1vot uninominal

Dimensiune font:

„Vremea baronilor şi a clientelismului politic ar putea apune”

| 07-06-2019 00:00

* Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă prin care se schimbă modul de alegere a preşedinţilor de Consilii Judeţene (CJ) * aceştia vor fi din nou aleşi prin vot secret de către cetăţeni * „Cred că dă o anumită stabilitate şi o mai mare legitimitate preşedintelui, ceea ce e favorabil susţinerii unui proiect coerent şi de durată”, susţine Dan Lungu, senator USR de Iaşi

Dacă până acum preşedintele de Consiliu Judeţean era ales în urma votului consilierilor judeţeni, Guvernul doreşte să schimbe regulile, prin adoptarea unei măsuri care să aducă cetăţeanul mai aproape de actul decizional. Din perspectiva social-democraţilor, revenirea la votul uninominal va creşte „legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor CJ”. Mai mult, premierul Viorica Dăncilă a subliniat faptul că preşedinţii de Consilii Judeţene „nu trebuie să facă obiectul negocierilor dintre partide, ci trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ, exprimată prin vot”.

Potrivit deputatului ieşean Costel Alexe, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, vremea „baronilor şi a clientelismului politic” ar putea apune, iar guvernarea PSD ar trebui să fie o lecţie „pentru orice politician meschin: cine nu slujeşte comunitatea şi interesele cetăţenilor, să fie trimis la lada de gunoi a istoriei”. „Astăzi, mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene sunt protejaţi de înţelegeri obscure şi trocuri politice meschine, în care şi-au negociat puterea şi influenţa în dauna propriilor cetăţeni. Aşa cum am mai spus-o, şi-au trădat cu neruşinare proprii alegători, fiind conştienţi că mulţi dintre ei nu se vor mai alege, iar 2020 va însemna şi final de mandat şi carieră pentru toţi partizanii lui Liviu Dragnea”, consideră liberalul ieşean.
În opinia sa, din cauza trădării baronilor, în 3 ani de guvernare PSD, „în Moldova au crescut doar sărăcia şi gradul de depopulare”.
„Dacă PSD clamează că s-a schimbat şi înţelege cu adevărat semnalul pe care românii l-au tras în 26 mai, atunci este obligatoriu ca alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene să se facă în 2 tururi! Aşa vom avea politicieni cu legitimitate, politicieni aleşi de o majoritate şi nicidecum de o minoritate, cazuri când cu 27-30% poţi ieşi primar sau preşedinte CJ”, a spus Costel Alexe, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL.

O alianţă PNL-USR-PLUS ar spulbera PSD de la şefia Consiliilor Judeţene

Din punctul de vedere al senatorului ieşean Dan Lungu (USR), „votul uninominal pentru Consiliul Judeţean mută negocierile de după alegeri înainte, şi dă o anumită stabilitate şi o mai mare legitimitate preşedintelui, ceea ce e favorabil susţinerii unui proiect coerent şi de durată”. „Altminteri, preşedintele de CJ stă mereu cu teama că va putea fi schimbat în urma unor noi negocieri şi asta îi taie din îndrăzneală şi motivaţie. În urma scorurilor obţinute la europarlamentare, o eventuală alianţă USR – PLUS – PNL la Iaşi ar pune PSD-ul în minoritate clară, iar modernizarea judeţului ar putea începe cu adevărat. Deocamdată e ţinut în sărăcie, subdezvoltare şi clientelism politic” , a spus Dan Lungu, senator USR de Iaşi.
Partidul social-democraţilor, odată cu alegerile locale din anul 2016, deţine şefia a 31 de Consilii Judeţene. La scrutinul din 26 mai, PSD a avut un scor bun doar în cinci judeţe (din sudul ţării): Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi. Aşadar, în aceste judeţe, într-o competiţie pentru şefia CJ, nici măcar o coaliţie PNL-USR-PLUS n-ar detrona partidul aflat actual la guvernare. Pe de altă parte, la alegerile europarlamentare de luna trecută, PSD a mai câştigat 12 judeţe, dar la o distanţă infimă, astfel că
alianţa PNL-USR-PLUS ar spulbera negreşit PSD de la şefia Consiliilor Judeţene.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului Dăncilă, salvarea baronilor PSD

Potrivit actului normativ adoptat luni de Guvern, articolul 15, alineatul (1) al legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 15. - (1) La aceeaşi secţie de votare alegătorii votează pentru Consiliul Local, Consiliul Judeţean, pentru primar şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean”. Astfel, având în vedere faptul că ordonanţa prevede alegeri directe, într-un singur tur de scrutin pentru şefii de CJ, liderii judeţelor din Vaslui şi Neamţ, unde social-democraţii au câştigat „la mustaţă”, vor fi avantajaţi de alegerea directă într-un singur tur, în faţa unui posibil candidat comun al dreptei.

De altfel, preşedinţia susţine că argumentul invocat de Guvern, că preşedintele de Consiliu Judeţean ar trebui să fie ales de popor nu se susţine „pentru că nu există practic un popor al judeţului şi maschează de fapt disperarea PSD, care a înţeles că este pe punctul de a pierde majoritatea în foarte multe Consilii Judeţene”. „Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcţionare a administraţiilor publice şi de a îndrepta situaţia în privinţa alegerilor locale, soluţia este clară: adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. Florentina SANDU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
USR publică LISTA NEAGRĂ: oamenii lui Dragnea, cooptați rapid de PNL
25/05/2020 10:31

Deputatul USR, Claudiu Năsui, arată că liberalii, de cand au preluat puterea, au preluat si oamenii care votau proiectele controversate din perioada lui Liviu Dragnea. Năsui face o analiză in urma căreia ...

VIDEO Imagini în premieră din LOCAȚIA DE LUX pe care Liviu Dragnea și-a amenajat-o pe insula Belina
24/05/2020 18:32

 Apar imagini in premieră cu locatia unde liderul PSD Liviu Dragnea se relaxa. Vorbim de o zonă din Insula Belina, care a fost luată de la stat si trecută in proprietarea CJ Teleorman si mai ...

Explicatii de la autoritati: Cat e zona metropolitana, ce amenda riscam daca nu purtam masca si cate persoane pot participa la reuniunile in familie
18/05/2020 05:28

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis, sambata, raspunsul pentru mai multe intrebari aparute dupa anuntul privind instituirea starii de alerta. Astfel, autoritatile au explicat ce inseamna "zona ...

Stare de alertă în România: Deplasarea în interiorul localității, permisă fără declarație. Părăsirea localității, cu declarație și numai cu anumite motive/ Terasele rămân închise/
14/05/2020 23:45

 Romania iese la miezul noptii din starea de urgentă, după 60 de zile, timp in care au fost suspendate drepturi constitutionale si libertăti fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulatie. Se inst ...

STAREA DE ALERTĂ a trecut de Parlament: 20 de REGULI care îți vor afecta viața de zi cu zi, după 15 mai
13/05/2020 20:56

 Legea cu măsurile care se pot lua in timpul Stării de Alertă după 15 mai a trecut miercuri seară de votul final din Parlament. Au fost 267 de voturi pentru, 26 de voturi contra si 5 abtiner ...

Care sunt MĂSURILE din STAREA DE ALERTĂ: documentul integral adoptat de Guvern / Parlamentul are ultimul cuvânt / Ce se poate întâmpla după 15 mai
12/05/2020 06:24

 Începand de vineri, 15 mai, Romania iese din starea de urgentă si va trece la STARE DE ALERTĂ, o variantă de relaxare a interdictiilor din ultima perioadă dar cu păstrarea anumitor restrictii i ...

PSD Iaşi stă pe un butoi cu pulbere!
11/05/2020 06:27

  * ultimele declaraţii ale consilierului judeţean Mihaela Ivancia impotriva preşedintelui Maricel Popa au inflamat spiritele in interiorul partidului * tonul fusese dat anterior de preşedintele or ...

Ce înseamnă starea de alertă: cine sunt oficialii care vor lua deciziile în România/ VIDEO
10/05/2020 16:29

 În perioada stării de alertă, deciziile de restricţie le ia Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă(CNSSU), din care fac parte Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, ...

TOT ce trebuie să știți: ce ÎNSEAMNĂ starea de alertă care va fi declarată din 15 mai
05/05/2020 04:18

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la 4 mai 2020, că după 15 mai se va trece de la starea de urgenţă la cea de alertă. Ce inseamnă starea de alertă la care va trece Romania din 15 mai aflati mai ...

Senatorul  USR Dan Lungu: Elevii din satele Moldovei  sunt astăzi victimele sistemului de învățământ românesc
30/04/2020 14:01

 COMUNICAT DE PRESĂ Dan Lungu: Elevii din satele Moldovei sunt astăzi victimele sistemului de invătămant romanesc   Adaptarea scolilor din mediul rural la noile metode de predare trebuie să ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!