Rusia acuză România la ONU că încalcă drepturile minorităților. Supărarea Kremlinului pleacă de la o minoritate afiliată ambasadei ruse

28

Dimensiune font:

| 03-10-2023 18:25

Delegația Rusiei la Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU, de la Geneva, a acuzat România că încalcă drepturile minorităților naționale, enumerând romii, maghiarii și rutenii transcarpatici printre „cele mai vulnerabile” minorități. Fără să dea exemple concrete de discriminări, delegația Rusiei s-a rezumat să să voteze împotriva raportului privind drepturile omului în România în cadrul Consiliului. În România, rutenii sunt o minoritate recunoscută oficial și reprezentată în Parlament. În plus, la noi în țară există mai multe organizații ale rutenilor, dintre care una are legături strânse cu Rusia. Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România, care este foarte apropiată de ambasadorul Rusiei la București, pe care îl prezintă ca „fratele mai mare”, cere nici mai mult nici mai puțin decât „autonomia deplină a Rusiei Subcarpatice în cadrul Ucrainei”.

„Avem în continuare îngrijorări serioase cu privire la discriminarea minorităților naționale din România, dintre care cele mai vulnerabile sunt romii, maghiarii și rutenii transcarpatici.

Xenofobia, rasismul și naționalismul sunt în prezent în creștere în România”, a transmis delegația Rusiei la Geneva, potrivit unei postări pe rețeaua X.

Remarca delegației ruse a venit luni, în contextul în care la Geneva a avut loc prezentarea situaţiei respectării drepturilor omului în România (și în alte țări), în cadrul evaluării periodice făcute de Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU

De altfel, la votul în Consiliul Drepturilor Omului a raportului privind drepturile omului în România, Rusia s-a opus.

Delegația României la ședința Consiliului Drepturilor Omului din cadrul ONU a fost condusă de secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice din cadrul MAE, Traian Hristea, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

„Cu acest prilej, secretarul de stat a prezentat poziția părții române față de recomandările primite în cadrul dialogului interactiv din 2 mai 2023, rezultată în urma unui proces de evaluare interinstituțională a recomandărilor, precum și contextul și rațiunile care au condus la susținerea, acceptarea parțială sau, după caz, notarea celor 251 de recomandări primite în sesiunea Grupului de lucru din mai a.c.

De asemenea, au fost evidențiate cele mai recente evoluții în privința respectării statului de drept, a reformei sistemului judiciar, a prevenirii și combaterii discriminării și traficului de persoane.

Adoptarea Raportului Grupului de Lucru privind Evaluarea Periodică Universală a situaţiei respectării drepturilor omului în România a avut loc în cadrul celui de-al patrulea ciclu al Examinării Periodice Universale («Universal Periodic Review» - UPR)”, se mai arată în comunicatul MAE.

Cine sunt rutenii din România

Rutenii sunt una dintre minoritățile recunoscute oficial în România, ei fiind reprezentați în Parlament, în grupul minorităților naționale, de Uniunea Culturală a Rutenilor din România (UCRR).

Potrivit prezentării de pe site-ul UCRR, „rutenii sau rusinii sunt locuitorii unei zone din inima Europei Central Răsăritene, la nord şi la sud de Munţii Carpaţi. Teritoriul de baştină, cunoscut şi sub denumirea de Rusia Subcarpatică, se întinde în părţile limitrofe ale Ucrainei, Slovaciei şi Poloniei”.

Ruteni sunt și în Maramureș, potrivit aceleiași surse, unde s-au stabilit încă din Evul Mediu, „aşezându-se în mai multe sate constituindu-se parohii rutene arondate Episcopiei de Mukacevo”.

Tot în Maramureș își are sediul o altă asociație a rutenilor, Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România (URSR), care, potrivit prezentării de pe propriul site, „este recunoscută pe plan internaţional de liderii lumii şi afiliată forurilor superioare internaţionale ale rutenilor subcarpatici”.

URSR „își propune să apere valorile rutene, să dezvolte relaţii de prietenie cu toate popoarele din tările unde locuiesc rutenii subcarpatici, şi să-şi ducă mai departe, peste generaţii, moștenirea fără de preț”, potrivit aceleiași prezentări.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cornel Nistorescu:Ciolacu, mai ridicol decît alaltăieri
29/04/2024 00:14

Ultimele panseuri ale lui Marcel Ciolacu ne arată un politician cu dezinvoltură si tupeu, băgăcios si gata să facă evaluări pe orice domeniu, pe orice subiect, cu aplombul pescarului care nu se teme că ...

Kovesi, surpriza electorală a anului?
29/04/2024 00:12

Alfred Bulai spune că aparitia Laurei Codruta Kovesi in cursa pentru prezidentiale ar putea reprezenta surpriza din acest an a alegerilor prezidentiale. Kovesi ar putea fi reprezentanta polului de dreapta, ex ...

Cornel Nistorescu:Garoafele, după 50 de ani
29/04/2024 00:03

Nu există tară in care garoafele să se bucure de atita dragoste si să aibă o asemenea simbolistică ca in Portugalia. Iar de 25 Aprilie, Ziua Natională, invazia de garoafe dă orasului si Portugaliei imag ...

Cornel Nistorescu:O „vacanță” la Seul
29/04/2024 00:02

După Coreea de Sud, presedintele Romaniei mai are Australia si Noua Zeelandă. Din Australia, am putea importa piei de cangur, iar din Noua Zeelandă, piei de peste. In Coreea de Sud, presedintele poate pune p ...

Politicienii ieșeni sar la gâtul premierului Ciolacu
28/04/2024 22:02

* presedintele CJ Iasi ii atrage atenţia prim-ministrului că moldovenii nu sunt cetăteni de mana a doua, dar nici ruda săracă a Bucurestiului, cu atat mai puţin datori cu ceva pentru proiecte care ni se c ...

Inflație de specialiști în listele electorale, la Iași
28/04/2024 22:01

Partidele politice s-au pozat in fata Biroului Electoral, cu ce au găsit mai bun prin bătătură, să vadă si electoratul cat de seriosi le sunt candidatii. Unii au mizat pe vechea gardă, altii au pus, mai ...

CTP e categoric în privința alegerilor din București: 'Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi'
28/04/2024 12:47

Scriitorul si publicistul Cristian Tudor Popescu a anuntat pe cine preferă in cursa pentru alegerile locale din Bucuresti. El a vorbit despre candidati, cu referire la pasiunile lor sau mesajele de campanie. ...

Marius Budăi anunță că se pregătește o măsură de mare impact, după ce va fi introdus salariul minim european
28/04/2024 12:10

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, sustine că are informatii din interiorul Guvernului despre introducerea salariului minim european. El a explicat că legea va fi finalizată pană in 2024, iar apoi s- ...

Sorin Avram:Nu sunt din Buzău, nu mă jigniți
28/04/2024 08:43

”Asta e, a venit bănăteanul de Grindeanu să facă autostradă in Moldova. Buzăul nu e in Moldova, si vă rog frumos să nu mă jigniti. Dar a venit si un buzoian care, totusi, impreună cu domnul Grindean ...

Marcel Cioacu, întrebat dacă o trimite pe Gabriela FIREA ca „MIELUL la tăiere” în cursa pentru Primăria Capitalei: Vedeţi că, totuşi, nu e un joc
28/04/2024 08:17

Marcel Ciolacu a fost intrebat, sambătă, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, dacă nu are senzaţia că o trimite pe Gabriela Firea ca „mielul la tăiere” in cursa pentru Primăria Capitalei, av ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei