Șezătorile, un legământ al comunității

sezatori

Dimensiune font:

| 28-02-2024 14:04

 În inima satului românesc, o tradiție veche și profund înrădăcinată continuă să pulseze prin adâncurile comunității: șezătorile * aceste adunări au traversat secolele, menținându-și importanța și relevanța în ciuda schimbărilor sociale și tehnologice * sunt mult mai mult decât simple întâlniri, sunt purtătoare de identitate și coeziune comunitară, fiind o modalitate esențială prin care oamenii își păstrează conexiunea cu tradițiile, cultura și istoria lor

În inima satelor și a comunităților tradiționale din România, există un ritual încărcat de semnificație și solidaritate numit șezătoare. Tradiția,  veche de secole, își are rădăcinile în trecutul istoric și cultural al țării, reflectând nu doar meșteșugurile și arta poporului român, ci și valori fundamentale precum comunitatea, solidaritatea și schimbul cultural.

Sezătorile au o istorie lungă și bogată, înscriindu-se în tradițiile ancestrale ale poporului român. Ele au apărut în epoci îndepărtate, când viața la sat era esențialmente legată de activitățile agricole și meșteșugărești. În acele vremuri, oamenii se adunau pentru a-și împărtăși cunoștințele, pentru a munci împreună și pentru a se bucura de compania reciprocă.

Sezătorile nu sunt doar simple întâlniri sociale, sunt noduri esențiale ale comunității în care se împletesc meșteșugurile tradiționale cu poveștile, cântecele și tradițiile. Sunt o modalitate de a transmite cunoștințele de generație în generație, asigurând astfel perpetuarea meșteșugurilor și a culturii locale.

Într-o lume în care tehnologia și urbanizarea schimbă rapid modul în care interacționăm, șezătorile păstrează vie flacăra tradiției și solidarității comunitare, oferă un spațiu în care oamenii se întâlnesc față în față, în afara lumii digitale, pentru a-și împărtăși poveștile, pentru a cânta și pentru a lucra împreună.

Sezătorile sunt o sursă de sprijin și solidaritate pentru membrii comunității. În timp ce împart munca de cusut, țesut sau alte activități meșteșugărești, oamenii își împărtășesc și grijele, bucuriile și necazurile. Aceste întâlniri devin astfel un prilej pentru comunitate să se unească și să se întărească în fața dificultăților.

Seri petrecute împreună

O seară de șezătoare începe adesea cu pregătiri intense. Femeile din sat se adună într-o casă sau într-o grădină, aducând cu ele materialele necesare pentru meșteșugurile pe care le vor desfășura. De la lână pentru țesut până la fire colorate pentru broderie, atmosfera este încărcată cu creativitate și entuziasm.

Odată începută, atmosfera devine vibrantă și plină de viață. Oamenii își împărtășesc poveștile și glumele, cântă cântece populare și se ajută reciproc în munca lor. De-a lungul serii, se poate simți o energie aparte, o conexiune profundă între participanți, care își întăresc legăturile și se bucură de simplitatea și frumusețea momentului prezent. Șezătorile nu sunt doar simple întâlniri sociale sau evenimente culturale, ele reprezintă o parte integrantă a identității noastre culturale și a tradițiilor noastre ancestrale. Sunt legătura vie care ne conectează cu trecutul nostru și care ne unește în prezent. Într-o lume în schimbare rapidă, este esențial să ne amintim de valorile și tradițiile noastre și să le protejăm pentru generațiile viitoare, a explicat etnograful Victor Anania.

 Șezătorile sunt o mărturie a bogăției noastre culturale și a puterii comunității noastre de a rezista și de a prospera în fața provocărilor timpului nostru.

Punte între trecut și viitor

În trecut, serveau și ca o modalitate de a rezolva problemele comunității, de a lua decizii importante și de a păstra coeziunea în fața provocărilor. Astăzi, deși scopurile lor s-au diversificat, spiritul lor autentic rămâne neschimbat.

În cadrul acestor adunări, bunicile își împărtășesc secretele și cunoștințele culinare, păstrând vie arta bucătăriei tradiționale românești. Tinerii învață de la cei mai în vârstă meșteșugurile tradiționale, precum țesutul, brodatul sau torsul lânii, contribuind astfel la păstrarea acestor practici ancestrale.

De asemenea, șezătorile sunt locul în care se păstrează și promovează folclorul și tradițiile populare, prin cântece, dansuri și povestiri transmise din generație în generație. Ele oferă un cadru propice pentru perpetuarea obiceiurilor și ritualurilor specifice fiecărei regiuni, contribuind astfel la diversitatea culturală a țării noastre.

Șezătorile sunt adesea organizate în funcție de ocazie sau de nevoile comunității. Ele pot fi întâlniri regulate, săptămânale sau lunare, sau evenimente speciale organizate cu ocazia sărbătorilor sau a aniversărilor importante. Fie că au loc într-o casă particulară, într-o sală de festivități sau în aer liber, atmosfera este întotdeauna plină de căldură și ospitalitate.

În cadrul unei șezători tipice, participanții se adună în jurul unei mese pline cu bucate tradiționale și băuturi locale. Atmosfera este una relaxată și prietenoasă, iar conversațiile curg liber, acoperind o gamă largă de subiecte, de la evenimentele locale și până la problemele globale. Uneori, șezătorile includ și activități distractive, precum dansuri populare sau jocuri tradiționale.

Într-o lume marcată de schimbări rapide și de dislocări sociale, șezătorile reprezintă un bastion al tradiției și al solidarității comunitare. Ele ne amintesc de importanța legăturilor umane autentice și de bogăția culturală a țării noastre. Prin participarea la astfel de adunări, ne conectăm nu doar cu moștenirea noastră culturală și spirituală, ci și cu ceilalți membri ai comunității, creând astfel legături puternice și durabile care ne îmbogățesc viața și ne încurajează să privim cu optimism spre viitorul nostru comun.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Misterul Lacului Scheletelor
21/04/2024 09:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Ascensiunea și impactul media tactică
21/04/2024 09:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
21/04/2024 08:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
21/04/2024 08:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

 Homeopatia, controversa mileniului în medicină
21/04/2024 07:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate si, in acelasi timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a inceput să isi facă loc in peisajul terapeutic la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fondată de ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
20/04/2024 10:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei