Umbrele și lacrimile din curtea școlii. Efectele violenței copiilor

28502

Dimensiune font:

| 09-06-2024 11:13

 * în curtea școlii, acolo unde râsetele copiilor ar trebui să fie omniprezente, se strecoară adesea umbre negre de violență și răutate * acest fenomen, departe de a fi izolat, a devenit o problemă tot mai gravă și răspândită în școlile din întreaga lume * din păcate, soluțiile se aplică foarte greu, chiar dacă sunt la îndemână

Una dintre cele mai importante surse ale comportamentului violent în rândul copiilor este mediul familial. Copiii care cresc în medii unde violența domestică este prezentă au tendința să internalizeze acest comportament și să-l reproducă în afara casei. Lipsa afecțiunii, neglijența, sau un stil parental autoritar pot de asemenea contribui la dezvoltarea unor tendințe agresive.

Mediul social joacă un rol crucial în formarea comportamentelor copiilor. Sărăcia, discriminarea și marginalizarea sunt factori care pot genera sentimente de frustrare și neputință, care, la rândul lor, pot duce la acte de violență. În cartierele defavorizate, copiii sunt expuși mai frecvent la acte de violență și la exemple negative, ceea ce contribuie la normalizarea acestor comportamente.

„Expunerea la conținut violent prin intermediul mass-media și al jocurilor video poate desensibiliza copiii la violență și le poate oferi modele negative de comportament. Studiile arată că vizionarea constantă a actelor de violență poate duce la creșterea agresivității și la scăderea empatiei. Problemele de sănătate mintală, precum tulburările de comportament, ADHD sau depresia, pot fi factori declanșatori pentru comportamentele violente. Copiii care suferă de astfel de tulburări au adesea dificultăți în gestionarea emoțiilor și pot reacționa violent în situații de stres sau frustrare”, a atras atenția psihoterapeutul Letiția Popa.

Manifestările violenței în școli

Bullying-ul fizic este cea mai vizibilă formă de violență în școli. Acesta poate include bătăi, lovituri, împingeri și alte forme de agresiune fizică. Victimele bullying-ului fizic suferă nu doar răni fizice, ci și traume emoționale care pot persista mult timp după ce vânătăile s-au vindecat. La fel de nociv este și bullying-ul verbal, deși efectele sale sunt mai greu de observat. Insultele, tachinările, și poreclele umilitoare pot distruge încrederea în sine a unui copil și pot duce la probleme de sănătate mintală pe termen lung, precum anxietatea și depresia. În era digitală, cyberbullying-ul a devenit o formă prevalentă de agresiune. Acesta include hărțuirea prin intermediul rețelelor sociale, trimiterea de mesaje amenințătoare sau jignitoare, și distribuirea de informații personale sau compromițătoare. Cyberbullying-ul poate fi deosebit de devastator, deoarece victima nu are unde să se ascundă – agresiunea poate continua.

Excluderea socială este o formă subtilă, dar extrem de dureroasă, de violență. Copiii care sunt evitați sau excluși din grupurile de prieteni suferă de izolare și singurătate, ceea ce poate duce la probleme emoționale severe. Această formă de bullying poate avea un impact devastator asupra dezvoltării sociale și emoționale a unui copil.

 Efectele asupra copiilor și comunității

Copiii care sunt victime ale violenței în școli au un risc crescut de a dezvolta probleme de sănătate mentală. Anxietatea, depresia, tulburările de stres post-traumatic și alte afecțiuni mentale sunt comune în rândul acestor copii. Ei pot dezvolta, de asemenea, comportamente de auto-vătămare sau idei suicidare.

Violența și bullying-ul au un impact negativ asupra performanței academice. Copiii afectați își pierd adesea concentrarea și interesul pentru studiu, ceea ce duce la scăderea notelor și, în cazuri severe, la abandonul școlar. Frica constantă de agresiune poate face școala un mediu ostil și nesigur, unde învățarea devine o provocare.

„Victimele violenței tind să aibă dificultăți în formarea și menținerea relațiilor sociale sănătoase. Teama de a fi rănite din nou poate duce la retragere socială și izolare. În plus, acești copii pot dezvolta dificultăți de încredere și probleme de atașament care pot persista în viața adultă. Violența în școli afectează nu doar victimele directe, ci și întreaga comunitate școlară. Atmosfera de teamă și nesiguranță poate duce la scăderea moralului elevilor și a personalului școlar. Profesorii pot deveni frustrați și demoralizați, iar părinții pot pierde încrederea în capacitatea școlii de a asigura un mediu sigur pentru copiii lor”, a continuat psihoterapeutul.

Modalități de combatere a violenței în școli

Crearea unui mediu școlar pozitiv și incluziv este esențială pentru prevenirea violenței. Acest lucru poate fi realizat prin implementarea de programe de educație emoțională și socială, care să îi învețe pe copii despre empatie, gestionarea conflictelor și respectul reciproc.

Implicarea activă a părinților și a comunității este crucială pentru prevenirea și combaterea violenței în școli. Părinții trebuie să fie informați și educați despre semnele de bullying și despre cum pot susține copiii care sunt victime sau agresori. Comunitatea poate oferi resurse și sprijin pentru a crea un mediu mai sigur și mai suportiv pentru toți copiii.

Școlile trebuie să aibă politici și proceduri clare pentru a aborda cazurile de violență. Acestea ar trebui să includă măsuri de prevenire, intervenție și sancționare a comportamentelor violente. De asemenea, este important ca aceste politici să fie comunicate clar tuturor membrilor comunității școlare.

Atât victimele, cât și agresorii au nevoie de suport adecvat. Victimele trebuie să aibă acces la consiliere psihologică pentru a-și depăși traumele, iar agresorii trebuie să fie implicați în programe de reabilitare și educație pentru a învăța comportamente pozitive și a preveni recidiva.

Profesorii și personalul școlar trebuie să fie instruiți să recunoască și să gestioneze cazurile de violență. Programele de formare continuă pot ajuta personalul să dezvolte abilitățile necesare pentru a interveni eficient și a crea un mediu de învățare sigur și suportiv. Tehnologia poate fi un aliat puternic în combaterea violenței în școli. Aplicațiile și platformele online pot fi folosite pentru a raporta anonimat cazurile de bullying, iar monitorizarea activităților online poate ajuta la identificarea timpurie a comportamentelor agresive. De asemenea, tehnologia poate fi folosită pentru a oferi resurse educaționale și de suport pentru elevi și părinți.

Maura ANGHEL

Violența în școli este o problemă complexă și răspândită, care necesită o abordare multi-dimensională și cooperarea întregii comunități. Înțelegerea cauzelor și efectelor acestei violențe este esențială pentru a dezvolta strategii eficiente de prevenire și intervenție. Prin promovarea unui mediu școlar pozitiv, implicarea comunității, adoptarea de politici clare și oferirea de suport adecvat, putem crea o lume în care fiecare copil se simte în siguranță și valorificat. Curtea școlii trebuie să redevină un loc al râsetelor și al învățării, nu al fricii și al violenței.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
  Copilărie sub presiune. Efectele nefaste ale stresului
17/06/2024 11:32

Stresul este adesea definit ca o stare de tensiune sau presiune psihologică si fizică. La copii, poate fi declansat de o varietate de factori, incluzand schimbările in mediul familial, performantele scolare, ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
16/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
13/06/2024 10:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Hora, un dans vibrant și sensibil care unește inimi
13/06/2024 10:13

Hora, un dans colectiv de o semnificatie profundă si un simbol al unitătii si al bucuriei, este recunoscut si practicat in multe părti ale lumii. Originile sale se pierd in negura timpului, iar evolutia sa c ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
12/06/2024 09:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Tabieturi cu dulceață de trandafiri și Netflix
12/06/2024 09:10

Într-o casă veche, pe o stradă linistită din Buhusi, un orăsel in care timpul pare să se fi oprit, camerele păstrează incă ecoul zilelor de altădată, iar fiecare obiect pierdut in timp isi spune ...

  Revoluția telemuncii. Cum s-a transformat viața în noua eră digitală
12/06/2024 08:58

Telemunca, un concept care a luat amploare in ultimii ani, a devenit o componentă esentială a vietii noastre cotidiene. Într-un timp scurt, multi angajati s-au văzut nevoiti să se adapteze la lucrul d ...

Ghatachandra, lumina Lunii prin norii istoriei
11/06/2024 14:23

Într-o lume plină de povesti si legende, există termeni si cuvinte care, prin simpla lor prezentă, evocă imagini si sentimente profunde. Un astfel de cuvant este „Ghatachandra”. Ce inseamn ...

Pelerinajele, drumul spre transcendență și transformare personală
10/06/2024 10:37

Pelerinajele au fost si continuă să fie călătorii profund semnificative pentru oameni din intreaga lume. Acestea sunt călătorii care transcend simplul act de deplasare fizică, fiind bogate in sensuri spi ...

Povestea sopranei căreia Giacomo Puccini i-a încredințat primul rol al Floriei Tosca
10/06/2024 08:49

10 iunie 1860, ziua in care Universul a dăruit una dintre cele mai frumoase voci ale scenei lirice, cea a Haricleei Darclee. A fost al treilea copil al mosierului grec Ion Haricli si al Mariei Aslan, nepoata ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei