Pericolul ce pândește România din cauza picajului economic al UE. Expert: „Există riscul să ne afecteze mult”

14_11zon

Dimensiune font:

| 27-09-2023 00:18

Economia Uniunii Europene și-a încetinit creșterea în ultimii 15 ani, în timp ce cea a SUA aproape s-a dublat. Asta și pentru că Europa nu mai contează în tehnologiile inovative și în cercetare, explică economistul Liviu Deceanu. Nu întâmplător, americanii au 7 din primele 10 companii de tehnologii inovative, iar europenii niciuna. Pentru România, nu e o veste tocmai bună.

Economia Uniunii Europene nu traversează cea mai bună perioadă, motiv pentru care tot mai mulți economiști anticipează o criză de proporții. Însă, deși efectele încep să se resimtă acum tot mai mult, în realitate tendința încetinirii economiilor țărilor europene e mult mai veche.

Financial Times amintește că, în 2008, economia UE era chiar mai mare decât cea a Statelor Unite: 16,2 trilioane de dolari, față de 14,7 trilioane. De atunci și până acum, cele două economii au evoluat total diferit. Astfel, economia SUA aproape s-a dublat până la 25 de trilioane, însă nu același lucru se poate spune despre cea a Uniunii Europene.

Procentual, dacă economia SUA a crescut cu circa 80% în ultimii 15 ani, cea a Uniunii Europene a marcat o creștere mult mai modestă, în jurul a 15%, iar potrivit sursei citate economiile combinate ale Uniunii Europene și a Marii Britanii abia ajung împreună la 19,8 trilioane. Și ca și cum asta nu ar fi suficient, companiile europene au pierdut sute de miliarde de euro din 2022, de când Rusia a invadat Ucraina.

O veste proastă este că cea mai mare economie a Uniunii Europene, cea germană, e în scădere, iar industria într-o recesiune evidentă. Economistul Liviu Deceanu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și care sunt riscurile pentru România, dar și ce oportunități avem.

Problemele cu care se confruntă economia Uniunii Europene și decalajul tot mai mare față de cea a SUA sunt rezultatul unor politici economice mai puțin inspirate a Bruxelles-ului, dar și a Berlinului, Parisului sau a altor capitale europene, crede profesorul.

„E un proces lung, problemele astea nu au venit de ieri de azi. Din anii 90 încoace, americanii și chinezii ne-au luat fața pe partea asta de cercetare, dezvoltare, investiții în zona IT-ului și a tehnologiilor inovative. Era ceva de așteptat ca atunci când ai multă birocrație, inclusiv la Bruxelles, când ai la un loc țări diferite, cu viziuni diferite, cu interese diferite și care nu reușesc să gândească o politică coerentă în domenii precum cele ale cercetării, dezvoltării. Unii economiști spun că e din cauza faptului că UE e prea birocratică, că sunt prea multe reglementări, că e prea socială. Alții spun că e din cauză că nu s-a investit în cercetare și dezvoltare. Cert e că UE și-a pierdut mult din competitivitate în ultimii 20 de ani”, spune Deceanu.

Europa nu mai contează în tehnologiile de vârf

De altfel, arată el, Uniunea Europeană nu mai contează practic în tehnologiile de vârf și IT. „Să zicem că europenii mai aveau branduri în anii 90. Dar după aia au fost surclasați de americani și de chinezi. Chinezi care nici nu existau în anii 90! Să nu uităm că sectorul tehnologiei din Europa este dominat de americani, avem Apple, Amazon, Microsoft, pe când în Uniunea Europeană nu avem nicio mare companie de acest nivel”, explică profesorul.

Elocvent este faptul că în ziua de azi Europa nu are nicio o reprezentantă între primele zece companii de tehnologie din lume. În schimb, șapte dintre ele sunt americane.

La fel de interesant este că imediat ce o firmă europeană se ridică și ajunge la un anumit nivel, ea este cumpărată de marile companii de peste Atlantic. Aici există exemplele Skype, cumpărat de Microsoft în 2011, dar și DeepMind, achiziționat de Google în 2014.

„Să spunem că Uniunea Europeană nu prea mai contează din perspectiva IT-ului. Cu alte cuvinte, și-a pierdut din competitivitate în ultimii 20 de ani și atunci, da, poate să ne afecteze. Tot ce înseamnă inovare vine din Statele Unite sau din Asia. Tot ce înseamnă IT, Apple, toate companiile astea mari, IBM, Microsoft, toate sunt din SUA sau din Asia, iar pentru Uniunea Europeană pare să fie prea târziu ca să mai recupereze”, mai spune Deceanu.

Efectul de contagiune

„Din perspectiva contagiunii econonomiilor, deci a efectelor de contagiune și a interdependențelor între economii există riscul ca orice criză se manifestă în Europa occidentală, în Uniunea Europeană, să afecteze mult și România, pentru că pentru noi ei sunt cei mai importanți parteneri economici. Scăderea comenzilor companiilor germane, dar și cele ale francezilor și italienilor înseamnă mai puțin de lucru pentru firmele din România, deci mai puțini bani încasați din Vest”, avertizează Deceanu.

Oportunitățile României

„Pe de altă parte, din avantajele pe care le avem, costuri mai reduse cu mâna de lucru, totuși o mână de lucru bine pregătită în anumite domenii, putem să și câștigăm un pic din situația asta. După cum se și vede, mai crește producția în anumite ramuri ale economiei pe la noi, deci nu e neapărat o tragedie pentru România că economia Germaniei încetinește. De altfel, în special în ultimii ani, mulți economiști au vorbit despre faptul că în timp ce economiile din Europa de Vest sunt în scădere, cele din Centrul și Estul Europei cresc, iar Polonia e cel mai bun exemplu. Varșovia arată că Estul se va dezvolta în următorii ani și poate ajunge Vestul din urmă”, mai spune el.

Asta nu înseamnă că România nu mai are nimic de făcut și că economia noastră va crește rapid, de la sine. De altfel, ultimele prognoze ale Băncii Mondiale și ale Băncii Naționale a României arată că economia noastră decelerează. România trebuie să ia măsuri pentru a accelera creșterea economică și pentru a se pune la adăpost în fața unor crize, însă deciziile luate până acum de autorități nu lasă loc de prea mult optimism.

„Pentru a dinamiza economia și a reveni la o creștere susținută trebuie să fie guverne responsabile, care la rândul lor să sprijine mediul de afaceri, să dea predictibilitate și așa mai departe. Schimbările astea fiscale nu fac neapărat bine. E clar că e nevoie de bani la buget, dar dacă tot schimbi fiscalitatea, companiile nu își pot face un plan de business coerent. IMM-urile pot fi cel mai dur lovite, la fel și PFA-urile de pachetul ăsta de schimbări”, încheie Liviu Deceanu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Mesajul lui Antony Blinken de Ziua Națională: SUA și România sunt „aliaţi, parteneri şi prieteni”
01/12/2023 18:58

Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis un mesaj de felicitări Romaniei de Ziua Naţională, la implinirea a 105 de ani de la Marea Unire. „Leadership-ul Romaniei in cadrul NATO intăreşte se ...

Karl Nehammer a uimit toată România! Ce a făcut cancelarul Austriei
01/12/2023 16:53

O corespondentă intre cancelarul austriac Karl Nehammer si premierul Marcel Ciolacu pare să aibă efecte favorabile in ceea ce priveste relatiile dintre cele două tări. Nehammer l-a felicitat pe Ciolacu de ...

Foștii miniștri Ilan Laufer și Liviu Pop și-au unit partidele - Vor candida alături de AUR
01/12/2023 16:15

Partidul Alianta pentru Patrie, condus de Liviu Marian Pop, fostul ministru al educatiei, si partidul Forta Identitătii Nationale, condus de Ilan Laufer, fost ministru pentru mediul de afaceri, au fuzionat in ...

Mesajul marilor puteri pentru România, de Ziua Națională: Qatar vrea să facă investiții neașteptate
01/12/2023 16:07

Ambasadori acreditaţi la Bucureşti au transmis, vineri, mesaje de Ziua Naţională a Romaniei. Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a transmis că este impresionat de amabilitatea şi ospitali ...

Peste 30.000 membri AUR la Alba Iulia. Armata lui Simion pregătită de luptă
01/12/2023 15:35

Romania se trezeste, peste 30.000 de romani din toate colturile tării au participat de 1 decembrie la Marsul Unirii organizat de AUR si George Simion la Alba Iulia. Alianta pentru Unirea Romanilor a invadat A ...

Judecătoarea Dana Gîrbovan, lecție dureroasă de istorie de Ziua Națională: 'Învățați să vedeți singuri semnele minciunii, ale manipulării'
01/12/2023 15:31

Judecătoarea Dana Girbovan, presedintele Curtii de Apel Cluj, transmite un mesaj despre semnificatia Zilei Nationale a Romaniei - Marea Unire si evenimentele istorice prin care făuritorii ei au ajuns să fie ...

Predoiu calcă pedala Schengen: Argumentul dur pentru urechile lui Nehammer
01/12/2023 15:22

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la Reuniunea la nivel inalt privind Parteneriatele pentru Talente, care reprezintă unul dintre aspectele cheie ale dimensiunii externe a Pactului p ...

Premierul bulgar dă speranțe și României pentru Schengen: 'La sfârşitul anului, ne-am putem felicita cu un rezultat pozitiv'
01/12/2023 15:15

Prim-ministrul Bulgariei, Nikolai Denkov, participă la controlul parlamentar care se desfăşoară in Adunarea Naţională de la Sofia. Şeful executivului bulgar a răspuns intrebărilor adresate de parlament ...

Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională: 'România este o ţară sigură şi cetăţenii săi nu au motive să se teamă'
01/12/2023 15:10

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la 105 ani de la Marea Unire este important să reflectăm asupra reuşitelor şi a progreselor realizate. "Dragi romani, 1 Decembrie este sărbătoarea c ...

Klaus Iohannis le arată pisica alegătorilor și lui Ciolacu: Anul 2024 va fi hotărâtor. E nevoie de accelerarea reformelor
01/12/2023 15:03

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că in Romania mai sunt multe lucruri de făcut, iar schimbările amanate atat de mult timp trebuie să continue intr-un ritm mai alert. "Suntem cu toţii con ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei