Ascensiunea și impactul media tactică

undele rebeliunii

Dimensiune font:

| 17-05-2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism și intervenție socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale și pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen se găsește în mișcările de contracultură din anii 1960 și 1970, când grupuri precum studenții, artiștii și activiștii politic au început să utilizeze mijloace de comunicare în moduri inovative și provocatoare pentru a transmite mesaje politice și sociale.

Un punct de plecare în istoria media tactică poate fi identificat în practicile grupurilor de guerrilla television din America anilor 1960, precum Raindance Corporation, care a folosit tehnologia video emergentă pentru a crea alternative la mass-media tradițională. Acești pionieri ai media tactice au recunoscut puterea televiziunii și filmului de a influența opinia publică și au încercat să submineze monopolul informațional prin producția de conținut ce aborda probleme sociale și politice din perspective adesea ignorate sau distorsionate de media mainstream.

Pe măsură ce tehnologia a evoluat, și posibilitățile de a utiliza media în moduri tactice s-au multiplicat. Anii 1980 și 1990 au marcat o perioadă semnificativă pentru dezvoltarea media tactică, alimentată de apariția internetului și a tehnologiilor digitale accesibile. Această eră a adus cu ea noi forme de exprimare și organizare, cum ar fi hacker-activismul și arta digitală, care au permis activistilor să se angajeze în lupte politice și culturale la nivel global. Proiecte precum Electronic Disturbance Theater, care a folosit sit-ins virtuale pentru a protesta împotriva politicii externe a SUA, exemplifică modul în care media tactică a început să fie folosită pentru a deschide noi fronturi în lupta pentru justiție și egalitate.

O formă de jurnalism civic

În același timp, media tactică a servit ca o formă de jurnalism civic, unde cetățenii au adoptat rolul de jurnaliști pentru a documenta și raporta evenimente neglijate de canalele oficiale de știri. Mobilizarea rapidă și răspândirea informațiilor prin rețelele sociale și platforme digitale au permis o mai mare transparență și responsabilizare, în special în situații de criză sau în timpul protestelor. De exemplu, în timpul Primăverii Arabe, telefoanele mobile și internetul au jucat roluri cruciale în organizarea protestelor și în diseminarea rapidă a informațiilor, demonstrând capacitatea media tactică de a influența schimbarea socială și politică.

Cu toate acestea, pe măsură ce accesul la tehnologie s-a democratizat, așa s-a și complexitatea etică și practică a media tactică. Problemele de confidențialitate, manipulare și veridicitate a informațiilor au început să pună provocări semnificative. De asemenea, guvernele și corporațiile au început să adopte și ele tactici similare pentru a-și promova agendele, uneori subminând eforturile activiștilor de a folosi media pentru schimbare socială.

Privind spre viitor, se observă că media tactică continuă să evolueze odată cu tehnologia și contextul sociopolitic. Activiștii și creatorii de conținut trebuie să navigheze între puterea de mobilizare a tehnologiei și riscurile asociate cu supravegherea, cenzura și manipularea digitală. În acest peisaj dinamic, media tactică rămâne un teren de luptă vital pentru drepturile și libertățile civile, reflectând tensiunile și speranțele erei noastre digitale.

O luptă continuă pentru putere și influență în societate

Astfel, istoria media tactică nu este doar povestea unor tehnologii sau tehnicilor de comunicare, ci a unei lupte continue pentru putere și influență în societate. De la primele experimente de televiziune de guerrilla la protestele organizate prin smartphone-uri și rețele sociale, media tactică a demonstrat că fiecare nouă tehnologie aduce cu ea noi oportunități și noi provocări pentru activismul social și politic.

Pe măsură ce media tactică s-a dezvoltat, a reușit să depășească granițele tradiționale și să creeze noi spații pentru dialog și intervenție în politica globală. Aceasta s-a manifestat nu doar prin creșterea accesibilității la informație, ci și prin capacitatea de a conecta mișcări disparate, creând o rețea vastă de solidaritate transnațională.

În ultimii ani, inovațiile în tehnologie au permis media tactică să se extindă în moduri anterior imposibile. Realitatea augmentată, inteligența artificială și blockchain-ul sunt doar câteva dintre noile tehnologii care oferă unelte puternice pentru activism. De exemplu, utilizarea realității augmentate pentru a vizualiza impactul schimbărilor climatice sau consecințele războiului în zone urbane permite o înțelegere mai profundă și mai emoțională a acestor probleme, mobilizând oamenii spre acțiune mai eficient decât metodele tradiționale de raportare.

Pe lângă provocările tehnologice, media tactică se confruntă și cu bariere instituționale și legislative. Guvernele din întreaga lume au început să răspundă la puterea media tactică prin legi mai stricte privind cenzura și controlul internetului. Aceasta include legi care limitează libertatea de exprimare online, supravegherea masivă a datelor și blocarea accesului la platformele de social media. Aceste acțiuni pun în pericol capacitatea activiștilor de a folosi media tactică pentru a desfășura campanii eficiente și de a ajunge la un public larg.

Instrument vital pentru schimbarea socială

În ciuda acestor obstacole, media tactică continuă să fie un instrument vital pentru schimbarea socială. Mișcările pentru drepturile civile, activiștii pentru mediu și grupurile de rezistență folosesc media tactică pentru a construi narative alternative și pentru a contesta informațiile false sau părtinitoare prezentate de mass-media tradițională. În plus, în contextul crizelor globale, cum ar fi pandemia COVID-19, media tactică a servit ca un mijloc esențial pentru diseminarea rapidă a informațiilor vitale și pentru mobilizarea resurselor comunitare.

În concluzie, media tactică reprezintă o evoluție semnificativă în modul în care informația este folosită pentru influență socială și politică. Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze și să se democratizeze, posibilitățile pentru exprimarea creativă și intervenția politică prin aceste mijloace vor crește doar. Cu toate acestea, succesul său în viitor depinde de capacitatea activiștilor de a naviga în peisajul tot mai complex al reglementărilor și cenzurii, menținând în același timp integritatea și eficacitatea eforturilor lor. Prin urmare, media tactică nu este doar o reflectare a luptelor noastre actuale, ci și un predictor al direcției în care se pot îndrepta activismul și libertatea de exprimare în era digitală. Această dinamică continuă să modeleze peisajul social și politic global, demonstrând că, chiar și în fața adversităților, inovația și creativitatea pot deschide noi căi pentru justiție și egalitate.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Istoria vibrantă a grătarului
17/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Povestea Luminii
17/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Râsul, elixirul fericirii
16/05/2024 19:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
16/05/2024 18:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Pe urmele celor nouă fericiri
16/05/2024 17:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public
16/05/2024 17:32

Într-o lume din ce in ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul in cateva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi in public devine nu doar o artă, ci si o necesitate ...

Triumful înfrângerii. Elogiul eșecului și umilinței în drumul către împlinirea de Sine
16/05/2024 16:15

În căutarea perpetuă a realizărilor, ne confruntăm inevitabil cu momente de esec. Aceste momente ne pot zdruncina increderea in sine si ne pot face să ne simtim vulnerabili si expusi. Cu toate aceste ...

Arta de a trăi cu tine însuți și cu lumea din jur
16/05/2024 15:41

În tumultul vietii moderne, unde zgomotul constant si presiunile exterioare ne pot acapara complet, găsirea unei armonii interioare devine esentială. Trăirea in pace cu tine insuti este o artă complex ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei