România, în topul țărilor corupte, anunță Transparency International

Romaina

Dimensiune font:

| 28-01-2021 11:30

Ţările cu niveluri mai ridicate de corupţie au fost mai puţin capabile să facă faţă provocării de a stăvili pandemia de coronavirus, avertizează organizaţia Transparency International (TI), care a publicat joi raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (CPI) în 2020.


Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală şi mai puţin probabil să încalce normele democratice şi instituţionale sau regulile statului de drept, se arată în raport.

Raportul relevă o "imagine nefastă" a situaţiei corupţiei la nivel global: punctajul mediu este 43 din 100, iar majoritatea ţărilor nu au înregistrat niciun progres "în ultimul deceniu" în lupta acestor practici ilegale, "de la mită şi delapidare, la preţuri abuzive şi favoritism".

Pentru a combate corupţia şi efectul ei negativ asupra crizelor sanitare, TI sugerează întărirea instituţiilor cu atribuţii de supraveghere, asigurarea unui sistem deschis şi transparent de achiziţii, publicarea de date relevante şi garantarea accesului la informaţii.

Indicele de Percepţie a Corupţiei (CPI) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în cele 180 de state şi teritorii analizate de Transparency International, iar clasamentul este alcătuit prin acordarea de puncte, de la 0 (foarte corupt) la 100 (deloc corupt).

Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă al TI România, dat publicităţii joi. Deşi punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state împart ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE - România, Bulgaria şi Ungaria - cu acelaşi scor: 44 de puncte din 100 posibile.

 

Lipsa de transparenţă în achiziţiile publice, subfinanţarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme constante la nivel naţional care s-au accentuat în contextul pandemiei de COVID-19. Raportul Curţii de Conturi privind achiziţiile derulate pentru combaterea pandemiei au arătat grave deficienţe atât în administraţia locală, cât şi în cea centrală, se menţionează în comunicatul de presă al TI România.

Practicile corupte din companii, care la nivel declarativ îşi asumă politici de integritate, au fost de natură a afecta credibilitatea mediului de afaceri, iar campaniile de cosmetizare a imaginii au avut ca efect reducerea vigilenţei publice, avertizează sursa citată. TI România atrage atenţia că societatea românească şi-a pierdut semnificativ aplombul în a sancţiona corupţia şi lipsa de integritate ca flagel general şi s-a manifestat mai degrabă secvenţial.

Transparency International România propune soluţii care pot fi aplicate pe termen mediu şi lung, între care: promovarea Pactelor de Integritate în derularea achiziţiilor publice, mecanisme independente de monitorizare în timp real a proiectelor majore de lucrări publice şi nu numai; digitalizarea proceselor administrative, prin înfiinţarea Registrului Naţional de Conformitate, care va putea îmbunătăţi transparenţa administrativă şi responsabilitatea, contribuind la reducerea vulnerabilităţilor la corupţie în administraţia publică; transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate; acordarea de sprijin instituţiilor cu rol anticorupţie, în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi a eficacităţii acestora, inclusiv prin conservarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare.

Danemarca şi Noua Zeelandă se menţin în fruntea listei, fiecare cu 88 de puncte din 100, în timp ce Sudanul de Sud şi Somalia, cu doar 12 puncte fiecare, se află la coada clasamentului.

În frunte, după Danemarca şi Noua Zeelandă, se situează Finlanda, Singapore, Suedia şi Elveţia, toate cu 85 de puncte; în timp ce la extrema cealaltă se află - în afară de "codaşii clasamentului", Sudanul de Sud şi Somalia - Siria (14), Yemen şi Venezuela (cu câte 15 puncte fiecare).

Printre ţările care au realizat cele mai mari progrese în lupta împotriva corupţiei în ultimul deceniu se află Grecia, Myanmar şi Ecuador, în timp ce ţările care au pierdut cele mai multe puncte în clasament sunt Bosnia-Herţegovina, Malawi şi Libanul.

În rândul marilor puteri se evidenţiază SUA, care îşi consolidează căderea - pentru al patrulea an consecutiv, adică întregul mandat al preşedintelui republican Donald Trump - şi, cu 67 de puncte, ocupă cel mai prost loc în CPI din 2012. Lipsa de control a programului de ajutoare anti-COVID-19, în valoare de un miliard de dolari, a provocat Transparency International o "serioasă îngrijorare" şi reprezintă, potrivit TI, "un recul semnificativ" în ceea ce priveşte tradiţia "normelor democratice de echilibru instituţional" (checks and balances).

China câştigă un punct în clasament (42) şi două poziţii (78), iar Rusia, mult în urmă, câştigă două puncte (30) şi urcă două poziţii (129).

La fel ca în ultimii ani, în America Latină pe primele locuri se clasează Uruguay şi Chile, cu 71 şi respectiv 67 de puncte, iar la coada clasamentului se află Venezuela şi Nicaragua, cu 15 şi 22 de puncte.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Publicatia de vanzare. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 389/89/2019, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a creantei in valoare 44.950 lei pe care S.C. „INDOREX” S.R.L. Husi o are de incasat de la debitorul S.C. Alpha Shoes S.R.L. Bucuresti. Pretul de pornire al licitatie este de 6.743 lei, iar vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica va avea loc incepand cu data de 21.09.2023, ora 1000 si se vor organiza sedinte saptamanale, in fiecare zi de joi, la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 5% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 300 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate, iar creanta va fi scoasa din nou la vanzare in contul adjudecatarului. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul administratorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0766/582.839, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Ministrul Finanțelor încă mai este șocat de ceea ce descoperă în România: Este de domeniul nefirescului
21/09/2023 09:00

Prioritatea numărul unu după aprobarea pachetului de măsuri fiscale va fi legată de digitalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a Autorităţii Vamale Romane, pentru că este de domeniul ...

Ionuț Stroe îl demolează pe Ciolacu: El nu voia reducerea cheltuielilor la stat, PNL a cerut asta
21/09/2023 08:45

Purtătorul de cuvant al PNL, Ionuţ Stroe, a delcarat miercuri că atunci cand a inceput discuţia despre măsurile fiscale, nici nu era vorba de a tăia vreo cheltuială de la stat şi liberalii au fost cei c ...

Maghiarii tună și fulgeră: Ucraina nu ar trebui să ne amenințe cu un proces, ci să spună mulțumesc
21/09/2023 08:29

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la un consens cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin ocolirea liderilor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la autorizarea im ...

Să dăm Austria în judecată? Iohannis. Dacă e posibilă o soluționare…vom ști care e această posibilitate…
21/09/2023 00:27

Ce crede presedintele Iohannis despre posibilitatea de a da in judecată Austria? Premierul a spus de mai multe ori in ultimele zile că va da in judecată Austria la Curtea Europeană de Justitie pentru desp ...

„Înţeleg, credeţi-mă”: Biden, în fața vârstei
21/09/2023 00:26

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că este conştient de intrebările legate de varsta sa, dar a explicat că va candida din nou pentru a apăra democraţia americană pe care, in opinia sa, Donald Trump ...

Zelenski: Afară cu teroriștii ruși de la ONU
21/09/2023 00:25

”Obiectivul Rusiei in acest război impotriva Ucrainei este să transforme pămantul nostru, poporul nostru, vietile noastre intr-o armă impotriva voastră, impotriva ordinii internationale bazate pe reguli ...

Dovada că românii nu sunt leneși! Ce arată datele Eurostat!
21/09/2023 00:23

Romanii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămanal. Durata obişnuită a programului de lucru săptămanal al persoanelor cu varsta cuprinsă intre 20 şi 64 de ani din Uniunea E ...

S-au găsit soluții. Iohannis spune că nu vor mai fi afectați fermierii români
21/09/2023 00:22

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că au fost găsite soluţii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene. Este vorba despre crearea unui sistem de autorizare, astfel incat să nu fie ...

Nu avem de ales. Fără ajustări putem pierde 75 de miliarde!
21/09/2023 00:21

Marcel Bolos reiterează pericolul suspendării fondurilor europene pledand in acelasi timp pentru implementarea măsurilor financiare. Avem un deficit bugetar de 42 de miliarde de lei si fără ajustări putem ...

A rupt gura tuturor: „Avem cea mai mare evaziune fiscală din UE”
21/09/2023 00:20

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că Romania are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, dar că a observat in ultima vreme o schimbare de atitudine la nivelul instituţiilor statului ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei