Rise Project a publicat primul episod din Teleorman Leaks: Legatura cu sefa CSM si detalii despre cum se fac numirile in functii publice

default

Dimensiune font:

| 05-11-2018 17:28

 Când vin mascații la Tel Drum, nu rămân multe variante:

Golești computerul, transferi pe hard, iei tableta lui șefu’, stick-ul de la Geta, aduni hârtiile, bagi tot în valiza neagră.

DNA vine, ia ce crede, mai puțin ce trebuie.

Ascunde-o.

Coșmarul e că, peste un an, o va găsi un țăran în Teleorman.

Valiza conține exact ce a vrut gruparea “Dragnea” să pitească de procurori la descinderile din 2017, în dosarul în care președintele partidului de guvernământ e acuzat de inițierea unui grup criminal organizat.

Acum e la noi.

Într-o noapte de miercuri, pe la două dimineața, fiul lui Liviu Dragnea i-a trimis un email directorului general Tel Drum, Petre Pitiș, pe adresa personală. Venise vara lui 2010. Ștefan Dragnea termina anul trei de facultate, dar școala vieții îl ținea treaz.

“Salut,

Am și eu o datorie la un tip și nu vreau să cer lui Liviu că mă ceartă, mă poți ajuta să o achit? A făcut o factură cu ulei pentru mașini. Te rog frumos.”

 

Și Tel Drum a plătit până s-a întors iarna. Curgeau facturi precum cea de pe 14 decembrie 2010, care i-a torpilat inbox-ul lui Pitiș cu douăzeci de minute înainte de prânz.

“Asta chiar e ultima. Am terminat tot la mașină.”

Dragnea Junior tocmai termina de tunat cel mai puternic Volkswagen Golf din lume. O rachetă albastră upgradată la 776 de cai-putere. Șmecheria a costat 78.000 de euro.

 

* * *

Un pachet de informații esențiale din interiorul corporației Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziționat fizic și informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsit în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui.

Localnicul a intrat în contact cu o sursă RISE Project din județ, printr-o suită de întâmplări banale și atât, pe care le vom relata atunci când oamenii nu vor mai avea nevoie de protecție.

“TELEORMAN LEAKS”

Informațiile sunt arhivate pe trei suporturi digitale, majoritatea fiind documente în format electronic. Cele mai recente au fost salvate pe 26 iunie 2017.

Zile încordate atunci.

Procurorii anticorupție lucrau deja la dosarul de crimă organizată, în prima fază operativă, premergătoare mișcărilor de forță în teren, când ancheta judiciară e strict secretă.

Au bătut oficial la ușa Tel Drum o lună mai târziu, într-o vineri dimineață, pe 4 august 2017, iar descinderea s-a lăsat cu audieri și ridicări de calculatoare și hârtii. La scurt timp, pe 22 august, Petre Pitiș, directorul general al companiei, venea la sediul central DNA ca să asiste procedural la percheziția informatică a computerelor.

Petre Pitiș la DNA / Foto: Mediafax Foto, Alexandru Dobre

Petre Pitiș la DNA / Foto: Mediafax Foto, Alexandru Dobre

„Nu mă simt vizat absolut deloc”, reacționa Liviu Dragnea în aceeași zi, când l-a prins presa: “Mă doare că sunt oameni care suferă din cauza mea şi cred că e o nedreptate. În rest, pot să facă percheziţii şi la calculatoare, şi la telefoane, şi la porci”.

Încercuit de ziariști la ieșirea din procuratură și întrebat dacă e interfața lui Dragnea, directorul Petre Pitiș a exclamat la rândul său: “M-aţi înnebunit cu personajul ăsta!”.

Asumându-și public pachetul majoritar de acțiuni Tel Drum, Pitiș a adăugat: “N-am o relație personală cu domnul Dragnea. Nu l-am întâlnit nici când era preşedinte al Consiliului Judeţean, nu a semnat el contractele, ci un vicepreședinte.”

Fals x 2.

PROCURORII CAUTĂ să vadă cum Dragnea beneficiază efectiv din conglomeratul Tel Drum. Contează mișcările de bani – tranzacții disimulate, infuzii de capital în afacerile Juniorului, plăți periodice, donații, facturi achitate pentru luxul familiei. Pe principiul sistemului vascular în care inima Tel Drum pompează cash în creierul grupării.

Urmărind banii, dezgropi rețeaua: un aparat din oameni și firme, organizați pe diverse paliere de execuție, cu interpuși și butoane în mai multe regiuni ale țării, dar care pulsează sub aceeași logică contabilă.

Comandanții se cunosc demult, niște cumetri și cumnați, colegi de liceu sau facultate, fiecare legat personal de Liviu Dragnea. Cartierul general e în Alexandria, la Tel Drum, fosta regie județeană de drumuri privatizată suspect de Dragnea, acum ventuză la buget.

Este un grup infracțional, acuză procurorii, în timp ce studiază dinamica internă a organizației ca să-i acceseze codurile. Tovărășiile, ierarhia, cercuri relaționale, vacanțe comune, evenimente mondene, standard de viață sau posesiuni secrete – toate circumstanțele traduse financiar alcătuiesc tabloul de “familie”.

Și, mai ales, reprezintă probe judiciare.

Pe linia asta sapă DNA în dosarul “Tel Drum”, deschis la sesizarea Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), din septembrie 2016. Ancheta s-a extins, iar Liviu Dragnea și opt apropiați au fost inculpați în noiembrie 2017 pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, fraudă și constituire de grup criminal organizat. Prejudiciul cauzat Uniunii Europene și județului Teleorman, adică 20 de milioane de euro – respectiv 30 de milioane de lei, a impus sechestru pe averile știute ale celor implicați. Menținut recent de instanță.

Perchezițiile n-au prea reverberat în media. Excepție face un bilețel cu CNP-ul lui Dragnea pe care scria “șeful”, explicat de avocați prin faptul că cineva de la Tel Drum îl ajuta pe politician să-și prelungească autorizația de vânătoare, dar și emailuri în care acesta ar fi intervenit pentru firmă la eurodeputatele Viorica Dăncilă și Rovana Plumb.

Cert e că n-au găsit tot.

* * *

IATĂ CE LIPSEA:

Un hard negru în care a fost salvat tot conținutul de 63,39 GB din computerul unui om-cheie de la Tel Drum.

  • Informație financiară: mii de facturi, contracte, bilanțuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuși, rapoarte de audit, tabele contabile etc.
  • 14.800 de foto și video de la evenimentele companiei cu personajele grupării și standardul lor de viață, documente, selfie-uri, capturi de ecran cu discuții – majoritatea provenind din backup-ul mai multor telefoane.
  • 54.710 mailuri + atașamentele de pe adresa de serviciu

O tabletă Samsung P1000 Galaxy Tab din 2010 care i-a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș.

  • Peste 1000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă și momente de familie
  • Agenda cu 980 de numere de telefon strânse în ultimii ani: “Băsescu”, “Hrebe”, ”Dăncilă”, „Bănicioiu”, ”Pieleanu” etc. Unul se remarca, scris cu pauză între majuscule: “L I V I U”.
  • E-mailurile de pe adresa de serviciu a managerului.

Un stick de memorie burdușit cu informații de lucru, ale unei șefe de gestiune din Tel Drum.

  • Sute de procese verbale cu lucrări edilitare recepționate și fotografii din companie.

Peste o mie de hârtii:

  • Copii de pe documente personale ale familiei Dragnea
  • Planurile detaliate ale unei proprietăți-mamut din Alexandria
  • Facturi pentru necesități private, achitate de Tel Drum
  • Evidențe contabile paralele structurate pe grup
  • Registre de vânătoare pentru domeniile controlate de corporație
  • Documentele firmelor-satelit care scot bani din Tel Drum
  • Tranzacții cu furnizori, cereri de oferte, corespondențe tipărite,
  • Desfășurătoare bancare ale mai multor companii
  • Bilete de avion, pliante din excursii, rezervări, chitanțe de hotel
  • Notițe scrise de mână cu cheltuieli urgente și socoteli

 

Le-am citit, procesat, analizat. Relatăm din lumea lor.

Intră în scenă omul-cheie din Tel Drum, căruia îi lipsește o valiză.

NICOLETA CARE A FISURAT OMERTA

O brunetă face legendă în baronat. Nu-i prima, dar e specială, așa cum își arată în fiecare selfie din cele câteva mii adunate în ultimul deceniu.

Nicoleta Pene are 38 de ani și o geometrie tunată în care a investit constant. O plimbă zilnic cu un Mercedes CLS de vreo 80 de mii de euro pe străzile perpendiculare ale unui oraș blocat dintotdeauna în 1990, unde ea e una dintre stele.

Ai citit această investigație fiindcă îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din instituțiile statului, crima organizată și cum te afectează toate astea, poți dona aici!

Ia start într-un cartier de vile, apoi zig-zag printre blocurile cenușii din centrul Alexandriei și frână la muncă, în parcarea firmei, pe loc fruntaș. Doamna Pene preferă culorile vii, de aceea traiectoria spre clădirea Tel Drum, cu final așteptat în biroul ei de director comercial, e un eveniment cromatic pe tocuri înalte.

Când a ajuns prima oară în Tel Drum, întâi șefă la departamentul de Control Financiar Preventiv (CFP), colegii se întrebau cine e, de unde vine și de ce. Într-un județ cu puțini manageri pe cap de locuitor și cea mai ridicată rată a șomajului din țară (10%, scor egal cu Vaslui), Nicoleta reușise.

Nu toți o înghițeau. Iată perspectiva unui angajat în 2015: “Ascensiunea doamnei Nicoleta Pene e de domeniul fantasticului. A venit în Tel Drum ca un nimeni, direct șefă la CFP. În câteva luni, doamna Ignat a plecat și ea (Nicoleta Pene) e acum director comercial care, la masă cu Pitiș, taie și spânzură.”

 

O înghite suficient directorul general Petre Pitiș, căci, prin natura funcției, Nicoleta Pene e mâna lui dreaptă. Și organigramele Tel Drum din valiza ascunsă arată asta.

DOCUMENT
PAGES
Zoom
 
 
 
 
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei