Ligia Deca va prezenta un pachet de legi ale Educaţiei profund modificat, sau „aceeaşi Mărie cu altă pălărie”?

10

Dimensiune font:

| 09-01-2023 15:30

Nu a existat timpul necesar pentru modificări de substanţă a pachetului Cîmpeanu, şi nu se ştie ce specialişti ar fi folosit Ligia Deca pentru scrierea unui alt pachet de legi.

În plus, pachetul „consolidat” de Ligia Deca nu va mai fi supus dezbaterii publice, se bazează pe proiectul „de suflet” al preşedintelui Iohannis, România Educată, care conţine şi el o mulţime de erori. Să se dezică de acest proiect, pe care l-a coordonat, ar însemna pentru Ligia Deca să-şi dea cu firma prezidenţială în cap!

De fapt, nu văd cum ministrul Cîmpeanu ar fi promovat pachetul său de legi fără să aibă undă verde de la Cotroceni, inclusiv de la consilierul prezidenţial Ligia Deca. Degeaba se dezice acum de proiectul Cîmpeanu, nimeni n-o crede că n-a ştiut ce conţine.

Grav este faptul că România s-a clasat la testele PISA 2020 pe ultimul sau ultimele locuri din Europa. A urmat perioada de pandemie în care, după expresia ministrului Cîmpeanu, educaţia online a fost o „catastrofă naţională”. La ultimul examen de Bacalaureat 46.000 de elevi nici nu s-au mai prezentat, realizând că nu au şanse să-l treacă.

Piaţa forţei de muncă din România duce o lipsă acută de meseriaşi şi muncitori calificaţi, angajatorii fiind obligaţi să apeleze la forţă de muncă din Asia sau Africa. Şi asta în timp ce aproximativ două milioane de tineri români fac agricultură de subzistenţă alături de părinţi, pentru că n-au avut acces la şcoală.

Declaraţiile de ieri ale Ligiei Deca

“Legile educației, așa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță. Cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferință de presă dedicată la lansarea lor în care să explicăm toate reformele. (…) Vorbim despre începutul anului viitor”. Legile Educaţiei “vor fi făcute publice și intră în primă lectură în ședința de Guvern. Urmează procedura de avizare interministerială și după aceea adoptarea în Guvern cât mai devreme. La începutul sesiunii parlamentare viitoare le vom vedea și în procedură de dezbatere parlamentară. (…) Nu are rost să lansez o dată pentru că depinde de timpul necesar pentru procesul de avizare interministerială”.

Este clar deci că nu va mai exista o dezbatere publică pe noua formă, „consolidată” a pachetului de legi. Cum va întruni „consensul social” atât de dorit, nu se ştie. Ministrul speră că va explica toate reformele într-o conferinţă de presă. Tare îmi este teamă că se va lovi de un nou val de critici, dacă n-a schimbat ce criticase societatea şi experţii în pachetul Cîmpeanu.

Problema principală proiectului România Educată şi a pachetului de legi aferent este că nu au participat la scrierea lor experţii recunoscuţi din Educaţie. Doar trei capete, cele mai „luminate” ale poporului român: Iohannis, Cîmpeanu, Ligia Deca. Toate conferinţele şi „dezbaterile” susţinute de Ligia Deca şi Cîmpeanu nu s-au concretizat cu modificări ale proiectului şi legilor, ci doar cu emitere de păreri, care nu se ştie cât au fost inserate în legi sau în proiectul prezidenţial. De aici reacţia negativă a societăţii după publicarea pachetului Cîmpeanu.

Ligia Deca se leapădă acum de legile Cîmpeanu

„Eu am lucrat la proiectul România Educată, proiectul legislativ a fost asumat de către Ministerul Educației și de către domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Există, sigur, comunicare interinstituțională, dar proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu atunci când a fost lansat în dezbatere publică. După comentariile venite în dezbaterea publică am luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluții care au ajuns la minister”.

Cum spuneam, e puţin probabil ca legile Cîmpeanu să fi fost promovate fără avizul de la Cotroceni, adică de la Ligia Deca şi de la Iohannis. Vom vedea în noul pachet, marca Ligia Deca, cât de adevărată este această distanţare.

Se va distanţa Ligia Deca şi de proiectul România Educată?

Nu doar eu, şi alţi cunoscători ai realităţilor din Educaţie au semnalat erori în proiectul România Educată. Menţionez aici doar câteva exemple, de restul m-am ocupat în alte articole.

România Educată desfiinţează filiera liceală tehnologică, transformând-o în filieră profesională, înlocuitoare a şcolii profesionale. Asta înseamnă că se desfiinţează licee economice de prestigiu, cu procent foarte mare de promovare la Bacalaureat. Există şi licee tehnice bune, şi a le desfiinţa pe toate, doar pentru că unele, puţine, au zero promovare la Bacalaureat este o greşeală. Ele furnizează „tehnicieni”, o meserie extrem de căutată în piaţa muncii.

Bacalaureatul unic pentru toate filierele şi profilele. Conform proiectului România Educată liceul este o etapă de cultură generală, aşa încât toţi elevii, de la matematică-informatică, filologie, arte, licee sportive, teologice, vor da aceeaşi probă la matematică. Greşeala porneşte din faptul că liceul, clasele a XI-a şi a XII-a cel puţin, reprezintă o etapă de pre-profesionalizare, şi elevii trebuie să demonstreze competenţele pentru profesia pe care au ales-o deja, nu cultura generală.

Evaluarea progresului şcolar al elevilor.>/b> Nu se vorbeşte nici în proiectul Iohannis nici în legile Cîmpeanu despre „progresul şcolar” al elevilor. Atunci ce evaluăm? Progresul şcolar, măsurat cu un sistem digitalizat, standardizat, unitar la nivel de ţară, fără contribuţia profesorilor, ne-ar da o măsură a performanţei la catedră a profesorilor, funcţie de care s-ar face salarizarea lor. Ne-ar da măsura eficienţei managerilor de şcoli şi Inspectorate, măsura calităţii în educaţie. Care calitate, ne spunea ministrul Cîmpeanu, a ajuns la un minim istoric.

Curriculumul şcolar. Legile Educaţiei ar trebui să menţioneze ca patru dimensiuni obligatorii ale curriculumului şcolar: dimensiunea conceptual-teoretica, aplicativ-practică, transdisciplinară şi generatoare de învăţare continuă. De asemeni, ar trebui să prevadă numărul maxim de discipline (10-12), numărul maxim de ore săptămânale, şi existenţa disciplinelor „agregat”: ştiinţele mediului, ştiinţele vieţii, educaţie pentru societate, aşa cum este în alte ţări europene. De la care ar trebui să învăţăm!

Sancţionarea plagiatelor academice. A stârnit cea mai mare vâlvă în luna august. Acum, ministrul Deca se ascunde în spatele deciziei CCR de asta vară. Dar CJUE spune că deciziile CCR nu sunt obligatorii dacă contravin legislaţiei europene. Aşa că ce va face Ligia Deca cu aceste prevederi?

Structura învăţământului. Ar trebui revenit la propunerea din Legea Educaţiei Naţionale, legea 1/2011, care prevedea şcoala primară de şase ani (clasa pregătitoare şi clasele I-V), gimnaziu de patru ani, clasele VI-IX, şi liceul de trei ani pentru filiera teoretică, şi de patru ani pentru filiera tehnologică vocaţională şi tehnologică. După clasa a IX-a elevii au 16 ani şi se pot orienta inclusiv spre piaţa muncii, prin ucenicie la locul de muncă, mai ales pentru sectorul servicii.

Depolitizarea managementului şcolar. Ar trebuie ca legile să prevadă în mod expres că nu politrucii habarnişti din clientele politice vor ocupa funcţiile de conducere din şcoli şi inspectorate. Am scris şi eu şi alţii multe articole după apariţia legilor Cîmpeanu. Dacă n-au ajuns la minister, şi nu s-a ţinut cont de ele, vom vedea în pachetul de legi Ligia Deca.

Bugetul Educaţiei pe 2023

Este unul foarte mic dacă ne bazăm de procentul 2,1% din PIB, alocat prin Bugetul de Stat. Veniturile primăriilor, şi cele extrabugetare, sunt relative, nu se realizează întotdeauna la nivelul cerut. Cel puţin legile Cîmpeanu se bazau pe o finanţare generoasă pentru anul 2023, pentru ca profesorii să fie „momiţi” cu creşteri substanţiale de salarii şi să accepte pachetul de legi Cîmpeanu. Cum această perspectivă a dispărut, sunt curios dacă pachetul de legi promovat de Ligia Deca ţine cont de alocările bugetare de la Bugetul de Sta

Concluzie

Este posibil ca şi acest pachet de legi, marca Ligia Deca, să însemne un eşec masiv, prin respingerea lui de către societate. Cu consecinţe în dezbaterea parlamentară şi imposibilitatea de a fi promulgat până la 1 septembrie 2023. Nu mai vorbim de legislaţia secundară, aproximativ 500 de HG-uri şi OM, care ar necesita încă 8 luni. Cum 2024 este an electoral, iar preşedintele Iohannis pleacă, m-ar mira ca politicienii să se mai aplece asupra legilor Educaţiei. Aşa că noua putere, dată de alegerile din 2024, se va ocupa de promovarea, eventual modificarea şi implementarea legilor Educaţiei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Firea promite cǎ nu îi ia partidul lui Ciolacu: Societatea românească nu e pregătită
01/05/2024 20:59

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, a negat, in cadrul unui interviu televizat, că si-ar dori preluarea conducerii partidului si a dat asigurări că dacă va castiga alegerile nu va accepta ...

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, vizită electorală la Depoul Dudești. Ce le-au promis angajaților STB
01/05/2024 16:43

Premierul Marcel Ciolacu a mers, miercuri, de 1 Mai, la Depoul Dudesti din Bucureti, insotit de candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea. Prim-ministrul le-a promis angajatilor STB că "va lupta" pe ...

„Oamenii vor condiții civilizate de trai, pentru ca tinerii, copiii să revină acasă, să fie alături de familiile lor”
01/05/2024 13:10

 * dialog cu Bogdan Cojocaru, presedintele PSD Iasi, candidat al acestei formatiuni politice la functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi - Domnule Cojocaru, sunteti implicat din ce in ce mai asi ...

Alegerile prezidențiale, cu trei luni înaintea expirării mandatului
01/05/2024 07:59

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care stabileşte că alegerile pentru preşedintele Romaniei pot avea loc cu cel mult 3 luni inainte de luna in care mandatul de preşedinte ajunge la ter ...

Ciolacu: „Vrem să curăţăm rapid de păcănele 90% dintre localităţile ţării”
01/05/2024 07:53

* păcănelele sunt interzise in localităţi cu populaţie mai mică de 15.000 de locuitori, iar care nu-şi mută urgent aparatele răman fără licenţă Guvernul a inceput aplicarea noii legi privind inter ...

S-a dublat numărul secțiilor de votare din străinătate!
30/04/2024 07:51

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat luni că, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, MAE va organiza peste 900 de secţii de votare, cel mai mare număr de secţii de votare organiz ...

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare/ UDMR deschide lista
29/04/2024 15:05

UDMR se va afla pe prima pozitie a buletinului de vot la alegerile europarlamentare, iar pe locul doi Alianta electorală PSD PNL, potrivit extragerii la sorti efectuată de presedintele BEC, Vasile Bicu. UDMR ...

Vești proaste pentru Klaus Iohannis. Turcia a decis să-l sprijine pe Mark Rutte la șefia NATO
29/04/2024 14:49

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez in exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citand diplomaţi de la NAT ...

Calendarul electoral
29/04/2024 08:00

În calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale programate in ziua de 9 iunie 2024, aprobat de Guvern, urmeză cateva „zile de foc”. Potrivit c ...

Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
29/04/2024 07:44

O hotărare recent adoptată de preşedintele Zelensky ii obligă pe bărbati să se intoarcă in Ucraina dacă au nevoie să-si inlocuiască pasapoartele, dar atunci o parte dintre ei, cei cu varste cuprinse i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei