Paul de România imploră justiția franceză să îl scutească de `coșmarul extrădării în România`

34

Dimensiune font:

| 24-11-2023 15:56

Un britanic, care pretinde că ar fi moștenitorul fostului tron al României, a rugat un tribunal francez să nu-l extrădeze în România, unde ar urma să execute o pedeapsă legată de implicarea sa într-o afacere imobiliară în valoare de 120 milioane lire sterline.

Autointitulatul Paul de România a făcut obiectul unui mandat de arestare în 2020, după ce a fost condamnat la 3 ani și patru luni închisoare pentru implicarea sa în vânzarea ilegală a unor proprietăți ale Familiei Regale pe vremea epocii comuniste.

“Prințul Paul”, în vârstă de 75 de ani, pretinde că ar fi avut dreptul să recupereze niște terenuri care erau de drept ale sale, în calitate de moștenitor al lui Carol II al României. Căutând să nu fie extrădat la București, în fața Curții de Apel din Paris, el a făcut următoarea declarație: „Nu am făcut nimic ilegal și nu am greșit cu nimic. Sunt convins că Franța mă va scoate din acest coșmar”, relatează Daily Mail citat de Rador Radio România.

Miercuri, instanța franceză și-a amânat verdictul, urmând acum ca o sentință să fie pronunțată pe data de 29 noiembrie.

Paul – care deține cetățenie britanică, română și franceză – se numără printre celelalte 18 persoane implicate în acest caz, printre care și Tal Silberstein și Beny Steinmetz – doi oameni de afaceri israelieni.

Apărându-l pe Paul în Franța, avocatul Laurent Pasquet-Marinacce a declarat că demersul juridic este „imposibil de separat de ceea ce (Paul ) reprezintă pentru statul român în context istoric”.

Pasquet-Marinacce a menționat o decizie a Interpolului, din 30 martie, vizând retragerea unui mandat la adresa lui Steinmetz, implicat și el în același caz, din cauza unor „serioase temeri de ordin politic”.

„Faptele care au dus la acuzarea lui Paul sunt direct legate de statutul său ca moștenitor regal pe care îl pretinde”, a mai adăugat avocatul.

Paul a fost dat în urmărire internațională în 2020, după ce pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România vizând punerea sa sub acuzare în așa-zisul dosar al „Fermei Agricole Băneasa”.

El a fost acuzat că, împreună cu oameni de afaceri români și israelieni, a reclamat niște terenuri extrem de scumpe de la marginea Bucureștiului, capitala țării, printre acestea numărându-se Ferma Regală Băneasa (28,6 hectare) și pădurea Snagov (47 hectare).>

Ulterior, în 2006, el a vândut aceste terenuri unei companii administrate de Beny Steinmetz, un magnat al diamantelor, or, potrivit procurorilor, el nu avea dreptul să facă asta. Procurorii au subliniat că el a fost doar recunoscut drept unul dintre moștenitorii de drept ai lui Carol II – un verdict pronunțat de Curtea Supremă din România în 2012.

Steinmetz și Remus Truică, fost șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, au fost amândoi condamnați la câte șapte ani închisoare pentru implicarea lor în afacere, ale cărei pagube au fost estimate la 145.398.769 euro.

Procurorul a pretins că i-ar fi transferat lui Paul 4 milioane de euro, care ar fi urmat să fie folosiți pentru achiziționarea proprietății, pare-se, el urmând să renunțe să mai pretindă și alte terenuri regale, asigurându-și totodată sprijinul presei.

Bunicul lui Paul, Carol II, a fost penultimul rege al României înainte ca monarhia să fie înlăturată de forțele sovietice de ocupație, în 1947.

Tatăl lui Paul a fost recunoscut drept fiu al lui Carol în Portugalia, în anul 1955, și în Franța, în 1963, dar, în România, această relație a fost recunoscută abia în 2012.

Decizia a fost recunoscută și de Regatul Unit în 1964, ceeea ce i-a conferit lui Carol Lambrino dreptul de avea un pașaport britanic pe numele „Prinț de Hohenzollern, Prinț al României”.

În ceea ce îl privește, Paul – care deține cetățenie britanică, franceză și română – a revenit în țară în anii ’90.

Unchiul său, Mihai, ultimul rege, nu l-a recunoscut pe Paul ca făcând parte din familie regală și a murit în 2017.

În prezent, Paul pretinde că principalul motiv al punerii lui sub acuzare îl constituie tentativele sale de a-și reclama moștenirea regală – proprietăți, terenuri și opere de artă .

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Dana Budeanu dă de pământ cu părinții lui Vlad Pascu: Și ei trebuie incriminați
10/05/2024 14:57

Procesul lui Vlad Pascu a starnit o adevărată furtună in societatea romanească, alimentată inclusiv de atitudinea bizară a judecătoarei Ancuta Popoviciu, care a iesti in evidentă nu printr-o conduită e ...

O nouă întrebare șocantă a judecătoarei din cazul Vlad Pascu, de data asta către mama Robertei: Ați fost la înmormântarea acesteia?
10/05/2024 12:20

Părintii victimelor accidentului de la 2 mai au mai trecut printr-o traumă, la procesul in care este judecat Vlad Pascu, cel care i-a omorat vara trecută. Livia Dragomir, mama Robertei, a fost intrebată de ...

IPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență. Cauza a pornit de la o investigație din presă
08/05/2024 15:36

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecată a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului in dosarul in care ierarhul Tomisului este acuzat de săvarsirea infractiunii de cumpărare de influentă. ...

Patronii benzinăriei de la Crevedia le-au făcut plângere penală pompierilor: Nu au prevăzut tragedia!
07/05/2024 18:31

Patronii firmei care opera depozitul cu gaz petrolier lichefiat care a explodat, anul trecut, in localitatea Crevedia din judeţul Damboviţa, au depus, prin avocat, plangere penală impotriva a trei comandanţ ...

Eșec pentru canadieni! Avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina a fost anulat
06/05/2024 22:14

Curtea de Apel anulează definitiv avizul pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca mărime din Europa. Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca ...

Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
06/05/2024 13:33

In perioada comunismului, in Romania au fost condamnati la moarte si executati prin impuscare 104 oameni. Intelectuali sau infractori de drept comun, cert este că si-au găsit sfarsitul in conditii nemiloase. ...

Șeful Poliției Române dezvăluie cum a fost prins Prințul Paul în Malta: 'Nu a opus rezistenţă'
29/04/2024 14:59

Şeful Poliţiei Romane, Benone Matei, a transmis, luni, că Prinţul Paul al Romaniei, condamnat in dosarul "Ferma Băneasa" la trei ani şi patru luni de inchisoare cu executare, a fost prins de autorităţil ...

Metoda 'Fotografia' a lăsat mulți români fără zeci de mii de euro. Cum acționează escrocii
28/04/2024 12:18

Mai multi romani au fost inselati cu zeci de mii de euro prin metoda "Fotografia", după ce au comandat din Germania. O nouă escrocherie face victime printre romani. Mai multe persoane au rămas fără zeci d ...

Puțini cunosc legea! Ce decizie s-a luat în cazul celor care dețin 2 mașini și 2 apartamente
28/04/2024 00:07

Cei care posedă două masini sau două apartamente, este important să fie constienti că vanzarea celei de-a doua masini sau a celei de-a doua locuinte intr-un an calendaristic va implica costuri suplimentare ...

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare
27/04/2024 07:30

Fostul ministru al Sănătătii, Sorina Pintea, a fost condamnată la 3 ani si jumătate de inchisoare cu executare de judecătorii Tribunalului Cluj, in dosarul in care a fost prinsă in flagrant de către pro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei