Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat

risul ascuns

Dimensiune font:

| 15-04-2024 11:20

 

Gâdilatul, o practică comună care induce râsul și poate strânge legături între oameni, este mult mai complex decât pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zâmbete sau hohote de râs, ascunde mecanisme psihologice și biologice profunde ce străbat istoria evolutivă umană. Fenomenul de gâdilat a fascinat oamenii de știință și filozofi timp de secole, de la Aristotel, care se întreba de ce nu ne putem gâdila singuri, până la cercetătorii moderni care studiază interacțiunile neuronale implicate.

Gâdilatul poate fi clasificat în două categorii principale: knismesis și gargalesis. Knismesis se referă la o senzație ușoară, adesea cauzată de atingerea neașteptată a pielii, care nu induce neapărat râs și poate fi mai mult iritantă decât plăcută. Pe de altă parte, gargalesis este tipul de gâdilat intens care produce râs și necesită o stimulare mai agresivă, fiind asociat cu zonele corpului extrem de sensibile, cum ar fi talpa piciorului sau subsuoara.

Interesant este că răspunsul la gâdilat are rădăcini adânci în biologia noastră. Studiile sugerează că râsul provocat de gâdilat este un mecanism vechi, posibil un mod de a dezvolta abilități de luptă și apărare. În timpul gâdilatului, reacțiile de apărare sunt stimulate, iar râsul poate servi ca un semnal social non-verbal care indică jocul non-amenințător între pereche sau în grup. Aceasta explică și de ce nu putem produce același efect atunci când încercăm să ne gâdilăm singuri; creierul nostru distinge între stimulii auto-induși și cei externi, anulând răspunsul automat la auto-stimulare.

Pe lângă aspectele biologice, gâdilatul are și implicații psihologice semnificative. În contextul relațiilor interumane, actul de gâdilat poate servi la întărirea legăturilor sociale și la exprimarea afecțiunii. La nivel familial, părinții folosesc adesea gâdilatul ca o formă de joc cu copiii lor, ceea ce ajută la stabilirea conexiunilor emoționale și la învățarea limitelor personale și a consimțământului reciproc. În relațiile de cuplu, poate fi o formă de flirt sau de joc intim, consolidând legătura afectivă între parteneri.

Cu toate acestea, gâdilatul nu este întotdeauna perceput pozitiv. Pentru unii, poate fi o sursă de anxietate sau chiar de disconfort intens, o intruziune în spațiul personal care declanșează reacții de luptă sau fugă. Diferența în receptivitate poate fi influențată de numeroși factori, inclusiv de experiențele anterioare, de contextul social și cultural sau de trăsăturile individuale de personalitate. De aceea, este important ca actul de gâdilat să fie întotdeauna consensual, cu o înțelegere clară a limitelor fiecărei persoane.

Cauzele și mecanismele gâdilatului

În lumea academică, cercetările privind gâdilatul continuă să ofere insight-uri valoroase despre natura umană și despre modul în care interacționăm cu cei din jur. Prin studiul neuroștiinței și al comportamentului, oamenii de știință speră să descifreze mai multe despre cum și de ce procesăm aceste stimuli senzoriali în moduri atât de diverse. De exemplu, analiza activității cerebrale în timpul gâdilatului ar putea dezvălui noi informații despre zonele cerebrale implicate în procesarea emoțiilor și a senzațiilor tactile.

Mai mult decât un simplu joc

Gâdilatul este mai mult decât un simplu joc între prieteni sau familie; este o fereastră către complexitatea interacțiunilor noastre sociale și emoționale. Pe măsură ce descoperim mai multe despre acest subiect fascinant, ne apropiem de înțelegerea mai profundă a modului în care corpul și mintea noastră funcționează împreună pentru a naviga și a modela relațiile umane. Gâdilatul nu este doar o sursă de amuzament, ci și un instrument de explorare a limitelor umane, de la cele fizice la cele emoționale.

Mai mult decât atât, gâdilatul poate avea implicații terapeutice neașteptate. Este binecunoscut că râsul poate reduce stresul, eliberând endorfine, hormonii bunăstării, care pot ajuta la atenuarea durerii și la îmbunătățirea stării de spirit generale. Terapiile care includ râsul, inclusiv gâdilatul într-un cadru controlat și consensual, sunt folosite în unele contexte pentru a ajuta pacienții cu diverse afecțiuni, de la depresie la afecțiuni cronice, să găsească alinare și bucurie.

Există, de asemenea, o dimensiune culturală a gâdilatului, care variază semnificativ de la o societate la alta. În unele culturi, gâdilatul este o practică comună și acceptată în jocurile dintre adulți și copii, văzută ca o formă de exprimare a afecțiunii și o modalitate de a întări legăturile familiale. În alte culturi, însă, gâdilatul poate fi considerat nepotrivit sau chiar invaziv, mai ales între adulți. Aceste diferențe subliniază cât de mult poate varia interpretarea gesturilor fizice în funcție de contextul social și cultural.

Pe plan științific, unul dintre cele mai intrigante aspecte ale gâdilatului este legat de reacția noastră neurologică. Cercetările au arătat că, în timpul gâdilatului, sunt activate anumite zone ale creierului care sunt responsabile pentru procesarea senzațiilor plăcute și neplăcute. Acest lucru ar putea explica de ce reacțiile la gâdilat pot varia atât de mult de la o persoană la alta și chiar de ce unele persoane nu pot fi gâdilate deloc.

Și animalele se gâdilă

Un alt aspect interesant este că animalele, în special primatele, arată comportamente similare gâdilatului uman, sugerând că acesta ar putea avea o bază evolutivă comună. Observațiile asupra jocului la primatele tinere includ adesea elemente de gâdilat, care par să joace un rol în dezvoltarea socială și în învățarea limitelor în interacțiunea fizică. Acest lucru subliniază ideea că gâdilatul poate avea funcții sociale complexe și la alte specii, nu doar la oameni.

Prin urmare, studiul gâdilatului deschide uși către o înțelegere mai profundă nu numai a comportamentului uman, dar și a celui animal. În timp ce cercetătorii continuă să exploreze aceste teritorii complexe, este clar că gâdilatul rămâne un subiect fascinant pentru știință, oferind perspective unice asupra modului în care emoțiile și relațiile sociale sunt modelate în diverse contexte.

Așadar, pe măsură ce învățăm mai mult despre gâdilat, descoperim că acesta este mult mai mult decât o sursă de amuzament pasager. Este o fereastră către fundamentul emoțional și social al ființei umane, un puzzle neurologic care continuă să stârnească curiozitatea și să inspire cercetători din întreaga lume. Pe parcursul acestei explorări, ne dăm seama că fiecare râs și fiecare moment de legătură umană care rezultă din gâdilat poartă în sine o parte din misterul și frumusețea vieții.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Tăcerea țipătului. Povara invizibilă a bulimiei
27/05/2024 11:45

Bulimia este o tulburare alimentară care afectează profund vietile celor care suferă de ea. Întelegerea cauzelor, recunoasterea impactului si mobilizarea resurselor comunitare sunt esentiale pentru a a ...

Umbrele și lacrimile din curtea școlii. Efectele violenței copiilor
27/05/2024 11:13

Una dintre cele mai importante surse ale comportamentului violent in randul copiilor este mediul familial. Copiii care cresc in medii unde violenta domestică este prezentă au tendinta să internalizeze acest ...

  Puterea imageriei, cheia realizării visurilor și dezvoltării personale
27/05/2024 10:56

Imageria mentală, cunoscută si sub numele de vizualizare sau imaginatie ghidată, este procesul de a crea sau recrea imagini mentale, sunete, mirosuri, gusturi si alte senzatii in mintea noastră. Este un f ...

Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei