DOCUMENT Cum arată primul proiect de reorganizare administrativă a României din ultimii 40 de ani. Noile județe și instituții

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 04-05-2023 19:48

 La 42 de ani de la ultima reorganizare teritorială a României, deputatul USR Tudor-Vlad Benga a depus la Parlament un proiect prin care România ar urma să reducă de la 42 la 12 numărul județelor dar și comasarea unor localități. HotNews a stat de vorbă cu inițiatorul, pentru a afla detalii.

 

Ideea o am de mai multă vreme. Se vorbește de mult timp de o reorganizare teritorială, dar lucrurile au rămas la stadiul de discuții. Eu am venit acum cu ceva concret, cu un document pe marginea căruia să purtăm discuții instituționale”, spune Benga. 

În expunerea de motive care însoțește documentul, se arată că în prezent, organizarea administrativ-teritorială a României este mult prea fragmentată și comportă dezavantaje din perspectiva gestionării resurselor, a slabei calități a serviciilor publice și a reducerii disparităților zonale existente.

În documentele adoptate la nivel european cu privire la politica de coeziune, se subliniază că Statele Membre au obligaţia de a contribui şi participa la realizarea coeziunii teritoriale prin stabilirea propriilor strategii şi mijloace în funcţie de caracteristicile geografice, culturale, politice, juridice şi administrative; totodată, se subliniază importanța cooperării teritoriale pentru diminuarea diferențelor economice și sociale și rezolvarea unor probleme legate de conectivitate, modalități de transport, mediu de afaceri etc. În baza acestor recomandări, România şi-a asumat diminuarea diferenţelor de dezvoltare dintre regiunile geografice, dintre mediul urban şi cel rural, dintre centru şi periferie, precum şiprevenirea amplificării discrepanţelor teritoriale, însă performanța politicii de coeziune în plan

teritorial este extrem de scăzută în raport cu alte țări, unul din motive fiind și fragmentarea excesivă a teritoriului, lipsa unui nivel de administrație publică NUTS 

Regiunile de dezvoltare înființate voluntar nu au statut de unitate administrativ - teritorială și nu au avut rezultatele scontate pentru dezvoltarea regională, incapacitatea sistemică de a pregăti proiecte la nivel regional și de a absorbi fonduri europene, explică deputatul USR.

Administrația publică este considerată eficientă și eficace atunci când obține rezultate performante prin utilizarea optimă a mijloacelor de care dispune, mai adaugă Benga, care precizează că acolo unde populație redusă ca dimensiuni este deservită de un aparat administrativ numeros , care nu reușește să

gestioneze resursele bugetare de care dispune în mod eficient și nu are capacitatea de a genera și implementa proiecte benefice pentru comunitate, e clar că principiile eficienței și eficacității nu sunt respectate. 

Schimbările preconizate

În România există în prezent aproximativ 3000 de comune, multe dintre acestea având o populație extrem de redusă - comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din județul Hunedoara cu numai 88 de locuitori, conform datelor relevate de Recensământul populației din 2022; alte comune înregistrează doar câteva sute de locuitori, aspect ce denotă o lipsă de preocupare constantă în ultimele decenii pentru organizarea optimă a teritoriului și cheltuirea eficientă a resurselor publice pentru susținerea unui aparat administrativ propriu.

Stabilirea unei limite minime referitoare la numărul de locuitori într-o comună la 5.000 locuitori și într-un oraș la 10.000 locuitori va avea ca efect reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale, o reorganizare în unități teritoriale de dimensiuni mai mari fiind benefică pentru eliminarea inegalităților de dezvoltare și distribuire a resurselor.

Pentru deservirea populației care locuiește în subdiviziunile unităților administrativ-teritoriale care nu au calitatea de reședință, propunem înființarea unor birouri administrativ-teritoriale care să aibă rolul de a deservi populația stabilită în aceste subdiviziuni, permițând colectarea taxelor și impozitelor la nivel local și acționând ca intermediar între populația deservită și administrația publică locală, oferind posibilitatea înregistrării solicitărilor primite și transmiterea acestora spre competentă soluționare autorităților și instituțiilor publice locale din unitatea administrativ-teritorială în care sunt înființate, precum și eliberarea

 

documentelor solicitate, conform atribuțiilor primite prin hotărârea de consiliu local de înființare.

”Ar fi anormal să desființăm tot ce înseamnă autoritatea locală din prezent, iar oamenii să bată 20-30 de kilometri până la „Centru” pentru o hârtie. Acesta este rostul acelor birouri administrativ-teritoriale”, spune Benga în discuția cu HotNews.

Pentru reglementarea atribuțiilor și organizării birourilor administrativ-teritoriale , Guvernul va adopta Norme metodologice pentru punerea în aplicare a dispozițiilor legale referitoare la acestea.

 

Pentru reorganizarea județelor proiectul propune împărțirea acestora în entități mai mari, grupate în funcție de identități regionale istorice, fluxuri economice și tendințe migratorii ale populației, conectivitate, precum și prezența unor zone metropolitane dezvoltate. Prin reorganizarea județelor rezulta 12 județe noi, entități teritoriale corespondente ca dimensiuni unor unități NUTS 24, care ar permite atingerea obiectivelor de coeziune teritorială, dezvoltarea accentuată a zonelor reorganizate și o absorbție superioară a fondurilor europene pentru proiecte regionale.

Județele noi, propuse în proiect:

- Județul Crișana Maramureș include fostele județe Satu Mare, Maramureș și Bihor;

Județul Transilvania Nord Vest include fostele județe Sălaj, Bistrița Năsăud, Cluj și Mureș;

- Județul Transilvania Sud Vest include fostele județe Alba, Hunedoara și Sibiu;

 

- Județul Transilvania Sud Est include fostele județe Brașov, Covasna și Harghita;

- Județul Banat include fostele județe Arad, Timiș și Caraș Severin;

- Județul Bucovina Moldova Nord include fostele județe Suceava și Botoșani;

- Județul Moldova Centru include fostele județe Iași, Neamț, Vaslui și Bacău;

- Județul Dunăre Carpați Curbură include fostele județe Vrancea, Buzău, Brăila și Galați;

- Județul Oltenia include fostele județe Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt; 

- Județul Muntenia Nord include fostele județe Argeș, Dâmbovița și Prahova;

- Județul Muntenia Sud include fostele județe Ilfov, Ialomița, Călărași Giurgiu,Teleorman, precum și Municipiul București;

- Județul Dobrogea include fostele județe Constanța și Tulcea.

Alte schimbări preconizate în urma reorganizării teritoriale:

Creșterea calității vieții prindezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice;

Creşterea capacităţii instituţionale de gestionare a proceselor de dezvoltare teritorială;

Creșterea eficienței și eficacității utilizării resurselor bugetare.

Proiectul legislativ nu prezintă impact financiar negativ asupra bugetului general consolidat, mai spune inițiatorul

Vezi aici proiectul integral

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CTP e categoric în privința alegerilor din București: 'Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi'
28/04/2024 12:47

Scriitorul si publicistul Cristian Tudor Popescu a anuntat pe cine preferă in cursa pentru alegerile locale din Bucuresti. El a vorbit despre candidati, cu referire la pasiunile lor sau mesajele de campanie. ...

Marius Budăi anunță că se pregătește o măsură de mare impact, după ce va fi introdus salariul minim european
28/04/2024 12:10

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, sustine că are informatii din interiorul Guvernului despre introducerea salariului minim european. El a explicat că legea va fi finalizată pană in 2024, iar apoi s- ...

Sorin Avram:Nu sunt din Buzău, nu mă jigniți
28/04/2024 08:43

”Asta e, a venit bănăteanul de Grindeanu să facă autostradă in Moldova. Buzăul nu e in Moldova, si vă rog frumos să nu mă jigniti. Dar a venit si un buzoian care, totusi, impreună cu domnul Grindean ...

Marcel Cioacu, întrebat dacă o trimite pe Gabriela FIREA ca „MIELUL la tăiere” în cursa pentru Primăria Capitalei: Vedeţi că, totuşi, nu e un joc
28/04/2024 08:17

Marcel Ciolacu a fost intrebat, sambătă, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, dacă nu are senzaţia că o trimite pe Gabriela Firea ca „mielul la tăiere” in cursa pentru Primăria Capitalei, av ...

Întâlnire bombă la Kremlin: Preotul-regizor orădean Ciprian Mega s-a văzut cu Putin
28/04/2024 00:15

Preotul-regizor orădean Ciprian Mega, care a participat in aceste zile la un festival de film la Moscova, a fost invitat de Vladimir Putin la Kremlin, după ecoul produs de filmul său “21 de rubini”, in c ...

Breaking | Biroul Electoral a respins candidatura Dianei Șoșoacă la Primăria Capitalei
27/04/2024 21:32

Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a respins sambătă, 27 aprilie, candidatura senatoarei Diana Sosoacă la functia de primar general al Capitalei. Potrivit unor surse oficiale, dosarul de candidatu ...

S-a depus plângere la CNCD împotriva premierul Marcel Ciolacu pentru 'discriminarea moldovenilor'
27/04/2024 19:41

S-a depus plangere la CNCD impotriva premierul Marcel Ciolacu pentru 'discriminarea moldovenilor' Liderul filialei municipale Iaşi a USR, deputatul Filip Havarneanu, a anunţat că a depus plangere la Consili ...

CTP ( Cristian Tudor Popescu ), despre șansele Gabrielei Firea la Primăria Capitalei: „Curată ca Maica Precista”. Ce spune și despre Piedone
27/04/2024 19:39

Marcel Ciolacu a avut si are un plan concret privind candidatura Gabrielei Firea la Primăria Generală a Municipiului Bucuresti. Ce sanse are senatoarea PSD să castige din nou functia de edil, a analizat Cris ...

Băsescu: Clasă politică incompetentă. Ciolacu, președinte PSD, comparați-l cu Năstase. Nea Nicu la PNL, comparați cu Stolojan
27/04/2024 19:18

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din Romania, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii lor. Traian B ...

CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
27/04/2024 18:58

După ce Piedone şi-a lansat, vineri, programul intitulat „Contractului cu bucurestenii”, autoprezentandu-se ca „omul care incă mănancă parizer, da, incă mănancă usturoi”, CTP s-a dezlănţuit im ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei