Pârtia de schi, în aşteptarea zăpezii!

1partie
1partie2

Dimensiune font:

| 06-01-2020 00:00

Pârtia este funcţională, însă lipseşte doar elementul central al distracţiei: zăpada! * angajaţii Primăriei au reuşit în această vară cosmetizarea bazei din Sărărie * au fost refăcute scările, a fost montat un stâlp suplimentar şi s-au vopsit toate instalaţiile * există chiar varianta ca telescaunul de la Ciric să fie mutat în Sărăriei, însă acest lucru nu a putut fi posibil, dat fiind faptul că modernizarea Ciric-ului s-a făcut cu fonduri europene * odată cu ieşirea din perioada de eligibilitate, pârtia de schi poate fi dotată cu instalaţia care a stat nefolosită în baza de agrement

În alţi ani, abundenţa căderilor de zăpadă creau condiţiile favorabile deschiderii pârtiei pentru schi din Sărărie. De regulă, în prima decadă a lunii ianuarie, ieşenii profitau de week-end-uri pentru a se trage cu schiurile, însă anul acesta ei vor trebui să mai aştepte prima zăpadă consistentă pentru practicarea acestui sport. „Pârtia este în aşteptarea practicanţilor de schi şi, evident, a zăpezii. Oricum, au fost luate toate măsurile astfel încât să le oferim ieşenilor cele mai bune condiţii. Au fost realizate lucrări de infrastructură, în sensul că s-au refăcut nişte scări, am montat un stâlp suplimentar care să susţină nişte cabluri, am cosit tot, s-au aplicat o nouă vopsea... Instalaţiile pârtiei sunt funcţionale, cu revizia efectuată la zi. Din punctul nostru de vedere, sunt condiţii optime pentru practicarea schiului, însă, sigur, trebuie ca şi vremea să permită acest lucru”, spune Radu  Grigoraş, directorul Direcţiei de Exploatare Patrimoniu din cadrul Primăriei Iaşi.

Pe lângă zăpadă, ar mai fi necesară montarea instalaţiei Babylift. „Nu am făcut-o, întrucât din momentul în care o montăm trebuie pază permanentă, pentru că vorbim de un echipament scump, motor, cabluri, role cu ceva cupru, care ştiţi că interesează pe mulţi! Însă montarea ei se face în jur de 4-5 ore, prin urmare odată cu aşternerea zăpezii, nu va fi nicio problemă”, mai spune oficialul Primărie.

Tarife „îngheţate”

Comparativ cu 2019, preţurile rămân neschimbate. Pentru închirierea schiurilor, tariful este de 10 lei/oră, iar pentru clăpari tot 10 lei/oră. Cei care vor să folosească teleschiul vor plăti 2 lei, un abonament pentru adulţi constând în 12 urcări fiind de 20 lei.

Ar fi fost bune câteva tunuri de zăpadă arficială

Interesant este faptul că, în urmă cu doi ani, consilierii locali au propus un proiect de hotărâre pentru reabilitatea pârtiei. Propunerea viza dotarea pârtiei de schi cu instalaţie de teleschi sau Babylift schi şi tunuri de zăpadă care pot produce zăpadă artificială la o temperatura de maxim 5 grade Celsius, pentru perioada sezonului rece. Pentru sezonul cald, era propus amenajarea de traseu enduro,  practicarea de sporturi tip Donwhill sau Freeride, toate dedicate bicicliştilor. „Complementaritatea investiţiilor şi conectivitatea lor reprezintă conceputul acestui proiect. În acest sens, ar putea fi conectat proiectul pistei de biciclete din Copou cu acest proiect. Este o investiţie care, cu datele pe care le avem, este sustenabilă din punct de vedere economic şi foarte aşteptată de ieşeni”, declara atunci consilierul Etienne Ignat. Pentru viabilizarea investiţiei, propunerea temei de proiectare presupune şi amenajarea unei parcări cu plată, grupuri sanitare, centru de ajutor, iluminat, cişmele cu apă, ansamblu magazine, cabină de pază, drumuri de acces şi sistematizare verticală, trotuare şi alei, împrejumire şi delimitare ansambluri.

Varianta aducerii telescaunului de la Ciric

Mai nou, însă, există varianta ca telescaunul de la Ciric să fie mutat în Sărăriei. Acest lucru nu a putut fi posibil, dat fiind faptul că modernizarea Ciric-ului s-a făcut cu fonduri europene, însă odată cu ieşirea din, să-i zicem, zona de eligibilitate, pârtia de schi poate fi dotată cu instalaţia care a stat nefolosită în baza de agrement. „Este o variantă pe care o analizăm de ceva timp. Mă refer din punct de vedere tehnic, să vedem dacă telescaunul se încadrează pe dimensiunile pârtiei, pe care parte a ei l-am putea monta. În plus, intervine şi criteriul rentabilităţii. Demontarea de la Ciric şi montarea instalaţiei la pârtia de schi nu este deloc ieftină, prin urmare analizăm şi acest aspect”, mai spune Radu Grigoraş.

Pârtia Sărărie a fost omologată în anul 2006 şi are o lungime de aproximativ 420 m, lăţimea ei variind între 20 şi 30 m. Plecarea se face în zona Sărărie la 370 m altitudine, sosirea fiind în apropierea şoselei Cârlig, la 320 m. Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 07:00

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Accident produs de un bucureştean care a murit după ce a suferit un infarct la volan. Alte trei persoane, rănite
03/05/2024 06:24

O tragedie a avut loc in prima zi a acestei luni pe o stradă dintr-un oraş din Neamţ, un bărbat pierzandu-şi viaţa. In accidentul in care au fost implicate mai multe maşini, rănite au fost şi trei feme ...

Centru de recuperare de tip ambulatoriu destinat persoanelor cu afecțiuni neuromotorii
03/05/2024 06:23

Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) a depus spre finantare către Guvernul Romaniei un proiect in valoare de 3.376.214,68 lei fără TVA privind infiintarea unui centru de ...

Banda de spărgători care opera noaptea pe E85, destructurată. Trei persoane au fost reţinute
03/05/2024 06:18

Poliţiştii au reuşit să-i identifice, după efectuarea mai multor descinderi, pe autorii unor infracţiuni de furt petrecute in parcările de pe un sector din Neamţ al Drumului European 85. Cercetările i ...

Clădirea în care își desfășoară activitatea DGASPC va deveni autonomă energetic!
03/05/2024 05:55

Clădirea in care isi desfăsoară activitatea Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) va deveni autonomă din punct de vedere energetic odată cu implementarea unui proiect ca ...

Ce lucruri speciale pot fi văzute în locul ce păstrează vie dragostea dintre Eminescu şi Veronica Micle
03/05/2024 05:49

Prin Neamţ, dincolo de atracţii renumite, Ceahlăul, mănăstiri seculare, Cheile Bicazului, Cetatea Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz sau Rezervaţia de zimbri, sunt şi altele care merită văzute. Es ...

Boala tăcută care este principala cauză de deces la nivel mondial. Un mare spital din Iași intră în lupta cu această afecțiune
02/05/2024 20:14

Conform statisticilor, hipertensiunea este, in continuare, principala cauză de deces la nivel mondial. Cifrele ne arată că peste 900 de milioane de persoane de pe glob se confruntă cu această problemă. I ...

Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
02/05/2024 19:59

Doi primari din judetul Botosani au invătat să prioritizeze proiectele edilitare, renuntand chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau in executie lucrări subterane. Si-au asumat decizia tocmai pentru ...

Cum arată centrul unui mare oraș din România. Clădirile impresionante, un veritabil magnet pentru turiști
02/05/2024 17:25

In ultimii ani, Iasiul a devenit un punct de atractie extrem de important pentru turisti. Oameni din toate colturile Romaniei dar si din alte tări ajung in capitala Moldovei si răman impresionati de frumuseti ...

Prelevare de organe de la un pacient din Bulgaria, pentru un transplant la Iași
02/05/2024 16:11

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat in moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare in domeniu dintre Romania şi ţara vecină. "Ieri a avut lo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei