Lecții de credință la Biserica Sfântul Haralambie, de la Father Holley

imperativul-marital-piatra-de-temelie-a-unei-casnicii-solide-103753

Dimensiune font:

| 28-03-2021 15:43

 După mai bine de 30 de ani în care a fost pastor baptist, un american a îmbrăţişat credinţa ortodoxă * a venit în urmă cu câţiva ani în România, unde apoi şi-a adus şi soţia * Stephen Holley este diacon la Biserica „Sfântul Haralambie” din Iaşi şi consilier pe probleme maritale la Fundaţia „Pro Vita”


Pe străduţa îngustă ce urcă spre Sărărie doar paşii se aud în liniştea unei seri despre care cu greu ai spune că este de iarnă. Vântul cald ce te însoţeşte pare a se bucura odată cu tine pe măsură ce te apropii de Biserica „Sfântul Haralambie”, un vechi lăcaş de închinare al Iaşului. De vrei să mergi mai departe, ajungi iute la Bojdeuca lui Creangă, dar liniştea din curtea bisericii te face să te opreşti.

În poarta bisericii ne întâmpină un diacon coborât parcă din poveste. Are chip blând, vorba domoală şi poartă mândru straiele Bisericii. Dacă n-ai şti că este father” Stephen Holley ai spune că părintele cu chip blând este acolo de când a fost zidit lăcaşul, că pare desprins din imaginile vremurilor.

O poveste californiană cu final moldovenesc

Părintele Stephen Holley a venit în România în urmă cu doar câţiva ani, ca misionar. Nu ştia mare lucru despre o ţară aflată la mii de mile depărtare, la o distanţă de zeci de ţări şi de un ocean. Venea să slujească în Biserica Ortodoxă, la care trecuse după ce vreme de mai bine de 25 de ani fusese pastor baptist. L-a simţit viu în inimă pe Dumnezeu încă din tinereţe şi a ştiut că-L va sluji. S-a întâmplat în timpul războiului din Vietnam, o amintire care nu îi este prea plăcută, dar peste care nici nu trece niciodată. Nu ai cum să uiţi că ai trăit, totul rămâne în tine. „Vietnam? S-a întâmplat demult. Eram tânăr pe atunci, credeam că suntem indestructibili. Am avut noroc că Dumnezeu ne-a iubit şi ne-a ocrotit. La vârsta aceea (21 de ani – n.r.) ţi se păre că nimic şi nimeni nu te poate doborî, dar uneori viaţa îţi arată contrariul. Atunci L-am simţit viu în inimă pe Dumnezeu. El M-a ajutat să trec cu bine prin tot”, a început povestea părintele Stephen, cum îi spun credincioşii din Parohia „Sfântul Haralambie” din Iaşi.

 

Şi-a închinat viaţa slujirii lui Dumnezeu, a fost preot baptist mai bine de 25 de ani, apoi a trecut la religia ortodoxă. Totul în urma unui conflict cu mai-marii Bisericii Baptiste. „Aveam păreri diferite, eu chiar simţeam altfel. ştiam în sufletul meu că aparţin altei credinţe, dar nu îmi dădeam seama căreia până când nu m-am întâlnit cu ortodoxia. Atunci am ştiut că asta sunt, creştin ortodox”, a zâmbit diaconul sosit din California.

La prima vizită în România a venit singur, în cadrul unui parteneriat cu Fundaţia „Pro Vita”. Aşa l-a întâlnit pe preotul Radu Brînză, coordonatorul fundaţiei şi parohul de la „Sfântul Haralambie”. „În centrul nostru suntem mulţi preoţi şi ne-am pus de acord să-l ducem pe la multe parohii, să asculte şi să participe la slujbe. A mers pe la multe biserici şi a rămas la cea la care sunt paroh. Cred că l-a atras simplitatea oamenilor şi modul lor sincer de a iubi şi de a dărui. S-a simţit ca acasă. Ţin minte că era Postul Mare şi în zilele de pomenire a morţilor primea de la bunicuţe ofrande. Era aşa de bucuros de tot ce i se dăruia, îşi umpluse camera de hotel cu biscuiţi, colăcei, fructe şi ce mai primea. Îşi suna zilnic preoteasa în California şi-i povestea despre oamenii buni de la Iaşi”, a povestit zâmbind preotul Radu Brînză.

După misiunea de la Iaşi diaconul Stephen Holley s-a întors în California, de unde a revenit cu Marry Patty, soţia care îi este alături de mai bine de 40 de ani şi pentru care ţara din estul lumii este adevărata casă. „Îi iubesc enorm pe români, sunt oameni calzi, primitori, ospitalieri. Sunt foarte prietenoşi, ceea ce m-a uimit de la început. În Pennsylvania, California oamenii sunt distanţi. Te ajută, sunt politicoşi, dar te ţin la un braţ distanţă. Nu acceptă nicio apropiere sufletească, iar aici nu este aşa”, a spus Marry Patty. La Iaşi misiunea ei este una socială – oferă sprijin la cantina parohiei unde mănâncă mai mult de 50 de persoane, şi a descoperit că-i place foarte mult viaţa la curte. „Cresc găini, iar în gospodăria noastră din Bucium avem 23. Îmi place să lucrez în grădină şi să croşetez. Gătesc, ador să stau în bucătărie, şi îmi place să merg la piaţă. Lumea mă salută, îmi zâmbeşte, intră în vorbă cu mine, iar eu mă bucur. Le răspund «Da, da» fiindcă încă nu stăpânesc bine limba română, dar ştiu că toate vorbele lor vin din suflet şi dintr-o dorinţa reală de prietenie”, a zâmbit Marry Patty.

Iaşul, un alt Ierusalim

Povestea ei alături de father Stephen” este una a înţelegerii, a admiraţiei şi a dragostei pentru credinţă. Sunt un model de familie şi se vede acest lucru din felul în care se privesc, din care discută, relaţionează. Se iubesc sincer şi simţi că ai vrea să-i ai mereu în preajmă.

Părintele Stephen Holley nu este doar diacon la Biserica Sfântul Haralambie”, ci consilier pe probleme premaritale şi maritale la Fundaţia „Pro Vita”. Îi place să le vorbească tinerilor despre Dumnezeu, despre dreapta credinţă, dar şi despre familie şi iubirea adevărată. „Au nevoie de sprijin, ca fiecare dintre noi. Tinerii ar trebui să ştie mai multe despre viaţa în doi, despre familie, despre căsătorie. Discut cu ei şi îi ajut să pătrundă aceste taine”, a mai spus „father”.

La biserică, slujba este oficiată în limba română, din care diaconul de peste ocean a început să mai rupă câte ceva. „Vorbim în engleză, uneori o «romgleză»”, râde preotul Radu Brînză, care are pentru Stephen Holley o mare admiraţie. „Multă lume m-a întrebat de ce a venit în România, iar răspunsul este unul singur – pentru frumuseţea credinţei. Şi el, şi soţia lui consideră Iaşul, Ierusalimul lor. Îmi amintesc de o glumă făcută de un medic în urmă cu vreo doi ani, când părintele trebuia să treacă pe la un examen tomograf – «Vreau să văd ce are în cap de a lăsat California pentru România». Eii, şi apoi eu le spun tuturor că Iaşul are frumuseţile lui, oamenii simpli şi cu suflete mari. Şi la noi poate fi la fel de frumos ca în altă parte”, a punctat parohul de la Biserica Sfântul Haralambie” şi i-am dat dreptate.

 

Stephen Holley şi soţia lui, Marry Patty, duc o viaţă frumoasă în „dulcele târg”. „Îmi place mâncarea românească -- ciorba de burtă, sarmale”„Şi răcitură”, am continuat noi, gândindu-ne la felul tradiţional nelipsit pe masa de sărbători a românilor. „Răcitura? Nu ştiu, ce este?”, a întrebat curios „father” Stephen, apoi a zâmbit larg când a primit şi lămuririle - „Aaaaspiiic. Daa. Îmi place răcitura”. Şi vinul roşu, oamenii buni şi frumoşi alături de care are îşi împărtăşeşte credinţa şi dragostea în Dumnezeu, şi care i-au oferit o viaţă nouă. Lui Marry Patty îi plac şi bufniţele şi are acasă o colecţie impresionantă de miniaturi, ce numără peste 800 de piese. „Ne plac mănăstirile ortodoxe şi am vizitat multe în Muntenegru, Serbia, Sofia şi, bineînţeles în România. Aici sunt strâns legate, sunt adevărate nuclee. În America nu este aşa – mergi cale lungă până ajungi la o mănăstire. Sunt puţine şi aflate la distanţe foarte mari, dar asta nu înseamnă că nu le-am vizitat şi nu am întâlnit români ortodocşi. Ei erau altfel, blânzi, prietenoşi”, a spus Marry Patty. Împreună cu soţul ei a mers şi în pelerinaje cu preoţii din Iaşi. „Îmi amintesc de cele din Serbia şi Muntenegru, la finalul cărora părintele ne-a spus cu lacrimi în ochi – «Nu ne lăsaţi pe noi cei veniţi mai târziu în Biserică să-L iubim mai mult pe Dumnezeu»”, a completat preotul Radu Brânză, poate cu gândul că noi, având atât de multe lăcaşuri de închinare, suntem favoriţi ai sorţii.

Stephen şi Marry Patty nu îşi doresc decât să trăiască frumos, în linişte, să se bucure de lucrarea pe care o fac la Biserica „Sfântul Haralambie” şi să-i ajute pe tineri să înveţe iubirea adevărată, cea în care intră mereu şi Dumnezeu.

La ceasul serii, la Biserica „Sfântul Haralambie” se auzeau clopotele al căror glas a ajuns până în curtea Bojdeucii lui Creangă. Prin faţa ochilor ne-a trecut, pentru o clipă, imaginea bădiţei Ion, căruia i-ar fi plăcut poate să scrie povestea preotului american care a lăsat California pentru una din colinele Iaşului.

Diaconul Stephen Holley este singurul preot străin angajat la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

 

Biserica parohiei „Sf. Haralambie” este aşezată într-una din cele mai frumoase zone ale Iaşului. În apropierea ei sunt casele memoriale Mihail Codreanu, George Topârceanu, Petru Poni, Mihail Kogălniceanu, Vasile Conta. Pe raza parohiei „Sfântul Haralambie” se află şi primul muzeu al literaturii române, Bojdeuca Ion Creangă. 

 

Reportaj realizat în martie 2016.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:59

%ANUNTSPECIAL%
O româncă, șoferița spaniolilor fără auz
15/04/2021 07:45

Any Voinea, o romancă aflată in Spania de 20 de ani, va instala in taxiul pe care il conduce un sistem care va permite persoanelor cu aparate auditive sau implanturi cohleare să audă fără probleme, scrie ...

INCREDIBIL! Un spaniol a primit un transplant de inimă chiar în timp ce i se năștea primul copil
12/04/2021 07:18

Mari emoţii pentru o familie de spanioli. În ziua in care tatăl a primit un transplant de inimă, sotia sa a adus pe lume primul lor copil. Bărbatul a aflat că a devenit disponibilă o inimă donatoar ...

8 Aprilie - Ziua internațională a romilor
08/04/2021 14:00

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită de comunitatea internaţională, anual, la 8 aprilie, in cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar ...

125 de ani de la prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne. Cine a fost primul campion
06/04/2021 10:17

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfăşurat la Atena, in perioada 6-15 aprilie 1896, după aproape 1500 de ani de la primele intreceri olimpice. Au fost primele Jocuri Olimpice după ce impărat ...

Un artist din Austria își vinde lucrările ca să poată ajuta un român
04/04/2021 10:13

O asociatie austriacă din localitatea Imst, aflată in apropiere de Innsbruck, si artistul Günter Lanner, au inceput o campanie de ajutorare a unui roman sărman, victimă a conditiilor grele pe care le i ...

1 Aprilie, Ziua păcălelilor. De unde vine obiceiul și care au fost cele mai mari farse din istorie
01/04/2021 07:40

Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 Aprilie ca Zi a Păcălelilor, dar presupunerile şi teoriile istoricilor spun că obiceiul farselor ar fi o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiec ...

Cum a ajuns un videoclip de 10 secunde să fie vândut cu 6,6 milioane de dolari
28/03/2021 16:29

În octombrie 2020, un colectionar de artă din Miami, Pablo Rodriguez-Fraile, a cheltuit aproape 67.000 de dolari pe o lucrare video de 10 secunde pe care ar fi putut să o urmărească gratuit online. ...

Nicolae Ceaușescu, cel mai prost plătit președinte din lume
28/03/2021 15:45

Petre Gigea, fost ministru de finante in epoca comunismului a dezvăluit ce salariu incasa Nicolae Ceausescu. Fostul lider PCR nu castiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.„Ceausescu avea 12.000 ...

Cât a durat și câte victime a făcut gripa spaniolă
28/03/2021 14:33

Pandemia de gripă spaniolă din 1918-1919 a omorat aproximativ 50 de milioane de persoane. A inceput in ianuarie şi februarie in SUA cand mai mulţi oameni au murit manifestand simptome precum dureri de cap, ...

GALERIE FOTO - Țara Ovăzului, un loc de poveste al României
28/03/2021 13:05

Haferland sau „Tara Ovăzului” este inima Transilvaniei. La propriu si la figurat. E regiunea săsească dintre Rupea si Sighisoara, denumită asa pentru că localnicii obisnuiau să cultive cu pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei