Chirpicul, cărămida de aur a moldovenilor

1526200652226-pereti-din-baloti-de-paie

Dimensiune font:

| 17-03-2023 16:01

Considerate un simbol al sărăciei, casele din chirpici sau casele „cob”, cum le spun britanicii, ori casele „adobe”, cum este cunoscut termenul în spaţiul mediteranian sau sud-american, sunt o soluţie ieftină şi foarte sănătoasă pentru oricine îşi propune să se mute la ţară ori să-şi construiască o locuinţă în oraşele pline de praf. Construcţiile sunt relativ ieftine, iar materialele sunt aproape gratis. Ai nevoie de apă, lut, paie şi soare. Sigur, dublate de priceperea de a modela cărămizile ecologice, la care bunicii, străbunicii şi toţi înaintaşii lor erau mari meşteri. La fel şi oamenii sărmani care nu au bani de case scumpe.

Cărămida săracului face casa trainică
De când se ştiu, ţăranii vasluieni şi-au construit locuinţe din chirpici şi ceamur. Chirpicul a fost denumit, mai în glumă, mai în serios, cărămida săracului. Pe vremuri, la marginea satelor erau adevărate „făbricuţe” de chirpici. În gospodăriile populaţiei era ceva obişnuit ca în fiecare vară, familia să frământe lutul pentru a mai construi câte o anexă sau pentru a acoperi unele fisuri apărute în pereţii casei. „Am crescut într-o casă de ceamur, făcută din lut şi paie, împletit printre nuiele. Aşa au ridicat-o părinţii mei, apoi a fost extinsă pe măsură ce în familie mai venea câte un membru. Ţin minte că într-un an am făcut clacă, au venit toate rudele să ne ajute. Unul aducea lut cu căruţa, altul căra apă, altul venea cu paie. Noi, bărbaţii, frământam lutul cu picioarele, femeile îl aşezau în formă, iar cei mici aveau grijă să aducă apa. Într-o săptămână a fost gata casa”, am aflat de la moş Ion Cuciureanu, din comuna Ştefan cel Mare (judeţul Vaslui). Casa a fost călduroasă şi foarte rezistentă la cutremure fiindcă materialul din care a fost construită este foarte elastic.
În judeţ, majoritatea caselor sunt ecologice, dar vasluienii nu s-au gândit deloc la acest aspect şi nici nu ştiu cum poate fi exploatat. Ei ştiu doar că este singura soluţie care le permite să aibă o casă fără prea multă cheltuială fiindcă banii sunt puţini în zona de nord-est a ţării.
Cărămizile din lut, descântate de ţigani

Unii dintre cei mai buni chirpicari au fost romii, în urmă cu câţiva ani. Veneau cu şatra şi se aşezau oriunde era nevoie de ei. Mulţi se instalau la marginile satelor şi aveau comenzi de la oameni pentru sute de chirpici. Se spunea chiar şi că făceau descântece ca să oprească ploile, să nu li se strice cărămizile. „Acum vreo câţiva ani se făceau chirpici în Zona Industrială a Vasluiului. Romii care erau stabiliţi acolo aveau o adevărată afacere. Cum ieşeai din Vaslui pe drumul spre Bacău, îi vedeai cum frământau lutul. Aveau materia primă acolo, paie mai luau de pe câmp şi făceau chirpici zi de zi”, a spus vasluianca Mariana Chiper, care şi-a ridicat o casă cu ajutorul „constructorilor” romi. Chiar şi ea a apelat la serviciile lor când şi-a construit o anexă la ţară. „Am plătit 5 lei chirpicul. Era un lucru bun. Oamenii ăia câştigau un ban cinstit şi tu puteai negocia cu ei marfa. Ştiu că nu le-au mai dat voie apoi autorităţile. Au spus că strică imaginea municipiului”, a completat Mariana Chiper.

Străinii ne învaţă să preţuim lutul

La Neamţ, chirpicul este deja un lux, face parte din tendinţele construcţiilor eco. În sate, cei mai mulţi din cei care au revenit din străinătate după ani buni de muncă şi-au ridicat vile somptuoase drept dovadă a bunăstării dobândite peste graniţe. Sunt însă şi români care abia peste hotare au învăţat să preţuiască tradiţiile şi ceea ce este autentic românesc. Tot acolo au văzut că vechile tehnici de construcţie încep să fie din nou puse în practică, materializându-se în locuinţe ecologice, realizate din lemn şi pământ. „Tehnica aceasta a construirii caselor din chirpici este răspândită în zonele joase ale Neamțului. Pereţii erau tencuiţi cu lut şi văruiţi nu numai în scopul obţinerii aspectului plăcut, dar şi obţinerii unui strat protector al materialului de bază”, a explicat dr. Elena Florescu, etnolog. Numărul locuinţelor construite din chirpici a început să scadă după cel de-al doilea război mondial. Schimbarea materialelor folosite în construcţii a determinat şi o modificare vizibilă e elementelor de arhitectură. „După anul 1960, multe tehnici vechi şi tradiţionale de construire ale pereţilor au început să fie abandonate şi înlocuite cu tehnica modernă de zidire din cărămizi sau bolţari. Este cea mai importantă schimbare petrecută în arhitectura populară deoarece pereţii de cărămidă au permis dezvoltarea planului şi a elevaţiei, dar şi apariţia elementelor morfo-structurale şi estetice deosebite faţă de cele tradiţionale”, a completat dr. Elena Florescu, etnolog
Dacă în oraşe foarte rar se mai zăresc astfel de locuinţe, la sate sunt în număr destul de mare, cele mai multe având zeci de ani. Conform statisticilor, la Neamţ aproape jumătate din casele de locuit sunt făcute din chirpici, cu diferite structuri de rezistenţă.

Ca reţetă generală, chirpicul fabricat din lut amestecat cu apă, la care se adaugă paie şi bălegar, ca elemente de rezistenţă. Pasta rezultată se toarnă în forme de cărămidă, care sunt lăsate să se usuce la soare. Investiţia mică şi metodologia foarte simplă i-au atras pe foarte mulţi arhitecţi din lume, care au început să militeze pentru casele „eco”. O astfel de casă, ridicată de arhitecta Ileana Mavrodin în apropierea localităţii Sasca Română, a fost inclus în clasamentul mondial Top 10 case „cob” (termenul folosit de către britanici), alături de construcţii din Canada, Marea Britanie, SUA şi Africa de Sud.

 

Casele din materiale naturale oferă un mediu interior benefic pentru sănătate, mai ales dacă pardoseala şi acoperişul sunt realizate tot din materiale naturale. Aceste case „respiră” şi nu conţin substanţe nocive pentru organism, aşa cum se găsesc la fiecare centimetru din construcţiile din materiale „moderne”. Specialiştii în construcţii vorbesc despre vapori emanaţi de vopseaua de pe pereţi, de lacurile care acoperă parchetul şi mobilierul din PAL sau PFL, toate foarte greu de eliminat din interioarele căptuşite cu materiale izolante. Casele de chirpici sunt răcoroase vara şi călduroase iarna. Au şi rezistenţă în timp, multe astfel de construcţii depăşind vechimea de 70-80 de ani, dacă au fost bine întreţinute. Sunt rezistente la cutremure, dar vulnerabile la umezeală, chirpiciul fiind un amestec de lut, paie şi bălegar de cal, modelat şi uscat la soare.

La ultimul recensământ, judeţul Vaslui a fost înregistrat un număr de 166.200 de locuinţe convenţionale. Din total, peste 80% sunt făcute din cărămizi ecologice.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Șofranul, aurul roșu al gastronomiei și farmacopeei mondiale
27/03/2024 13:11

Sofranul, cunoscut stiintific sub numele de Crocus sativus, este o plantă perenă din familia Iridaceae, apreciată de milenii pentru florile sale de un violet intens si pentru stigmatele rosii strălucitoare, ...

Scuba diving și descoperirea ultimei frontiere pământene
27/03/2024 12:07

Scuba diving este o activitate fascinantă care deschide portile către o lume subacvatică ascunsă, plină de frumusete, mister si aventură. Această practică permite explorarea adancurilor oceanice, oferin ...

 Acupunctura, podul milenar între trecut și viitorul vindecării
26/03/2024 15:14

Acupunctura, o practică străveche care isi are originea in China, a devenit unul dintre pilonii medicinei traditionale chinezesti si a castigat recunoastere si popularitate pe plan global ca metodă alternati ...

Bumerangul, arcul civilizației între trecut și viitor
25/03/2024 14:38

 Bumerangul, adesea văzut ca un simplu obiect de divertisment, isi are rădăcinile adanc infipte in istoria si cultura umanitătii. De la vechii aborigeni australieni la entuziastii contemporani, bumeran ...

Sakura. Euforie efemeră în Țara Soarelui Răsare
24/03/2024 14:46

În fiecare primăvară, Japonia devine martora unei spectaculoase transformări naturale, care atrage atentia si incantă inimile oamenilor din intreaga lume: inflorirea ciresilor, cunoscută sub numele d ...

Psihologia energetică, o punte între minte și corp
24/03/2024 14:11

  Într-o lume care se miscă rapid, unde stresul si anxietatea par să fie la ordinea zilei, psihologia energetică apare ca un far de lumină, promitand o abordare mai holistică si integrativă as ...

Prizonier în propriul corp: ororile conștientizării anestezice
23/03/2024 18:24

Constientizarea sub anestezie reprezintă o experientă rară si infricosătoare prin care unele persoane devin partial sau complet constiente in timpul procedurilor chirurgicale, in ciuda faptului că au fost ...

Scânteia timpului. Istoria fascinantă a bijuteriilor
23/03/2024 15:09

În fiecare an, 13 martie marchează Ziua Bijuteriilor, prilejul perfect de a pune in valoare giuvaiere vechi sau de a cumpăra podoabe noi.  Bijuteriile sunt un accesoriu obligatoriu. Creatori ...

 Balanța între carieră și viață în lumea tehnologiei
23/03/2024 14:59

În era tot mai complicată a tehnologiei, echilibrul dintre viata personală si cea profesională a devenit o provocare majoră pentru multi oameni. Tehnologia, in ciuda beneficiilor sale indiscutabile de ...

 Între magie și realitate: misterul veșnic al vrăjitoriei apei
23/03/2024 14:45

Vrăjitoria apei, cunoscută si sub numele de „dowsing” sau „rabdomantie”, este o practică veche care presupune utilizarea unui instrument, de obicei o furcă din lemn sau două baghete ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei