Zeci de instituții din țară și din străinătate sprijină proiectul Muzeului Satului Moldav!

1muzeuUAIC

Dimensiune font:

| 22-03-2022 08:02

* vestea că pe actul fondator al Muzeului Satului Moldav sunt interesate să-și aștearnă numele zeci de instituții din țară și din străinătate vine ca o confirmare a faptului că avem de a face cu cel mai important proiect cultural transfrontalier demarat vreodată pe aceste meleaguri

Rareori un proiect cultural a provocat atâta interes cum o face, astăzi, cel al Muzeului Satului Moldav.

Inițiativă a rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, care a gândit proiectul ca pe un obiectiv de prim rang al regiunii istorice Moldova, integrat, în mod inspirat, în spațiul mirific și deosebit de generos al Grădinii Botanice ieșene, Muzeul Satului Moldav   s-a coagulat rapid în certitudine. 

Există deja un parteneriat instituțional local, a fost consimțit oficial un comitet care lucrează la implementarea proiectului, format din personalități ale vieții publice din țară și prezidat de academicianul Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române, s-au materializat primele demersuri pentru obținerea unor sume inițiale, destinate demarării primelor planuri, se lucrează la identificarea resurselor financiare necesare, se adună date și colaboratori... Peste toate acestea, vestea că pe actul fondator al Muzeului sunt interesate să-și aștearnă numele zeci de instituții din țară și din străinătate, în special din Republica Moldova, vine ca o confirmare a faptului că avem de a face cu cel mai important proiect cultural transfrontalier demarat vreodată pe aceste meleaguri.

„Muzeul Satului Moldav va deveni vehiculul ideal care să ne plimbe prin istoria milenară a acestor locuri, unul dintre cele mai mari proiecte culturale puse vreodată în practică în regiune” - prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC

Muzeul Satului Moldav va avea ca scop definitoriu conservarea identităţii etno-culturale din Moldova istorică, incluzând aici și Republica Moldova, păstrarea spiritului moldovenesc autentic, promovarea patrimoniului cultural din zonă şi crearea de programe destinate îmbunătăţirii vieții culturale de aici. Muzeul va reprezenta un centru de cultură de utilitate publică, dar se va converti și într-o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească, a unsprezecea în patrimoniul Universității ieșene! „Noi nu avem încă, în Molova, un muzeu reprezentativ pentru întregul spaţiu geografic, un muzeu care să exprime, într-o manieră integrată, spiritualitatea zonei moldave, modul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile regionale. Prin urmare, Muzeul Satului Moldav va deveni vehiculul ideal care să ne plimbe prin istoria milenară a acestor locuri, unul dintre cele mai mari proiecte culturale puse vreodată în practică în regiune”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, artizanul punerii în practică a acestui proiect definitoriu pentru Moldova istorică.

Muzeul Satului Moldav va funcţiona ca secţie a Grădinii Botanice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va fi amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare, în zona lacului și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată. „Vom delimita cele 32 de hectare, le vom împărți pe zonele mari etnografice, vom căuta și vom amplasa case cu toate elementele specifice, case care au urmărit, în timp, evoluția românului pe aceste meleaguri”, a completat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Sprijin din Republica Moldova

Cum era de așteptat, inițiativa rectorului UAIC a devenit, cu rapiditate, „virală” în întreaga regiune, multe instituții publice exprimându-și intenția de a pune umărul la materializarea ei.

Printre acestea se află multe instituții din Republica Moldova, printre care Primăria municipiului Cahul, Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” Fălești, Primăria municipiului Bălți, Consiliul Raional Taraclia, Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova, Consiliul Raional Căușeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” Văsieni - Ialoveni, care propune stabilirea unor pași concreți referitor la necesitățile ce urmează a fi soluționate. „Vom încerca să identificăm bunuri reprezentative a zonei pentru a fi parte integrantă a Muzeului Satului Moldav, în vederea promovării unei dezvoltări culturale durabile, întru servirea unui public cât mai larg. Dorim ca inițiativa de înființare a Muzeului Satului Moldav să își îndeplinească misiunea sa culturală, socială și educativă cu un rol major în dezvoltarea societății contemporane, ce va reprezenta una dintre valoroasele surse de educație din toate timpurile”, a precizat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș. 

„Suntem profund recunoscători pentru posibilitatea de a participa la fondarea Muzeului Satului Moldav, contribuind astfel la definirea identității etnoculturale a zonei Moldovei istorice, de pe ambele maluri ale Prutului, păstrarea spiritului moldovenesc autentic și promovarea patrimoniului etnografic al acestei regiuni istorice”, a menționat primarul orașului Călărași, Ion Olari.

„Traversăm o ultimă perioadă în care putem să mai salvăm patrimoniul etnografic, atât de valoros pentru identitatea noastră și important pentru generațiile viitoare” - dr Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț. 

Pe lângă parteneriatul local cu Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași, Muzeul Satului Moldav este sprijinit și de Consiliul Județean Vaslui, Consiliul Județean Vrancea, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” aparținând Consiliului Județean Bacău, Complexul Muzeal Național Neamț. Iar lista, cu siguranță, nu se oprește aici!

Complexul Muzeal Național Neamț consideră că demersul este „absolut necesar, în condițiile în care nu există niciun muzeu care să reflecte, în integralitate, formele de viață arhaică din acest vast teritoriu situat pe ambele maluri ale Prutului”. „Județul Neamț, cuprinzând trei zone etnografice bine definite - Valea Bistriței, zonele Neamț și Roman - trebuie să ocupe un loc important în acest proiect, care să pună în evidență atât specificul local, dezvoltarea autarhică, cât și influențele datorate vecinătăților sau deplasărilor de populație”, a menționat dr Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț. Acesta consideră că „traversăm o ultimă perioadă în care putem să mai salvăm patrimoniul etnografic, atât de valoros pentru identitatea noastră și important pentru generațiile viitoare”. 

Specialiștii de la Complexul Muzeal Național Neamț au anunțat deja că, odată cu încheierea proiectului privind identificarea elementelor de identitate locală de pe Valea Bistriței și din zona Neamț, vor putea avea informații actualizate pentru a contribui la realizarea patrimoniului Muzeului satului moldav.

Alexandra STOICA

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Noi curse de pe Aeroportul Iași
02/05/2024 12:15

Din această lună au devenit operationale, de pe Aeroportul Iasi, cursele companiei aeriene EuroWings. Pentru inceput se vor opera curse regulate către Stuttgart si Dusseldorf, Germania, a anuntat managerul ...

Controale la toate legumele și fructele din toate piețele agro-alimentare
02/05/2024 12:13

Legumele si fructele din toate pietele agro-alimentare iesene vor fi verificate in vederea stabilirii nivelului de nitriti pe care le-ar putea contine. Directorul Societătii „Eco-Piata”, Radu Bot ...

Teatru liric din Iași, participare importantă la două festivaluri
02/05/2024 11:37

  Opera Natională Romană din Iasi va participa in acest an la SymphOpera Fest. Manifestarea la care vor fi prezenti, printre altii, solisti ai Operei Nationale Cluj-Napoca, precum si Filarmonica Nationa ...

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral
02/05/2024 11:25

 Nouă candidaturi pentru functia de primar al Iasului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidati au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de sustinere. ...

Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
02/05/2024 09:00

Sărbătorile pascale ne bat la usă si, impreună cu acestea, mesele luate impreună cu familia si cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate in grăsimi si in zaharur ...

Dilema de Paște: luăm ouă gata vopsite, sau le vopsim acasă?
02/05/2024 08:45

Cu cateva zile inainte de Paste, in supermarketuri este forfotă. Romanii merg să se aprovizioneze si de pe listele de cumpărături nu lipsesc ouăle. Nu există Paste fără ouă vopsite, iar in comert găsi ...

Un deţinut din Penitenciar scapă de brăţara eletronică, deoarece mamei sale i se descarcă mereu telefonul
02/05/2024 08:45

Pană pe 2 mai a.c., C.I.R. din Coarnele Caprei a fost, probabil, singurul deţinut din penitenciarele ţării, obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să poarte brăţară electronică prin care să-i ...

Un nou tramvai personalizat, de Ziua Națională a Tineretului
02/05/2024 08:30

Ziua Natională a Tineretului va fi marcată in acest an la Iasi prin inaugurarea unui nou tramvai personalizat, in cadrul proiectului initiat de Compania de Transport Public (CTP) impreună cu Asociatia Pasion ...

Drogurile din duba polonezului i-au adus o condamnare de şapte ani
02/05/2024 08:26

Jacek Andrzejczak e de loc din oraşul Strumiany, regiunea Borek, Polonia. Pană in toamna trecută, a lucrat ca agent internaţional de livrări pentru o firmă din oraş. Acum e in Penitenciarul Iaşi, unde v ...

Campania „grebla și lopata” continuă și în luna mai!
02/05/2024 08:20

Chiar dacă, oficial, campania de curătenie de primăvară a orasului s-a incheiat, municipalitatea va continua si in această lună programul de infrumuseţare a cartierelor şi de plantare de material dendro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei