Povestea albului, spusă prin ceramică

1articoal
11articol

Dimensiune font:

| 06-06-2022 12:51

 Interviu cu ceramistul Ramona Biciușcă, lector universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

 

- O nouă expoziție, un nou succes. Cum a pornit ideea acestui proiect și în ce a constat?

- Pentru început, țin să precizez că dragostea pentru domeniul ceramicii mă stăpânește în asa mare măsură încât tot timpul rămas după îndeplinirea datoriilor profesionale, ca didact, îl dedic practicii de atelier. Ca artist ceramist mă exprim cu ușurință, intuitiv, adesea în forme organice, modelate manual, la dimensiuni mari. Practica personală, extinsă la nivelul temelor europene contemporane, de actualitate, se continuă prin subiectele de studiu propuse în cadrul orelor de curs, ce oferă studenților o înțelegere profundă a domeniului Ceramicii ca artă și știință.

Proiectul “Valențele albului” a prins contur în octombrie 2021, în cadrul Departamentului de Ceramică al Facultății de arte Vizuale și Design din Iași, departament unde imi desfășor activitatea ca lector universitar de 18 ani și s-a finalizat printr-o expoziție colectivă în cadrul Galeriei de artă Victoria, din Iași.  Expoziția a fost o provocare pentru atât pentru mine, ca profesor cât și pentru studenți. M-am gândit că putem imagina și coagula într-o formulă prietenoasă  experințele de atelier, fără a ne simți constrânși de temele impuse. Și dacă la început am pornit de la un subiect comun, fiecare dintre noi era invitat să realizeze un corp de iluminat sau un fragment de basorelief, ulterior tema propusă a fost îmbrăcată într-o formula prietenoasă, pentru ca actul creativ să depășeacă cercul limitat al unei teme impuse și să se întoarcă imbogățit, să aparțină tuturor. Travaliul proiectului s-a desfășurat ca o poveste despre organicitate, structuri desprinse din cadrul natural, ce par a fi extensii ale naturii, lumină, ambient, spațiu architectural  și s-a finalizat printr-o  expoziție de artă ambientală, care  împărtășește publicului o parte din experiența acumulată de noi, ca artiști ceramiști.

 Acest proiect a avut un parcurs interesant, fiind o sumă a preocupărilor noastre din ultimii ani.

- De ce alb?

În primul rând ne-am aventurat într-un proiect de mare amploare. Realizarea lui a impus multă disciplină, alegerea materialelor specifice,  diverse procese de modelare, de ardere, modalitățile de proiectare și de instalare a lucrărilor, care sunt în mare parte, corpuri de iluminat.

Fiecare artist are un stil propriu și o manieră personală de a practica profesia, prin urmare,  unitatea expozițională era greu de imaginat. În calitate de coordonator al expoziției m-am concentrat pe dorinta de a focaliza atenția publicului asupra rezolvărilor estetice inedite, de a prezenta privitorului proprietățile finisajelor oferite de argila albă. “Valențele albului” nu este doar un proiect expozițional ci o cercetare comună asupra calităților estetice  ale argilei. În derularea proiectului am folosit mase ceramice preparate industrial precum gresia, masa de semiporțelan, masa de porțelan moale, dar și masa de ceramică hibridă, în care am amestecat materiale neconvenționale, alăturând cu dezinvoltură fibre de sticlă, metale, materiale organice, rășini sintetice. Am fost preocupati și de metodele de reciclare ale maselor ceramice, prin recuperarea obiectelor din practica de atelier, realizate din diferite tipuri de argilă albă, mase ceramice ce au fost supuse procesului de malaxare și remodelare. Desigur, ele au căpătat dimeniuni mici, prin forme modulare, repetitive, în construcția fragmentelor de basorelief.

- Lucrările expuse sunt de o frumusețe greu de egalat. Ce v-a inspirat în realizarea lor? Cât ați lucrat la ele?

- În 2019 am revăzut Parisul și am rămas uimită de efervescența domeniului ceramicii. Parisul, oraș în plină dezvoltare  culturală, se dovedește a fi locul ideal, unde arta ceramicii  înflorește, stimulată de comanda socială. O multitudine de galerii de ceramică ridică valoarea acestui domeniu la cote ce depășesc valențele decorative. Ceramica de atelier, cu dimensiunile ei reduse pierde teren în favoarea  temelor ambientale, adaptate proiectelor arhitecturale. Am acționat intuitiv, adaptând temele de cercetare fenomenului actual.  Asta a însemnat acceptarea comenzii sociale. Dau exemplul Hotelului Crillon din Paris, o clădire monument istoric, care găzduiște lucrările monumentale din ceramică ale celui mai mare ceramist contemporan, Peter Lane.   

Prin proiectul expozițional “Valențele albului mi-am dorit ca tinerii studenți să prindă curaj în abordarea acestui domeniu și să se implice în colaborări inspirate pentru producția de ceramică utilitară. Cu acestă ocazie amintesc întreaga echipă: Viorica Moldovan (Rep. Moldova), Neli Chiriță, Felicia Ioana Roca, Herciu Elena Simona, Ilinca Aldea, Iulia Codru, Rodica Neamțu Biciușcă, Codrina Dragomir, Loredana Tănasă, Georgeana Grădinariu, Elena Chirilă, Prodan Oana, Jorj Dimitriu, Radu Costinel Cristian, Bogdan George Ciolan cărei i s-a alăturat și reprezentatul grupului artistic Firekultur.

 În realizarea fiecărui proiect, tema aleasă a fost abordată cu originalitate și interes pentru detaliu. Ne-am propus să punem accent  pe evidențierea tridimensionalității, prin jocul de lumină și umbră. Astfel, am optat pentru combinarea diferitelor tipuri de argilă, am exploatat efectele decorative  în modelare, efectele incizării,  decorării cu pigmenți sau lusteri și efectele glazurării. Pentru obținerea paletei dorite am realizat o multitudine de probe cromatice, peste 20 de tonuri diferite de alb, iar pentru glazurare s-au folosit peste 30 de glazuri distincte, mate, lucioase, cu efecte  de craclare.

Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a opt luni de muncă asiduă și a inclus, în premieră o  mare colecție de corpuri de iluminat din ceramică și o alta de bijuterie din porțelan, ambele reprezentând teme de actualitate.

- Obiectele realizate nu sunt doar piese de ceramică, ci au valențele artei de interior. Cât de pregătit este publicul ieșean pentru astfel de piese? Ce ar trebui făcut pentru a-i deschide gustul către o astfel de artă?

Preocupările personale în privința expresiei domeniului ambiental m-au determinat să adaptez  proiectele artistice din ceramică la temele de actualitate, în urma unor serii de colaborări cu diverse studiouri de arhitectură și design de interior. Prin colaborare, arhitectul propune o temă ambientală iar ceramistul dezvăluie calitățile ceramicii și se adaptează de la bun început la proiectul arhitectural. Prezența ceramicii monumentale sau obiectuale în cadrul ambiental reprezintă o mare provocare. Fiecare proiect în sine  este unic și are conotații diferite, fapt care atrage după sine, o lărgire a viziunii și tehnicilor.

Prin activitatea didactică încerc să pun accent pe viabilitatea acestui domeniu iar prin temele propuse studenților, să combin tradiția și inovația în definirea unor proiecte  ambientale contemporane.

Expoziția este o  invitație de a conecta ceramiștii cu arhitecții și designerii în vederea realizării obiectelor personalizate pentru proiecte ambientale actuale și nu în ultimul rând de a conecta artisții cu publicul.

Un rol important în acest sens l-a avut curatorul expoziției, Maria Bilașevschi care a fost  de mediator între artiști și public prezentând un discurs inspirat și detaliat al proiectului expozițional.

Pentru a deschide gustul publicului pentru un astfel de domeniu este fundamental să ieși din intimitatea atelierului de creație și să te faci vizibil. Fapt ce a fost demonstrat.  Spre marea noastră  uimire, expoziția a fost vizitată de peste 300 de persoane in decursul a șapte zile.

- De unde vine dragostea dumneavoastră pentru ceramică? Cum a început acest drum?

- Din 2013 am  început o serie de proiecte colaborative cu grupul artistic Firekultur, specializat în mobilier și instalații ambienatale din ceramică. În paralel, la facultate, unde activam in calitate de cadru didactic la secția Artă Murală s-a redeschis un atelier de ceramică. Am început să predau cu mare pasiune această disciplină, completând, pe cont propriu, prin diverse documentări în muzee și galerii de ceramică din Europa, cercetarea în acest domeniu.  Din acel moment,  atelierul meu a  devenit  o călătorie,  în care totul este mirare și descoperire,  o adevărată bucurie de curiozități seducătoare. La facultate am încercat să aduc imprim acestă bucurie a descoperirii  ceramicii, domeniu foarte complex care implică multă cercetare și practică de atelier, să inspir studenților perseverență și răbdare, necesare definirii unei cariere în domeniu.

 Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Istoricii își dau întâlnire la Iași
28/05/2024 14:30

Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” organizează la Iasi o manifestare publică de impact, cu intentia de a coagula specialistii in domeniul istoriei si de a oferi expertiză stiintifică pe teme ...

  Patru premii UNITER pentru Iași
28/05/2024 14:24

Iasul a urcat din nou pe scenă la Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXXII-a editie. Teatrului National „VasileAlecsandri” i-au fost acordate trei distinctii pentru spectacolul „Antol ...

Incendii violente în Suceava: mai multe case și anexe au ars din temelii în Frasin și Stupilcani
28/05/2024 10:41

O casă din localitatea Frasin a fost distrusă in urma unui incendiu produs in noaptea de luni spre marţi, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava. "La sosirea ...

Bâta şi ranga au învins toporul şi farfuriile aruncante
28/05/2024 10:01

Văduva Corina L. şi Ştefan V. sunt consăteni in satul Docăneasa, judeţul Vaslui, chiar locuiesc in aceeaşi curte, loc in care Corina işi ridicase un magazin cu terasă. Din acel moment, intre ei au ince ...

Opt ani de puşcărie pentru un bătrânel ce şi-a înunghiat mortal fratele
28/05/2024 09:58

* disputa o pornit de faptul că vicima n-a vrut să dea mancare la porci şi nici să schimbe aşternutul * a preferat să stea in pat şi să bea bere * i-a lăsat cuţitul in spate, apoi a plecat la magazin ...

Regizorul ieșean Violeta Gorgos, premiat la Gala Presei de Turism
28/05/2024 09:02

* in cadrul Adunării generale a membrilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din Romania, realizatorul TV Vasile Arhire a fost ales in funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei Regi ...

Marcaje şi indicatoare rutiere noi pe drumurile din judeţ
28/05/2024 06:22

Consilierii judeţeni vor dezbate miercuri un proiect de hotărare privind alocarea de fonduri pentru executarea de reparaţii curente in cadrul programului de lucrări drumuri şi poduri intocmit de Direcţia ...

Zeci de proiecte ale societății civile vor primi finanțare nerambursabilă, la Iași
28/05/2024 06:18

* cele mai multe fonduri - 716.008 lei, vor merge către domniul sport de performantă, unde au fost depuse 8 proiecte, urmat de domeniul social, cu 5 proiecte in valoare de 235.661 lei În urma evaluări ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei