1lege-

Dimensiune font:

Legea recunoștinței între generații stârnește controverse

| 08-07-2019 01:00

* conform unui proiect de lege iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, copiii majori, apţi de muncă, sunt obligaţi să întreţină şi să îngrijească părinţii şi bunicii care se află în dificultate şi necesită sprijin material * pot fi obligaţi să plătească o pensie de sprijin de până la o cincime din venitul net lunar * în cazul în care nu respectă legea, pot fi pedepsiţi cu închisoare de până la 3 ani sau amendă * „Înțeleg ideea acestei inițiative, însă ea este clar neconstituțională și discriminează copiii în favoarea vârstnicilor”, spune Silviu Macovei, deputat PSD de Iași

Legea recunoștinței a provocat un scandal imens pe scena politică. Potrivit proiectului de lege, depus de 73 de parlamentari, majoritatea PSD-ALDE, copiii majori apţi de muncă ar putea fi obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă. În proiect se precizează că, dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe cale judecătorească fiind ultima soluție de urmat.

Silviu Macovei: „Nu putem face legi care să ne dezbine”

În acest context, deputatul PSD de Iaşi Silviu Macovei consideră că adoptarea acestei legi implică comportamente discriminatorii, creându-se premisele unei acţiuni concrete în defavoarea copiilor. „Înțeleg foarte bine rațiunile din spatele acestei inițiative a colegilor parlamentari. Avem în România prea mulți bătrâni, părinți, bunici, abandonați chiar de proprii copii. Este trist, tragic chiar. Însă, soluția nu o poate reprezenta obligativitatea și, în niciun caz, amenințarea cu pușcăria. Este o utopie! Nu, soluția o reprezintă educația, regăsirea respectului copiilor față de cei vârstnici. Aceasta fiind soluția viabilă pe termen lung. Pe termen scurt, un sistem reformat de protecție și de reinsertie socială. Trebuie să avem grijă de bătrânii noștri, însă va trebui să facem asta cu politici publice bine gândite. Cum am spus, înțeleg ideea acestei inițiative, însă ea este clar neconstituțională și discriminează copiii în favoarea vârstnicilor. Avem o responsabilitate pentru toți românii și nu putem face legi care să ne dezbine sau să ne întoarcă unii împotriva altora! Cu atât mai mult copii contra părinți. Aceasta este o mare greșeală”, este de părere Silviu Macovei, deputat PSD de Iași.

Bogdan Cojocaru: „PSD va decide dacă legea este oportună şi necesară”

Proaspătul reprezentant al Iaşului în Parlamentul României, Bogdan Cojocaru, cel care a preluat mandatul de deputat al medicului Tudor Ciuhodaru, devenit europarlamentar în urma alegerilor din data de 26 mai, a declarat că PSD urmează să analizeze cu atenţie iniţiativa colegilor săi de partid, urmând ca social-democraţii să decidă în perioada imediat următoare „dacă este oportună şi necesară”. „Avem obligația să oferim un trai mai mult decât decent celor care au construit țara în care trăim. De aceea, pe finalul acestei sesiuni parlamentare am votat din nou legea pensiilor, contestată de liberali, cei care încearcă să blocheze orice inițiativă venită în sprijinul populației, în acest caz, al pensionarilor. PSD acordă o atenție sporită acestei categorii și de aceea ne dorim să eliminăm inechitățile și ca punctul de pensie să crească. Astfel, acesta va ajunge în septembrie 2019 la 1.265 lei, urmând ca până în septembrie 2021 să ajungă la 1.875 lei. Legat de Legea recunoștinței între generații, părerile sunt împărțite. Vom dezbate și vom hotărî dacă o astfel de măsură este necesară sau nu, având în vedere toate deciziile pe care PSD și Guvernul le-au luat sau le vor lua în acest domeniu”, a spus deputatul Bogdan Cojocaru.

Vasile Toma: „Suma ar trebui plafonată

Senatorul Vasile Toma susține că acest proiect nu trebuie privit drept o impunere a unei obligații, ci mai degrabă ca pe o facilitate, respectiv deductibilitate fiscală pentru suma pe care un adult o alocă ajutorării părinților. „Cred că fiecare ne ajutăm părinții, din proprie conștiință. Procentul sumei din venituri, care poate intra sub incidența acestei deductibilități, ar trebui să fie undeva între 10 și 20%. Dacă donez, să zicem, 15% din salariu pentru părinți, să nu plătesc niciun impozit, nicio taxă, pentru suma respectivă. De asemenea, suma aceasta ar trebui plafonată, la un nivel maxim, undeva in jurul valorii unei pensii medii. Calculul, modelul economic, ar trebui elaborate de către specialiștii din Ministerul Finanțelor”, a explicat Toma.

Ce prevede Legea recunoștinței între generații

Prin prezenta propunere legislativă se urmărește „corectarea discriminării pe criterii de vârstă, instituind un raport echitabil și firesc între drepturile și obligațiile reciproce ale diferitelor generații din interiorul aceleiași familii”. Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane îndreptățite, nu poate depăși o cincime din venitul lunar al celui obligat, astfel încât să nu fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților, se mai arată în nota de fundamentare. Neîndeplinirea acestora se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită vreme de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat. Inițiatorii menţionează în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților. Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească.

Documentul mai susține că sursa înrăutățirii situației persoanelor vârstnice este migrația masivă din România spre state din vestul Europei. Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
COMPANIA NAŢIONALĂ de CĂI FERATE „C.F.R.” S.A., SUCURSALA REGIONALĂ C.F. IAŞI DIVIZIA COMERCIALĂ, sediul: Iaşi, Piaţa Gării nr.1, cod 700090, organizează licitaţie publică, deschisă, cu strigare, în Sala de Consiliu a Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, din Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.2, joi, 31 octombrie 2019, ora 11.00 pentru închirierea de LOCAŢII (spaţii şi terenuri) către persoane juridice (59 locaţii) în staţii şi interstaţii c f, pe raza Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, astfel: Bacău, Bârlad, Bicaz, Botoșani, Buhăieşti, Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Est, Dornești, Gura Humorului oraș, Hălăucești, Iaşi (Iaşi, Iaşi Nord), Lespezi-Dolhasca, Nicolina, Orbeni, Pașcani, Piatra Neamţ, Podu Iloaiei, Rădăuţi, Roman, Sîrca, Socola (Socola triaj, Socola mărfuri), Suceava (Suceava, Suceava Nord), TÎrgu Frumos, Tîrgu Neamț, Vaslui, Vatra Dornei (Vatra Dornei și Vatra Dornei Băi) și Verești. Lista locaţiilor cu detalii privind amplasarea, suprafaţa, destinaţia/obiectul de activitate, tariful minim de pornire a licitaţiei, taxele necesar a fi achitate pentru participare la licitaţie, este afişată la intrare în sediul Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A sau poate fi accesată pe site-ul http://www.cfr.ro Procurarea caietului de sarcini unde se regăsesc criteriile de selecţie şi admitere a ofertanţilor, preţul minim de pornire, perioada de valabilitate a contractelor de închiriere (maxim 5 ani) precum şi valoarea altor taxe ce trebuie achitate, depunerea documentaţiei necesare participării la licitaţie şi achitarea taxelor, se pot face până vineri, 25 octombrie 2019, ora 12.00, la sediul Sucursala Regionala C.F. Iaşi – Divizia Comercială, Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.1, cam.123, tel. 0232/215600, centrala - int.123 149 sau 123 802.
CAB reia dezbaterea apelului DNA privind achitarea lui Vasile Blaga în dosarul de trafic - Există deja două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
15/10/2019 08:22

Curtea de Apel Bucureşti reia, marţi, dezbaterea apelului procuorilor DNA in dosarul fostului ministru Vasile Blaga, după ce Tribunalul Bucureşti a decis achitarea acestuia pentru fapta de trafic de influen ...

Instanţa dezbate probele apărării Elenei Udrea în dosarul în care este judecată şi fiica fostului preşedinte Băsescu
15/10/2019 08:19

Curtea de Apel Bucureşti ia, marţi, in discuţie cererile de probe pe care le vor solicita in apărarea lor fostul ministru Elena Udrea, fiica fostului preşedinte al Romaniei, Ioana Băsescu, dar şi celelal ...

PSD s-a baricadat în „Pactul pentru bunăstare”
15/10/2019 00:00

  * liderii partidelor parlamentare au fost convocaţi, din nou, de preşedintele Klaus Iohannis pentru o nouă rundă de negocieri in vederea desemnării unui prim-ministru care să formeze guvernul şi ...

Se pregătește CUTREMURUL în politică: Rise Project anunță dezvăluiri cu subiectul 'adevărul despre Dan Barna'
14/10/2019 22:21

 Rise Project, unul dintre site-urile de investigatii cu mare trecere in randul romanilor cu optiuni politice de dreptat, a difuzat, luni seara, pe contul de Facebook, o poză cu Dan Barna, insotită de me ...

Iaşul, invadat de prezidenţiabili!
14/10/2019 10:40

  * a inceput campania electorală * trei dintre candidaţii la preşedinţie vin zilele acestea la Iaşi * Theodor Paleologu (PMP) este astăzi prezent in oraş, iar duminică, 20 octombrie, vor ajunge K ...

Schimbare RADICALĂ în SRI, după 30 de ani
14/10/2019 08:31

Serviciul Roman de Informatii a luat decizia de a se reorganiza, după 30 de ani. Astfel, se desfiintează serviciile judetene si se trece la o regionalizare a filialelor SRI.   În locul unită ...

Partidele politice primesc subvenţii de 20 de ori mai mari decât în 2015!
14/10/2019 00:00

* in această lună, statul a virat in conturile a 5 partide parlamentare 4,4 milioane euro, dintr-un total de peste 53 milioane de euro! * anul trecut, partidele au primit atat de mulţi bani incat au raportat ...

Se pregăteşte formula liberală
12/10/2019 07:58

  * potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, marţi, cel tarziu, va fi nominalizat un prim-ministru * „După consultările de astăzi, ne indreptăm cel mai probabil spre formula unui guvern PNL sau ...

Cosette Chichirău va candida la funcţia de primar al Iaşului
12/10/2019 00:00

  Deputatul ieşean Cosette Chichirău a fost desemnată joi, 10 octombrie, drept candidat USR la alegerile locale pentru Primăria Iaşi, din 2020. Votul intern pentru alegerea candidatului a inceput inc ...

Concediaţi!
11/10/2019 00:00

  * Guvernul PSD a fost demis * Parlamentul a aprobat, ieri, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, cu 238 de voturi „pentru” * pană cand preşedintele Klaus Iohannis va convoca consultări ...