1chifu

Dimensiune font:

„Când clasa politică divide societatea, încep să se producă aberaţii în sistem”

| 11-06-2019 11:22

 

* susţine profesorul Iulian Chifu, analist de politică externă, fost consilier prezidenţial, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie.

Preşedintele suspendat al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat ieri că va convoca de urgenţă Consiliului Suprem de Securitate şi că va discuta cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău situaţia din Republica Moldova. „Am menţionat necesitatea actualizării componenţei Consiliului Suprem de Securitate şi convocării în regim de urgenţă a acestuia. De asemenea, astăzi voi invita corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova la o discuţie cu privire la situaţia actuală din ţară”, a spus Dodon.

Profesorul Iulian Chifu a declarat pentru Evenimentul Regional al Moldovei că orice acţiune din momentul de faţă este posibilă, dar ea este supusă unor probleme „de legitimitate, credibilitate sau de loialitate”. „În momentul de faţă, nu zona de funcţionari, magistraţi, funcţionari publici ar trebui să fie chemaţi să rupă loialităţile şi apartenenţa la o parte sau la alta, ci ar trebui ca dezbaterea să se facă la nivel politic. Aş respinge orice posibilitate ca un asemenea tip de acţiune independentă, autistă în raport cu cealaltă parte, să ducă la altceva decât la fracţionări şi mai puternice, atât instituţionale, cât şi în interiorul societăţii. Soluţia trebuie să vină de la politicieni, care trebuie să o rezolve la nivel politic şi, preferabil, prin dialog, nu prin angajarea altor categorii de resorturi care pot duce la probleme mult mai complicate”, a spus Iulian Chifu.

Contextul crizei politice

Criza politică a început în Moldova la scurt timp după ce Partidul Socialist pro-rus și blocul pro-occidental "ACUM " au format o nouă coaliție de guvernare.

După ce deputații au depus jurământul, Curtea Constituțională a declarat ilegal noul Guvern. După luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti - câştigătorii alegerilor - şi blocul pro-occidental ACUM, alianţă care a ieşit pe locul al treilea. Această coaliţie are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Acesta din urmă este acuzat că, din umbră, controlează toată ţara. Formaţiunea lui Plahotniuc a ieşit pe locul al doilea la alegeri, iar prin această alianţă este lăsată în afara jocului politic. Legislativul şi-a ales sâmbătă preşedintele - socialista Zinaida Greceanâi - şi a învestit un nou guvern, condus de prooccidentala Maia Sandu.

Accentuând că fostul guvern intenționează să-l îndepărteze pentru a putea adopta niște legi favorabile, Dodon susține că este presat pentru a-şi da demisia

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat toate deciziile luate sâmbătă de Parlament, pe motiv că s-ar fi depăşit termenul în care putea învesti un nou guvern. Astfel, Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul şi l-a suspendat pe preşedintele ţării, socialistul Igor Dodon, numindu-l preşedinte interimar pe premierul în exerciţiu Pavel Filip, de la Partidul Democrat, care imediat a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Accentuând că fostul guvern intenționează să-l îndepărteze pentru a putea adopta niște legi favorabile, Dodon spune că este presat pentru a-şi da demisia.

Este bine pentru moment faptul că nu am avut deocamdată ciocniri pe străzi, cum nu am avut încă dovezi şi bătălii ale loialităţii şi legitimităţii în interiorul instituţiilor statului. Este adevărat că la nivelul administraţiei publice se afişează şi îşi anunţă susţinerea pentru un guvern sau altul, însă, în general, când clasa politică divide societatea şi creează o situaţie de criza politică, mai ales criză constituţională, aşa cum o avem acum, încep să se producă, în mod automat, aberaţii în sistem, şi să avem loialităţi distincte chiar în interiorul diferitelor instituţii. Normal este, cum am văzut anunţat la Chişinău, ca Apărarea, Poliţia, sa nu se implice în acest tip de activităţi, să îşi respecte prevederile constituţionale şi să permită politicienilor accesul la dialog, deşi politicenii, în mod evident, nu prea au acest dialog. Cu toate că a fost anunţat la sfârşitul primei şedinţe a Parlamentului de către ministrul de Interne, Andrei Năstase, acest dialog nu are loc şi parcă asistăm la un autism, cu cele două părţi care îşi văd mai departe de dezvoltările lor, ca şi cum nu ar exista două puteri paralele, nu ar exista o dispută de legitimitate, o dispută de natura normativă şi politică, ce ar trebui soluţionată la masa verde, aşa cum au cerut-o, de altfel, toate organismele internaţionale”, a spus, pentru Evenimentul Regional al Moldovei, profesorul Iulian Chifu. Florentina SANDU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Ludovic Orban numește POMENI alocațiile copiilor și face apel către parlamentari: 'Nu mai votați astfel de pomeni' - VIDEO
05/06/2020 20:38

 Premierul Ludovic Orban a făcut o serie de declaratii infiorătoare despre copiii romanilor si despre alocatiile lor. Orban, presedintele celui mai important partid din tară, a numit alocatiil ...

VIDEO Fără bani de alocații și pensii, Guvernul salvează Dacia: Cumpără peste 6.700 de maşini de la Dacia Renault, cu aproape 500 de milioane de lei
05/06/2020 20:31

Guvernul spune că nu are bani pentru mărirea alocatiilor si pensiilor, dar cumpără masini! Poliţia Romană va primi, pană la finalul lunii septembrie, peste 6.700 de autovehicule produse de Dacia Renault, ...

Reacția lui Dan Barna, după incidentul cu Aurelian Bădulescu și Nicușor Dan: E un eveniment fără precedent, prin violența și stupiditatea lui
05/06/2020 11:24

 „Nu o să il opriti pe Nicusor. Nu o să ii opriti pe bucuresteni. Administratia de troli a Bucurestiului a arătat că e o adunătură de huligani care a confiscat acest oras si care trebuie indep ...

Agustin Zegrean, reacție SHOW după decizia CCR pe alegeri: Ce? Credeți că ar fi foarte rău dacă am rămâne fără primari?
03/06/2020 14:47

 De asemenea, şi legea prin care Parlamentul şi-a arogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale este neconstituţională. "Trebuia să deschidă Codul Administrativ care a fost adoptat anul ...

Tăriceanu a răbufnit la adresa Guvernului Orban: 'În loc de vorbe dulci mai bine dați banii copiilor, bandiți de drumul mare!'
03/06/2020 11:02

 „A trecut si Ziua Copilului. Mesaje frumoase de la Presedintele Iohannis si de la “Guvernul Meu”. Cred că comunistii ar fi negri de invidie de cat de bine le functionează liberalilor m ...

Democrația a pierdut lupta cu viața!   http://clahar.eu/  by Claudiu Hirceaga
03/06/2020 09:02

  Democratia a pierdut lupta cu viata!   by Claudiu Hirceaga Democratia a murit? Claro que si! Deocamdată nu este trist, este doar adevarat, si-a dat neprevăzutul sfarsit in ziua in ...

Facilitățile fiscale pentru programatori, constructori și persoanele cu handicap, anulate de Guvern, în pandemie
02/06/2020 11:31

 Pe perioada pandemiei, Guvernul condus de Ludovic Orban a dat cu o mană somajul tehnic si a luat cu două facilitătile fiscale pentru programatori, constructori si persoanele cu handicap.   La in ...

VIDEO Imagini în premieră din LOCAȚIA DE LUX pe care Liviu Dragnea și-a amenajat-o pe insula Belina
24/05/2020 18:32

 Apar imagini in premieră cu locatia unde liderul PSD Liviu Dragnea se relaxa. Vorbim de o zonă din Insula Belina, care a fost luată de la stat si trecută in proprietarea CJ Teleorman si mai ...

Explicatii de la autoritati: Cat e zona metropolitana, ce amenda riscam daca nu purtam masca si cate persoane pot participa la reuniunile in familie
18/05/2020 05:28

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, sambata, raspunsul pentru mai multe intrebari aparute dupa anuntul privind instituirea starii de alerta. Astfel, autoritatile au explicat ce inseamna "zona ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!