Expert moldovean: Anul 2024 nu va fi unul ușor. Demararea negocierilor, o muncă enormă. Trebuie să produci schimbări reale

4

Dimensiune font:

| 05-01-2024 10:19

R.Moldova intră într-un nou an electoral. Vorbim despre alegerile prezidențiale din toamna viitoare. Până atunci, însă, autoritățile, experții naționali, societatea civilă trebuie să muncească pentru a realiza legislația și standardele Uniunii Europene în toate cele 35 de capitole de negociere cu Uniunea Europeană. ”Anul 2024 cu siguranță nu va fi unul ușor. Chiar dacă Consiliul European a anunțat demararea negocierile de aderare cu R.Moldova, acest lucru înseamnă o muncă enormă de acum încolo. Trebuie să produci schimbări reale, nu sunt suficiente politicile aprobate de autorități”, spune la RFI preluat de stiripesurse.md, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, Vadim Pistrinciuc.

”Trebuie și suntem foarte recunoscători diplomației noastre, însă nemijlocit procesul de negocieri nu are cum să-l conducă sau să-l facă în totalitate diplomația. Îl vor face specialiștii din toate domeniile. Am văzut că s-au anunțat grupurile de lucru, peste 30 sunt deja pentru fiecare compartiment, capitol de negociere. Însă, din punct de vedere birocratic, este o muncă enormă, care va necesita în mod imperativ aducerea de oameni noi sau de oameni care pricep și pot să gestioneze acest flux enorm de procese, proceduri birocratice, de elaborare a legislației, rapoarte”, susține expertul Vadim Pistrinciuc.

Potrivit directorulului executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, astăzi suntem în mijlocul unei crize a administrației publice. ”Sunt puțini oameni. Sunt puțini oameni care pot să gestioneze astfel de procese. De aceea, cu siguranță, atenția Guvernului trebuie să fie țintită asupra creării unui mecanism, de fapt ca acest proces să fie unul eficient și nu unul obișnuit în contextul R.Moldova. Probabil că vor trebui create și anumite grupuri, instituții temporare care să asigure tot procesul de negocieri. Cel mai important pentru noi, care să asigure implementarea acestor negocieri. Nu este glumă, nimic nu se va da gratuit”, atenționează Vadim Pistrinciuc.

Totodată, expertul moldovean precizează că trebuie să produci schimbări reale, nu sunt suficiente politicile aprobate de autorități. De la justiție, care este primul capitol de negocieri, până la mediu, iar aceste schimbări depind de toți.

”Schimbările, legile, politicile care vor fi aprobate în procesul de negocieri, trebuie să fie realizate. Nu există niciun fel de scuze sau nu vor exista posibilități de a ignora unele aspecte. Nu doar legi și politici bune, dar ele vor trebui realizate. Ceea ce trebuie să facem foarte mult, să înțelegem că mișcarea noastră către Uniunea Europeană nu constă doar din evenimente simbolice și doar din elaborarea unor politici, votarea lor în Parlament. Nu. Este o muncă foarte, foarte dificilă pentru că trebuie să produci schimbări reale. De la justiție, care este primul capitol de negocieri, până la mediu. Aceste schimbări depind de toți. Este adevărat că nu depind doar de cineva anume, doar de un factor politic. Depind și de societate, administrație publică locală, ONG-uri și altele. Guvernul trebuie să lucreze și mai mult la consolidarea parteneriatelor interne. Diferiți actori interni. De dorit să fie și un dialog politic pro-european mai larg în R.Moldova, la nivel de Parlament, de Guvern. Acest proces este mult mai complex și îndelungat decât un simplu ciclu electoral din R.Moldova”, continuă directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău.

Dacă ar fi să vorbim despre zece pași până la aderarea la Uniunea Europeană, R.Moldova a parcurs șase deja. În martie 2022, țara noastră a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene, iar în aprilie, în același an, a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE. Ulterior, răspunsurile la Chestionar (partea I și II) au fost transmise Comisiei Europene, iar în baza acestor răspunsuri, Comisia a elaborat o opinie și a transmis-o Consiliului pentru decizie. Statele membre ale Uniunii Europene au decis unanim de a oferi statutul de țară candidat R.Moldova, în iunie 2022. Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare pentru R.Moldova.

Următorii patru pași - în timpul negocierilor, R.Moldova țara va realiza legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere. După ce negocierile cu toate statele membre UE sunt încheiate, Comisia emite o Opinie privind gradul de pregătire să devenim membri. În baza Opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său. Toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Țara devine membru al UE.

Și pentru că anul 2024 este unul electoral în R.Moldova, trebuie să ne așteptăm la campanii hibrid de dezinformare, de destabilizare, campanii care vor promova corupția politică, spune expertul de la Chișinău.

”Ceea ce am văzut anul trecut, dar și în ceilalți ani, Rusia folosește în mod evident rețelele sociale, influenceri, presă, pentru a intoxica spațiul mediatic, pentru a distruge caracterul politic al oricărui politician din R.Moldova. Noi avem alegeri prezidențiale și asta înseamnă că atacurile hibride asupra R.Moldova se vor intensifica. Nu trebuie să ne așteptăm că va fi o perioadă de liniște. După sărbători vom vedea multe falsuri, campanii de dezinformare, ținta evident va fi președinta Maia Sandu, partidul său și Guvernul. Dar nu doar. În general, cred că va fi atacată ideea europeană, ideea de mișcare spre civilizație, ideea de democrație europeană. Asta deranjează cel mai mult Federația Rusă și pe Putin”, conchide la RFI, expertul moldovean, Vadim Pistrinciuc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CTP e categoric în privința alegerilor din București: 'Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi'
28/04/2024 12:47

Scriitorul si publicistul Cristian Tudor Popescu a anuntat pe cine preferă in cursa pentru alegerile locale din Bucuresti. El a vorbit despre candidati, cu referire la pasiunile lor sau mesajele de campanie. ...

Marius Budăi anunță că se pregătește o măsură de mare impact, după ce va fi introdus salariul minim european
28/04/2024 12:10

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, sustine că are informatii din interiorul Guvernului despre introducerea salariului minim european. El a explicat că legea va fi finalizată pană in 2024, iar apoi s- ...

Sorin Avram:Nu sunt din Buzău, nu mă jigniți
28/04/2024 08:43

”Asta e, a venit bănăteanul de Grindeanu să facă autostradă in Moldova. Buzăul nu e in Moldova, si vă rog frumos să nu mă jigniti. Dar a venit si un buzoian care, totusi, impreună cu domnul Grindean ...

Marcel Cioacu, întrebat dacă o trimite pe Gabriela FIREA ca „MIELUL la tăiere” în cursa pentru Primăria Capitalei: Vedeţi că, totuşi, nu e un joc
28/04/2024 08:17

Marcel Ciolacu a fost intrebat, sambătă, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, dacă nu are senzaţia că o trimite pe Gabriela Firea ca „mielul la tăiere” in cursa pentru Primăria Capitalei, av ...

Întâlnire bombă la Kremlin: Preotul-regizor orădean Ciprian Mega s-a văzut cu Putin
28/04/2024 00:15

Preotul-regizor orădean Ciprian Mega, care a participat in aceste zile la un festival de film la Moscova, a fost invitat de Vladimir Putin la Kremlin, după ecoul produs de filmul său “21 de rubini”, in c ...

Breaking | Biroul Electoral a respins candidatura Dianei Șoșoacă la Primăria Capitalei
27/04/2024 21:32

Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a respins sambătă, 27 aprilie, candidatura senatoarei Diana Sosoacă la functia de primar general al Capitalei. Potrivit unor surse oficiale, dosarul de candidatu ...

S-a depus plângere la CNCD împotriva premierul Marcel Ciolacu pentru 'discriminarea moldovenilor'
27/04/2024 19:41

S-a depus plangere la CNCD impotriva premierul Marcel Ciolacu pentru 'discriminarea moldovenilor' Liderul filialei municipale Iaşi a USR, deputatul Filip Havarneanu, a anunţat că a depus plangere la Consili ...

CTP ( Cristian Tudor Popescu ), despre șansele Gabrielei Firea la Primăria Capitalei: „Curată ca Maica Precista”. Ce spune și despre Piedone
27/04/2024 19:39

Marcel Ciolacu a avut si are un plan concret privind candidatura Gabrielei Firea la Primăria Generală a Municipiului Bucuresti. Ce sanse are senatoarea PSD să castige din nou functia de edil, a analizat Cris ...

Băsescu: Clasă politică incompetentă. Ciolacu, președinte PSD, comparați-l cu Năstase. Nea Nicu la PNL, comparați cu Stolojan
27/04/2024 19:18

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din Romania, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii lor. Traian B ...

CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
27/04/2024 18:58

După ce Piedone şi-a lansat, vineri, programul intitulat „Contractului cu bucurestenii”, autoprezentandu-se ca „omul care incă mănancă parizer, da, incă mănancă usturoi”, CTP s-a dezlănţuit im ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei