Piața imobiliară va exploda în orașele mici!

1imobiliare

Dimensiune font:

| 12-01-2024 11:08

 Peste jumătate dintre investitori vizează, pentru acest an, investiţii în oraşele secundare * un număr important de investitori şi dezvoltatori (24%) vizează în mod activ oraşele terţiare (cu mai puţin de 250.000 de locuitori) * interesul pentru dezvoltarea de clădiri de birouri a continuat să se reducă, iar majoritatea specialiștilor Majoritatea respondenţilor prevăd mai multe dezvoltări pe segmentul industrial şi logistic

Incertitudinile macroeconomice, contracţia consumului şi costul finanţării, dar şi evoluţia inflaţiei sunt principalii factori care vor impacta piaţa imobiliară în 2024, consideră investitorii şi dezvoltatorii imobiliari.

În ciuda presiunilor care survin din surse diverse, investitorii rămân pozitivi, majoritatea având planuri de expansiune în România în următorii trei ani, se arată în analiza realizată de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale.

Aceasta a intervievat la finalul anului trecut managerii unora dintre cei mai importanţi investitori şi dezvoltatori imobiliari locali, regionali şi globali cu un portofoliu cumulat în România de peste 10 miliarde de euro, reprezentând aproximativ jumătate din piaţa imobiliară locală. „Principala preocupare a jucătorilor din imobiliare o reprezintă nivelul ratelor dobânzilor, ce a fost indicat aproape în unanimitate (97% dintre respondenţi) drept principalul risc macroeconomic care ar putea avea impact asupra pieţei imobiliare din România, o piaţă care va fi influenţată şi de inflaţie (84% din răspunsuri) şi de situaţia geopolitică (78%)”, potrivit analizei citate.

 „Costurile de finanţare şi inflaţia rămân principalele îngrijorări, însă acestea se vor atenua pe parcursul anului curent, iar presiunea asupra sectorului imobiliar va fi mai redusă”.

 Majoritatea investitorilor (65%) caută să îşi extindă portofoliile în ciuda provocărilor existente, în vreme ce 32% îşi propun să îşi menţină portofoliile actuale în următorii trei ani, iar 3% au indicat aşteptări de reducere a activităţii lor pe plan local. „A doua ediţie a sondajului în rândul investitorilor şi dezvoltatorilor din România a scos încă o dată în evidenţă încrederea pe care aceştia o au în piaţa locală, o piaţă care a continuat să performeze şi în 2023, din punct de vedere al activităţii de dezvoltare şi de închiriere de spaţii imobiliare moderne. Anul 2023 a marcat noi recorduri, mai ales din punct de vedere al cererii, în linie cu aşteptările respondenţilor la sondajul realizat la finalului anului 2022. Costurile de finanţare şi inflaţia rămân principalele îngrijorări, însă credem că acestea se vor atenua pe parcursul anului curent, iar presiunea asupra sectorului imobiliar va fi mai redusă”, a declarat Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.

Bucureştiul rămâne destinaţia preferată pentru viitoarele investiţii imobiliare, pieţele secundare (oraşe cu o populaţie de peste 250.000 de locuitori) fiind de asemenea preferate de un număr important de investitori şi dezvoltatori.

Astfel, 66% (faţă de 63% în ediţia anterioară a barometrului) dintre respondenţi au indicat Bucureştiul ca fiind principala destinaţie pentru noi investiţii, în timp ce 24% dintre aceştia vizează în mod activ oraşele terţiare (cu mai puţin de 250.000 de locuitori). Peste jumătate dintre investitori vizează investiţii în oraşele secundare.

În privința segmentelor de piaţă care vor atrage noi investiţii în următoarele 12 luni, interesul pentru dezvoltarea de clădiri de birouri a continuat să se reducă, în condiţiile în care doar 3% dintre respondenţi (faţă de 5% în ediţia anterioară a sondajului) se aşteaptă la o activitate de dezvoltare mai intensă pe piaţa de birouri. „Apetitul scăzut pentru dezvoltarea de noi birouri poate fi pus pe seama blocajului urbanistic din Bucureşti şi a modelului hibrid de lucru adoptat de o bună parte din companiile multinaţionale. În schimb, 13% dintre respondenţi văd un potenţial investiţional în proiectele rezidenţiale destinate închirierii şi în data centers”, susţin analiştii.

Majoritatea respondenţilor (75%) prevăd mai multe dezvoltări pe segmentul industrial şi logistic, în timp ce 19% se aşteaptă la noi investiţii în proiecte de retail. Ambele segmente au înregistrat o creştere a interesului în 2023.

Investitorii preconizează un nivel stabil al cererii pentru toate tipurile de spaţii

În ceea ce priveşte evoluţia chiriilor, cei mai mulţi dintre respondenţi (75% vs 55% în 2022) se aşteaptă la o creştere pe segmentul industrial şi 56% pe segmentul de birouri, în timp ce pe segmentul de retail, previziunile sunt în special de stagnare (49% dintre respondenţi), se arată în analiza citată.

Inflaţia (91%), costurile de finanţare (78%) şi costurile de construcţie (66%) au fost indicate drept principalii factori care influenţează nivelul chiriilor, alţi factori fiind situaţia geopolitică şi lipsa ofertei de spaţii noi, în special pentru segmentul de birouri.

La întrebarea privind evoluţia cererii, cei mai mulţi investitori preconizează pe termen mediu un nivel stabil pentru toate tipurile de spaţii. Cei mai importanţi factori care pot influenţa (în mod pozitiv sau negativ) evoluţia cererii sunt instabilitatea macroeconomică, contracţia consumului, costul de finanţare şi situaţia geopolitică.

Rezultatele sondajului arată că majoritatea investitorilor/dezvoltatorilor au făcut paşi concreţi în ceea ce priveşte implementarea standardelor de sustenabilitate şi ESG, respectiv certificarea verde a clădirilor/portofoliilor, adoptarea unor strategii ESG, urmărirea performanţei din punct de vedere al impactului asupra mediului a clădirilor. „Investiţiile în acţiuni de sustenabilitate şi ESG au devenit un factor cheie pentru atragerea şi păstrarea chiriaşilor, având în vedere că majoritatea respondenţilor au indicat cererile chiriaşilor ca fiind principala lor motivaţie de a investi în clădiri durabile şi ecologice. Investitorii sunt, de asemenea, determinaţi de propriile valori (56%), în timp ce 47% cred că investiţiile în sustenabilitate/ESG sunt un diferenţiator pe piaţă”, se menţionează în analiza citată. Marian CAZACU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Vecina României care și-a majorat rezervele de aur cu 3.000% în 10 ani. Fiecărui locuitor îi revin acum câte 10 grame de aur
13/05/2024 09:22

Ungaria a inregistrat cea mai mare crestere procentuală din lume a rezervelor sale de aur, cu aproape 3.000% in 10 ani. Potrivit Băncii Centrale, fiecărui maghiar ii revin acum 10 grame de aur. Rezervele de ...

LOTO 6/49 din 12 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker duminică, 12 mai. Care sunt numerele câștigătoare
12/05/2024 19:55

  Numerele extrase la loto duminică 12 mai: Loto 6/49: 20, 49, 33, 26, 24, 14 Noroc: 4, 6, 2, 2, 4, 0, 1 Joker: 5, 14, 8, 37, 40 +7 Noroc Plus: 1, 9, 9, 8, 1, 6 Loto 5/40: ...

Seceta a afectat dramatic plantațiile de portocali din Brazilia. Cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani
12/05/2024 16:45

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de suc de portocale, ar urma să strangă in acest an cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani, după ce seceta a afectat in mod grav culturile, estimează compani ...

 România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie
12/05/2024 16:14

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că Romania asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip astăzi la o tradiţie pe care o r ...

Dezastru pentru pensionarii din România, anticipat de specialiști. Adio majorări!
09/05/2024 13:34

Comunicat devastator trimis de Ministerul Finantelor. Datoria publică a trecut de 52% din PIB, ceea ce inseamnă că pensiile si salariile romanilor ar putea fi inghetate in perioada următoare. Desi legea sp ...

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT  „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂȚI ȘCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINȚARE ȘI DOTARE LABORATOARE ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMAȘI”
09/05/2024 09:00

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT   „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂTI SCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINTARE SI DOTARE LABORATOARE SCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMASI”  

Comisia Europeană spulberă piața muncii din România: Deficit de competențe și muncă la negru, șomaj prea mare!
08/05/2024 19:48

Factorii care explică şomajul de lungă durată in Romania includ deficitul de competenţe şi o pondere semnificativă a muncii la negru, care era estimată la 1,4 milioane de persoane, arată o analiză de ...

 România, loc fruntaș la producția de ouă în Europa
08/05/2024 15:31

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este una dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană. În 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasand ...

Vin banii pentru crescătorii de animale
08/05/2024 13:17

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat in sectorul creşterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor p ...

Scade interesul românilor pentru închirierea apartamentelor
08/05/2024 09:37

Preturile solicitate, pe platformele online de specialitate, pentru chiriile din principalele orase ale tării au inregistrat o crestere de 15% in aprilie 2024 fată de aprilie 2023, in timp ce preturile solici ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei