default

Dimensiune font:

Regionalizarea se amână

| 05-08-2013 07:00

Cotidianul "Evenimentul Regional al Moldovei" continuă campania de informare a opiniei publice privind procesul de reorganizare administrativ-teritorială. În ediţia de astăzi vă prezentăm ultimele reacţii de pe scena politică cu privire la faptul că, cel mai probabil, regionalizarea va fi implementată începând cu anul 2015. Materialele publicate anterior în cadrul acestei campanii pot fi vizualizate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea "Moldova/Regionalizare".

* tot mai multe voci susţin amânarea reorganizării administrativ-teritoriale pentru anul 2014 * principalii lideri ai USL sunt de acord cu o astfel de iniţiativă * o decizie finală va fi anunţată în cursul acestei luni

Prim-vicepreşedintele PNL, cel care conduce comisia pentru regionalizare din acest partid, Klaus Iohannis, a declarat joi, că liberalii "nu se grăbesc cu regionalizarea", pentru că "aproape sigur că nu o facem anul acesta". "Şi în situaţia în care am ajuns, cu cvorumul la Referendum, cam toată lumea între timp vede Referendumul de modificare a Constituţiei organizat spre a doua parte a anului viitor. Şi atunci sigur este mai mult timp pentru pregătirea regionalizării. (...) dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot (...). Nu avem motive să ne grăbim, fiindcă nu avem motive să ne grăbim acum", a spus Iohannis.

România nu riscă să piardă fonduri UE

În contextul în care unul din principalele obiective ale regionalizării constă în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, Iohannis a precizat că nu există un "risc real" de a pierde din banii UE. "România are regiunile de dezvoltare care au atras fondurile şi până acum. Şi dacă stăm să ne uităm unde s-au consumat fondurile europene şi unde nu, la regiunile de dezvoltare stăm foarte bine. Restul mai are de lucru. Aceste agenţii de dezvoltare pot continua gestionarea fondurilor europene, ca şi până acum. Nu e nicio problemă", a completat prim-vicepreşedintele PNL. Klaus Iohannis nu crede că regionalizarea trebuie făcută neapărat după modelul actualelor Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR). "Însă dacă nu facem în acest an regionalizarea şi aproape sigur că nu o facem, îşi pierde urgenţa şi o pierde de tot, fiindcă dacă actualele ADR-uri vor prelua gestionarea fondurilor europene, acest lucru va trebui să rămână în acea formă până prin 2022, dacă luăm varianta de n plus doi, rata bugetară plus doi ani. Şi atunci avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni şi să le formăm, să le reformulăm, în ce priveşte fondurile europene", a explicat liberalul.

 

Ponta: "Un lucru bun nu trebuie făcut în grabă"

Premierul Victor Ponta s-a alăturat şi el grupului de politicieni care propun amânarea regionalizării, deşi, nu mai departe de câteva luni, acesta susţinea contrariul. "Opinia mea personală este că un lucru bun nu trebuie neapărat făcut în grabă. Aşa încât, dacă nu va fi anul acesta şi va fi la anul, e o mică problemă vizavi de modul de organizare a absorbţiei fondurilor europene, dar poate că avem timp mai mult ca să ne gândim să facem proiectul de regionalizare într-adevăr pentru următorii 20-25 de ani", a precizat Ponta.

 

*** Decizia autorităţilor de a amâna regionalizarea a venit în contextul în care pentru aprobarea noii Constituţii, pentru a fi introdusă noţiunea de "regiune" este necesară o prezenţă de 50% plus unu din alegători. Cel mai probabil, referendumul va avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale

 

UDMR jubilează la ideea amânării regionalizării

* regionalizarea îi va învrăjbi pe români şi maghiari, potrivit unui lider UDMR

Amânarea regionalizării este susţinută şi de liderii UDMR. Senatorul Marko Bela a declarat că reorganizarea administrativ-teritorială nu se va face în acest an şi a subliniat cu UDMR nu va accepta ca prin acest proces să aibă loc o slăbire sau o destrămare a judeţelor în care reprezentanţii comunităţii maghiare sunt majoritari. "Eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile", a declarat Bela. Potrivit acestuia, o "destrămare" a judeţelor în care maghiarii sunt majoritari ar duce la crearea unor frustrări. "Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească", a afirmat Marko Bela.

Bela: "USL face regionalizarea pentru control politic"

Liderul UDMR susţine că obiectivul actualei guvernări în realizarea regionalizării constă de fapt în "spargerea actualelor structuri ale judeţelor" pentru crearea unor structuri administrative care să fie controlate de USL. "O astfel de viziune demonstrează o miopie politică foarte mare, pentru că vor veni şi alte guverne şi aşa mai departe. Cei care vor să reformeze administraţia trebuie să gândească în perspectivă", a completat Bela.

 

"Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere" - Marko Bela, senator UDMR

 

Oprescu vrea Bucureştiul port la Dunăre

* regiunea Bucureşti ar urma să cuprindă Ilfovul, judeţul Giurgiu şi câteva localităţi din Călăraşi

Amânarea regionalizării redeschide dezbaterile în ţară privind modul în care ar trebui organizate regiunile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut în cadrul unei emisiuni televizate că regiunea Bucureştiului ar trebui să cuprindă Ilfovul, precum şi judeţele Giurgiu şi unele localităţi din Călăraşi. Potrivit lui Oprescu, astfel, capitala ţării va avea ieşire la Dunăre. "Bucureştiul are nevoie de Ilfov ca de o respiraţie, pentru că el trebuie să se întindă. Dezvoltarea urbanistică se produce aici. Foloseşti motorul pe care îl ai, el la rândul lui are o zonă de influenţă şi foloseşte banii pentru ridicarea celorlalte regiuni apropiate, aşa cum este Ilfovul, Giurgiu, o parte din Călăraşi", a explicat Oprescu.

Calea navigabilă are două obiective: utilitar şi turistic

Ieşirea la Dunăre a Capitalei va favoriza crearea unui canal cu două obiective: transport de resurse naturale şi dezvoltarea turismului. "Legătura directă între Bucureşti şi Dunăre, pe baza acestor canale, nu face altceva decât să se vorbească despre Bucureşti-capitală la Dunăre şi intră în regimul important de susţinere a fondurilor europene pentru dezvoltarea Dunării de Jos", a mai spus Oprescu. Primarul Bucureştiului a adăugat că va face această propunere Ministerului Dezvoltării, o propunere bazată pe factori politici şi economici, iar reprezentanţii acestei autorităţi vor trebui să fie „raţionali”.

 

În anul 1986, autorităţile comuniste au demarat lucrări pentru realizarea unui canal Dunăre - Bucureşti, proiect sistat după Revoluţie. Discuţiile despre un canal utilitar şi turistic s-au consemnat încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar în perioada interbelică, Parlamentul a votat o lege pentru construirea unui astfel de obiectiv, dar recesiunea economică din anii '30 a dus la abandonarea proiectului

 

MRU: "Regionalizarea este un proiect fals"

Liderii opoziţiei de pe scena politică afirmă că regionalizarea propusă de USL este un "camuflaj" pentru a abate atenţia de la problemele cu care confruntă românii: lipsa locurilor de muncă, emigrarea masivă, situaţia din agricultură sau declinul demografic. "Regionalizarea este nimic altceva decât un proiect fals şi el nu se va produce. Riscul de a strica este atât de mare încât nici măcar PSD nu şi-l va permite", a spus liderul FC, Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit acestuia, un proces de reorganizare are nevoie de studii de impact temeinice capabile să ofere o privire exactă asupra consecinţelor pe termen mediu şi lung. "Aceste studii lipsesc. Un proces amplu de refacere a statului nu se poate face în condiţiile în care economia României gâfâie, iar bani la buget nu există", a menţionat MRU.

 

"Protectoratul" lui Tokes, sancţionat de politiceni şi oficiali

Declaraţiile lui Laszlo Tokes, cu referire la faptul că regionalizarea ar fi un "genocid anemic", a stârnit un val de reacţii din partea politicienilor români, precum şi a autorităţilor guvernamentale. Secretarul de stat din Ministerul de Externe Radu Podgorean a susţinut că este "inacceptabil" ca la un eveniment politic organizat în România să fie promovate "proiecte revizioniste care pun sub semnul întrebării unitatea, integritatea şi suveranitatea statului". "Afirmaţiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Ţinutului Secuiesc, sub forma unui protectorat, sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte în perioada interbelică", a spus oficialul MAE. Acesta a adăugat că Tokes nu poate depăşi o "viziune bazată pe criterii etnice înguste" privind realizarea procesului de reorganizare. "Propunând un protectorat pentru etnicii maghiari, pastorul Tokes omite faptul că în România, această minoritate naţională se bucură tocmai de posibilitatea de a fi parte la decizie, atât la nivel central, cât şi la nivel local", a mai declarat Podgorean.

 

Apare în fiecare luni

 


 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Doi ierarhi candidează pentru locul lăsat liber de Arhiepiscopul Pimen
11/07/2020 17:17

  La şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a avut loc sambătă au participat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Ioachim, ...

Lucrarile la linia de tramvai Iasi-Dancu vor incepe pe 20 iulie
11/07/2020 13:49

 Primarul Mihai Chirica a semnat joi, 9 iulie, contractul de lucrări de construire aferent proiectului cu finantare europeană „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iasi – Dancu”. Luc ...

Operațiune de amploare a polițiștilor din Capitală: amenzi de peste 28.000 de lei, în doar câteva ore
11/07/2020 09:50

 Politistii din Capitală au aplicat, in cadrul unei actiuni de control desfăsurate in noaptea de vineri spre sambătă, 53 de amenzi in valoare de 28.000 de lei pentru deficiente tehnice ale vehiculelor ...

Orasul Iasi se va umple de sensuri unice. Începe montarea indicatoarelor. Iată lista străzilor!
11/07/2020 09:43

 Primăria va institui sens unic pe mai multe străzi din oraş. Este vorba despre artere de circulaţie in cazul cărora deciziile au fost deja luate la nivelul Comisiei de resort de la municipalitate şi ...

NICIODATĂ să nu faci asta cu cățelul tău. Cercetătorii AVERTIZEAZĂ
11/07/2020 01:47

 Conform Daily Mail, expertii Universitătii din Nottingham Trent au monitorizat temperaturile masinilor parcate din Marea Britanie, fără caini inăuntru, in fiecare zi, vreme de 2 ani. Ei au descop ...

NEBUNIE în PIAȚA VICTORIEI. Oana Lovin și Codruța Cerva, SCANDAL cu Mălin Bot / VIDEO
11/07/2020 01:41

 Oana Lovin, cunoscută drept fata cu sparanghelul, si Codruta Cerva au ”sărit” la Mălin Bot. Acesta a fost stropit cu apă făcandu-se aluzie la faptul că fostul jurnalist a zis că Liviu D ...

Cine este Ion Bene, afaceristul prins alături de Alina Bica, în Italia
11/07/2020 01:36

 Politia Romană a anuntat, vineri seară, retinerea de către politistii italieni, a unui al doilea urmărit general, pe langă fosta sefă DIICOT, Alina Bica. Este vorba despre Ion Bene, urmărit intern ...

ALERTĂ Liderul mafiei din Anglia, căutat în Capitală şi Ploiesti - Poliţia cere sprijin pentru prinderea bărbatului
11/07/2020 01:28

 Mii de interlopi s-au reintors in ţară după criza Covid, iar Poliţia este in alert. Aceştia dau jafuri la pont şi terorizează oraşe intregi. Un astfel de infractor periculos, căutat zilele aceste ...

SCENE ȘOCANTE Căutat pentru tentativă de omor, un bărbat s-a aruncat în fața trenului
10/07/2020 19:01

 Un bărbat in varstă de 47 de ani, care era căutat de poliţişti pentru o tentativă de omor, s-a aruncat, vineri, in faţa trenului Dorohoi- Iaşi, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!