalelor.

* * *

Ce au făcut ei acolo a fost să îngroape nişte bani” - Mihai Burdea, profesor la şcoala din Potângeni

* * *
Aşa erau legile atunci, aşa au venit bănuţii de la inspectorat” - Vasile Băeanu, primarul comunei Cotnari
* * *
Sumele destinate acestor lucrări au fost nominalizate de Ministerul Educaţiei, prin Hotărâre de Guvern, ca urmare a strategiei de reabilitare a grupurilor sanitare, în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare” – Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iaşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei