Putin si Erdogan inaugureaza gazoductul TurkStream. Cum i-ar putea influenta pe romani acest nou drum al gazului

turcia (12)

Dimensiune font:

| 08-01-2020 17:25

 Presedintele Vladimir Putin ia parte, la Istanbul, la ceremonia de inaugurare a gazoductului TurkStream. Acesta aduce, prin Marea Neagra, tocmai pana in Turcia, suficiente gaze rusesti pentru a alimenta inclusiv mai multe state din sudul Europei.

Desi mai multi experti au fost sceptici, Moscova a respectat, totusi, termenul anuntat inca de la finele anului 2019 pentru inaugurarea gazoductului TurkStream, prin intermediul caruia circa 31,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc vor ajunge, prin Marea Neagra, din Rusia, tocmai pana in Turcia.

Pe site-ul presedintiei ruse se mentiona inca de marti, 7 ianuarie, ca presedintele Vladimir Putin a parasit Siria - unde se intalnise cu Bashar al-Assad - si a ajuns in Turcia, unde va participa, alaturi de presedintele Recep Tayyip Erdogan, la inaugurarea conductei TurkStream.

In cele din urma, miercuri la pranz, cei doi sefi de stat au participat la o ceremonie de proportii, la Istanbul, in care au subliniat avantajele proiectului si si-au reafirmat dorinta de colaborare.



De ce construieste Rusia conducte submarine si cum ne influenteaza asta

Rusia a anuntat, inca de acum un deceniu, ca in curand va livra gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina. Ca n-au fost doar vorbe in vant o dovedeste chiar faptul ca, intre timp, Moscova a investit masiv intr-o retea de transport care sa ocoleasca Ucraina.

Asa s-a construit gazoductul NorthStream 1, care transporta gaze, prin Marea Baltica, din Rusia in Germania, la Greifswald. Iar de acolo, prin gazoductele terestre Eugal si Opal, gazul coboara spre restul Europei.

Intre timp, Rusia a inceput si constructia unei alt gazoduct in Marea Neagra. Anume: NorthStream 2. Si acesta este aproape finalizat. Din 
cifrele comunicate de Deutsche Welle, 2.100 de kilometri de gazoduct au fost deja instalati.

Asa ca ar mai fi de instalat doar circa 300 de kilometri. Proiectul a intampinat, insa, o serie de piedici. Printre altele, la finele lui 2019, Congresul SUA a decis sa impuna sanctiuni pentru companiile care finanteaza constructia gazoductului in valoare de circa 8 miliarde de euro (adica Shell, BASF, Uniper, Wintershall si Engie). Iar asta va cauza, probabil, intarzieri suplimentare.

Rusia a lucrat, insa, pe mai multe fronturi. Cu alte cuvinte, pe langa conductele NorthStream, a construit si gazoductul care tranziteaza Marea Neagra. Anume: TurkStream, care pleaca din Rusia, de la Anapa si ajunge in Turcia, la Kiyikoy.

Traseul TurkStrem prin Marea Neagra, de la Anapa la Kiyikoy



Traseul gazoductului TurkStream. Sursa foto: Entsog Maps



Deja Rusia furniza gaze in Turcia prin conducta BlueStream.

TurkStream, al doilea gazoduct dintre Rusia si Turcia, dupa BlueStream


Traseele gazoductelor BlueStream si TurkStream. Sursa foto: Gazprom.com



Dar odata cu TurkStream, volumul de gaz livrat turcilor va creste. In plus, pe aceasta noua cale, volume mari de gaz rusesc vor putea ajunge pana in conducta Trans-Balcanica. Pana de curand, prin aceasta conducta Trans-Balcanica, gazul a circulat doar de la nord spre sud (dinspre Rusia, prin Ucraina, inspre sudul Europei). Ulterior, insa, s-a decis ca gazul sa poata circula si in sens invers, adica sa urce din Turcia spre sudul Europei.

Ce traseu ar urma gazul pe care vor ucrainienii sa il duca la Odessa, prin Romania


Cum ar urma sa ajunga, prin flux invers, gazele rusesti in Romania pe la Kardam-Negru Voda si sa plece, pe la Isaccea, spre zona Odessei. Harta: Entsog Maps/Editare Ziare.com



Televiziunea rusa a prezentat de curand un material video cu detalii despre modul in care a fost creat gazoductul TurskStream.



Publicatia 
Emerging Europe relata inca de acum cateva zile de TurkStream e operational si ca tarile din sudul batranului continent se alimenteaza din noul gazoduct. Spre exemplu, ministrul bulgar al Energiei, Tememoujka Petkov, sustinea ca tara sa va economisi zeci de milioane de euro, de vreme ce nu mai este nevoie sa ia gaz care tranziteaza Ucraina si Romania.

De ce sa ne pese noua de toate acestea? Din cauza ca gazul pe care il importa Romania este tot rusesc. In plus, parte din gazul rusesc transportat prin Ucraina tranzita Dobrogea (printr-un sistem de conducte dintre Isaccea si Negru Voda) pentru a ajunge in Bulgaria.

Iar de la inceputul anului - potrivit datelor Transgaz - pe aceste conducte nu a mai circulat gaz. In context, experti consultati de Ziare.com au explicat ca acesta este un semn clar ca bulgarii au acces la gaz din TurkStream si nu mai depind de cel adus din Rusia prin Ucraina si Romania.

In schimb, Kievul e de multa vreme interesat sa traga gaz din TurkStream prin conducta Trans-Balcanica si, prin Romania, sa-l aduca in sudul Ucrainei pentru a alimenta regiunea Odessa. In acest fel, ucrainienii ar putea sa duca gaz in regiunea respectiva fara a-l mai transporta prin conducte care acum trec prin Transnistria (tara pe care Kievul nu o recunoaste oficial).

Ramane sa vedem cum va evolua situatia si in ce fel va fi Romania afectata de deschiderea acestei noi rute a gazelor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
01/05/2024 16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis ur ...

Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
01/05/2024 15:31

Cum s-au imbogătit peste noapte sute de mii de romani in anii sărăciei crunte. „Am vandut o vacă si am băgat banii acolo” Sute de mii de familii din Romania s-au imbogătit in anii 90, la scurt timp d ...

Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au început munca pământului:
29/04/2024 00:07

Toată lumea ii admiră pentru viata simplă pe care au ales să o ducă la tară, departe de cosmopolitul Bucuresti. Dana Nălbaru si Dragos Bucur se bucură de tihna de la sat, dar aceasta vine si cu un pret, ...

Lapte contrafăcut cu sodă caustică și apă oxigenată în Italia. Producătorii încercau să prelungească termenul de valabilitate
29/04/2024 00:04

Autoritătile italiene au efectuat recent o operatiune majoră care a vizat sectorul produselor lactate. Trei companii producătoare au fost acuzate că au incercat, prin diverse metode, să prelungească terme ...

Omul de la care a venit expresia 'Să moară Cibilan'. Istoria neștiută a personajului din spatele zicalei
28/04/2024 12:35

In agitatii anilor '80, cand subteranele municipiului Bucuresti erau locuite de personaje controversate si temute, un nume strălucea printre toate, acela al lui Cibilan. Considerat ultimul "haiduc" al Capital ...

Zelenski i-ar fi 'păcălit' pe americani într-un moment crucial (The Washington Post)
28/04/2024 11:39

Estimările privind presupusele pierderi ale Fortelor Armate ale Ucrainei, exprimate in luna februarie de către presedintele tării Volodimir Zelenski, ar fi putut fi diminuate in mod semnificativ, informează ...

„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei