Avertismentul generalului român care a condus serviciile de intelligence ale NATO: „Războiul din Ucraina, departe de a se fi încheiat”

13_11zon

Dimensiune font:

| 27-09-2023 00:17

Generalul român cu cea mai înaltă funcție militară din serviciile de intelligence ale NATO, Paul Hurmuz, analizează, în exclusivitate pentru „Adevărul”, situația de pe frontul ucrainean. El avertizează că ucrainenii vor trebui să facă față unor provocări uriașe, că războiul e departe de a fi încheiat și că, în acest moment, nu există învingători.

Generalul maior (r) Paul Hurmuz este românul care a condus timp de 3 ani Divizia Intelligence a Statului Major Militar Internațional de la Cartierul General al NATO din Bruxelles, unde a fost director adjunct, cea mai importantă funcție deținută de un român în structurile militare de intelligence ale NATO. Cu o expertiză serioasă în domeniu, el a analizat pentru „Adevărul” situația de pe frontul ucrainean.

Multe dezbateri, spune el, au fost generate de decizia Kievului de la începutul acestui an de a ignora propunerile de retragere a trupelor de la Bahmut pe poziţiile fortificate pregătite la vest de localitate. „Din această cauză, multe brigăzi ucrainene bine antrenate au fost angajate în operaţiuni de apărare în localitate. Chiar dacă ruşii au avut pierderi considerabile, ele au fost în mare parte din rândul trupelor Wagner recrutate din închisori, în timp ce Ucraina a pierdut îndeosebi trupe experimentate”, observă generalul.

El amintește că la începutul lunii martie sursele occidentale estimau că vor fi pregătite pentru contraofensivă trei corpuri de armată, fiecare cu câte şase brigăzi de manevră, cu efective de cca. 80.000 de militari. După decizia de la Bakhmut, a început să se vorbească despre 12 brigăzi (9 pregătite şi echipate de statele occidentale şi 3 de către ucraineni), cu un total de 40.000 de militari.

„Trebuie subliniat că cele 9 brigăzi antrenate în occident au fost formate din recruţi, fără experienţă militară. Conform planului de contraofensivă, efortul principal a fost în sud, pe direcţia principală Orikhiv- Tokmak – Melitopol și cea secundară Velika Novosilka-Berdyansk, pentru a rupe culoarul terestru spre Crimeea. Operaţia din Bakhmut era pentru fixarea trupelor ruse şi pentru a bloca transferul lor în sud. Cu toate acestea, majoritatea trupelor ucrainene angajate în prima fază în sud au fost dintre cele antrenate de occidentali în timp ce brigăzile experimentate au mers la Bakhmut”, mai spune generalul.

„Progresele realizate până acum s-au datorat în mare măsură superiorităţii focului artileriei ucrainene. Concentrarea pe identificarea şi lovirea bateriilor inamice au ajutat acţiunile trupelor în ofensivă. Foarte multe depind însă de cantitatea de muniţie şi de sistemele de artilerie în uz. Mentenanţa lor este o mare provocare dat fiind faptul că ucrainenii folosesc peste 17 sisteme de artilerie diferite”, susține el.

Generalul român consideră că una din cele mai importante lecţii se referă la necesitatea adaptării antrenamentelor din occident la specificul războiului din Ucraina şi renunţarea la restricţii.

„De exemplu, instruirea pentru acţiuni sub focul artileriei inamice are loc în vest numai după certificarea instruirii de bază. Rigiditatea şi uneori cultura centrată pe evitarea riscurilor de accidentare la antrenamente sunt citate ca aspecte ce trebuie rezolvate cât mai repede”, arată generalul.

Absenţa instructorilor occidentali în Ucraina este o problemă. Există contractori dar ei nu pot rezolva prea multe.

Pregătirile ruşilor pentru apărare

El a vorbit și despre adaptările armatei ruse, care au tras învățăminte din evoluţiile anterioare. Generalul îi citează pe unii analiști britanici de la „Royal United Services Institute”, care susțin că forţele ruse luptă destul de competent şi cu o tenacitate rezonabilă în apărare.

„Chiar dacă au pierdut teren, retragerea pe poziţii din adâncime s-a executat ordonat, prin reducerea eficientă a avansului trupelor ucrainene, producându-le pierderi serioase în echipament. De exemplu, după ce trupele ucrainene au creat la începutul contraofensivei culoare în câmpurile de mine prin folosirea echipamentelor occidentale, ruşii au crescut adâncimea lor de la 120 la 500 de metri. De asemenea, ruşii au pregătit poziţiile de apărare astfel încât să fie detonate de la distanţă după retragere, în momentul ocupării lor de către ucraineni”, e un prim aspect amintit de generalul Hurmuz.

Totodată, s-a trecut la prioritizarea producţiei şi utilizării proiectilelor de artilerie de 152 mm dirijate prin laser. A crescut folosirea dronelor pentru iluminarea laser a ţintelor. De altfel, creşterea diversităţii şi densităţii dronelor ruse reprezintă o preocupare a armatei ucrainene, sunt alte remarci ale generalului.

„Adaptările şi îmbunătăţirile ruse pe linia mijloacelor de război electronic, reprezintă o altă îngrijorare. Ruşii au extins totodată folosirea aviaţiei tactice, îndeosebi împotriva blindatelor, de la 8-10 km faţă de ţintă şi zburând la joasă altitudine pentru a evita sistemele antiaeriene ucrainene.”

„Nimeni nu se poate considera învingător”

Concluziile sale sunt fără echivoc. Deocamdată, nimeni nu se poate considera învingător, iar războiul va continua cel mai probabil inclusiv anul viitor. În acest moment sunt angajate inclusiv rezervele strategice. Asta înseamnă pentru Ucraina brigăzile 46 şi 82 de asalt aerian, iar pentru Rusia diviziile 7 şi 76 de asalt aerian de gardă.

„Depinde foarte mult de capacitatea ambelor părţi de a genera noi forţe şi mijloace de luptă care să le permită, în cazul Ucrainei extinderea zonei ocupate pe direcţia Orihiv-Tokmak (în special prin întărirea flancurilor) iar în cazul Rusiei împiedicarea trecerii de linia a doua de apărare şi limitarea avansului ucrainean. Cei mai mulţi evaluează că mai sunt cam patru-cinci săptămâni până la începerea sezonului ploios care va afecta desfăşurarea operaţiunilor. În absenţa unui rezultat decisiv al acestei contraofensive, cele două părţi se vor pregăti pentru luptele ce vor urma, inclusiv în 2024 şi pe mai departe. Evident nu putem exclude situaţiile imprevizibile, cu impact major, care să schimbe dramatic situaţia atât în general cât şi pe front şi care să creeze un avantaj substanţial pentru vreuna dintre părţi”, conchide generalul Paul Hurmuz.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Calendarul electoral
29/04/2024 08:00

În calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale programate in ziua de 9 iunie 2024, aprobat de Guvern, urmeză cateva „zile de foc”. Potrivit c ...

Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
29/04/2024 07:44

O hotărare recent adoptată de preşedintele Zelensky ii obligă pe bărbati să se intoarcă in Ucraina dacă au nevoie să-si inlocuiască pasapoartele, dar atunci o parte dintre ei, cei cu varste cuprinse i ...

Traian Băsescu: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu / Suveranimsul ne va face să luăm ordine de la China / Nu aș vota-o pe Ursula von der Leyen
29/04/2024 07:00

Fostul presedinte, Traian Băsescu, a sustinut duminică seară, la Digi 24, că suveranismul in Europa este o greseală care va duce la slăbirea Uniunii incat „vom ajunge ca in 20 de ani să luăm directive ...

Traian Băsescu: Firea nu poate câștiga în fața lui Nicușor Dan. Problema apare dacă se retrage Piedone / Geoană nu intră în finală / Varianta supriză de guvernare
29/04/2024 06:54

Fostul presedinte Traian Băsescu nu crede in sansa Gabrielei Firea de a cistiga primăria Capitalei pentru PSD apreciind că decalajul fată de Nicusor Dan e foarte mare. Băsescu spune că datele problemei s- ...

Cornel Nistorescu:Ciolacu, mai ridicol decît alaltăieri
29/04/2024 00:14

Ultimele panseuri ale lui Marcel Ciolacu ne arată un politician cu dezinvoltură si tupeu, băgăcios si gata să facă evaluări pe orice domeniu, pe orice subiect, cu aplombul pescarului care nu se teme că ...

Kovesi, surpriza electorală a anului?
29/04/2024 00:12

Alfred Bulai spune că aparitia Laurei Codruta Kovesi in cursa pentru prezidentiale ar putea reprezenta surpriza din acest an a alegerilor prezidentiale. Kovesi ar putea fi reprezentanta polului de dreapta, ex ...

Cornel Nistorescu:Garoafele, după 50 de ani
29/04/2024 00:03

Nu există tară in care garoafele să se bucure de atita dragoste si să aibă o asemenea simbolistică ca in Portugalia. Iar de 25 Aprilie, Ziua Natională, invazia de garoafe dă orasului si Portugaliei imag ...

Cornel Nistorescu:O „vacanță” la Seul
29/04/2024 00:02

După Coreea de Sud, presedintele Romaniei mai are Australia si Noua Zeelandă. Din Australia, am putea importa piei de cangur, iar din Noua Zeelandă, piei de peste. In Coreea de Sud, presedintele poate pune p ...

Politicienii ieșeni sar la gâtul premierului Ciolacu
28/04/2024 22:02

* presedintele CJ Iasi ii atrage atenţia prim-ministrului că moldovenii nu sunt cetăteni de mana a doua, dar nici ruda săracă a Bucurestiului, cu atat mai puţin datori cu ceva pentru proiecte care ni se c ...

Inflație de specialiști în listele electorale, la Iași
28/04/2024 22:01

Partidele politice s-au pozat in fata Biroului Electoral, cu ce au găsit mai bun prin bătătură, să vadă si electoratul cat de seriosi le sunt candidatii. Unii au mizat pe vechea gardă, altii au pus, mai ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei