Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public

cuvinte

Dimensiune font:

| 09-06-2024 08:32

Într-o lume din ce în ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul în câteva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi în public devine nu doar o artă, ci și o necesitate. Pentru copii și adolescenți, această competență nu este doar o cerință școlară, ci un instrument esențial care poate influența profund succesul personal și profesional în viitor.

Dezvoltarea abilităților de vorbitor în public începe cu înțelegerea importanței pregătirii. Fiecare discurs de succes este susținut de ore întregi de pregătire meticuloasă. Tinerii vorbitori trebuie să învețe să își cerceteze subiectul în profunzime, să organizeze informațiile într-o structură coerentă și să practice livrarea. Un truc util este utilizarea mapelor mentale pentru a organiza gândurile și legăturile dintre ele. Această tehnică vizuală ajută la memorarea discursului și la menținerea fluxului logic al ideilor.

Un alt aspect cheie este înțelegerea publicului. Un vorbitor eficient trebuie să cunoască interesele și nivelul de cunoștințe al audienței sale. Acest lucru permite adaptarea discursului pentru a răspunde întrebărilor și nevoilor ascultătorilor, creând o conexiune emoțională. Copiii și adolescenții pot începe prin a vorbi în fața unor grupuri mici, cum ar fi familia sau prietenii, pentru a-și dezvolta încrederea și pentru a primi un feedback sincer, care este vital pentru îmbunătățirea continuă.

„Controlul emoțiilor este de asemenea vital. Fricile de a vorbi în public sunt comune, dar gestionarea acestora este posibilă prin practică repetată și tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau vizualizarea succesului. Participarea la activități de public speaking în cadrul școlii sau cluburilor oferă oportunități valoroase de a exersa într-un mediu susținător”, atrage atenția psihoterapeutul Letiția Popa.

Când și corpul vorbește

Pe lângă toate acestea, abilitățile de vorbire în public nu sunt complete fără o articulare clară și o utilizare adecvată a limbajului corpului. Elocvența în exprimare poate fi îmbunătățită prin exerciții de dicție și prin citirea în voce înaltă. Limbajul corpului, cum ar fi contactul vizual, gesturile măsurate și postura adecvată, sprijină mesajul verbal și ajută la stabilirea autorității și la captarea atenției audienței.

În final, un discurs memorabil lasă întotdeauna publicul cu ceva de gândit. A învăța să folosești povestirile personale sau exemplele istorice pentru a ilustra punctele cheie poate face diferența între un discurs bun și unul extraordinar. Tinerii pot folosi experiențele personale relevante sau pot crea analogii care să rezoneze și să inspire audiența.

Prin urmare, vorbitul în public este mai mult decât o simplă prezentare de fapte; este despre conectarea cu oamenii, împărtășirea unei părți din sine și influențarea modului în care oamenii gândesc și simt. Este o competență care, odată stăpânită, deschide porți spre lideri, creează oportunități neașteptate și poate chiar să schimbe lumi. Prin practică, răbdare și perseverență, fiecare tânăr poate deveni un orator influent, pregătit să facă față provocărilor viitoare cu curaj și elocvență.

Acest proces de dezvoltare nu se termină niciodată cu adevărat, deoarece fiecare experiență este o lecție care poate fi folosită pentru a îmbunătăți și rafina tehnica de vorbire. Un aspect adesea neglijat, dar esențial în arta oratoriei, este capacitatea de a asculta și de a răspunde. Un vorbitor eficient trebuie să fie, de asemenea, un ascultător atent, capabil să perceapă nu doar cuvintele rostite de ceilalți, ci și subtextul și emoțiile lor. Acest lucru permite adaptarea discursului în timp real, o abilitate crucială în dezbateri sau când se răspunde la întrebări.

Pentru a încuraja dezvoltarea continuă, tinerii vorbitori ar trebui să caute și să accepte oportunități de a vorbi în diverse contexte, fie că este vorba de competiții de dezbateri, prezentări școlare sau chiar discursuri la evenimente comunitare. Fiecare scenă este diferită, iar adaptabilitatea învățată în astfel de situații este inestimabilă.

„Pe lângă vorbirea efectivă, este important să se acorde atenție și criticii constructive. Învățarea de a primi feedback, fie că este laudativ sau sugestiv pentru îmbunătățiri, este fundamentală. Adolescenții pot învăța să distingă între critica utilă, care îi poate ajuta să crească, și cea neproductivă, care trebuie ignorată. În acest sens, mentorii și profesorii pot juca un rol esențial, ghidându-i pe tineri și oferindu-le suportul necesar pentru a-și depăși limitele și pentru a se autoevalua sincer”, spune Cătălin Ioan, expert în oratorie și storytelling.

De asemenea, în era digitală, vorbitorii în public pot beneficia enorm de pe urma tehnologiei. Înregistrarea discursurilor și revizuirea acestora poate oferi perspective valoroase asupra aspectelor care funcționează și asupra celor care necesită îmbunătățiri. Utilizarea platformelor de social media pentru a-și împărtăși discursurile le poate oferi de asemenea o audiență mai largă și poate deschide uși către noi oportunități.

Un ultim sfat pentru tinerii aspiranți la statutul de vorbitori impresionanți este să nu înceteze niciodată să învețe și să fie curioși. Citirea largă, explorarea diverselor subiecte și întâlnirea cu oameni din diferite medii pot aduce noi perspective și idei care să îmbogățească discursurile lor. Oratoria nu este doar despre vorbire; este despre a gândi profund, a convinge și, în cele din urmă, a conecta cu ceilalți la un nivel semnificativ.

Astfel, prin cultivarea abilităților de vorbire în public, copiii și adolescenții își pot lărgi orizonturile, își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare și pot învăța să se exprime în moduri care, într-o zi, ar putea chiar să le schimbe lumea. Înarmat cu cuvinte, fiecare tânăr poate deveni un lider, un inovator și un agent de schimbare, modelându-și viitorul în moduri pe care doar și le pot imagina.

Dan DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Ia românească, simbol al identității naționale și patrimoniu cultural UNESCO
24/06/2024 07:57

Ia ocupă un loc central in cultura si traditiile romanesti. Este purtată cu mandrie in zilele de sărbătoare, la evenimente importante si in viata de zi cu zi. Pentru multe generatii de romani, ia a fost un ...

Râsul, elixirul fericirii
23/06/2024 09:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
22/06/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Sănătate și vigoare. Rolul sportului în creșterea armonioasă a copiilor
22/06/2024 15:30

Educatia fizică joacă un rol esential in dezvoltarea fizică, mentală si socială a copiilor. Promovează sănătatea cardiovasculară prin activităti care cresc ritmul cardiac si imbunătătesc circulatia ...

Casele ecologice, viitorul durabilității în construcții
22/06/2024 14:51

În ultimii ani, casele construite din materiale naturale au devenit din ce in ce mai populare, iar tendintele recente in arhitectură si design se indreaptă tot mai mult spre proiecte ecologice. Mai mult ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
22/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne
22/06/2024 13:50

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce in ce mai izolati si mai distanti emotional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismu ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
22/06/2024 12:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Pi, o constantă universală
22/06/2024 12:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Magia eternă a circului. O călătorie prin timp și uimire
22/06/2024 12:37

Circul, această formă unică de divertisment, a fascinat si incantat publicul de-a lungul secolelor. De la primele sale manifestări in antichitate pană la spectacolele moderne, circul a evoluat si s-a adapt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei