,,Multă muncă, multă determinare, voință, pasiune – iată reţeta succesului în orice activitate”

1lipa
1Lipa2

Dimensiune font:

| 26-12-2023 23:48

* consideră Elisabeta Lipă, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport

În sportul românesc, „Omul Zilei” este  Elisabeta Lipă, actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, o mare personalitate a canotajului mondial, o competitoare şi un manager de succes. Despre reuşitele sale şi ,,reţetele” izbânzilor am dialogat în zilele premergătoare trecerii în anul olimpic 2024

Elisabeta Lipă a obținut opt medalii, dintre care cinci de aur, la cele şase  ediţii ale Jocurilor Olimpice la care a participat, între 1984 şi 2004. De asemenea, a urcat de 13 ori pe podiumul Campionatelor Mondiale. A fost declarată cea mai bună canotoare a secolului al XX-lea. După încheierea îndelungatei sale cariere sportive, a fost președinte al Clubului Sportiv Dinamo şi este președinta Federației Române de Canotaj. A ocupat între 2015 şi 2017 funcţia de ministru al Tineretului și Sportului din 2015 în 2017 și, din această vară, îndeplineşte funcţia   președinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, instituție care înlocuiește Ministerul Tineretului și Sportului. În octombrie anul viitor, Elisabeta Lipă va atinge, pot spune, pragul maturităţii depline.

- Doamnă Elisabeta Lipă, spuneți-ne care e secretul acestor succese, pe ambele planuri menţionate?

- Dacă ar exista un secret, unul singur, cu siguranță că eu îl descopeream. Dar, din păcate, nu există niciun secret. Există elemente pe care le cunoaştem din viaţa cotidiană muncă, determinare, voință, pasiune, toate însă la un nivel ridicat. Ca sportivă, aşa am reuşit. Am continuat la fel şi în continuarea carierei, în administraţie, dar aici am creat şi o echipă puternică, alături de mine, pentru că singură nu cred că aș fi putut reuși. Și dacă sunt armonizate toate aceste ingrediente ajungem la reţeta performanţei. Este important să vrei mereu să fii primul.

- Ce-i mai greu să fii: competitor sau manager sportiv?

- Când te afli în barcă, pe apă, sau în general, în arenă, nu ai un termen de comparație. Spui că ceea ce faci tu este foarte greu, şi este greu, că antrenamentele sunt de multe ori istovitoare, apoi trebuie să înfrunţi privațiunile de tot felul pentru a reuşi. Când mai înaintezi în vârstă, realizezi că nimic nu se compară cu acea perioadă și că ai timp să recuperezi tot ce ai pierdut, iar bucuria cuceririi titlului sau a medaliilor olimpice nu poți să o compari cu absolut nimic. Deci, activitatea de înaltă performanţă este dificilă, dar satisfacţiile mai atenuează din efort şi din emoţii. Când treci de partea cealaltă, în administrația sportivă,  vezi de câte lucruri este nevoie pentru a atinge marea performanță, cum nu poți să le ai pe toate în același timp.Atunci trebuie să găsești soluții, să înlocuiești, să să te descurci pentru a oferi sportivului cam tot ceea ce el are nevoie ca să urce pe cea mai înaltă treaptă a podumului. Şi pentru a răspunde la întrebare, cu siguranță este mult mai greu în administraţie, când depinzi de mult mai mulţi factori.

- Spuneți-mi ce calități v-au adus pe podiumurile olimpice și mondiale ?

- În primul rând, clar că am fost un copil, să zic, talentat, că fără talent nu prea poți să reușești. Dar la fel, repet, când ești tânăr nu realizezi că ai talent. Îţi spui, antrenorul are pretenții mai mari de la mine. Dar, de ce ? Afli mai târziu că acele calităţi native pe care el le-a detectat la tine, impun şi o muncă asiduă pentru a izbândi. Ambiția contează enorm de mult. Pasiunea, aşişderea. Trebuie să-ți placă ceea ce faci, să știi că este foarte greu și totuși să-ți placă ceea ce faci, pentru că atunci când ai câștigat uiți cât de greu ți-a fost. Și în viață lucrurile mărețe se fac doar cu efort, cu dăruire, cu sacrificiu. Trebuie să te lupți pentru obiectivul pe care ţi-l propui. Aşa a fost şi ,,cursa” mea în viaţă. Dacă nu ai nicio pretenție de la tine, cu siguranță că nici ceea ce faci nu te satisface pe deplin și nici nu ai de ce să te sacrifici. Nu este cazul la noi, cei care am gustat din victorie și știm ce trebuie să facem pentru a ajunge acolo , dar şi după ce ne retragem. Mai departe, avem obligația să asigurăm tinerei generații strictul necesar pentru obținerea succeselor.

- Haideți să ,,coborâm” din barcă și să pornim pe uscat. Cum aţi  reușit, ce ați făcut pentru a aduce canotajul în poziția numărul unu între sporturile din România?

- În primul rând, calitățile care m-au ajutat să ajung o mare campioană. Tot aceleași calități m-au ajutat să iau și niște decizii.  Decizia e foarte importantă. Ea vine la pachet și cu mult curaj, pentru că fără curaj degeaba vrei să iei hotărâri. Nu toţi liderii au curaj, trebuie să și recunoaștem lucrul acesta. Mie întotdeauna mi-au plăcut provocările. În etapa în care am constatat, la federaţie, că performanța nu mai exista în canotaj, am considerat că trebuie să dau dovadă de curaj și să mă provoc pe mine şi pe cei din jur. Am adus un antrenor străin la echipa României, ceea ce nu se mai întâmplase până atunci. Nu vă imaginați că toată lumea m-a felicitat, dar curajoasă cum sunt nu m-am lăsat. Am perseverat, pentru că aşa am simțit eu. Am mers pe intuiție și niciodată nu m-am înșelat.Același lucru fac și în viața cotidiană .Când simt că trebuie să fac ceva, fac.

- În peisajul canotajului naţional, Iaşul ce loc ocupă?

- Unul foarte important, bineînţeles. După cum ştiţi, pe malul Lacului Dorobanţ de lângă Iaşi, federaţia are o bază nautică cu toate dotările necesare performanţei, unde îşi desfăşoară activitatea Centrul Naţional Olimpic Pentru Junioare, în fapt pepiniera feminină a canotajului românesc. Aici se pregătesc adolescente între 14 şi 18 ani din întreaga ţară, cele mai multe provenind din judeţele Moldovei, sub îndrumarea unui colectiv tehnic condus de antrenorul Marian Grijuc. Pot spune cu mulţumire că şi generaţiile acestea de junioare au frumoase perspective.  Totodată, aici, la Iaşi se derulează campionatele naţionale de junior şi cele şcolare.

 

- Ați făcut lucruri foarte bune şi rezultatele se văd în disciplina pe care o coordonaţi. Acum vă aflaţi, din nou, la cârma sportului românesc, ceea ce reprezintă o mai mare responsabilitate. Ați avut vreme să faceți o analiză a ceea ce înseamnă înalta performanţă în prezent, să vedeți cam la ce nivel s-au situat sportul naţional în 2023 față de 2022?

- Nu cred că era necesar ca eu să ajung la cârma Agenției Naționale pentru Sport, pentru a-mi da seama cam pe unde suntem și, din păcate, nu este ceea ce îmi doresc eu, dar nici profesioniştii din sport şi publicul. La ora actuală, România are  61 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Sunt 61, dintre care 44 la canotori. Ceilalţi, de la  restul disciplinelor, ceea ce ne răspunde la multe întrebări. Vreau ca în următorul an să pot să ajut federaţiile cu tot ceea ce au nevoie pentru a mai adăuga delegaţiei noastre încă vreo 20 de participanţi. Şi în anul 2024 vor mai fi o serie de concursuri de calificare. Din nefericire n-avem nicio echipă la jocuri, fapt care subţiază lotul. Va fi o delegație mică, dar, după rezultatele din acest an, anticipez că va fi foarte valoroasă. Fiecare competitor va merge la Paris cu un obiectiv foarte clar în minte: să cucerească o medalie sau un loc pe podiumul olimpic. Poate aşa vom vom compensa numărul redus de competitori pe care îi vom deplasa. La Forumul Olimpic federațiile și-au asumat 13 medalii.  Dacă reușim să cucerim, poate nu 13, dar măcar 10, scăpăm de locul 45 pe care ne situăm acum după clasamentul pe națiunii de la ultima ediție.

- Să sperăm că 2024 va fi un an favorabil sportului românesc, având în frunte o învingătoare, ca dumneavoastră. Până atunci, iată, vin Sărbătorile de iarnă şi aş vrea să vă întreb cum decurg pregătirile? Găţiţi ca la mama acasă?

- Preparativele sunt în toi și la mine acasă. Nu lipsesc din meniu sarmalele și răcitura, pe care ştiu să le fac de acasă, din Moldova. Cozonacul îl face sora-mea și sunt absolvită de acest lucru. Oricum, nu mă pricep, dar îmi și doresc să mănânc un cozonac bun făcut în casă de cineva priceput.

- Vă dorim să să vă întâniți cu toată familia în aceste sărbători, iar de la 1 ianuarie să vă reuniţi cu familia sportului românesc într-o armonie perfectă și cu rezultate tot mai bune.

- Am învățat că nu poţi să aduci singur rezultate de excepție, oricât de bun a-i fi, dar dacă ne vom da mâna toți și vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca sportivii noștri să aibă la dispoziție măcar strictul necesar pentru marile performanţe, atunci vom ajunge să ne bucurăm de succese memorabile şi la Jocurile Olimpice de la Paris.

- Elisabeta Lipă, vă doresc mari izbânzi alături de întreaga familie a sportului românesc! La Mulţi Ani!

- Vă mulţumesc şi doresc cititorilor dumneavoastră sănătate şi bucurii din partea sportivilor pe care îi îndrăgesc şi îi susţin.

A consemnat Vasile ARHIRE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
VIDEO SuperLiga: CFR învinge la limită FCSB – Roș-albaștrii au primit trofeul de campioni
12/05/2024 00:13

 Partida dintre FCSB si CFR Cluj a oferit un spectacol total in tribune, unde spectatorii au doborat recordul de asistentă. Pe teren, oaspetii au castigat la limită, scor 0-1, după un gol superb marcat ...

Pugilistul Mihai Leu, transportat de urgență la București. Se află în grija medicului Irinel Popescu
11/05/2024 18:29

Mihai Leu are de dat o nouă luptă. Însă nu pe circuit de raliu sau pe ringul de box, unde a obtinut performante notabile pentru Romania. Sportivul a suferit o interventie chirurgicală la Hunedoara, d ...

Primul gest al Simonei Halep după ce a ajuns la Paris. Când începe turneul și ce adversare are FOTO
11/05/2024 12:51

 Simona Halep, care a revenit in martie in competiţii după o perioadă lungă de suspendare, redusă de la 4 ani la 9 luni, a primit o invitaţie pentru Trophee Clarins, turneu de categorie WTA 125 care ...

Poli Iași crede în minuni!
11/05/2024 06:00

Iesenii sunt in viată, desi salvarea directă de la retrogradare nu depinde doar de ei. Pentru a infăptui ceea ce, in urmă cu două etape, părea imposibil, formatia ieseană este obligată să spulbere Petr ...

VIDEO SuperLiga: Sepsi, victorie spectaculoasă contra Rapidului - Giuleștenii, ultimii în play-off
10/05/2024 22:53

 Rapidul a ajuns la 9 meciuri consecutive fără succes in play-off-ul SuperLigii Romaniei. Giulestenii au pierdut in deplasare la Sepsi Sfantu Gheorghe, scor 3-2 si incheie play-off-ul pe locul 6. Seps ...

Duminică, 12 mai, la ora 21.30, Stadionul Emil Alexandrescu din Copou va găzdui partida dintre Poli Iași și Petrolul Ploiești, din ultima etapă a Playout-ului Superligi
10/05/2024 12:26

 Duminică, 12 mai, la ora 21.30, Stadionul Emil Alexandrescu din Copou va găzdui partida dintre Poli Iasi si Petrolul Ploiesti, din ultima etapă a Playout-ului Superligii, un joc in care echipa noastră ...

Handbal feminin - Începe Turneul pentru promovarea în Liga Florilor
10/05/2024 07:27

Turneul final al Diviziei A de handbal feminin pentru promovarea in Liga Florilor debutează astăzi, vineri, 10 mai, la Iaşi şi va continua pană duminică. La start se vor alinia cele mai bune opt formaţii ...

Campioana europeană la şah va juca pentru CSM Iaşi 2020
10/05/2024 07:22

 Noua campioană europeană la şah calsic, Ulviyya Fatalyeva, din Azerbaijan, a acceptat să reprezinte clubul nostru la Superliga Naţională pe echipe, care va avea loc in toamnă. Maestră internaţion ...

Calificare dramatică pentru Real Madrid în finala Ligii Campionilor, după 2-1 cu Bayern Munchen
09/05/2024 00:14

Real Madrid s-a calificat dramatic in finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a invins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri seara, pe Stadionul ''Santiago Bernabeu'', in manşa secundă a s ...

Povestea Flăcării olimpice
08/05/2024 12:32

Originea Flăcării Olimpice combină traditiile antice cu simbolismul modern, fiind un element esential in cadrul Jocurilor Olimpice contemporane. Conceptul isi are originea in Grecia Antică, unde focul avea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei